Witajcie
Matura już za chwilkę a nie mam pełnej bibliografii (oto wersja wstępna
<!-- m --><a class="postlink" href="http://rapidshare.com/files/202048603/bibliografia.pdf.html">http://rapidshare.com/files/202048603/b ... a.pdf.html</a><!-- m --> )
, wiem czego mi brakuje - muszę komisji powiedzieć kim był ś.p. Jacek Kaczmarski czyli szukam jakiejś biografii. Czy znacie jakąś dobrą nie koniecznie obszerną biografię którą można dostać w księgarniach (bo z tego co się orientuję bardzo mało pozycji można AKTUALNIE dostać) ?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Szaro napisał(a):Czy znacie jakąś dobrą nie koniecznie obszerną biografię którą można dostać w księgarniach (bo z tego co się orientuję bardzo mało pozycji można AKTUALNIE dostać) ? Biografii aktualnie nie można dostac ŻADNEJ.
Ale już niebawem będzie można. Pióra Krzysztofa Gajdy.
Ale do prezentacji maturalnej ni potrzeba Ci tomiszcza biografii.
Do zaprezentowania krótkiego rysu biograficznego w zupełności wystarczą Ci materiały znalezione w necie, chocby w wikipedii.
Dziękuję za odpowiedź !
Tak, zdaję sobie sprawę, że w internecie informacji jest dużo ale nauczycielka poradziła mi że komisja przychylniej patrzy na książkowe wydania.
No trudno, dzięki za informację, bo szukałem dłuższy czas i nie mogłem nic znaleźć.
Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam.
Reputacja:
0
Szaro napisał(a):Tak, zdaję sobie sprawę, że w internecie informacji jest dużo ale nauczycielka poradziła mi że komisja przychylniej patrzy na książkowe wydania. Nie możesz się skupić w prezentacji maturalnej na biografii.
Wszystko co możesz - to krótko nakreslić sylwetkę. Na więcej nie ma czasu ani potrzeby. I nie dajmy się wpędzić w absurd bibliograficzny: żeby powiedzieć KILKA ZDAŃ na temat życiorysu artysty nie szukajmy tomów w bibliotekach...
Właściwie temat do zamknięcia
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
mam jeszcze taką podpowiedź- myślę że najlepszym materiałem byłyby tzn wywiady rzeki, np. "Pożegnanie barda" Grażyny Preder. książki, artykuły i inne znajdziesz tutaj <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php</a><!-- m --> zycze powodzenia- ja tez znaje mature w tym roku
Witajcie, dzięki za odpowiedzi. Wnosząc o zamknięcie tematu nie przewidywałem że jeszcze tak zostanę zaskoczony przez polonistkę. W bibliografii przedmiotowej zamieściłem wywiady :
- Nie walczę pod żadnym sztandarem
Kosmopolita kosmopolak Kosma
Bard z Wolnej Europy
Oczyszczony z niepokojów
Wywiady znalazłem na kaczmarski.art.pl nie mam do nich fizycznego dostępu. Polonistka poprosiła mnie abym do :
- Nie walczę pod żadnym sztandarem - znalazł strony na których jest wywiad
Kosmopolita kosmopolak Kosma - numer wydania i strony
Bard z Wolnej Europy - strony
Oczyszczony z niepokojów - numer wydania
czy ktoś ma dostęp do tych czasopism ? byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie tych danych.
Liczba postów: 514
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
artykuł: (gal): Bard z "Wolnej Europy". Antena 1990 25 16
artykuł: Cwajda Dariusz: Kosmopolita, kosmopolak, kosma. Katolik 1990 24 9
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Ola napisał(a):Kosmopolita, kosmopolak, kosma. Katolik A jednak!
śni inny byt jurajski gad
ok ale to co napisałaś to już miałem w bibliografii - prosiłem konkretnie o numery stron i czasopism... no nic chyba wybiorę się do narodowej.
Liczba postów: 514
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Szaro napisał(a):ok ale to co napisałaś to już miałem w bibliografii - prosiłem konkretnie o numery stron i czasopism... no nic chyba wybiorę się do narodowej. hmmm... a umiesz czytać opisy bibliograficzne?
