Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noe był Anglikiem! - czyli dooch o kwestii żydowskiej
Przemek napisał(a):O uczciwe podejście do tematu, a nie narzucanie w Polsce zasad stosowanych w innym państwie
Nie zauważyłam, by ktoś cokolwiek komukolwiek narzucał. Swoją drogą zrobiłeś się strasznie patriotyczny - czyżby wpływ życia na obczyźnie?
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
[quote="berseis13"]Nie zauważyłam, by ktoś cokolwiek komukolwiek narzucał. Swoją drogą zrobiłeś się strasznie patriotyczny - czyżby wpływ życia na obczyźnie?/quote]
A ja zauważyłem, choćby Elżbieta twierdzi że J.K. Był Zydem, bo takie jest prawo Izraela. Nie napisała, że dla Zydów był Zydem...
Patriotyczny, to ja jestem w niezmienionym stopniu.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):Dlaczego? Moim zdaniem wstydzić można się prezydenta swojego kraju, który na arenie międzynarodowej wygaduje jakieś banialuki albo zapada na filipińską chorobę; wstydzić można się ojca alkoholika, matki narkomanki, brata geja... słowem kogoś w jakiś sposób bliskiego, ale obcego ?
Dlaczego miałbym się wstydzić brata geja? O ile trochę rozumiem, że można wstydzić się rodziców alkoholików i narkomanów, to z gejem nie rozumiem, chociaż nie wiem czy nie zapadłem na raka poczucia humoru, więc to może tylko żart.

Dlaczego wstydzę ducha? Bo to jest mój współplemieniec i już nie chcę kontynuować tego tematu.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):A ja zauważyłem, choćby Elżbieta twierdzi że J.K. Był Zydem, bo takie jest prawo Izraela.
Wskaz mi zdanie ,w którym użyłam słowa ''Izrael''.

Dla Żydów ( i tylko dla nich) w diasporze był /jest to ważny sposób dziedziczenia, gdyż w ten sposób zachowali/zachowują swoja tożsamość.Ani ciebie, ani nikogo innego nie obowiązuje. Sadziłam, ze jasne. Teraz ja napisze Ci, co tak często musiałam słyszeć od wielu z Ws- czytaj ze zrozumieniem, a nie zacietrzewiaj się.
ja napisał(a):O ile trochę rozumiem, że można wstydzić się rodziców alkoholików i narkomanów, to z gejem nie rozumiem
A ja nie rozumiem wstydu za rodziców...za geja tez zresztą nie.
BTW. Z Lutrem wyjaśniliśmy sobie prywatnie wiele i przeprosiłam go za pewne sformułowanie, bo dotyczyło Jego osoby.

Pozdrawiam
e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
ja napisał(a):Dlaczego miałbym się wstydzić brata geja?
Z tego samego powodu z jakiego można się wstydzić brata w SLD. Chodzi o bardzo subiektywne odczucie. Równie dobrze mógłbyś się spytać co zrobił takiego prezydent, że masz się go wstydzić.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Wskaz mi zdanie ,w którym użyłam słowa ''Izrael''.
Nie wygłupiaj się Elżbieto, słowa Izrael użyłem jako synonimu Narodu Żydowskiego, a nie samego państwa Izrael.
"Nazwa "Izrael" odnosi się do narodu żydowskiego, do potomków patriarchy Jakuba, nazywanego potem Izraelem."
Elzbieta napisał(a):Dla Żydów ( i tylko dla nich) w diasporze był /jest to ważny sposób dziedziczenia, gdyż w ten sposób zachowali/zachowują swoja tożsamość.Ani ciebie, ani nikogo innego nie obowiązuje.
No proszę, teraz tylko dla nich i nikogo innego nie obowiązuje, jednak ton twojej wcześniejszej wypowiedzi był zupełnie inny. Pisałaś wyraźnie:
Elzbieta napisał(a):Moze spróbuj to zmienić, bo jak na razie obowiązuje taki sposób dziedziczenia. Ja również dziedziczę pochodzenie ze strony matki, czy mi się to podoba czy nie.
Elzbieta napisał(a):Tyle prawo.
Oczywiście wspomniałaś, że to jest dziedziczenie przyjęte u Żydów, ale jednocześnie w tym samym poście próbowałaś ten sposób dziedziczenia i prawo narzucić innym nacjom. Taki był wydźwięk twego postu i nie tylko ja tak to odebrałem.

Swoją drogą, to ciekawe że dla zachowania tożsamości zaliczają do swego grona osobo które nie czują się i nie są Żydami Smile))
Elzbieta napisał(a):czytaj ze zrozumieniem, a nie zacietrzewiaj się.
Ja czytam ze zrozumieniem i dowodzi tego mój wcześniejszy post w odpowiedzi na ten którego fragmenty zacytowałem wyżej. Ale wypadałoby także ze zrozumieniem pisać Elżbieto zamiast potem odwracać kota ogonem...
Torrentius napisał(a):Z tego samego powodu z jakiego można się wstydzić brata w SLD.
Prędzej w PO... Albo teraz w SD, bo Piskorski tam rządzi...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
ja napisał(a):Dlaczego miałbym się wstydzić brata geja?
Torrentius bardzo zgrabnie to ujął
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz