Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Ja proponuje powrót do startego wyglądu, bo to jakaś tragedia teraz jest:/ Chyba, że można to jakoś zmodernizować by wyglądało po ludzku. I wywalic trzeba te dziwne wynalazki ICQ, AOL, MSn i wstawic normalne komunikatory GG, Tlen...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
To nie wygląd jest podstawową zmianą (choć rzuca się w oczy ) a skrypt...
Z PHPBB2 by Przemo na PHPBB3
Uprzedzając dalszą lawinę postów - nie mam nic wspólnego z tą zmianą
Mam tylko nadzieję, że Artowi wystarczy determinacji i czasu, by przywrócić forum do stanu używalności, bo na razie jest faktycznie bardzo kiepsko
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Nie zauważyłem opcji "zobacz posty nieprzeczytane" - czy coś jest ze mną nie tak?
Na dodatek znikły piwa i "pomógł" - nie podoba mi się to.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Nie zauważyłem opcji "zobacz posty nieprzeczytane" - czy coś jest ze mną nie tak?
Na dodatek znikły piwa i "pomógł" - nie podoba mi się to. Piw i "Pomógł" raczej nie będzie - to były modyfikacje do wersji by Przemo chyba tylko.
(nie wiem, co z "Pisownią")
Pozdrawiam
Z.
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Nie wiem dlaczego ta dyskusja jest w Hyde Parku, a nie w Uwagach do forum?
Nie wiem jak u Was, ale u mnie po prawie trzydniowej przerwie jest nowa wersja Forum powered by phBB 2007. Może ona ma i jakieś zalety, ale ja widzę same wady:
1. straciłem całą pocztę - tzn. te listy wysyłane i odbierane, które chciałem zachować i świadomie zachowywałem
2. opcja szukaj w ogóle nie działa!
3. system stawiania piw zniknął
4 nie ma też takie funkcji o aktywności użytkowników
5 procentowych pasków (których nigdy nie analizowałem) też chyba nie ma
6 miałem taki obrazek z flagą jak Nowhere Women, też go nie ma
Zapewne są jeszcze jakieś wady, ale nie miałem tyle czasu by ich poszukiwać.
Pytam się, kto jest temu winien?
Andrzej
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Andrzej J. napisał(a):Nie wiem dlaczego ta dyskusja jest w Hyde Parku, a nie w Uwagach do forum? A czy w uwagach do forum można prowadzić dyskusję?
Co do nowego kształtu forum... Wykażmy się pewną cierpliwością, może jeszcze nie jest ostateczny.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Przede wszystkim, nie ma cytowania selektywnego, co w dużym stopniu utrudnia odpisywanie na posty. Brakuje też 'najnowszych tematów na forum' na głównej stronie strony. Kwestia graficzna także razi, przypominając dziesiątki forów w sieci. Że o opcji 'posty nieprzeczytane' tutaj już nie wspomnę... To chyba główne 'zarzuty' do działania nowego forum. Nowego, choć mam cichą nadzieję, że to tylko wersja testowa i wkrótce wszystko wróci do 'normy'. Dla mnie forma graficzna może być i zmodyfikowana, byleby dotychczasowe opcje nadal funkcjonowały.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Andrzej J. napisał(a):Nie wiem jak u Was, ale u mnie po prawie trzydniowej przerwie jest nowa wersja Forum powered by phBB 2007. Może ona ma i jakieś zalety, ale ja widzę same wady:
1. straciłem całą pocztę - tzn. te listy wysyłane i odbierane, które chciałem zachować i świadomie zachowywałem SOA#1 - u mnie działa. Mam wszystkie stare PW (zarówno wysłane jak i odebrane)
Andrzej J. napisał(a):2. opcja szukaj w ogóle nie działa! SOA#1 - u mnie działa. Wyszukałem właśnie Twoją poprzednią wiadomość wpisując "opcja szukaj"
Andrzej J. napisał(a):3. system stawiania piw zniknął ano
Andrzej J. napisał(a):4 nie ma też takie funkcji o aktywności użytkowników Jakiej funkcji?
Andrzej J. napisał(a):5 procentowych pasków (których nigdy nie analizowałem) też chyba nie ma Były całkowicie zbędne.
Andrzej J. napisał(a):6 miałem taki obrazek z flagą jak Nowhere Women, też go nie ma Trochę danych z profilu i awatary to jeszcze nie jest jakaś straszna strata...
Andrzej J. napisał(a):Pytam się, kto jest temu winien? Winien? :rotfl:
Widzę, że powoli następuje proces normalizacji - na razie powróciła nazwa forum i emotikony
Mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej :agent:
Pozdrawiam
Z.
P.S. A z takiego np. cytowania selektywnego też nigdy nie korzystałem...
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
W dyskusji powinni mieć możliwość uczestniczenia wszyscy, a nie tylko zapisani do HP.
W międzyczasie Forum się zrobiło kolorowe, to krok ku normalizacji.
Stare privy teraz są
"Szukaj" w ogóle nie działa - próbowałem z poziomu strony głównej znaleźć słowo 'Andrzej'.
Działa tylko szukanie autora.
Andrzej
Reputacja:
0
Andrzej J. napisał(a):"Szukaj" w ogóle nie działa - próbowałem z poziomu strony głównej znaleźć słowo 'Andrzej'.
Działa tylko szukanie autora. Już widzę w czym problem - na razie zindeksowane są tylko posty "nowe" - od pojawienia się nowego forum - liczę, że to się poprawi.
Pozdrawiam
Z.
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):P.S. A z takiego np. cytowania selektywnego też nigdy nie korzystałem... Ale to bardzo ułatwiało odpowiedzi oraz oszczędzało czas.
P.S. Rozumiem że z odejściem od Pomógł i piwek, zrezygnowano także z ostrzeżeń i tym podobnych banów?
I właśnie - teraz widzę, że cytowanie Stanisława jest słabe.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Co do przyczyn zmiany skryptu - ja znam jedną - phpBB by Przemo miało nie załataną od pół roku dziurę w bezpieczeństwie.
Dla mnie, jako administratora sieci, jest to ważny argument...
Wracając jednak do "tu i teraz" - generalnie sprawa wygląda tak, że forum jest prywatny folwarkiem AA (że posłużę się określeniem ukutym chyba kiedyś przez KN-a) - my, jako użytkownicy, nie płacimy im za prowadzenie forum i nie jest to w żadnym wypadku ich obowiązek
Mi też wiele rzeczy w nowej wersji (ani nagłości zmiany) się nie podoba - jednak w tej chwili opcje są dwie:
1. staramy się wspólnie doprowadzić forum do stanu używalności (np. zgłaszając tu, co jeszcze nie działa)
2. obrażamy się na AA i rezygnujemy z pojawiania się na forum
Tertium non datur...
Co do kilkudniowego padu - myślę, że Art nie docenił jednak trudności związanych z wdrażaniem nowego skryptu - praktyka w "branży" pokazuje, że w takich wypadkach zawsze coś idzie źle (zazwyczaj nie wiadomo dlaczego i co dokładnie )
Możemy się domyślić, że ta wersja forum została "udostępniona" przed "doszlifowaniem", bo lepsze jest chyba taka wersja niż "500 Internal Server Error"
Nie tracę nadziei, że większość dawnych funkcjonalności uda się z czasem przywrócić :]
Mamy już za to kilka nowych - np. dodawanie forumowiczy do "przyjaciół" i "wrogów" - wreszcie można ujawnić wszystkie "obozy", bez konieczności liczenia piw
(dlatego apeluję, by ta opcja została ) )
Pozdrawiam
Z.
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):P.S. A z takiego np. cytowania selektywnego też nigdy nie korzystałem... Ja chyba tylko z selektywnego korzystam
Reputacja:
1
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
1
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
1
Poza tym, co z 'nowe tematy na forum'?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Właśnie. Brak przycisku "zobacz nieprzeczytane posty" to realne utrudnienie.
