Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Duch77 napisał(a):Wybaczcie moja niedyspozycje glosowa,ale od polowy maja zlapalem jakies paskudztwo i zaatakowalo mi gardlo,nozdrza i oczy i trzyma mocno do tej pory(dziwne latem mocna angina ?? :/ :zly: :ups: ?? :agent: ) Duchu - to się nazywa alergia
Obstawiam żyto albo pyłki traw...
Kup sobie coś objawowego (na alergię) i sprawdź, czy Ci pomoże...
(w ramach kryptoreklamy: ja ostatnio postawiłem na loratadynę - nie działa super mocno, ale przynajmniej człowiek nie jest potem śpiący przez cały dzień)
Pozdrawiam
Z.
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Obstawiam żyto albo pyłki traw... A ja zbliżający się Salon :rotfl:
Reputacja:
0
Zerat chyba masz racje,ale postawie na claritine-slyszalem,ze pomaga-niestety to pylki traw mnie rozwalaja )
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):w ramach kryptoreklamy: ja ostatnio postawiłem na loratadynę - nie działa super mocno, ale przynajmniej człowiek nie jest potem śpiący przez cały dzień Na każdego dany lek działa inaczej. Ja akurat po Loratadynie padam spać jak dziecko. Ze swojej strony polecam Loratan(takie niebieskie kapsułki). Działa bardzo szybko i nie powoduje senności.
No tośmy se niczym te emerytki w przychodni, pogadały.
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Telfast - mocny, ale u mnie akurat senności nie powoduje. Może po pierwszych kilku dawkach, później organizm się przyzwyczaja i przy dłuższym uczuleniu działa bardzo dobrze. Poza tym jakieś krople do oczu (betadrin ) i jak dla mnie najlepsze krople - Otrivin. Natychmiast obkurczają śluzówkę i dość długo działają.
Ech, Ci alergicy
..::Zdravim::..
Tarko
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):No tośmy se niczym te emerytki w przychodni, pogadały. E, tam, taka wymiana doświadczeń!
Tak czy inaczej - życzę Wam wszystkim zdrowia i pozbycia się nieprzyjemnych dolegliwości!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja akurat po Loratadynie padam spać jak dziecko. Ze swojej strony polecam Loratan(takie niebieskie kapsułki). A to nie jest to samo? Tak jak np. Panadol i Paracetamol?
Reputacja:
1
Jaśko napisał(a):A to nie jest to samo? Nie wiem jakie są różnice w składzie, ale tak jak pisałem, działania uboczne są różne. Loratadyna jest także skuteczna, ale wydaje mi się, że jej skuteczność, przynajmniej w moim przypadku, polega na natychmiastowej senności i ogólnym 'zmuleniu'. Po Loratanie oprócz tego, że katar i łzawienie mijają, nie odczuwam nic ubocznego. Poza tym działa niemalże błyskawicznie i długotrwale.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Na każdego dany lek działa inaczej. Ja akurat po Loratadynie padam spać jak dziecko. Ze swojej strony polecam Loratan(takie niebieskie kapsułki). Działa bardzo szybko i nie powoduje senności. Zgadza się. Loratan jest odpowiednikiem droższego i starszego Claritine. Rzeczywiście nie powoduje senności (choć to chyba jest kwestia w znacznej mierze indywidualna - znam takich, co świetnie idą na Zyrtecu, po którym ja natychmiast zasypiam). Ważne też, że Loratan nie powoduje zaburzeń hormonalnych i nie zakłóca gospodarki wodnej organizmu, tzn nie zatrzymuje wody w organizmie, co wywołuje bardzo szybkie tycie.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):nie zakłóca gospodarki wodnej organizmu, tzn nie zatrzymuje wody w organizmie, co wywołuje bardzo szybkie tycie. Mam jakies dziwne wrazenie, ze Loratan i Claritine to to samo. Loratydyna to substancja czynna w obu preparatach.Moge sie mylic, bo nie pracuje z tym.Ale:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.safefetus.com/DrugDetail.asp?DrugId=206&TradeName=Loratan&TradeId=497">http://www.safefetus.com/DrugDetail.asp ... radeId=497</a><!-- m -->
Jednak zgodze sie, ze mimo tej samej substancji czynnej leki moga dzialac roznie. Lekarze nie zawsze w to wierza, a wiem po sobie.Uzywam Zyrtec i nie spie -slucham kolysanek Simona po nocach
Co do tycia -to raczej sa obrzeki, skoro lek wode zatrzymuje. Czyli jak przerwie sie stosowanie, mina.
Poza tym mozna odczulac sie szczepionka...
Moze zalozymy poradnictwo medyczne na stronie
Pozdrawiam alergikow i niealergikow
e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
1
Elzbieta napisał(a):Mam jakies dziwne wrazenie, ze Loratan i Claritine to to samo. No to właśnie Paweł o tym wspomniał.
