Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IV Festiwal piosenek J.K.`Źródło wciąż bije` - Bydgoszcz2009
Kilka wstępnych doniesień.
W tym roku nastąpią zmiany w stosunku do lat poprzednich.

Formalne zmiany:
Organizatorem w tym roku jest Inicjatywa Kulturalna "Bard" z siedzibą w Bydgoszczy.
Patronem festiwalu (cokolwiek to znaczy) jest Patrycja Kaczmarska.

Festiwal potrwa dwa dni, w jakiś weekend na przełomie maja i czerwca, dokładna data jeszcze nie jest znana. Najważniejsza chyba dla uczestników zmiana: w konkursie nastąpi podział na zespoły i wykonawców solowych.

PS. Temat założyłem na prośbę Grzegorza Dudzińskiego.
Odpowiedz
A data?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Simon napisał(a):jakiś weekend na przełomie maja i czerwca, dokładna data jeszcze nie jest znana
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
A od czego to zależy?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):A od czego to zależy?
Zlituj się, Zbrozło...
Wszelkie aktualne informacje będę się tu pojawiać. Nie przegapisz.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Patronem festiwalu (cokolwiek to znaczy) jest Patrycja Kaczmarska.
A ja myślałem, że Jacek Kaczmarski. Chyba, że w tym roku będzie się śpiewać piosenki Patrycji.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
1. Taką informację otrzymałem - taką przekazałem.
2. Tylko czekałem na taki komentarz.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Tylko czekałem na taki komentarz.
A spodziewałeś się innego? No chyba przyznasz, że informacja przez Ciebie przytoczona jest tak sformułowana, że trochę tak to wygląda jak napisałem.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A spodziewałeś się innego?
Z Twojej strony trudno byłoby się spodziewać innego.
Kuba Mędrzycki napisał(a):informacja przez Ciebie przytoczona jest tak sformułowana
Dlatego dodałem nieco od siebie, w nawiasie.
Odpowiedz
Simon napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):A spodziewałeś się innego?
Z Twojej strony trudno byłoby się spodziewać innego.
To prawda, gdyż po prostu uważam, że ktoś bez sensu nazwał w ten sposób rolę jaką ma pełnić Patrycja w tym festiwalu. I tym kimś raczej przecież nie jest Patrycja. Wbrew temu co Ci się może wydawać Simon, celem mojej uwagi nie była córka Jacka. Gdyby ktoś napisał, że np. patronem WSJK jest Szymon Podwin, albo festiwalu 'Nadzieja' Krzysztof Nowak, także byłbym zaskoczony.
To tak rozwiewając ewentualne wątpliwości.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Simon napisał(a):Dlatego dodałem nieco od siebie, w nawiasie.
Simon, zmień tego patrona na patronat, bo inaczej Mędrzycki przecież nie "zaskoczy".
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Simon napisał(a):Z Twojej strony trudno byłoby się spodziewać innego.
Nie tylko ze strony Kuby, ale ze strony każdej osoby trzeźwo postrzegającej rzeczywistość i dysponującej odrobiną asertywności, by napisać ten oczywisty komentarz. Zresztą Tobie akurat nie trzeba tego tłumaczyć, bo sam, jak widać, doskonale to rozumiesz:
Simon napisał(a):Dlatego dodałem nieco od siebie, w nawiasie.
Sprawa jest oczywiście mało istotna i niewarta nawet kolejnej burzy na tym podupadającym forum. Kuba ma po prostu rację: jak ulał pasuje tu opowiastka o paru pchłach, które kłócą się o to, do której należy pies, na którym żerują.
Odpowiedz
Zmieniając nieco temat: mam nadzieję, że skoro to patronat Patrycji, to - znając jej ciepłolubność - wreszcie będzie jakaś "ludzka" temperatura na festiwalu! Wink
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A ja myślałem, że Jacek Kaczmarski. Chyba, że w tym roku będzie się śpiewać piosenki Patrycji.
Przecież jeżeli patronat nad imprezą obejmuje np. prezydent miasta, to nie oznacza, że będą wykonywane jego utwory Smile)
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Przecież jeżeli patronat nad imprezą obejmuje np. prezydent miasta, to nie oznacza, że będą wykonywane jego utwory Smile)
No ale prezydent miasta kasę daje!
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Przecież jeżeli patronat nad imprezą obejmuje np. prezydent miasta, to nie oznacza, że będą wykonywane jego utwory
W pierwszym poście Simona było słowo "patron" a nie "patronat"- zwykła pomyłka. No, ale czepianie się owej pomyłki wymaga trzeźwości i dysponowania odrobiną asertywności. Potężny zapas złej woli nie wystarcza. Wink
