Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie natury filozoficznej
Jak widzicie w moim avatarze, jestem w odpowiednim wieku, żeby prowadzić wiele dziwnych rozważań. Wbrew temu, co widzicie w moim avatarze, nie tyczą się tylko piłki nożnej. Zastanawiam się rzecz jasna nad sensem życia, celem istnienia, wartościami, które są naprawdę ważne, albo jaka rola przypada każdemu z nas... Ostatnio jednak doszła nowa wątpliwość, z którą nie jestem w stanie sobie w żaden sposób poradzić. Pytania skąd przychodzimy, kim jesteśmy, dokąd zmierzamy wydają się być wręcz błahe w porównaniu z tym problemem. Mianowicie: po cholerę są indeksy na uczelniach?
Odpowiedz
Nie wiem. U mnie od dawna jest wszystko w komputerze.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
Alek napisał(a):po cholerę są indeksy na uczelniach?
Żebyś miał pamiątkę, jak Cię wyrzucą Wink

Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
żebyś miał z czym stać w kolejce w dziekanacie ?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Indeksy są po to, żeby wykładowca czuł sie ważny, kiedy za nim biegasz. No i żeby ci się nie nudziło - masz zajęty czas (tym bieganiem) Smile
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Może po to, żeby student miał jakieś poswiadczenie wyniku zaliczenia/egzaminu.
Odpowiedz
Jaśko zawsze jesteś taki poważny? Tongue

[ Dodano: 25 Czerwiec 2008, 17:38 ]
A swoją drogą student nie musi mieć poświadczenia, wystarczy, że ma je szanowny doktor czy inny profesor i przekaże to do dziekanatu Wink
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):A swoją drogą student nie musi mieć poświadczenia, wystarczy, że ma je szanowny doktor czy inny profesor i przekaże to do dziekanatu Wink
No egzaminator przekazuje swoją drogą, ale niech student ma też jakiś papier, że zdał. Na wszelki wypadek. Chociaż nie upieram się, że w epoce USOS to jest rzeczywiście potrzebne. Czy orientujecie się, jak to jest zorganizowane w innych państwach?
Odpowiedz
Alek napisał(a):po cholerę są indeksy na uczelniach?
no po to, żeby na prośbę dziekanatu ("bo wpisów nie mają") robić kolejne dodatkowe dyżury, na które i tak nikt nie przyjdzie ;(

u nas też idzie ku nowemu - elektroniczne protokoły funkcjonują od dawna, a w najbliższym czasie indeksy/karty mają być zlikwidowane. Sam wkurzam się, jak mam 300 studentów na wpisach, ale czegoś po zniesieniu indeksów pewno mi będzie brakowało - sentymentalnie traktuję indeksy/wpisy jako taki sam element tradycji, jak Toga Rektora, Ślubowanie czy udzielanie Absolutorium - niepotrzebne niby, a szkoda unicestwić.
Odpowiedz
Wbrew temu, co może sugerować styl mojego posta - pytałem najzupełniej poważnie. Po prostu nie mogę wpaść na pomysł, po cholerę trzeba się tyle pierniczyć z rzeczą nikomu nie potrzebną, dlaczego tak restrykcyjnie trzeba przestrzegać terminu oddania indeksu, skoro i tak są inne "dowody" zaliczeń. Nie wiem jak jest na innych uczelniach i w innych krajach, ale ja np. musiałem zasuwać po całym Wrocławiu, żeby nie zdobyć nawet połowy wpisów. Tradycja tradycją, ale można by ją trochę doszlifować...
Odpowiedz
Alek napisał(a):Nie wiem jak jest na innych uczelniach i w innych krajach, ale ja np. musiałem zasuwać po całym Wrocławiu, żeby nie zdobyć nawet połowy wpisów.
U mnie wszystko jest na miejscu i jakoś nigdy nie musiałem szczególnie szukać wykładowcy dla uzyskania wpisu (ale może to tylko wielkopolska specyfika Wink )
Z zostawianiem indeksu (i karty egzaminacyjnej) też nie ma problemów - po prostu wchodzi się do dziekanatu i zostawia w specjalnej szafce Smile
Potem odbiera się w przyszłym semestrze przy okazji podbijania legitymacji z piękną pieczątką: "zaliczono _ semestr" i podpisem dziekana Wink

Zawsze będzie jakaś pamiątka, że się studiowało (i będzie czym dzieci straszyć kiedyś Wink )

Pozdrawiam
Z.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Czy orientujecie się, jak to jest zorganizowane w innych państwach?

Anglicy się w to nie bawią
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Czy orientujecie się, jak to jest zorganizowane w innych państwach?

