Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zagadka kaczmarologiczno-vermeerowska
Może nie jest to zagadka ściśle kaczmarologiczna, ale przy okazji dyskusji nt. Czytającej list chyba pasuje.

Od mniej więcej siedmiu lat piszę do jednego z czasopism testy matematyczno-przyrodnicze dla uczniów przygotowujących się do egzaminu na koniec gimnazjum. Kilka zadań w jednym z tych testów dotyczy Vermeera. Oto one:

Informacja do zadań 1-2.
Jan Vermeer (właśc. Johannes Vermeer van Delft), ur. 1632 w Delft, zm. 1675 w Delft — jeden z największych malarzy holenderskich; swoje obrazy sygnował charakterystycznym podpi-sem. Oto przykład sygnatury Vermeera:

[Obrazek: vermeer-sygn.jpg]

Zadanie 1.
Nie znając dat dziennych, a tylko rok urodzenia i śmierci Vermeera, możemy stwierdzić, że artysta ten:
a) zmarł, ukończywszy czterdziesty trzeci rok życia
b) zmarł, nie ukończywszy czterdziestego trzeciego roku życia
c) urodził się w roku przestępnym
d) żył w XVI wieku

Zadanie 2.
Pod swoim podpisem artysta umieścił rok powstania sygnowanego dzieła. Jest to rok:
a) 1632
b) 1648
c) 1668
d) 1675

Mapa do zadań 3-5.
Obecnie znanych jest 36 obrazów Vermeera. Rozmieszczone są one w muzeach Europy i Stanów Zjednoczonych Ameryki (jak na poniższej mapie).

[Obrazek: vermeer-mapa.jpg]

Zadanie 3.
W której grupie prawidłowo wymieniono wszystkie państwa, na terenie których znajdują się obrazy Vermeera?
a) Austria, Francja, Holandia, Irlandia, Niemcy, USA, Wielka Brytania
b) Francja, Holandia, Irlandia, Niemcy, Szwajcaria, USA, Wielka Brytania
c) Austria, Francja, Holandia, Niemcy, USA, Wielka Brytania
d) Austria, Belgia, Francja, Irlandia, Niemcy, USA, Wielka Brytania

Zadanie 4.
W której grupie prawidłowo wymieniono miasta w Stanach Zjednoczonych, w których znajdują się obrazy Vermeera?
a) Chicago, Boston, Nowy Jork
b) Boston, Nowy Jork, Waszyngton
c) Los Angeles, San Diego, San Francisco
d) Atlanta, Chicago, Nowy Jork

Zadanie 5.
Na podstawie poniższych informacji możemy z całą pewnością stwierdzić, że:
a) we Francji znajduje się tylko jeden obraz Vermeera
b) w Niemczech znajduje się więcej obrazów Vermeera niż w Holandii
c) istnieje co najmniej jedno miasto, w którym znajdują się co najmniej trzy obrazy Vermeera
d) prawdziwe są wszystkie trzy powyższe stwierdzenia
Odpowiedz
bardzo ciekawe! dzięki! Smile
Odpowiedz
ad.1 tak na logikę, to nie możemy stwierdzić nie znając dokładnej daty, czy ukończył 43 lata, czy też nie. Na pewno też nie żył w XVI wieku bo lata 1632-75 to wiek XVII. Ale wiemy, że urodził się w roku przestępnym ponieważ 1632 jest podzielne przez 4 (jeden z warunków, tutaj wystarczający).

ad.2 MDCLXVIII - 1668 Smile

Reszty już mi sie nie chce sprawdzać, więc niech inni też mają zabawę Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Co się stało z postem Jaśka?
Odpowiedz
Usunąłem, bo uznałem, że wyjdzie z tego jakaś przepychanka. Smile
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Usunąłem, bo uznałem, że wyjdzie z tego jakaś przepychanka.
Jasne, dzięki.
Odpowiedz
Luter napisał(a):W której grupie prawidłowo wymieniono miasta w Stanach Zjednoczonych, w których znajdują się obrazy Vermeera?
Takich zadań raczej nie ma na teście!
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
To na pewno dla gimnazjum? Tongue Te pytania to bardziej na logiczne myślenie niż na wiedzę...Luter zdajesz sobie sprawę, że tego nikt by nie zdał Tongue

PS. Sprawdźcie czy mam dobrze, pozostałe 3 xD
3) a
4) b
5) c
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
fthissite napisał(a):PS. Sprawdźcie czy mam dobrze, pozostałe 3 xD
moim zdaniem tak
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Tak, poprawnie.
Najciekawsze jest zadanie ostatnie. Napisze ktoś logiczne uzasadnienie odpowiedzi? Nie chodzi oczywiście o sprawdzenie, gdzie ile obrazów Vermeera się znajduje, tylko o odpowiedź na podstawie podanych przed zadaniami informacji.