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Luter napisał(a):No ale prezydent miasta kasę daje!
Więc tym bardziej ma prawo żądać wykonywania jego własnych utworów!
Odpowiedz
Simon napisał(a):Więc tym bardziej ma prawo żądać wykonywania jego własnych utworów!
Ależ tak, oczywiście! Kto płaci - ma prawo wymagać!
Odpowiedz
Simon napisał(a):Więc tym bardziej ma prawo żądać wykonywania jego własnych utworów!
Może w takim razie wieczór w trakcie pierwszego dnia kolejnego festiwalu "Nadzieja" wypełnią piosenki Mariana Jagiełki - budownictwo i nieruchomości, recepcjonistek z Hotelu Zdrojowego Pro Vita oraz tęskne zawodzenia bosmana promu Polferries? Biorąc pod uwagę samozachwyt organizatorów imprezy o "takiej formule i poziomie artystycznym" jest to rzeczywiście całkiem możliwe.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):
Jaśko napisał(a):Przecież jeżeli patronat nad imprezą obejmuje np. prezydent miasta, to nie oznacza, że będą wykonywane jego utwory
W pierwszym poście Simona było słowo "patron" a nie "patronat"- zwykła pomyłka.
Oczywiście, że zwykła pomyłka, na którą autor tego wątku jakoś do tej pory nie zareagował.
A czy to jest pomyłka czy nie, to o to już warto byłoby zapytać organizatora festiwalu, nieprawdaż? Ewentualnie zasugerować mu zmianę lub zwrócić uwagę na pomyłkę.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A czy to jest pomyłka czy nie, to o to już warto byłoby zapytać organizatora festiwalu, nieprawdaż? Ewentualnie zasugerować mu zmianę lub zwrócić uwagę na pomyłkę.
Prawdaż, prawdaż! Sądze, że w najbliższych dniach zwrócisz zatem organizatorowi uwagę na pomyłkę, którą z pasją psa - tropiciela wyniuchałeś. I zasugerujsz mu stosowną zmianę, asertywny Jakubie. Może nawet zmianę patronatu.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Najważniejsza zmiana i tak dotyczy konkursu.
Podział na wykonawców solowych i zespoły jest jak najbardziej uzasadniony.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Sądze, że w najbliższych dniach zwrócisz zatem organizatorowi uwagę na pomyłkę
Eee, bez przesady.
Paweł Konopacki napisał(a):I zasugerujsz mu stosowną zmianę, asertywny Jakubie. Może nawet zmianę patronatu.
Tak, na Ciebie. Big Grin
Simon napisał(a):Najważniejsza zmiana i tak dotyczy konkursu.
Podział na wykonawców solowych i zespoły jest jak najbardziej uzasadniony.
To prawda.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
A moim zdaniem najważniejsze jest to, że pić będzie się nie 20, a 40 godzin. Tongue
Mówiąc już poważnie, to dochodzi dodatkowa kwestia organizacyjna wyjazdu jaką jest nocleg. Czy organizatorzy mówią coś na ten temat?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):A moim zdaniem najważniejsze jest to, że pić będzie się nie 20, a 40 godzin. Tongue
Tak, to niewątpliwie najważniejsza sprawa dla każdego prawdziwego kaczmarofila!
Odpowiedz
Luter napisał(a):Tak, to niewątpliwie najważniejsza sprawa dla każdego prawdziwego kaczmarofila!
Nie no, niewątpliwie najważniejsza jest ta rozpatrywana od początku wątku...
Może bez takiej śmiertelnej powagi, to chyba żart był...
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Odpowiedz
basik napisał(a):Może bez takiej śmiertelnej powagi, to chyba żart był...
Tak, torrentius z pewnością napisał w tonie żartobliwym, aczkolwiek Luter także w swoim stwierdzeniu ma sporo racji.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Mysle,ze to powazne podejscie jest tu jak najbardziej adekwatne,ale dziwi mnie fakt,ze patronem nie jest Jacek Kaczmarski -tylko Patrycja Kaczmarska???? :agent:
Odpowiedz
Duch77 napisał(a):Mysle,ze to powazne podejscie jest tu jak najbardziej adekwatne,ale dziwi mnie fakt,ze patronem nie jest Jacek Kaczmarski -tylko Patrycja Kaczmarska????
Duchu, ze Mędrzycki nie dostrzega oczywistej pomyłki w użyciu słowa patron, zamiast patronat - to rozumiem. Że Luter tego nie dostrzega - to jeszcze bardziej rozumiem. No, ale na listość czynników, po Tobie bym się tego nie spodziewał.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Duchu - zważ na różnicę między wyrażeniem "ktoś jest patronem" a "ktoś objął patronat".

Ups, zdublowana odpowiedź. Smile
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz