Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dance Macabre.
Co o tym myślicie? Z góry zaznaczę, ze nagranie jest złej jakości, bo i sprzęt, jakim dysponuję jest słabiutki. Wersja jest bardzo podstawowa, do poprawek. Niemniej podrzucam:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://olaff22.wrzuta.pl/audio/jtIMcWPgzf/">http://olaff22.wrzuta.pl/audio/jtIMcWPgzf/</a><!-- m -->
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Co o tym myślicie?
Gdy dopracujesz będzie, ba już czuć jak piękne. Ja jestem zachwycona.

e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Hmmm... Przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia.
Nie znam się kompletnie na kompozycji, ale na moje ucho laika, linia melodyczna jest jednak nieco zbyt płaska i mało zróżnicowana. Wydaje mi się, że brakuje jej przestrzeni.
Tak, jak napisałem, jestem w tej dziedzinie skrajnie niekompetentny, więc nie przejmuj się zbytnio moją opinią Smile
Pozdrawiam najserdeczniej,
P.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Hmmm, coś w tym jest. Mam wątpliwości co do zakończeń wersów i zbytniej rytmiczności w śpiewaniu. Ale skoro to wersja podstawowa, to myślę, że coś sie tego wykluje. A jakby odrobinę tempo zwiększyć?

[Dodano 2 lutego 2009 o 19:32]
PMC napisał(a):Wydaje mi się, że brakuje jej przestrzeni.
Może to z powodu wspomnianego zbyt rytmicznego śpiewania (czy jak by to nazwać...).
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Myślę, że kompozycja ma zadatki na dobrą piosenkę, zwłaszcza, że tekst jest tak zwanym samograjem Smile
Jeszcze jedna uwaga mi się nasuwa. Przeszkadzają mi nieco transakcentacje, przy zakończeniach niektórych fraz. Kompozytorzy bardzo lubią takie wykończenia, w których pasuje rym męski, ale w przypadku tego tekstu może udałoby się ich uniknąć?
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Przemek napisał(a):A jakby odrobinę tempo zwiększyć?
Oryginalnie miało być wolniej Smile
Dla rozjaśnienia podrzucam to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=zKTkUOwsg_E">http://pl.youtube.com/watch?v=zKTkUOwsg_E</a><!-- m -->
taka mała inspiracja
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
A, to mistrz Marin Marais Cie inspiruje...Uważam,ze rzecz będzie wspaniała po wykończeniu.Lubie taka muzykę.

Wysłuchałam parę razy -będzie piękne!
Odpowiedz
A więc dobrze kojarzyłam - przypominało mi Tous les matins du monde - też to lubię. Smile
Piosenka będzie bardzo a la "Sarmatia". Takimi śpiewkami Krzysia Drohojowska zabawiała Wołodyjowskiego... Wink
Podoba mi się ta historyczna stylizacja, pasuje do tekstu w sposób oczywisty (być może nawet zbyt oczywisty...). Nie znam się na muzyce, ten fragment zrobił na mnie raczej pozytywne wrażenie - a to już jest sporo, bo bardzo jestem przywiązana do Dance macabre z muzyką Simona i wokalem Ali. Ale całość może się okazać trochę nudna przez tą rytmiczność.
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Co o tym myślicie? Z góry zaznaczę, ze nagranie jest złej jakości, bo i sprzęt, jakim dysponuję jest słabiutki. Wersja jest bardzo podstawowa, do poprawek. Niemniej podrzucam:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://olaff22.wrzuta.pl/audio/jtIMcWPgzf/">http://olaff22.wrzuta.pl/audio/jtIMcWPgzf/</a><!-- m -->
Słyszałem już całkiem sporo wersji "Dance macabre" (to wyjątkowo popularny epigońsko utwór Wink ) i żadna mi się szczególnie nie podoba. Z Twoją nie jest niestety inaczej...
Muzyka całkiej ciekawa (choć niekoniecznie pasuje akurat do "Dance macabre"), ale na tle jej urozmaicenia wokal brzmi dość "płasko", monotonnie (nie, żebym się znał na muzyce :Smile ).
Jakość nagrania faktycznie nie najlepsza - może wersja "dopracowana" będzie ciekawsza :niepewny:

