Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Generał Sikorski
pkosela napisał(a):. Czy mi się coś pomyliło?
Nic Ci się nie pomyliło.
Będąc na pogrzebie w roku 2006 widziałem trumnę (w grobie betonowym) w opłakanym stanie. Ta trumna leżała tam 10 lat (albo mniej ?).
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Chodziło mi raczej o to, że trumna wygląda na nową, bo rzeczywiście taka jest.
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Sikorski napisał(a):Po ekshumacji w 1993 jego szczątki przewieziono do Warszawy, a stamtąd 17 września 1993 złożono je w krypcie na Wawelu
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Chodziło mi raczej o to, że trumna wygląda na nową, bo rzeczywiście taka jest.
No tak, ale ta na dzisiejszych zdjęciach wygląda tak jakby pogrzeb odbył się przed tygodniem.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Chodziło mi raczej o to, że trumna wygląda na nową, bo rzeczywiście taka jest.
Ja zaś miałem na myśli to, że wszystko zależy od warunków w jakich jest przechowywana, oraz od rodzaju drewna. Widać ta trumna jest bardzo dobrego gatunku.
15 lat - to mało?
[/size]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):że wszystko zależy od warunków w jakich jest przechowywana
Wydaje mi się, że ta trumna nie była bezpośrednio przysypana glebą, myślę, że znajdowała się w specjalnej krypcie, dlatego ma wygląd zbliżony do piętnastoletniego mebla z pokoju, tzn. nie widać śladu rozkładu. Gdyby była zakopana mało prawdopodobne jest, że po 15 latach można by było wyciągnąć ją w całości.
Nic we mnie, prócz do świata żalu dziecięcego,
Tu nikt nie widzi, więc się wstydzić nie mam czego!
Odpowiedz
blaise14 napisał(a):, dlatego ma wygląd zbliżony do piętnastoletniego mebla z pokoju, tzn. nie widać śladu rozkładu
Należy też podkreślic, że dla Naczelnego Wodza nie zrobiono byle jakiej trumny z byle jakiego drzewa.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1869166,11,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/1869166,11,item.html</a><!-- m -->
[/size]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Należy też podkreślic, że dla Naczelnego Wodza nie zrobiono byle jakiej trumny z byle jakiego drzewa.
Szczerze mówiąc wątpię, by jakiekolwiek drzewo oparło się rozkładowi przez tak długi czas. No, chyba, że specjalnie w tym kierunku byłoby zabezpieczone. I to jest prawdopodobne.
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):15 lat - to mało?
blaise14 napisał(a):Szczerze mówiąc wątpię, by jakiekolwiek drzewo oparło się rozkładowi przez tak długi czas.
Nie widzieliście nigdy np. piętnastoletniej szafy? :o
blaise14 napisał(a):Wydaje mi się, że ta trumna nie była bezpośrednio przysypana glebą
Nie widziałeś dzisiejszych zdjęć, ani filmu?
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Nie widzieliście nigdy np. piętnastoletniej szafy? :o
Co tam piętnastoletniej, meble to i z XVIII wieku się trzymają nieźle...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale zdaje się dla Zbrozły i Blaise'a, to jakaś abstrakcja...
Dodatkowo dziś, kiedy wszystkie media aż huczą na ten temat, nie sposób nie zauważyć jak wygląda miejsce pochówku gen. Sikorskiego, a także dotrzeć do informacji, którą podałem za Wikipedią, bo pierwsza wyskoczyła w wyszukiwarce...
Odpowiedz
Cytat:"Czekamy teraz na przywiezienie trumny z gen. Władysławem Andersem" - usłyszeli zebrani u stóp Wawelu uczestnicy ceremonii związanych z ponownym pochówkiem gen. Władysława Sikorskiego. To kolejna taka wpadka - we wtorek straż miejska w rozwieszanych na ulicach ulotkach informowała o zmianach w organizacji ruchu związanych z "uroczystościami pogrzebowymi Józefa Piłsudskiego".
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5994451,Pilsudski__Anders___czyli_Sikorski.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... orski.html</a><!-- m -->

[Obrazek: z5987480X.jpg]
Odpowiedz
I tak cała prawda o Sikorskim nie wyjdzie na jaw nawet i za 100 lat.
Za dużo wysoko postawionych ludzi maczało w tym łapy.Jedno jest pewne to było morderstwo !! .

Są narody, które znają
W dziejach swoich każdy kamyk
Tak że mało o to dbają -
A my mamy - Białe Plamy.

Tak było, tak jest i tak będzie !!
ŻYCIE TO ZBIERANIE PAPIERKÓW ~STORMBRINGER ©
Odpowiedz
stormbringer76 napisał(a):Za dużo wysoko postawionych ludzi maczało w tym łapy.Jedno jest pewne to było morderstwo .