W Szwecji nie bylo - gdy nostryfikowalam dyplom w latach osiemdziesiatych. Teraz nie wiem, ale nie sadze by wrocili do papierow w dobie zupelnego odchodzenia od nich..

e.

[ Dodano: 26 Czerwiec 2008, 15:08 ]
A moj indeks z Polski lubie -cala masa wspomnien!
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Alek napisał(a):Mianowicie: po cholerę są indeksy na uczelniach?
Po to, żebyś był w stanie przeżyć nieuchronny upadek cywilizacji i usosu (usosa?).
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
Po to, by ktoś Cię mógł "zrównać z glebą" i pokazać swoją wyższość. Maltretować, póki nie dostaniesz wpisu! Samo życie! Ale jaka pamiątka dla przyszłych pokoleń! Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):Indeksy są po to, żeby wykładowca czuł sie ważny, kiedy za nim biegasz.
Od tego są dyżury, na które wykładowca się spóźnia albo nie przychodzi.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):żebyś był w stanie przeżyć nieuchronny upadek cywilizacji i usosu (usosa?).
Ale chyba to wszystko jest nie tylko w formie elektronicznej w dziekanacie?
gosiafar napisał(a):Po to, by ktoś Cię mógł "zrównać z glebą" i pokazać swoją wyższość. Maltretować, póki nie dostaniesz wpisu!
Jak ktoś się daje zrównywać z glebą, to da się i bez indeksu. I w drugą stronę. To znaczy ja wiem, że to jest zabawne tak opowiadać o bezwzględności i złośliwości profesorów lub ich asystentów, ale wydaje mi się, że mogą o wiele bardziej napsuć krwi, niż tylko poprzez nie przychodzenie na podpisywanie tych śmiesznych książeczek. Jak rozumiem wcale nie niezastąpionych Smile
Odpowiedz
Legenda głosi, że istnieje starożytny sposób otwierania butelki wina za pomocą indeksu.
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):
Kazia:) napisał(a):Indeksy są po to, żeby wykładowca czuł sie ważny, kiedy za nim biegasz.
Od tego są dyżury, na które wykładowca się spóźnia albo nie przychodzi.
Może przenieście się na studia do Poznania? Wink
W życiu nie musiałem szukać wykładowcy po dyżurach, żeby wpis dostać - terminy wpisów są ustalone i zwykle wszystko idzie w miarę sprawnie Smile)

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
Alek napisał(a):Ale chyba to wszystko jest nie tylko w formie elektronicznej w dziekanacie

No nie. Jest jeszcze w indeksie Big Grin
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
W dziekanacie?
Odpowiedz
MaryShelley napisał(a):
Alek napisał(a):Ale chyba to wszystko jest nie tylko w formie elektronicznej w dziekanacie
No nie. Jest jeszcze w indeksie Big Grin
Alek napisał(a):W dziekanacie?
Nie bardzo Wink Indeks zazwyczaj nie leży w dziekanacie zbyt długo (piszę zazwyczaj, bo zdarzyło mi się odebrać indeks po pół roku) Wink
Ale są jeszcze karty egzaminacyjne i protokoły Wink
Odpowiedz
Dlatego pytam Smile
Odpowiedz
Indeksy są po to, by móc w nie dostać najpiękniejszy wpis świata - 4 z fizyki od profesor Talik Smile)
Odpowiedz
indeksy są po to, żeby robić konkurs na nagłupsze zdjęcie Tongue
Odpowiedz
Bo za 2 w indeksie dawali (może dalej dają) darmowe piwo (jedno za jedną 2) w niektórych knajpach.
Nie było napisane, że można przyjść z kartą egzaminacyjną (z 2) albo jej formą elektroniczną.

A jedno piwo za darmo nigdy nie jest złe. A jeśli ktoś tych 2 ma więcej... dSmile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
fizol napisał(a):Bo za 2 w indeksie dawali (może dalej dają) darmowe piwo (jedno za jedną 2) w niektórych knajpach.
W sumie logiczne: nie przyswajasz wiedzy - zostań pijakiem :wredny:
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
fizol napisał(a):Bo za 2 w indeksie dawali (może dalej dają) darmowe piwo (jedno za jedną 2) w niektórych knajpach.
dokładnie we Wrocku knajpa Rejs Pub ulica Więzienna zdaje się.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
fizol napisał(a):Bo za 2 w indeksie dawali (może dalej dają) darmowe piwo

W Warszawie jest knajpka, gdzie za mandat dają darmowy obiad! Wink
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Czytają HP?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rp.pl/artykul/131023,250571.html">http://www.rp.pl/artykul/131023,250571.html</a><!-- m -->
Odpowiedz