Ziemi?
Ciało moje - jałowe ziarno.
A burza ponoć faktycznie szalała nad Warszawą. Z błyskawicami, wielkimi skokami ciśnienia, grzmotami, które starszym ludziom przypominały wojnę.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Krasny napisał(a):Ziemi?
Ciało moje - jałowe ziarno.
A burza ponoć faktycznie szalała nad Warszawą. Z błyskawicami, wielkimi skokami ciśnienia, grzmotami, które starszym ludziom przypominały wojnę. Mógłbyś pisać trochę jaśniej? (a może raczej - trzeźwiej? )
Co ma wspólnego "Świętoszek" z Herbertem (i jaki to ma związek z Twoim postem? )
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Mógłbyś pisać trochę jaśniej? (a może raczej - trzeźwiej? ) Zdaje się, Kraśny chciał swoim postem przypomnieć, iż dzisiaj upływa kolejna rocznica śmierci Zbigniewa Herberta.
Sugestia nietrzeźwości - nawet jeśli żartem - chyba jednak jest zbyt daleka.
Zeratul napisał(a):Co ma wspólnego "Świętoszek" z Herbertem ??? "Świętoszek"?
Mnie się wydaje, że cytat w poście Kraśnego pochodzi z wiersza Z. Herberta.
Zeratul napisał(a):(i jaki to ma związek z Towim postem? Jeśli przyjąc, że cytat zamieszczony przez Kraśnego pochodzi z wiersza Z. Herberta to, zważywszy, ze mamy rocznicę śmierci Obywatela Poety, związek jest oczywisty. Warto pamiętać, że Krasny cytuje wiersz pt. "Testament"
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Zeratul napisał(a):Mógłbyś pisać trochę jaśniej? (a może raczej - trzeźwiej? ) Zdaje się, Kraśny chciał swoim postem przypomnieć, iż dzisiaj upływa kolejna rocznica śmierci Zbigniewa Herberta.
Sugestia nietrzeźwości - nawet jeśli żartem - chyba jednak jest zbyt daleka. Ok - pewnie masz rację.
Wolałbym jednak, żeby posty na forum były zrozumiałe nie tylko dla wtajemniczonych.
Paweł Konopacki napisał(a):Zeratul napisał(a):Co ma wspólnego "Świętoszek" z Herbertem ??? "Świętoszek"? Mój błąd - zasugerowałem się wynikiem z google bez dogłębnego sprawdzania :wstyd:
(nie wiedzieć czemu myślałem, że temat nawiązuje do Shakespeare'a)
Pozdrawiam
Z.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):(nie wiedzieć czemu myślałem, że temat nawiązuje do Shakespeare'a) "Świętoszek" Shakespeare'a? Zeratulu, gdybym Cię nie znała, to bym pomyślała, że:
Zeratul napisał(a):(a może raczej - trzeźwiej? ) napisałeś sam do siebie! :rotfl:
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Wolałbym jednak, żeby posty na forum były zrozumiałe nie tylko dla wtajemniczonych. No, nie przesadzajmy z tym wtajemniczeniem. Mnie się wydaję post Kraśnego ciekawy, właśnie przez swoją oszczędność. Dużo ciekawszy, niż gdyby napisał "Dziś rocznica śmierci Zbigniewa Herberta".
Choć z drugiej strony, co by tam Kraśny czy kto inny nie napisał, to by i tak nikt na to specjalnie nie zareagował.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Mnie się wydaję post Kraśnego ciekawy, właśnie przez swoją oszczędność mnie również. Choć w pierwszej chwili nie zrozumiałam go. Dopiero kiedy włączyłam radio i usłyszałam, że dziś rocznica śmierci Herberta, wpis Kraśnego stał się dla mnie jasny.
Paweł Konopacki napisał(a):to by i tak nikt na to specjalnie nie zareagował a jak reaguje się specjalnie?
Reputacja:
0
gosiafar napisał(a):Zeratul napisał(a):(nie wiedzieć czemu myślałem, że temat nawiązuje do Shakespeare'a) "Świętoszek" Shakespeare'a? Zeratulu To ja już tu może nie będę zaglądał...
Tak to jest jak człowiekowi się nie chce dokładnie sprawdzać i bierze pierwszą z brzegu informację (trafiłem na stronkę, gdzie esej o Tartuffe był tuż obok "Tempesta" Shakespeare'a i tak mi jakoś wyszedł ten absurd - chyab jednak za gorąco jest, bym normalnie funkcjonował )
Pozdrawiam
Z.
|