Te opisy wyglądają tak:
autor, tytuł, tytuł czasopisma, rok, nr czasopisma, strona
artykuł: (gal): Bard z "Wolnej Europy". Antena 1990 25 16
czyli strona 16
artykuł: Cwajda Dariusz: Kosmopolita, kosmopolak, kosma. Katolik 1990 24 9
numer wydania 24, strona 9
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ja korzystałem z tej książki jako jedynego "wytłumaczenia" skąd wiem kim był Kaczmarski i spadło mi 20 punktów
-Krzysztof Gajda „Kaczmarski w świecie tekstów”, Wydawnictwo Poznańskie Poznań 2003
no w sumie nie do końca bo była jeszcze encyklopedia PWN
Jak zabawnie chcieć i nie móc
Lub nie chcieć i móc
Dziś Romulus - jutro Remus
Jutro trup - dziś wódz
hej tak pytanie na szybko
skąd jest przy utworach "jacek o utworze" w moim wypadku 5. Zapowiedź do utworu Tren Spadkobierców z albumu "Dwie skały"
jakie jest tego źródło?
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Szaro napisał(a):5. Zapowiedź do utworu Tren Spadkobierców z albumu "Dwie skały"
jakie jest tego źródło? przecież tam nie ma piątej zapowiedzi. Jest tylko jedna. Reszta to dwa wywiady.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Witam, chciałem podziękować wszystkim bardzo za pomoc, dostałem 19/20 czyli 95%.
Jedynym zarzutem było przekroczenie czasu o dwie minuty. Jeśli będzie taka potrzeba mogę wstawić tutaj swoją prezentację + bibliografię + kartkę z cytatami.
PS. Wiem, że większość mnie za to spali na stosie ale nie czytałem Kaczmarski w świecie tekstów ze względu na dostępność, lecz materiałów mi nie zabrakło miałem nawet aż nadto i musiałem dużo skracać.
PS2. Ponieważ chciałem w rozmowie powiedzieć parę ciekawostek nie mieszczących się w temacie a komisja mi nie dała ich dopowiedzieć, wygłosiłem je po otrzymaniu punktów , komisja chyba była zaskoczona takim podejściem i doceniła to "poza" ocenowo i jeszcze trochę pogadałem z komisją "na luzie".
I co człowiek może zrobić gdy wpadnie w szpony tekstów Jacka Kaczmarskiego :rotfl: ?
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Gratulacje, Szaro!
A - swoją drogą - szkoda, że nie dali Ci się zagadać na egzaminie... Inni by mieli później luz!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Szaro napisał(a):I co człowiek może zrobić gdy wpadnie w szpony tekstów Jacka Kaczmarskiego ? Najlepiej pogadać z takimi samymi jak on . Tylko trzeba trochę poszukać
Gratulacje!
Dziękuję bardzo
A właśnie będę próbował tłumaczyć parę tekstów Kaczmarskiego na angielski, tzn. dosłownie i w nawiasach odniesienia zrozumiałe tylko w naszym języku. Jeśli już są jakieś tłumaczenia to bardzo bym prosił o linka .
Koleżanka z Meksyku jest w Polsce i warto było by pokazać jakiegoś wielkiego Polskiego twórcę.
Reputacja:
0
Szaro napisał(a):Jeśli już są jakieś tłumaczenia to bardzo bym prosił o linka . <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewforum.php?f=59">viewforum.php?f=59</a><!-- l -->
[/size]
Reputacja:
0
Szaro napisał(a):Wiem, że większość mnie za to spali na stosie ale nie czytałem Kaczmarski w świecie tekstów ze względu na dostępność, lecz materiałów mi nie zabrakło miałem nawet aż nadto i musiałem dużo skracać. Bo też i do zdania matury nie potrzeba doktoratu Krzyśka Gajdy!
To jakiś mit, który z roku na rok, pielęgnują w sobie "Kaczmarscy maturzyści": że ta książka to lek na całe zło, że tylko ona zapewni zdaną maturę itp.
Tymczasem prawda jest taka, że wystarczy trochę oleju w głowie, kreatywność, prawdziwa fascynacja tą twórczością.
Z rozbawieniem śledziłem te przedmaturalne krucjaty w poszukiwaniu Świętego Graala, czyli "Kaczmarskiego w świecie tekstów" i biadolenie "olabogacojazrobięjaknieznajdę".
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Szaro napisał(a):Wiem, że większość mnie za to spali na stosie ale nie czytałem Kaczmarski w świecie tekstów ze względu na dostępność, lecz materiałów mi nie zabrakło miałem nawet aż nadto i musiałem dużo skracać. Bo też i do zdania matury nie potrzeba doktoratu Krzyśka Gajdy!
To jakiś mit, który z roku na rok, pielęgnują w sobie "Kaczmarscy maturzyści": że ta książka to lek na całe zło, że tylko ona zapewni zdaną maturę itp.
Tymczasem prawda jest taka, że wystarczy trochę oleju w głowie, kreatywność, prawdziwa fascynacja tą twórczością.
Z rozbawieniem śledziłem te przedmaturalne krucjaty w poszukiwaniu Świętego Graala, czyli "Kaczmarskiego w świecie tekstów" i biadolenie "olabogacojazrobięjaknieznajdę". Zgadzam się w pełni z przedmówcą u mnie Kaczmarski w świecie tekstów tak naprawę pojawił się tylko aby coś było w bibliorafii a wpadło mi 20 punktów
Jak zabawnie chcieć i nie móc
Lub nie chcieć i móc
Dziś Romulus - jutro Remus
Jutro trup - dziś wódz
Simon napisał(a):To jakiś mit, który z roku na rok, pielęgnują w sobie "Kaczmarscy maturzyści": że ta książka to lek na całe zło, że tylko ona zapewni zdaną maturę itp.
Tymczasem prawda jest taka, że wystarczy trochę oleju w głowie, kreatywność, prawdziwa fascynacja tą twórczością. No ja oczywiście się zgadzam z przedmówcąchoć bardzo poszukiwałem tą książkę ale mówiąc szczerze to maturzysta ma inny problem - musi wpisać coś w bibliografię na czym się opiera (nie tylko same utwory) , tak naprawdę wszystkie interpretacje i tłumaczenia tekstów można opracować samemu (tak jak ja, nigdzie nie szukałem interpretacji bo i po co jak sam to mogłem zrobić :rotfl: ) lecz kiedy tej książki nie przeczytasz i masz ją w bibliografii to jest szansa że spytają właśnie o nią a to już jest ryzykowne .
Simon napisał(a):Z rozbawieniem śledziłem te przedmaturalne krucjaty w poszukiwaniu Świętego Graala, czyli "Kaczmarskiego w świecie tekstów" i biadolenie "olabogacojazrobięjaknieznajdę". Teraz i ja mogę być luzakiem a fakt jest faktem, że chyba każdy przed swoją maturą odprawiał istne tańce na głowie i stres go zjadał. Dla mnie miało to jeszcze większe znaczenie bo chciałem pokazać Polonistce, że coś umiem coś wiem i mam jakieś zainteresowania, zwłaszcza że zawsze byłem na samym końcu w klasie (straszny ze mnie obibok) i uaktywniałem się tylko przy poezji Herberta pokazując płytę Gintrowskiego - Tren + pisząc interpretacje.
Miałem wstawić tu całą swoją pracę ale stwierdziłem że troszkę wszystko poprzerabiam co by nie dawać na tacy i wstawię bibliografię konspekt i wypunktowane wszystkie rzeczy o które należy rozwinąć. Mam nadzieję to przerobić to po egzaminach na studia czyli za 2 tygodnie.
PS. Wielkie dzięki Zbrozło!
Reputacja:
0
Szaro napisał(a):PS. Wielkie dzięki Zbrozło! Kłaniam się.
I gratuluję
[/size]
|