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
A ja przyznam szczerze, że po pierwszym odsłuchaniu utwór wydawał się monotonny no i te akcenty rzeczywiście trochę drażniące. Włączyłem jednak drugi i trzeci raz i kompozycja mi się spodobała. Ba! Złapałem się po chwili na tym, że zacząłem ją nucić czyli zostaje w głowie. Z wersji 'Dance Macabre' wersja Pawła podoba mi się chyba najbardziej. Poza tym, nie wiem, ale wydaje mi się, że udało mu się uchwycić klimat tego wiersza. Co nie jest łatwe, tak jak nie jest łatwy 'do ugryzienia' w ogóle 'Tunel'. Z kompozycji z 'Tunelu' nie-Pawła podoba mi się jeszcze tylko 'Oddział...' Matczuka.
Uważam, że po włączeniu do tego utworu fortepianu Tomka, Trio z pewnością dołączy 'Dance Macabre' do swoich udanych kompozycji, które kiedyś wreszcie złożą się na ich autorską pod względem muzyki płytę z wierszami Jacka. Za co trzymam kciuki.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Julioanna napisał(a):Podoba mi się ta historyczna stylizacja, pasuje do tekstu w sposób oczywisty (
Tak! W ogóle jestem zdania, ze jedyna stylizacja, jaka pasuje do większości wierszy z "Tunelu" do właśnie stylizacja historyczna- renesansowa i barokowa. Już sama tematyka tomu w sposób opczywisty - jak to zresztą słusznie zauważasz - podnosi problematykę będącą centralnym punktem zainteresowań ludzi renesansu i baroku. Czyli chodzi o sprawy ostateczne, sprawę śmierci i postawy człowieka wobec nieuchronnie nadciągającego kresu.
Szczerze mówiąc właśnie te wiersze, które taką problematykę starają sie udźwignąć, najbardziej mi się w "Tunelu" podobają.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):najbardziej mi się w "Tunelu" podobają.
A mnie coraz bardziej Twoja interpretacja muzyczna -im dluzej slucham, tym jest piekniej.Trafiles w '10'.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Złapałem się po chwili na tym, że zacząłem ją nucić
Ja tez jadac dzis do pracy nucilam..
Odpowiedz
świetna gitara. razi mnie natomiast w niektórych miejscach akcentowanie ostatniej sylaby, ale wrażenia bardzo pozytywne. słuchając rytmu przed oczami od razu staje korowód wleczony przez Śmierć. a najbardziej mi się podoba sygnał komórki kończący utwór Wink
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):najbardziej mi się podoba sygnał komórki kończący utwór
Chyba w 'Parafrazie' prezentowanej na forum jesli sie nie myle psina szczekala Wink (moze to byl inny utwor, ale pies byl)

Slucham nadal i straszniej i smutniej i piekniej.

e.
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):sygnał komórki
Elzbieta napisał(a):psina szczekala
I o to chodzi, prawda?
Wszak właśnie w psa skomleniu i papugi wrzasku szukać nam mroków i blasków Wink
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Szkoda jednak tych dawno stawianych piw.... :piwko:
e
Odpowiedz
PMC napisał(a):Myślę, że kompozycja ma zadatki na dobrą piosenkę, zwłaszcza, że tekst jest tak zwanym samograjem
Czy ja wiem czy to taki znowu samograj? Ja szczerze mówiąc, nie wiedziałbym jak się za to zabrać. A Pawłowi wygląda na to, że się udało. Kiedy panowie 'pobawią' się trochę aranżacją, dopracują szczegóły i nagrają w lepszych warunkach, myślę że będzie to kawał niezłej roboty.

A teraz drobne OT - Elu, bo dawno już miałem Cię zapytać: to w Twoim awatarze to deszcz czy ktoś sika?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):to w Twoim awatarze to deszcz czy ktoś sika?
Co wolisz - dla mnie deszcz, a moze Ten z Gory sika? Ktoz wiedziec moze?
Zostawiam Ci wiec dowolna interpretacje mojego awatara....

e.

Przepraszam, w pracy nie mam poskiej czcionki.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Kiedy panowie 'pobawią' się trochę aranżacją, dopracują szczegóły i nagrają w lepszych warunkach, myślę że będzie to kawał niezłej roboty.
Też tak myślę Smile
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Paweł Konopacki napisał(a):Tak! W ogóle jestem zdania, ze jedyna stylizacja, jaka pasuje do większości wierszy z "Tunelu" do właśnie stylizacja historyczna- renesansowa i barokowa. Już sama tematyka tomu w sposób oczywisty - jak to zresztą słusznie zauważasz - podnosi problematykę będącą centralnym punktem zainteresowań ludzi renesansu i baroku. Czyli chodzi o sprawy ostateczne, sprawę śmierci i postawy człowieka wobec nieuchronnie nadciągającego kresu.
Z tym, że to jedyna stylizacja pasująca do wierszy z "Tunelu", w szczególności do Dance macabre, akurat się nie zgodzę - bo według mnie świetnie pasuje też pozbawiona zupełnie historyzmów muzyka Simona.
Treść wiersza (ani forma - chyba) nie odsyła przecież jawnie w średniowiecze, renesans czy barok, mowa jest o ogólnoludzkim (ponadepokowym) doświadczeniu zmagania z życiem i z kresem życia. W dawność odsyła tylko tytułowy motyw danse macabre, kojarzący się dość jednoznacznie z wymienionymi wyżej epokami. Ale to jest współczesne Dance macabre - w tym sensie, że współczesny człowiek łatwiej się w nim odnajdzie niż w wierszach Sępa Szarzyńskiego czy Baki. Muzyka Simona - według mnie - to właśnie podkreśla.
Ty ugryzłeś Dance macabre od strony historycznej i efekt jest - powtórzę - bardzo ciekawy. Smile

(Jeszcze słówko wyjaśnienia, dlaczego wypowiadałam się o piosence na podstawie fragmentu. Tylko tyle wysłuchałam, bo tylko tyle mi się na "wrzucie" odtworzyło (nie wiem czemu...) i byłam przekonana, że to po prostu jest wszystko - taka próbka. A tu się dowiaduję, że jakąś komórkę słuchać na końcu, więc jednak spróbuje zmusić "wrzutę" do współpracy.)
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
Mnie się jednak nie specjalnie podoba, raczej z powodów wymienionych już wcześniej.
Nie słyszałem wersji Simona, więc nie mogę porównać, ale na ten moment podoba mi się tak jak wersja Łukasza z Kołobrzegu (choć bardzo różne) czyli bardzo średnio. Mam nadzieję, że po doszlifowaniu zmienię zdanie.
stepniarz napisał(a):słuchając rytmu przed oczami od razu staje korowód wleczony przez Śmierć
Tak ! tylko z całym szacunkiem dla Pawła, słuchając śpiewu, widzę ten korowód tnący się szarym mydłem.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Za co trzymam kciuki.
Kuba Mędrzycki napisał(a):myślę że będzie to kawał niezłej roboty.
Kuba, czy Ty się dobrze czujesz ?
Od razu lepiej, bo już się martwiłem Wink
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
Julioanna napisał(a):Z tym, że to jedyna stylizacja pasująca do wierszy z "Tunelu", w szczególności do Dance macabre, akurat się nie zgodzę - bo według mnie świetnie pasuje też pozbawiona zupełnie historyzmów muzyka Simona.
Nie dośc kojarzę wersje Simona. W każdym razie miałem na myśli muzykę świadomie stylizowaną na coś...I, jeśli przyjąć założenie, że koncepcja umuzycznienia "Tunelu" powinna być taka, iż w warstwie muzycznej świadomie czyni się aluzje histryczne, to, wydaje mi się, do wielu tekstów z "Tunelu" właśnie nawiązanie do stylistyki renesansowej najbardziej pasuje. Oczywiście to nie oznacza, że takie założenie (że stylizujemy) nalezy bezwzględnie przyjąć. Przeciwnie: to tylko jeden z pomysłów. Mi on najbardziej odpowiada, ale uznaję, że można do "Tunelu" zrobić coś na wskroś współczesnego i taka muzyka tez będzie świetnie ilustrowała omawiane wiersze.
Wracając do stylizacji. Przykładowo ten obrazek i ta muzyka: <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=pnriefsHKsQ">http://pl.youtube.com/watch?v=pnriefsHKsQ</a><!-- m -->
bardzo mi współbrzmi własnie z tytułowym utworem "Tunel". Zupełnie nie mam pojęcia, jak by to, co widać w podlinkowanym fragmencie, przełożyć na ilustrację tekstu, ale...gdzieś coś tam mi się do kupy składa (cała ta scena ma jakiś bliski wierszowi kilmat).

A tak w ogóle oto jedna z moich ulubionych scen z filmu "Wszystkie poranki świata": <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=6K0Ut6ravzI&feature=related">http://pl.youtube.com/watch?v=6K0Ut6rav ... re=related</a><!-- m -->
i ta:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=grbq6AoquhI&feature=related">http://pl.youtube.com/watch?v=grbq6Aoqu ... re=related</a><!-- m -->
Smile

pozdrawiam
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Kazda nuta musi brzmieć jakby umierała Tak dużo i tak mało. Tłuc głowa o ścianę, ze zapomniałam jak się gra, to wszystko mam w głowie, ale na nic nie przetworze.I tylko się irytuje, ze tylko parę osób słyszy to, co zrobiłeś...
e
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Kazda nuta musi brzmieć jakby umierała Tak dużo i tak mało. Tłuc głowa o ścianę, ze zapomniałam jak się gra, to wszystko mam w głowie, ale na nic nie przetworze.I tylko się irytuje, ze tylko parę osób słyszy to, co zrobiłeś...
e
Wszystko OK? Cóż takiego Paweł zrobił, co tylko parę osób słyszy?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
czapon napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Za co trzymam kciuki.
Kuba Mędrzycki napisał(a):myślę że będzie to kawał niezłej roboty.
Kuba, czy Ty się dobrze czujesz?
Tak, a co? Na temat ewentualnej płyty z autorskimi kompozycjami Tria kilka razy już pisałem w podobnym tonie co i teraz. Moja wypowiedź odnośnie 'Dance Macabre' była całkowicie szczera i obiektywna.
czapon napisał(a):
Od razu lepiej, bo już się martwiłem Wink
A za to, to naturalnie piwo!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Moja wypowiedź odnośnie 'Dance Macabre' była całkowicie szczera i obiektywna.
Bardzo się cieszę.
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):I tylko się irytuje, ze tylko parę osób słyszy to, co zrobiłeś...
Przypomniała mi się taka anegdotka z okresu studiów… Na zajęciach z geometrii wykreślnej pewien wiekowy, „lwowski” profesor kreśli na tablicy jakieś skomplikowane, przenikające się bryły. W pewnym momencie odwraca się w stronę słuchaczy, patrzy na ich niepewne miny i mówi:
- Sądzę, że na tej sali jest zaledwie kilku, którzy rozumieją, co ja tu robię.
Kreśli dalej, w pewnej chwili przerywa, odkłada przyrządy kreślarskie, patrzy na swoje „dzieło” i długo myśli… Głos z sali:
- No to mamy o jednego mniej…
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
To jest dobre i podoba mi się. Nawiązanie do inspiracji i stylizacja czytelne. Transakcentacja podoba mi się, ale brakuje trochę w tym konsekwencji; wg mnie warto by się na coś zdecydować. Inna sprawa, że fortepian niezbyt pasowałby do aranżacji, bardziej klawesyn byłby na miejscu, a jeszcze lepiej taka fikuśna wiolonczela, jak na filmikach podanych przez Pawła. Gitary jak najbardziej pasują.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
dla statystyk: mi się podoba, nawet bardzo. transakcentacja ciekawa, urozmaica.
Odpowiedz
Moim zdaniem genialnie uchwyciłeś klimat tekstu.
Odpowiedz