Skąd ta pewność?
Odpowiedz
Można by o morderstwo posądzić :sowietów , anglików a nawet polaków .
Dla wszystkich Sikorski był nie wygodny. Za bardzo sprzeciwiał się sowietom ,a to nie podobało się Anglii.Nie chciała ona rozłamu w sojuszu z powodu polskiego generała .
Polacy...chodzi mi o tych czerwonych pachołków Stalina.
Odpowiedz
blaise14 napisał(a):Skąd ta pewność?
Czy to nie Brytyjczycy przedłużyli czas utajnienia akt dotyczących śmierci generała? Jeżeli nic w tej sprawie sie nie zmieniło, to dla mnie bardzo mocna poszlaka w tym temacie.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
stormbringer76 napisał(a):Polacy...chodzi mi o tych czerwonych pachołków Stalina.
Trudno je podejrzewać o zabójstwo w momencie wojny, ale stronnictwa endeckie i sanacyjne też Sikorskiego nie wielbiły...
A strażak także był Sam
Odpowiedz
stormbringer76 napisał(a):Jedno jest pewne to było morderstwo .
stormbringer76 napisał(a):Można by o morderstwo posądzić :
Pewność, to jednak nie to samo, co wyliczenie potencjalnych podejrzanych.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Pewność, to jednak nie to samo, co wyliczenie potencjalnych podejrzanych.
Dokładnie. To mogło być tak samo morderstwo jak i nieszczęśliwy przypadek.
Odpowiedz
blaise14 napisał(a):Dokładnie. To mogło być tak samo morderstwo jak i nieszczęśliwy przypadek.
Big Grin Naiwne dziecko Big Grin
Odpowiedz
stormbringer76 napisał(a):
blaise14 napisał(a):Dokładnie. To mogło być tak samo morderstwo jak i nieszczęśliwy przypadek.
Big Grin Naiwne dziecko Big Grin
Ja tam uważam, że Sikorskiego zestrzelili Marsjanie Tongue

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Ja tam uważam, że Sikorskiego zestrzelili Marsjanie Tongue
A przez przypadek czy raczej z premedytacją? Wink
[color=#008080][i]Nikt nigdy ich już nie obudzi,
Śmiech z klątwą się na usta cisną...
Głupio jest żyć wśród mądrych ludzi
Z ich piękną Latającą Wyspą.[/i][/color]
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1895694,11,item.html">http://wiadomosci.onet.pl/1895694,11,item.html</a><!-- m --> - No to chyba po ptokach. Oczywiście nie można ustalić czy samolot był uszkodzony.
[/size]
Odpowiedz
"Ujawniono wstępne wnioski z ekshumacji generała Władysława Sikorskiego. Według radia RMF FM, przyczyną śmierci generała był rozległy uraz głowy spowodowany uderzeniem w element samolotu w czasie katastrofy lotniczej." Big Grin Big Grin Big Grin
BZDURA !!
Odpowiedz
stormbringer76 napisał(a):BZDURA
Mógłbyś tak formułować myśli, aby łatwo je było zrozumieć?

Albo chociaż je rozwijaj.

Więc... o co chodzi? Czemu to bzdura twym zdaniem.
[/size]
Odpowiedz
Z bomby błysk, czyli blitz -
Znowu nie ma nic.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6215055,Oficjalne_wyniki_ekshumacji_gen__Sikorskiego.html">http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... kiego.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
Ja nie wiem czemu mnie tak poirytował ten cały wykład onetu na temat ekshumacji Sikorskiego. Do tego oświadczenie IPN-u, że Sikorski zginął podczas wypadku lotniczego.
Przepraszam za styl wypowiedzi i za zbytnie unoszenie się emocjami w tej kwestii, ale skąd na ciele człowieka, który doświadczył wodowania, tyle urazów?

"Zbadaliśmy dokładnie kości czaszki i kość grdykową, która jest silnie uszkodzona. Widoczne są liczne złamania żeber, złamane są wyrostki poprzeczne w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, górna część kości łokciowej oraz kość udowa - dodali.

- Złamanie czaszki i lewego oczodołu powstało w wyniku uderzenia w przedmiot drewniany - stwierdzili naukowcy.

- Zgon nastąpił w skutek urazu wielonarządowego, najwcześniej w chwili uderzenia samolotu w wodę - ocenili naukowcy. Wykluczono możliwość śmierci generała w wyniku uduszenia, obrażeń postrzałowych czy ran kłutych lub rąbanych"

Przypominam że czeski Pilot, rzekomo i oficjalnie jedyny człowiek, który przeżył "katastrofę" miał zdaje się tylko złamaną nogę i otarcia naskórka? Poza tym samolot unosił się na morzu po wodowaniu, Prchal sam zdołał się wydostać na zewnątrz.
Świadkowie, którzy widzieli ciało generała wspominają o długiej głębokiej ranie w okolicy przedoczodołowej, oraz o ranie z PRAWEJ okolicy skroni czy oczodołu.. Nie widziałam nigdzie relacji o zmasakrowanym ciele generała, a przecież tak liczne uszkodzenia musiałyby być widoczne podczas chowania go do trumny (miał być przecież pochowany w koszulce i spodenkach).
Po katastrofie nigdy nie odnaleziono drugiego pilota, że o Zofii Leśniowskiej, córce generała nie wspomnę.
Poza tym- fakt najbardziej przekonywujący- po jakiego grzyba utajniać archiwa na temat wypadku lotniczego na 100lat?
Dla mnie sytuacja jest zbyt grubymi nićmi szyta, a oświadczenie IPN-u pokazuje, jak łatwo o wszystkim może zapomnieć Instytut Pamięci Narodowej.

Nie wiem tylko kto, jeśli nie sami Polacy, ma zatroszczyć się o własną historię i dotrzeć do prawdy, skoro nawet państwo nie umie tego zrobić porządnie.

Ulżyło mi :'
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
Simon napisał(a):http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... kiego.html
Cytat:Odnieśli się też do pytania o sekcję zwłok, wykonaną w latach 30. i powiedzieli, że obecna technika pozwala na dokładniejsze badanie zwłok.
??
[/size]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości