Elzbieta napisał(a):Wskaz mi zdanie ,w którym użyłam słowa ''Izrael''.
Nie wygłupiaj się Elżbieto, słowa Izrael użyłem jako synonimu Narodu Żydowskiego, a nie samego państwa Izrael.
"Nazwa "Izrael" odnosi się do narodu żydowskiego, do potomków patriarchy Jakuba, nazywanego potem Izraelem."
Elzbieta napisał(a):Dla Żydów ( i tylko dla nich) w diasporze był /jest to ważny sposób dziedziczenia, gdyż w ten sposób zachowali/zachowują swoja tożsamość.Ani ciebie, ani nikogo innego nie obowiązuje.
No proszę, teraz tylko dla nich i nikogo innego nie obowiązuje, jednak ton twojej wcześniejszej wypowiedzi był zupełnie inny. Pisałaś wyraźnie:
Elzbieta napisał(a):Moze spróbuj to zmienić, bo jak na razie obowiązuje taki sposób dziedziczenia. Ja również dziedziczę pochodzenie ze strony matki, czy mi się to podoba czy nie.
Elzbieta napisał(a):Tyle prawo.
Oczywiście wspomniałaś, że to jest dziedziczenie przyjęte u Żydów, ale jednocześnie w tym samym poście próbowałaś ten sposób dziedziczenia i prawo narzucić innym nacjom. Taki był wydźwięk twego postu i nie tylko ja tak to odebrałem.
Swoją drogą, to ciekawe że dla zachowania tożsamości zaliczają do swego grona osobo które nie czują się i nie są Żydami
))
Elzbieta napisał(a):czytaj ze zrozumieniem, a nie zacietrzewiaj się.
Ja czytam ze zrozumieniem i dowodzi tego mój wcześniejszy post w odpowiedzi na ten którego fragmenty zacytowałem wyżej. Ale wypadałoby także ze zrozumieniem pisać Elżbieto zamiast potem odwracać kota ogonem...
Torrentius napisał(a):Z tego samego powodu z jakiego można się wstydzić brata w SLD.
Prędzej w PO... Albo teraz w SD, bo Piskorski tam rządzi...