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Reputacja:
1
MaryShelley napisał(a):Właśnie. Brak przycisku "zobacz nieprzeczytane posty" to realne utrudnienie. To nowe forum to żenada!
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 236
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):np. dodawanie forumowiczy do "przyjaciół" i "wrogów" - wreszcie można ujawnić wszystkie "obozy", bez konieczności liczenia piw Zgłaszam absolutnie, definitywny przeciw!
Obozy, obozami- żenada. Piwa stawiało się użytkownikom za konkretne wypowiedzi.
Szufladkowanie kogokolwiek (wróg?! przyjaciel?!) za całokształt w niczym nie pomoże. Jest idiotyczne, jest nadużywaniem słownictwa, jest prowokowaniem do skrajności i zbędnym przypisywaniem się do stronnictw, które powinno się likwidować (jednoczyć- bla,bla) a nie podkreślać.
:mur:
Kyrie elejson!
Nie wiem z jakiego powodu zrezygnowano z "piw"- ok- była to zabaweczka- ale bądźmy konsekwentni! Wróg-Przyjaciel?! (Bo może źle przeczytałam?)
W moim mniemaniu- to jest cholernie chore.
(Trzy wdechy)
Co do ogólnego kształtu- nie podoba mi się, acz uznaje to za wersje "Demo". Nie wiem z jakiego powodu zmiany zostały wprowadzone (ale zakładam, że powód jakiś był).
Pozdrawiam.
Scarlett
"Umysł mam twardy jak łokcie
Więc mnie za to nie kopcie
Że rewolucja dla mnie to czerwone paznokcie"
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Proszę mi nie zwracać uwagi, że źle cytuję - inaczej nie potrafię, a jestem przyzwyczajony do starej formuły. Ech...
To naprawdę nie jest takie trudne (zwłaszcza, że było już n razy wałkowane) - przykłady tu:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=4152">viewtopic.php?f=11&t=4152</a><!-- l -->
Generalnie chodzi o to, żeby każdy cytowany fragment ująć w "cudzysłowy" w formie dwóch znaczników:
Kod: [quote="nazwa_usera"]
na początku
i
na końcu cytatu
np.
Kod: [quote="Zeratul"]cośtam[/quote]
odpowiedź
da efekt:
Zeratul napisał(a):cośtam odpowiedź
Przy zagnieżdżaniu cytatów ważne jest, by każdy znacznik
Kod: [quote="nazwa_usera"]
miał swój własny znacznik
np.
Kod: [quote="Zeratul"][quote="Kuba Mędrzycki"]Proszę mi nie zwracać uwagi, że źle cytuję - inaczej nie potrafię, a jestem przyzwyczajony do starej formuły. :D[/quote]
Ech...[/quote]
odpowiedź
gdzie pierwszy znacznik końcowy
zamyka wypowiedź Kuby (ostatnią "otwartą") a drugi - moją
MaryShelley napisał(a):Właśnie. Brak przycisku "zobacz nieprzeczytane posty" to realne utrudnienie. Tu się zgodzę...
I obawiam się, że w klasycznym phpBB może być z tym problem
Na razie pozostaje opcja "Nowe posty", która daje podobny efekt (choć oczywiście jest mniej wygodna)
scarlett napisał(a):Obozy, obozami- żenada. Piwa stawiało się użytkownikom za konkretne wypowiedzi.
Szufladkowanie kogokolwiek (wróg?! przyjaciel?!) za całokształt w niczym nie pomoże. Jest idiotyczne, jest nadużywaniem słownictwa, jest prowokowaniem do skrajności i zbędnym przypisywaniem się do stronnictw, które powinno się likwidować (jednoczyć- bla,bla) a nie podkreślać. To był żart
Zauważyłem po prostu, że opcja "Wróg/przyjaciel" pojawiła się domyślnie po zmianie skryptu - i akurat świetnie wpisuje się w ostatnie dyskusje karczemne
scarlett napisał(a):Nie wiem z jakiego powodu zrezygnowano z "piw"- ok- była to zabaweczka- ale bądźmy konsekwentni Powód jest prozaiczny - o ile wiem, nie ma takiego dodatku dla tej wersji skryptu...
Ogólnie - apeluję o spokój - przecież to tylko forum :agent:
Pozdrawiam
Z.
P.S. Z poprzednich dodatków mi na razie najbardziej brakuje "Pisowni" - teraz wyjdą na jaw wszystkie moje literówki
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Hej,
Mnie 'tylko' brak zdjecia Jakca na gorze. Piwa - to taki sobie dodatek wyrazajcy aprobate.Mozna to zrobic inaczej -postawic w posice 'pod' nie wnoszac nic do dyskusji :rotfl:
Moze bedziemy czesciej glos zabierac, nie mogac stawiac piw?
Dla mnie istotniejsze,ze nie mam poprawy pisowni..i znow nie bedzie polskiej czcionki w moich postach.
Widok forum mnie dzis zaskoczyl.Na razie nie wiem jak mam sie tu czuc..Troche mi obco, jak w nieznanm miejscu.
Brakuje troche tej indywidalnosci, ktora to forum mialo. Ale najwazniejsze, ze znow JEST!
pozdrawiam
e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
0
Aha -priv dziala, wszystkie wiadomosci sie zachowaly.
e.
Reputacja:
0
Posty sie nie lacza...
Nie da sie edytowac postu , na ktory juz odpowiedziano.
Nie pokazuje sie, ze cos bylo poprawiane
Nie da sie tak sprawnie przechodzic na strone, by moc np. zacytowac jakis wywiad czy utwor- a moze to tylko ja jeszcze sie nie przyzwyczailam.
Pokazuje, ze jestem offline -a jestem 'on'
A w ogole to fajnie znow moc Was czytac lonik:
e.
Reputacja:
0
Zdaje mi się, że mamy czas Londyński.
[/size]
Reputacja:
0
Na dodatek: nie ma możliwości sprawdzenia kto i od jakiego czasu siedzi na forum.
Nie można sprawdzać ile ktoś już spędził godzin na forum.
[/size]
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
A może zamiast narzekać, ktoś wpadłby na pomysł podziękowania adminowi(om), za to, że mimo wszystko ma(ją) chęci i znajdują czas na aktualizacje, dbanie o bezpieczeństwo, itp? Przypominam, że robią to w czynie społecznym. Na miejscu Artura, czytając ten wątek, rzuciłbym to wszystko w cholerę...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Na dodatek: nie ma możliwości sprawdzenia kto i od jakiego czasu siedzi na forum.
Nie można sprawdzać ile ktoś już spędził godzin na forum. I teraz nie będziesz mógł bić swoich rekordów w tej dziedzinie ani wpadać w kompleksy przy innych użytkownikach!
Mi też najbardziej brak funkcji "nieprzeczytane", traci się sporo czasu docierając do nich a i tak nie wiem, czy czegoś nie pominęłam... ;(
I fakt, temat powinien być w Uwagach o forum, nie w HP.
Oczywiście, że Arturowi należą się gorące podziękowania! :poklon:
Podejrzewam, że włożył w to ogrom pracy i mnóstwo czasu! I pewnie jeszcze sporo przed nim!
Myślę, że do wielu nowych rzeczy przywykniemy a kilka da się poprawić!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
czy jest mozliwosc zaznaczanie tematow, ktore sie ignoruje ? Prawde powiedziawszy nie zdazylam jeszcze wszystkiego sprawdzic.
Brak mi cytowania selektywnego.No coz przywykne..gorzej z polskimi znakami.Ale sprobuje sobie poradzic.
Jedyna rzecz, ktorej mi na prawde brak -to zdjecie JK na gorze strony, ale to pewnie da sie w przyszlosci zrobic. Na razie forum dziala i to jest najwazniejsze. Pisze troche postow, bo chce wyprobowac mozliwosci.
Dzieki Artur i inni (jesli pomagali) -wyobrazam sobie ogrom pracy.Ja jedynie reinstalowalam w niedziele mojego Windowsa...
e.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Coś z czasem pisania postów też jest nie tak... :o
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 1,018