[Dodano 4 listopada 2008 o 14:59]
fthissite napisał(a):To na pewno dla gimnazjum? Tongue Te pytania to bardziej na logiczne myślenie niż na wiedzę...
Tak, ale tendencja jest taka, żeby zadania sprawdzały bardziej logiczne myślenie i umiejętność czytania ze zrozumieniem podanych informacji niż książkową wiedzę. Pytanie 3 wymaga elementarnej znajomości położenia państw w Europie, również żeby odpowiedzieć na pytanie 4 wystarczy wiedzieć na przykład jedynie to, że Chicago i LA nie znajdują się na Wschodnim Wybrzeżu, co też jest wiedzą raczej elementarną.
Odpowiedz
Oczywiście w ostatniej zagadce odpowiedź to c). Jakby w każdym mieście były co najwyżej 2 obrazy, to w sumie by ich było nie więcej niż 28 (bo miast, jeśli dobrze policzyłem, jest 14), a jest ich 36.
Odpowiedz
Luter napisał(a):żeby odpowiedzieć na pytanie 4 wystarczy wiedzieć na przykład jedynie to, że Chicago i LA nie znajdują się na Wschodnim Wybrzeżu, co też jest wiedzą raczej elementarną.
Zapewniam Cię, że wiedziałoby to ok. 40 % uczniów.

Mówię to oczywiście obserwując swoją klasę.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Odpowiedź na lekcji geografii , 1 klasa liceum. " Lazurowe Wybrzeże leży w Tatrach " Big Grin
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Zapewniam Cię, że wiedziałoby to ok. 40 % uczniów.
Ale ja to naprawdę wiem, Zbrozło.
TomciO napisał(a):Jakby w każdym mieście były co najwyżej 2 obrazy, to w sumie by ich było nie więcej niż 28 (bo miast, jeśli dobrze policzyłem, jest 14), a jest ich 36.
Tak jest! To się mądrze nazywa zasadą szufladkową Dirichleta.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Najciekawsze jest zadanie ostatnie
To prawda - jest bardzo fajne. W ogóle tworzenie ciekawych testów nie jest sprawą łatwą, przynajmniej dla mnie jest to trudne. Zadania Lutra są interesujące, jednocześnie nie sprawdzają wiedzy na zasadzie "krzyżówkowej", ale zmuszają do myślenia. To stawia te testy o kilka poziomów wyżej w stosunku do najczęściej spotykanych.
Luter napisał(a):To się mądrze nazywa zasadą szufladkową Dirichleta

ano - pamiętam jednak zadania olimpijskie z tej zasady - częstokroć były dużo bardziej nużące niż Twoje.
Serdecznosci,
Olo
Odpowiedz
Co masz na myśli mówiąc nużące?
Odpowiedz
TomciO napisał(a):Co masz na myśli mówiąc nużące?
zadania w niewiekim stopniu zachęcające do poznania rozwiązania, zadania "podane" w nieciekawy sposób, zadania powtarzające się n-ty raz... Wystarczy?
Odpowiedz
Luter napisał(a):Najciekawsze jest zadanie ostatnie. Napisze ktoś logiczne uzasadnienie odpowiedzi?
Co w nim takiego ciekawego? To typowe zadanie w stylu "Kangura".
Poza tym to zadanie można rozwiązać eliminując dwie pierwsze (a więc i czwartą), absolutnie bezpodstawne odpowiedzi.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):To typowe zadanie w stylu "Kangura".
To prawda, nikt nie twierdził że jest inaczej.
PS Torrentius, dla wielu te zadania są nie do rozwiązania. Znamienne jest to, że w ogóle wiesz co to "Kangur".
Olo
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Poza tym to zadanie można rozwiązać eliminując dwie pierwsze (a więc i czwartą), absolutnie bezpodstawne odpowiedzi.
Dla Ciebie są one może bezpodstawne, ale dla wielu gimnazjalistów nie - w końcu we Francji jest tylko jeden czerwony kwadracik, a w Niemczech jest więcej niż w Holandii. No ale masz rację o tyle, że jeśli uczeń umie zlokalizować ww państwa to może i nie będzie myślał w ten sposób.
Odpowiedz
Olo napisał(a):Znamienne jest to, że w ogóle wiesz co to "Kangur".
eee tam, to nawet ja w Kangurach startowałam, z sukcesami! Wink
Odpowiedz
jodynka napisał(a):eee tam, to nawet ja w Kangurach startowałam, z sukcesami!
jeżeli nikt Ci tego jeszcze nie powiedział - nie jesteś reprezentatywna *-`-
Odpowiedz