Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Widzisz, dauri?  Poddałem się - już nie wracam do tematu "I inni" 
Będzie tylko Maciej Zembaty.
Pomyślałem, że w tym dziale brakuje tego pana, choć już się tu (ogólnie na forum JK) przewijał: a to przy okazji Leonarda Cohena (którego w Polsce właśnie Maćkowi zawdzięczamy), a to przy okazji Jacka Kleyffa (wspólnie napisali słynny "Sejm kalek"), a to jako współorganizator i dyrektor artystyczny PPPP, gdzie Jacek Kaczmarski został jednym z laureatów.
I właśnie, skoro już o festiwalach mowa, zapytam o coś, co mi się właśnie przypomniało (a właściwie pojawiło na horyzoncie wspomnień) po przeczytaniu w innym miejscu tego forum następującej informacji:
Jacko napisał(a):kiedyś (lata 70-te, znam to tylko z opowiadań) w Kraśniku był Festiwal Pieśni Partyzanckiej przemianowany później na Festiwal Pieśni o Ojczyźnie, więc z racji zamieszkania... Właśnie - Kraśnik. Właśnie - Festiwal.
Czy ktoś z Was potrafi zweryfikować to moje wspomnienie, ale wydaje mi się, że w Kraśniku (gdzieś na przełomie lat 70. i 80.) odbył się, zorganizowany właśnie przez Maćka Zembatego, Festiwal (a może Przegląd) Piosenki Nieprzyzwoitej? Miałem dawno temu kasetę audio z nagraniami z tej imprezy (a w każdym razie tak zostałem poinformowany, że są to nagrania z owego festiwalu). Teksty były zaiste nieprzyzwoite. Dziś pewnie nie zrobiłyby większego wrażenia, ale w dawnej siermiężnej komunie przekleństwa śpiewane ze sceny to było coś niebywałego. Na pewno impreza taka nie mogła się odbyć oficjalnie i dlatego sądzę, że był to okres 80/81, kiedy to cenzura stała się na chwilę dziurawa, ale i wówczas organizacja takiego festiwalu musiała być konspiracyjna. Do Maćka Zembatego i jego zamiłowania do czarnego humoru to pasowało, a i na owej kasecie sam MZ śpiewał na melodię "Serca w plecaku" o żołnierzu, który... no który maszerował  , a pewien zespół dziewczęcy o wdzięcznej nazwie "Tanie dziwki" śpiewał piosneczkę na melodię "Tanich drani" i "Nie ma jak u mamy".
Pytanie do Jacko - a o takim festiwalu w Kraśniku słyszałeś?
Pytanie do wszystkich - a Wy? Słyszeliście o tej imprezie Maćka Zembatego?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
MacB napisał(a):a to przy okazji Jacka Kleyffa (wspólnie napisali słynny "Sejm kalek") Świetna piosenka!
Co do pytania, mój tata ma na kasecie festiwal... Piosenki Niezależnej, jakoś tak się chyba to nazywało.
Yyyy
Reputacja:
0
superxana napisał(a):mój tata ma na kasecie festiwal... Piosenki Niezależnej Chodzi o TO ? Spytaj, proszę.
Reputacja:
0
MacB napisał(a):superxana napisał(a):mój tata ma na kasecie festiwal... Piosenki Niezależnej Chodzi o TO ? Spytaj, proszę. Tak, to to. Spróbuję to przegrać jakoś, ale możliwe, że to będzie za tydzień albo dwa (spróbuję jak najwcześniej).
Yyyy
Reputacja:
0
superxana napisał(a):Spróbuję to przegrać jakoś Zanim to zrobisz, to sprawdź. czy nie wyważasz otwartych drzwi. Spójrz na to - może te nagrania zastały już opublikowane w dobrej jakości. A może kaseta Twojego taty zawiera akurat te niewydane do tej pory? Wtedy warto się pomęczyć i zdigitalizować.
Pozdrawiam
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Spójrz na to - może te nagrania zastały już opublikowane w dobrej jakości. Masz rację. Te kasety (i płyty) są chyba tym, co mój tata ma na swojej kasecie, aczkolwiek ta kaseta została nagrana przez niego magnetofonem, więc chyba jest inny układ piosenek niż na kasetach opisanych na Wikipedii. Wiem, że znajduje się tam "Pokolenie" i "Sejm kalek". Tak czy siak, przegram sobie tą kasetę.
Swoją drogą: ciekawe, czy te kasety nadal są w sprzedaży. W końcu płyty CD są teraz najpopularniejsze.
Yyyy
Reputacja:
0
"Sejm kalek" jest na tej kasecie? W wykonaniu Zembatego? Z PPPP? A jest "Protest song" Wałów Jagiellońskich?
Tak czy inaczej - spróbuj to zdigitalizować.
A odpowiadając na Twoje pytanie: nie, kaset chyba nie ma już w sprzedaży (nie licząc Allegro i w ogóle wtórnego rynku), a CD jeszcze do niedawna można było kupić.
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Widzisz, dauri? Poddałem się - już nie wracam do tematu "I inni" Widzę i dziękuję za pamięć - rozumiem, że z nostalgią wspominasz stare dobre czasy?
Reputacja:
0
MacB napisał(a):"Sejm kalek" jest na tej kasecie? W wykonaniu Zembatego? Z PPPP? A jest "Protest song" Wałów Jagiellońskich?
Tak czy inaczej - spróbuj to zdigitalizować. "Sejm kalek" jest, "Protest song" nie wiem.
Yyyy
Reputacja:
0
dauri napisał(a):rozumiem, że z nostalgią wspominasz stare dobre czasy? Trudno zaprzeczyć  Zawsze lubiłem kabaret, a zwłaszcza w czasach gierkowskich.
Liczba postów: 705
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
superxana napisał(a):"Sejm kalek" jest na tej kasecie? W wykonaniu Zembatego? Z PPPP? A jest "Protest song" Wałów Jagiellońskich?
Tak czy inaczej - spróbuj to zdigitalizować. Potest song jes na tej , jeśli go szukasz 
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/dyskografia/i_przeglad_piosenki_prawdziwej/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... /index.php</a><!-- m -->
a dokładnie:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/dyskografia/i_przeglad_piosenki_prawdziwej/zakazane4_orginal.jpg">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... rginal.jpg</a><!-- m -->
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Reputacja:
0
spalding napisał(a):jeśli go szukasz Nie, nie szukam  Wspomniałem o tym nagraniu, bo jest ono tylko na dwukasetowym albumie z PPPP. Ale tam nie ma "Sejmu kalek" - stąd moje "dochodzenie"
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
MacB napisał(a):"Sejm kalek" jest na tej kasecie? W wykonaniu Zembatego? Z PPPP? A jest "Protest song" Wałów Jagiellońskich?
Tak czy inaczej - spróbuj to zdigitalizować.
A odpowiadając na Twoje pytanie: nie, kaset chyba nie ma już w sprzedaży (nie licząc Allegro i w ogóle wtórnego rynku), a CD jeszcze do niedawna można było kupić. Wydaje mi się, że Zembaty to śpiewał, na pewno mam w głowie jego wykonanie
stuk, stuk, laską w podłogę
sejm, sejm wyraża zgodę
stuk, stuk laską o blat
sejm mówi tak!
zresztą świadczy o tym cytat jakiegoś operacyjnego ubeka:
"..Macieja Zembatego, który naśmiewał się z sejmu PRL i Albina Siwaka;..."
A swoją drogą - brygadzista Albin jest niezły. Większość sciągnąłem sobie z niezastąpionego youtube.
Pozdrawiam
[i]There's only one master:
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Reputacja:
0
amrik napisał(a):Wydaje mi się, że Zembaty to śpiewał Oczywiście, że śpiewał. Zapomniałem o tym.
Reputacja:
0
MacB napisał(a):amrik napisał(a):Wydaje mi się, że Zembaty to śpiewał Oczywiście, że śpiewał. Ale w hali Oliwii na PPPP? Na 100% nie pamiętam, ale sądząc z tej notki ubeka to chyba tak. To jest cytat z oficjalnej strony PPPP.
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Reputacja:
0
Wszystko się zgadza. Po prostu skleroza
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Wszystko się zgadza. Po prostu skleroza  Eeee nie przesadzajmy
Natomiast wracając do PPPP uwielbiam "Niebiescy blues", pamiętam że się zarykiwałem z tej herbaty w wiadrze i jak nie będzie kłopotów z ołówkiem, może się uda rozwiązać krzyżówkę...
To nie Zembaty, trochę nie na temat, ale tylko trochę
Ogólnie --- PPPP był słaby, bo ludzie przywalali czerwonemu, ale tylko dlatego, że można było. Mocne punkty, to, poza Kaczmarskim i Zembatym, Leszek Wójtowicz, Zaorski śpiewający "Wejdą nie wejdą" i jeszcze paru
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Reputacja:
0
amrik napisał(a):Większość sciągnąłem sobie z niezastąpionego youtube. Niezastąpionego? http://pl.youtube.com/watch?v=0TKJueQFksM - ta wersja jest mocno okrojona. Wycięto zapowiedź Zembatego i część piosenki. Widzę jednak, że digitalizacja jest potrzebna
Yyyy
Reputacja:
0
superxana napisał(a):amrik napisał(a):Większość sciągnąłem sobie z niezastąpionego youtube. Niezastąpionego? http://pl.youtube.com/watch?v=0TKJueQFksM - ta wersja jest mocno okrojona. Wycięto zapowiedź Zembatego i część piosenki. Widzę jednak, że digitalizacja jest potrzebna  Z tym "niezastąpionym" to była lekka ironia. Najchętniej bym kupił cd, jeśli tylko ktoś wie czy to wyszło, niestety nie mieszkam w Polsce, nie orientuje się za bardzo. Ale ściągnąłem bo nic innego nie mogłem znaleźć.
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Reputacja:
0
amrik napisał(a):Najchętniej bym kupił cd, jeśli tylko ktoś wie czy to wyszło... Jak nie wyszło jak wyszło? Sam w domu pogrzebałem, pogrzebałem i wygrzebałem. Okazało się, że mam to (a myślałem, że gdzieś mi ta płyta przepadła)
Na Allegro regularnie pojawia się ten potrójny CD z PPPP w cenie ok 50-60 zł.
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Jak nie wyszło jak wyszło? Sam w domu pogrzebałem, pogrzebałem i wygrzebałem. Okazało się, że mam to (a myślałem, że gdzieś mi ta płyta przepadła)
![[Obrazek: zakazane_piosenki_orginal.jpg]](http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/dyskografia/i_przeglad_piosenki_prawdziwej/zakazane_piosenki_orginal.jpg)
Na Allegro regularnie pojawia się ten potrójny CD z PPPP w cenie ok 50-60 zł. Maćku jesteś niezastąpiony 
Duuuże piwo
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
|