Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Może nie jest to zagadka ściśle kaczmarologiczna, ale przy okazji dyskusji nt. Czytającej list chyba pasuje.
Od mniej więcej siedmiu lat piszę do jednego z czasopism testy matematyczno-przyrodnicze dla uczniów przygotowujących się do egzaminu na koniec gimnazjum. Kilka zadań w jednym z tych testów dotyczy Vermeera. Oto one:
Informacja do zadań 1-2.
Jan Vermeer (właśc. Johannes Vermeer van Delft), ur. 1632 w Delft, zm. 1675 w Delft — jeden z największych malarzy holenderskich; swoje obrazy sygnował charakterystycznym podpi-sem. Oto przykład sygnatury Vermeera:
Zadanie 1.
Nie znając dat dziennych, a tylko rok urodzenia i śmierci Vermeera, możemy stwierdzić, że artysta ten:
a) zmarł, ukończywszy czterdziesty trzeci rok życia
b) zmarł, nie ukończywszy czterdziestego trzeciego roku życia
c) urodził się w roku przestępnym
d) żył w XVI wieku
Zadanie 2.
Pod swoim podpisem artysta umieścił rok powstania sygnowanego dzieła. Jest to rok:
a) 1632
b) 1648
c) 1668
d) 1675
Mapa do zadań 3-5.
Obecnie znanych jest 36 obrazów Vermeera. Rozmieszczone są one w muzeach Europy i Stanów Zjednoczonych Ameryki (jak na poniższej mapie).
Zadanie 3.
W której grupie prawidłowo wymieniono wszystkie państwa, na terenie których znajdują się obrazy Vermeera?
a) Austria, Francja, Holandia, Irlandia, Niemcy, USA, Wielka Brytania
b) Francja, Holandia, Irlandia, Niemcy, Szwajcaria, USA, Wielka Brytania
c) Austria, Francja, Holandia, Niemcy, USA, Wielka Brytania
d) Austria, Belgia, Francja, Irlandia, Niemcy, USA, Wielka Brytania
Zadanie 4.
W której grupie prawidłowo wymieniono miasta w Stanach Zjednoczonych, w których znajdują się obrazy Vermeera?
a) Chicago, Boston, Nowy Jork
b) Boston, Nowy Jork, Waszyngton
c) Los Angeles, San Diego, San Francisco
d) Atlanta, Chicago, Nowy Jork
Zadanie 5.
Na podstawie poniższych informacji możemy z całą pewnością stwierdzić, że:
a) we Francji znajduje się tylko jeden obraz Vermeera
b) w Niemczech znajduje się więcej obrazów Vermeera niż w Holandii
c) istnieje co najmniej jedno miasto, w którym znajdują się co najmniej trzy obrazy Vermeera
d) prawdziwe są wszystkie trzy powyższe stwierdzenia
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
bardzo ciekawe! dzięki!
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
ad.1 tak na logikę, to nie możemy stwierdzić nie znając dokładnej daty, czy ukończył 43 lata, czy też nie. Na pewno też nie żył w XVI wieku bo lata 1632-75 to wiek XVII. Ale wiemy, że urodził się w roku przestępnym ponieważ 1632 jest podzielne przez 4 (jeden z warunków, tutaj wystarczający).
ad.2 MDCLXVIII - 1668
Reszty już mi sie nie chce sprawdzać, więc niech inni też mają zabawę
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Co się stało z postem Jaśka?
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Usunąłem, bo uznałem, że wyjdzie z tego jakaś przepychanka.
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Usunąłem, bo uznałem, że wyjdzie z tego jakaś przepychanka. Jasne, dzięki.
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Luter napisał(a):W której grupie prawidłowo wymieniono miasta w Stanach Zjednoczonych, w których znajdują się obrazy Vermeera? Takich zadań raczej nie ma na teście!
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
To na pewno dla gimnazjum?  Te pytania to bardziej na logiczne myślenie niż na wiedzę...Luter zdajesz sobie sprawę, że tego nikt by nie zdał
PS. Sprawdźcie czy mam dobrze, pozostałe 3 xD
3) a
4) b
5) c
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
fthissite napisał(a):PS. Sprawdźcie czy mam dobrze, pozostałe 3 xD moim zdaniem tak
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Tak, poprawnie.
Najciekawsze jest zadanie ostatnie. Napisze ktoś logiczne uzasadnienie odpowiedzi? Nie chodzi oczywiście o sprawdzenie, gdzie ile obrazów Vermeera się znajduje, tylko o odpowiedź na podstawie podanych przed zadaniami informacji.
