Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaczyna się :-(
stepniarz napisał(a):wydaje mi się, że w dużej mierze to kwestia wychowania.
Może, ale wiem, że mój syn w tym okresie życia zaczął się bardzo wstydzić, więc to może być - że się tak wyrażę - "rozwojowe", a może niektórzy tak już mają.
Ja wiem, że Michał też w tym okresie wymagał pewnego badania, które wymagało pokazania p. doktor co ma w spodniach. Wiedząc, że się wstydzi - nakreśliłam p. doktor o co chodzi a Michał wszedł do gabinetu sam. Nie było problemu, nie był speszony czy zawstydzony. Ale przy obecności rodziców - nawet męża - to by było traumatyczne!
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Krótki wpis o nienormalności (oczywiście moim zdaniem) w Holandii
Holandia to jednak popierdolony kraj...
stepniarz napisał(a):nie wiem jak to wygląda teraz ale ja pod koniec podstawówki miałem coś co się nazywało chyba "bilans 14-latka" i musiałem przed lekarzem opuścić spodnie i odpowiedzieć na kilka pytań w stylu czy mam dziewczynę itp.
Musiałeś!? Ja bym lekarzowi powiedział by sobie taki bilans robił niemowlakom, a ode mnie to niech się odp...li. I to by było wszystko co by się dowiedział o moich bardziej prywatnych sprawach.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Musiałeś!?
Czasami trzeba.

Mój znajomy miał za to inne "przejście" podczas spowiedzi...
Wyspowiadał się, ale ponieważ nie wspomniał o dziewczynach i innych takich pan ksiądz go spytał wprost, czy w tym temacie nie grzeszył, kiedy usłyszał "nie", zaczął się dopytywać czy czasem nie woli chłopców! Chyba się rozmarzył... Wink
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Czasami trzeba.
Jak się choruje, ale nie przy jakimś idiotycznym bilansie... Za moich czasów nie było czegoś takiego i słusznieSmile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Jak się choruje, ale nie przy jakimś idiotycznym bilansie...
Niby tak, ale to też jest istotne, jak dziecko się rozwija!
Powiedzmy sobie szczerze: wielu rodziców o to nie dba. Więc lekarz powinien zobaczyć, jak się sprawy mają. Tyle, że taka rozmowa nie powinna być przy rodzicach! Już nie w tym wieku!
Gdyby było coś "nie tak" - na taką rozmowę jest czas ewentualnie później.
Nie chodzi o to, by nie zbadać dziecka - nawet w tej kwestii. Chodzi raczej o to, by go nie zawstydzać.

Ja do dziś pamiętam badania przez lekarza przed przyjęciem do I klasy podstawówki.
Zadał parę pytań, osłuchał itd... a później zwyczajnie zajrzał w majtki. Była to jedna, krótka chwila, ale patrząc z perspektywy czasu - nie była zjawiskiem traumatycznym. Zwłaszcza, że badanie odbywało się na sali gimnastycznej i zaglądał wszystkim dzieciom...
Z perspektywy czasu uważam, że było to jakoś uzasadnione.
Ale tu nie mogło być mowy o zawstydzaniu.
Natomiast to, co zalinkował Zbrozło jest - moim zdaniem - koszmarem i nadużyciem.
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Natomiast to, co zalinkował Zbrozło jest - moim zdaniem - koszmarem i nadużyciem.
I tak i nie. Nie, dlatego, że dzieci powinno się uczyć mówić o anatomii i o fizjologii, nie wykluczając żadnych części ciała (z przyczyn czysto zdrowotnych), a skoro nie wszyscy rodzice potrafią to zrobić, to obowiązek ten spada na szkołę lub służbę zdrowia. Tak, dlatego, że kadra w szkole powinna wiedzieć, że są rodziny (np. obcokrajowców), gdzie cyt. informacja od dziecka, że cyt. "ma boleści przy sikaniu", to reakcją rodzica jest nie obawa o zdrowie dziecka, lecz cyt. "wstyd i zakłopotanie". Dlatego takie rozmowy powinny odbywać się przy uszanowaniu prywatności dziecka.
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Wyspowiadał się, ale ponieważ nie wspomniał o dziewczynach i innych takich pan ksiądz go spytał wprost, czy w tym temacie nie grzeszył, kiedy usłyszał "nie", zaczął się dopytywać czy czasem nie woli chłopców! Chyba się rozmarzył...
pamiętam takiego księdza-pedofila z pielgrzymki. podchodził do chłopców (tylko!) i pytał czy się nie chcą... wyspowiadać; a w trakcie temat seksu był wałkowany z każdej możliwej strony.
miałem dużo radości koloryzując pewne fakty i patrząc jak się ślini :rotfl:
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Ja do dziś pamiętam badania przez lekarza przed przyjęciem do I klasy podstawówki.
U nas w pierwszej klasie podstawówki mieliśmy wspólnie z dziewczynami gimnastykę korekcyjną (to jest/było zamiast wfu). Chłopcy siedzieli po turecku w szeregu, a gość brał po kolei dziewczyny do badania. Każda musiała zdjąć podkoszulek i przemaszerować przed całą klasą (żeby nauczyciel widział czy prosto chodzi itp.). Nie wiem czy to była trauma dla dziewczyn, ale wtedy czułem, że dziewczynom nie za bardzo się to podoba.

[Dodano 12 marca 2009 o 16:13]
Mnie też oczywiście się nie podobało, choć przyznaję, że gdy nauczyciel określił co dziewczyny mają robić to razem z innymi zawołałem: "ooooOOOO!"
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Nie wiem czy to była trauma dla dziewczyn, ale wtedy czułem, że dziewczynom nie za bardzo się to podoba.
hmm, no to chyba niezbyt mądrze to nauczyciel wymyslił. Przed całą klasą miały się rozebrać?
Chyba lepiej by było, aby rozebrały się i przeszły - w celu prezentacji postawy - np. przed pielęgniarką szkolną.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):hmm, no to chyba niezbyt mądrze to nauczyciel wymyslił.
ano.
Paweł Konopacki napisał(a):Przed całą klasą miały się rozebrać?
Tak, przed całą.
Paweł Konopacki napisał(a):Chyba lepiej by było, aby rozebrały się i przeszły - w celu prezentacji postawy - np. przed pielęgniarką szkolną.
Nie chodzi o samą pielęgniarkę. Chodzi o nas - chłopców. Dziewczyny (chyba) nie czują się komfortowo jeśli muszą eksponować swoje ośmioletnie ciało przed piętnastoma chłopakami.
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Nie chodzi o samą pielęgniarkę. Chodzi o nas - chłopców. Dziewczyny (chyba) nie czują się komfortowo jeśli muszą eksponować swoje ośmioletnie ciało przed piętnastoma chłopakami.
Ciekawiej by wyglądało piętnastoletnie ciało ... :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Ciekawiej by wyglądało piętnastoletnie ciało ... :]
O, przypomniałeś mi.

Gość mówił, że takie badania (dokładnie takie same) mają być przeprowadzone w klasie pierwszej gimnazjum. Kolega obok już zacierał ręce ;P
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Dziewczyny (chyba) nie czują się komfortowo jeśli muszą eksponować swoje ośmioletnie ciało przed piętnastoma chłopakami.
No rozumiem. I właśnie dlatego pisałem, że bardziej odpowiednim sposobem byłoby zrozbienie tego w obecności wyłącznie pielęgniarki, a nie przed całą klasą - zwłaszcza chłopakami.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):No rozumiem.
Tu nie ma co rozumieć. Po prostu pojebany nauczyciel, który powinien zostać wywalony z pracy.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Po prostu pojebany nauczyciel, który powinien zostać wywalony z pracy.
Owszem, powinien. Aż dziw, że nikt z rodziców tego nie zgłosił.
Moim zdaniem taki nakaz, aby dziwczynki półnagie paradowały przed całą klasą sprawił, że nie tyle one mogły czuć się niekomfortowo, co zwyczajnie mogły czuć się upokorzone.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Po prostu pojebany nauczyciel, który powinien zostać wywalony z pracy.
Kawał skurwysyna i tyle. Dziwię się, że żaden ojciec nie nakładł mu po mordzie.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Ciekawiej by wyglądało piętnastoletnie ciało ...
prawda?? w 7 klasie regularnie po WFie ociągaliśmy się w przebieraniu jak się tylko dało, bo po nas lekcje miały dziewczyny z 8 i co niektóre nawet nie miały oporów podczas przebierania Big Grin
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://fronda.pl/15465/blog/religia_pokoju">http://fronda.pl/15465/blog/religia_pokoju</a><!-- m -->.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fronda.pl/news/czytaj/spalony_zywcem_za_wiare">http://www.fronda.pl/news/czytaj/spalon ... m_za_wiare</a><!-- m -->
Odpowiedz
Cytat:Koptyjski chrześcijanin został w Egipcie spalony żywcem, bo romansował z muzułmanką. Mordy na Koptach zdarzają się w tym kraju regularnie. Jak długo będziemy jeszcze słuchać o islamie jako religii pokoju?
Przerażające! Ten Egipt to jakiś zakazany koniec świata chyba... brrrr.... Precz z Islamem! Tą tak zwaną "religią pokoju"! Precz!

Ale zaraz, zaraz...

Po co mamy szukać w Egipcie - tym domu niewoli?
Rozejrzyjmy się po Polsce, po naszej katolickiej ojczyźnie:
Cytat:Ministrant zabił księdza i poszedł na wódkę.
Policja i prokuratura ma już jednego podejrzanego o zabójstwo księdza z Miłkowic. 23-latek jest mieszkańcem pobliskiej miejscowości. Jest także byłym ministrantem. Razem z o 2 lata młodszym kolegą okradł księdza. Przywłaszczyli sobie kilka tysięcy złotych. Potem opili to.
Po zabójstwie dwaj młodzi mężczyźni pojechali do sklepu, gdzie kupili wódkę za skradzione pieniądze. Później opili wspólnie mord na duchownym.
Gdy w poniedziałek odkryto zwłoki księdza i na miejsce przyjechali policjanci, obaj uciekli do województwa mazowieckiego. Mimo to funkcjonariusze zatrzymali ich. Dzisiaj obaj uczestniczyli w wizji lokalnej w Miłkowicach.
Cytat:Mieszkańcy Błaszczyków, niewielkiej dzielnicy Blachowni, są w szoku. Nie potrafią wytłumaczyć, dlaczego Dawid M. (18 l.) zabił im ukochanego księdza
Zdaje się, że co i raz słyszymy podobne niusy...

BTW. Czy zwrócił Waszą uwagę ten fragment?
Cytat:Gdy w poniedziałek odkryto zwłoki księdza i na miejsce przyjechali policjanci, obaj uciekli do województwa mazowieckiego. Mimo to funkcjonariusze zatrzymali ich.
Niesamowite! Uciekli do sąsiedniego województwa, a policja i tak ich złapała! Zuchy!
Odpowiedz
MacB napisał(a):Ale zaraz, zaraz...
No właśnie. Tam zabili człowieka z powodu źle pojmowanych powodów religijnych, a tu z prozaicznej potrzeby napicia się wódki. Co kraj, to obyczaj. ;(
Odpowiedz
MacB napisał(a):Niesamowite! Uciekli do sąsiedniego województwa,
jeśli mapa.szukacz mnie nie oszukuje to do sąsiedniego województwa mazowieckiego mięli... 10km. zaiste ucieczka po zbóju!! ale jak brzmi...
Odpowiedz
dauri napisał(a):No właśnie. Tam zabili człowieka z powodu źle pojmowanych powodów religijnych, a tu z prozaicznej potrzeby napicia się wódki. Co kraj, to obyczaj.
Dauri zwrócił na ważna rzecz uwagę, mordy w Egipcie mają tło przede wszystkim religijne i są usprawiedliwiane religią (ponoć pokoju), a to o czym pisał Maciek, to "zwykłe" zabójstwa na tle rabunkowym, które zdarzają się wszędzie i których nikt nie usprawiedliwia powołując się na religię... Nie jest jednak uczciwe porównywanie takich przypadków.
stepniarz napisał(a):w 7 klasie regularnie po WFie ociągaliśmy się w przebieraniu jak się tylko dało, bo po nas lekcje miały dziewczyny z 8 i co niektóre nawet nie miały oporów podczas przebierania Big Grin
Nie chwal się tylko podawaj nazwiska, adresy, telefony... Tongue
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://fronda.pl/news/czytaj/niech_wielka_brytania_zauwazy_takie_kobiet_jak_ja">http://fronda.pl/news/czytaj/niech_wiel ... iet_jak_ja</a><!-- m -->
Odpowiedz
idąc wzorem B16 zaapeluję z tego miejsca o pokój, wolność religijną i poszanowanie ludzkiego życia i prawa do samostanowienia
Odpowiedz
Cytat:Tuszyn broni się przed terrorystami

To promowanie terroryzmu. To wyp... ! - tak burmistrz Tuszyna uzasadnił odmowę zorganizowania w domu kultury spotkania mniejszości muzułmańskiej z mieszkańcami miasta w domu kultury.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6390498,Burmistrz_Tuszyna_obronil_dom_kultury_przed_terrorystami.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... stami.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
W Zamościu może nie ma remizy....
Odpowiedz
MacB napisał(a):W Zamościu może nie ma remizy....
może to jeszcze Przemyśl?
Odpowiedz
Może być! Big Grin
Odpowiedz
20 osób rannych z powodu romansu chrześcijanki z muzułmaninem

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1985576,69,20_osob_rannych_z_powodu_romansu_chrzescijanki_z_muzulmaninem,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/1985576,69,20 ... ,item.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/2004111,12,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/2004111,12,item.html</a><!-- m --> - Jest na tym świecie sprawiedliwość !
Odpowiedz