Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WSJK - koncerty w listopadzie!
Simon napisał(a):mam nadzieję, że dadzą się też namówić na ten repertuar:-))
Byle tylko to naprawdę było "też", a nie "zamiast". Smile
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):Byle tylko to naprawdę było "też", a nie "zamiast".
Nie bardzo rozumiem, Przebiśnieżko.
To będzie koncert "Projektu Volodia" a nie "Sueno Andaluz", więc to chyba oczywiste.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Nie bardzo rozumiem, Przebiśnieżko.
Ależ tu nie ma czego rozumieć. Po prostu bardzo zależy mi na trzech utworach Wysockiego i jeśli nie zagrają ich z własnej inicjatywy, to mam nadzieję, że zrobią to na prośbę, podczas bisów. Obawiam się jednak, że jak już wejdą na flamenco, to z niego nie wrócą... Smile
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):bardzo zależy mi na trzech utworach Wysockiego i jeśli nie zagrają ich z własnej inicjatywy, to mam nadzieję, że zrobią to na prośbę, podczas bisów.
O ile w ogóle mają je w repertuarze. Smile
Odpowiedz
Simon napisał(a):O ile w ogóle mają je w repertuarze. Smile
Tak.
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):Po prostu bardzo zależy mi na trzech utworach Wysockiego i jeśli nie zagrają ich z własnej inicjatywy, to mam nadzieję, że zrobią to na prośbę, podczas bisów.
Ciekawym wielce, jakie to utwory?...
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
Freed napisał(a):Ciekawym wielce, jakie to utwory?...
Sen (Cyganskaja)
Tatuaż
Biała łaźnia

Zaznaczam jednak, że to nie są ulubione piosenki Nadziei. Raczej - ulubione wykonania "Projektu..." (Sen i Tatuaż). Na Białą łaźnię mamy... nadzieję. Big Grin
Odpowiedz
A ja mam pytanie odnośnie "Polowania z helikopterów". Gdzie można usłyszeć oryginał tego utworu? I kto przetłumaczył tekst Wysockiego na polski? Nie wiem, ale sam tekst za mną chodzi od czasów Salonu i jakoś przestać nie może Smile
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):Gdzie można usłyszeć oryginał tego utworu? I kto przetłumaczył tekst Wysockiego na polski?
Oryginał można usłyszeć tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kulichki.com/vv/cgi/see.cgi?url=http://vv.uka.ru/">http://www.kulichki.com/vv/cgi/see.cgi? ... vv.uka.ru/</a><!-- m -->
Najpierw trzeba wybrać "Katalog zapisów" (trzecia linijka od góry). Dalej: pozycja 18, potem 11. Druga wersja:pozycja 8, potem 23.

A na polski przełożył np. Michał B. Jagiełło. Jeśli chcesz tekst przekładu, daj znać, wrzucę Ci na priv.
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):A ja mam pytanie odnośnie "Polowania z helikopterów". Gdzie można usłyszeć oryginał tego utworu? I kto przetłumaczył tekst Wysockiego na polski? Nie wiem, ale sam tekst za mną chodzi od czasów Salonu i jakoś przestać nie może Smile
jeżeli chodzi o wersję Antka, to refren został "zmodyfikowany" Smile
Odpowiedz
Freed napisał(a):A na polski przełożył np. Michał B. Jagiełło. Jeśli chcesz tekst przekładu, daj znać, wrzucę Ci na priv.
Ja bym również bardzo prosił o wysłanie tego tekstu na priv - dzięki
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą
bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
a następnie wygra doświadczeniem"
Odpowiedz
Znalazłem w necie tłumaczenie byłego już chyba forumowicza (występował tez kiedyś na "Nadziei") z mojego wydziału Wink

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wysotsky.com/1045.htm?78">http://wysotsky.com/1045.htm?78</a><!-- m -->

Nawet całkiem mi się podoba Smile

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
z tłumaczeniami to jak z ludzmi.. Smile

jeszcze trzeba to zaśpiewać. podam przykład tłumaczenia(1 zwrotka i refren) "Pożegnania z górami" (na melodie "Statki")

Znowu w zamęt huk aut, w świat betonu i rdzy
powracamy bez słów , w bezgranicznej rozterce
szczyt zdobyty więc czas, wracać czas otrzeć łzy
zostawiamy wśród gór, zostawiamy wśród gór swoje serce
ref.: Dajcie spokój więc sporom o bzdury
jedną prawdę na pewno dziś znam
od gór lepsze są tylko te góry
których szczyty przed sobą wciąż mam.

i drugie tłumaczenie:
Tam, gdzie szum wielkich miast, tam, gdzie pośpiech i zgiełk,
Znów wracamy, innego wyboru nie mając.
Choć do miast powracamy, jak statki na brzeg,
Nasze serca na zawsze już w górach zostają.
ref.: Chciałbym zatem oświadczyć wam z góry,
Choćby spory trwać miały po świt,
Są piękniejsze od gór tylko góry -
Te, na które nie wspinał się nikt.
Odpowiedz
donat napisał(a):podam przykład tłumaczenia(1 zwrotka i refren) "Pożegnania z górami" (na melodie "Statki")
Na melodię "Statków" to tylko zwrotka "Pożegnania...". A co mają zilustrować przytoczone przykłady?
Odpowiedz
w sumie nic szczególnego. po prostu przeczytałem wersję Bartłomieja i taka mnie naszła myśl, że różnie ludzie tłumaczą - i dobrze, że próbują...
że przeróżne odnogi wyrastają z tego samego pnia, etc
a te "swoje" przykłady akurat miałem pod ręką .
Odpowiedz
A koncert "Projektu Volodia" był super. A po koncercie ...
Odpowiedz
Zdjęcia z koncertu Projektu Volodia na scenie WSJK do obejrzenia tutaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://jkaczmarski.wroclaw.pl/20,galeria,wsjk_25_11_08.html">http://jkaczmarski.wroclaw.pl/20,galeri ... 11_08.html</a><!-- m -->
Niebawem też relacja. dSmile
Odpowiedz
Echa występu "Projektu Volodia":
<!-- m --><a class="postlink" href="http://jkaczmarski.wroclaw.pl/16,aktualnosci,po_koncercie.html">http://jkaczmarski.wroclaw.pl/16,aktual ... ercie.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
ta Nadzieja to ma pisane! Smile
Odpowiedz
To był naprawdę udany koncert. Widziałam nagrania ich występu sprzed roku na WSJK i to, co zobaczyłam i usłyszałam tydzień temu, było nieporównywalnie lepsze. Ciekawostką dla mnie był też fakt, że Robert Gawron w tym roku dostał Nagrodę Złotej Tarki na Międzynarodowym Festiwalu Jazzu Tradycyjnego w Iławie właśnie. Smile
I niezmiernie mnie ucieszyła możliwość poznania kolejnych forumowiczów.
Odpowiedz
donat napisał(a):ta Nadzieja to ma pisane! Smile
nadzieja napisał(a):To był naprawdę udany koncert
Pod oboma stwierdzeniami się podpisuję jateż Smile , jak również pod całą relacją Nadziei.
Ze swojej perspektywy - osoby nieznającej specjalnie dobrze Wysockiego - mogę dodać, że koncert był naprawdę dobrze przygotowany od strony edukacyjnej, popularyzatorskiej. Można było sporo się dowiedzieć, odnosząc przy tym miłe wrażenie, że to dopiero początek nowej, a bardzo dobrze rokującej znajomości. Smile Przemówiły nie tylko teksty Wysockiego, ale i jego obraz, i głos, i ciekawe aranżacje, i pełne pasji wykonania, i mądra, nieprzegadana konferansjerka, i pewna teatralizacja w jednym z utworów. I to nie były jakieś multimedialne fajerwerki, lecz przemyślana, przebogata całość.
Krótko mówiąc - niech żałują ci, których nie było (a mogli być), bo ci, którzy byli, bardzo dobrze się wspólnie bawili.
Serdeczne pozdrowienia dla Iławy, gdzie tak mądrze rozdają Złote Tarki. Smile
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):Ciekawostką dla mnie był też fakt, że Robert Gawron w tym roku dostał Nagrodę Złotej Tarki na Międzynarodowym Festiwalu Jazzu Tradycyjnego w Iławie właśnie.
Robert to prawdziwy multitalent. :poklon:
Julioanna napisał(a):koncert był naprawdę dobrze przygotowany
Jedyna w zasadzie słabość tego występu polegała na tym, że mógłby być... dłuższy. Big Grin
Odpowiedz
{Ciekawą i zaskakującą propozycją było wykonanie „Kołysanki pijackiej”. Przybrała ona formę przyjacielskiego wyznania, które Janusz Kasprowicz wyśpiewał przy stoliku przypadkowej osobie z publiczności, wychylając z nią dwa łyki czegoś mocniejszego.}

no i mogłoby być więcej takich stoliczków.. Wink
Odpowiedz