[Dodano 4 listopada 2008 o 14:59]
fthissite napisał(a):To na pewno dla gimnazjum? Te pytania to bardziej na logiczne myślenie niż na wiedzę... Tak, ale tendencja jest taka, żeby zadania sprawdzały bardziej logiczne myślenie i umiejętność czytania ze zrozumieniem podanych informacji niż książkową wiedzę. Pytanie 3 wymaga elementarnej znajomości położenia państw w Europie, również żeby odpowiedzieć na pytanie 4 wystarczy wiedzieć na przykład jedynie to, że Chicago i LA nie znajdują się na Wschodnim Wybrzeżu, co też jest wiedzą raczej elementarną.
Liczba postów: 100
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Oczywiście w ostatniej zagadce odpowiedź to c). Jakby w każdym mieście były co najwyżej 2 obrazy, to w sumie by ich było nie więcej niż 28 (bo miast, jeśli dobrze policzyłem, jest 14), a jest ich 36.
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Luter napisał(a):żeby odpowiedzieć na pytanie 4 wystarczy wiedzieć na przykład jedynie to, że Chicago i LA nie znajdują się na Wschodnim Wybrzeżu, co też jest wiedzą raczej elementarną. Zapewniam Cię, że wiedziałoby to ok. 40 % uczniów.
Mówię to oczywiście obserwując swoją klasę.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Odpowiedź na lekcji geografii , 1 klasa liceum. " Lazurowe Wybrzeże leży w Tatrach "
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Zapewniam Cię, że wiedziałoby to ok. 40 % uczniów. Ale ja to naprawdę wiem, Zbrozło.
TomciO napisał(a):Jakby w każdym mieście były co najwyżej 2 obrazy, to w sumie by ich było nie więcej niż 28 (bo miast, jeśli dobrze policzyłem, jest 14), a jest ich 36. Tak jest! To się mądrze nazywa zasadą szufladkową Dirichleta.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Najciekawsze jest zadanie ostatnie To prawda - jest bardzo fajne. W ogóle tworzenie ciekawych testów nie jest sprawą łatwą, przynajmniej dla mnie jest to trudne. Zadania Lutra są interesujące, jednocześnie nie sprawdzają wiedzy na zasadzie "krzyżówkowej", ale zmuszają do myślenia. To stawia te testy o kilka poziomów wyżej w stosunku do najczęściej spotykanych.
Luter napisał(a):To się mądrze nazywa zasadą szufladkową Dirichleta
ano - pamiętam jednak zadania olimpijskie z tej zasady - częstokroć były dużo bardziej nużące niż Twoje.
Serdecznosci,
Olo
Liczba postów: 100
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Co masz na myśli mówiąc nużące?
Reputacja:
0
TomciO napisał(a):Co masz na myśli mówiąc nużące? zadania w niewiekim stopniu zachęcające do poznania rozwiązania, zadania "podane" w nieciekawy sposób, zadania powtarzające się n-ty raz... Wystarczy?
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Najciekawsze jest zadanie ostatnie. Napisze ktoś logiczne uzasadnienie odpowiedzi? Co w nim takiego ciekawego? To typowe zadanie w stylu "Kangura".
Poza tym to zadanie można rozwiązać eliminując dwie pierwsze (a więc i czwartą), absolutnie bezpodstawne odpowiedzi.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):To typowe zadanie w stylu "Kangura". To prawda, nikt nie twierdził że jest inaczej.
PS Torrentius, dla wielu te zadania są nie do rozwiązania. Znamienne jest to, że w ogóle wiesz co to "Kangur".
Olo
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Poza tym to zadanie można rozwiązać eliminując dwie pierwsze (a więc i czwartą), absolutnie bezpodstawne odpowiedzi. Dla Ciebie są one może bezpodstawne, ale dla wielu gimnazjalistów nie - w końcu we Francji jest tylko jeden czerwony kwadracik, a w Niemczech jest więcej niż w Holandii. No ale masz rację o tyle, że jeśli uczeń umie zlokalizować ww państwa to może i nie będzie myślał w ten sposób.
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Olo napisał(a):Znamienne jest to, że w ogóle wiesz co to "Kangur". eee tam, to nawet ja w Kangurach startowałam, z sukcesami!
Reputacja:
0
jodynka napisał(a):eee tam, to nawet ja w Kangurach startowałam, z sukcesami! jeżeli nikt Ci tego jeszcze nie powiedział - nie jesteś reprezentatywna *-`-
|