Elzbieta napisał(a):Poza tym mozna odczulac sie szczepionka... Można można, o ile sie pamięta i zmobilizuje, aby zacząć ją przyjmować już jesienią. W moim przypadku z alergią jest trochę jak z zębami. Jak nie bolą, to nie idę do dentysty.
Katar i zapalenie spojówek doskwierają mi co roku mniej więcej przez dwa tygodnie czerwca. Potem już nie ma większego problemu. Zatem, jeśli we wrześniu nic mi już nie dolega, nie mam motywacji, aby odwiedzić alergologa. :'
Liczba postów: 1,103
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Sluchajcie mnie to 4lata temu sie zaczelo,ale jak bylem nad morzem,lub w Norwegii-to nie mam dolegliwosci-to samo Gory i Ukraina-chronia mnie,ale we Wrocku od trzeciej dekady maja do konca czerwca 9co najmniej) mnie trzyma :/ Czytalem,ze coraz wiecej ludzi lapie alergie-jest to rowniez zwiazane z co9raz wiekszym zanieczyszczeniem powietrza,ale moze to tez miec podloze psychiczne :'
Wie,,ze pewien kupiec niemiecki-Schulz w 1849r. ukrywal sie przez trzy miesiace w piwnicy pelna beczek wina,ale pozniej odkryl wyspe Helgoland-blisko wybrzezy Niemiec na Morzu Polnocnym-pozniej odbywaly tam sie zjazdy alergikow :agent:
No coz jesli chodzi o dzisiejsze mecze to beda chyba trudne ?? !! :aniolek:
Reputacja:
1
Tarko napisał(a):Telfast - mocny, ale u mnie akurat senności nie powoduje Telfast jest na alergię? Pierwsze słyszę. To zdaje się jest po prostu jeden z wielu środków na przeziębienie.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Telfast jest na alergię? Oczywiście! Sam brałem przez kilka lat Telfast i Singular 120. Po Claritinie, która w pewnym momencie przestała działać oba te leki były wzpaniałe - żadnych objawów alergii za to cholerne skutki uboczne.
Teraz wróciłem do Claritine i, trzeba powiedzieć, znów działa. Tyle, że jak wspomniałem, biorę jej zamiennik, Loratan.
Trzeba też pamiętać, że objawy alergiczne są czesciowo psychosomatyczne a na takowe żaden lek nie pomoże. Można np. dostać wysięku z nosa i oczu w środku zimy, bez wyraźnych przyczyn alergicznych, tzn bez wyraźnego działania alergenów. Ja jeszcze dwa, trzy lata temu potrafiłem mieć w środku zimy objawy, których nie miewałem nawet w okresie pylenia - duszności i astmę.
Natomiast w typowym okresie pylenia osoby mające słonności do somatyzowania czesto odczuwają alergie silniej, jeśli akurat znajdują się pod wpływem sytuacji stresowych czy lękowych itp.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Duch77 napisał(a):Czytalem,ze coraz wiecej ludzi lapie alergie-jest to rowniez zwiazane z co9raz wiekszym zanieczyszczeniem powietrza,ale moze to tez miec podloze psychiczne :' Swego czasu rozmawiałam z lekarką, która zajmowała się moim dzieckiem nietolerującym mleka ( dokładnie laktozy) . Zapytana skąd teraz alergie, nietolerancje róznego typu itp. jako główne przyczyny podała : zanieczyszczenie środowiska ( spaliny, chemiczne środki ochrony roślin) oraz coraz słabsze społeczeństwo. Usłyszałam, że postęp w medycynie ma wpływ na coraz częstsze ratowanie " osobników słabszych" , które potem są rodzicami następnych słabszych osobników itp. Za dawnych czasów była naturalna selekcja. " Osobnik słabszy " umierał, przetrwali tylko ci silniejszy. Tyle wykładu.
Plus Leonardo i Mach
Liczba postów: 1,103
Liczba wątków: 36
Reputacja:
0
Najlepszym sposobem na jej unikanie jest chyba wyjazd w miejsca (typu morze,wyzsze partie gor,inne kraje:Norwegia,Finlandia,Ukraina) gdzie nie ma sie objawow lub minimalne )
Syn siostry Tomka Nowinskiego wyjezdza np. na czas pylenia na 3miesiace na Alaske co roku d :agent:
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Duch77 napisał(a):Syn siostry Siostrzeniec znaczy?
A mnie w tym roku alergia potraktowała nawet łagodnie - jedynie oczy trochę zaczerwienione i lekki katar, ale do przeżycia, nawet bez jakichś specjalnych leków
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Elzbieta napisał(a):Mam jakieś dziwne wrażenie, ze Loratan i Claritine to to samo. No to właśnie Paweł o tym wspomniał. Masz racje.Tak to jest, gdy sie pisze jednocześnie pracując...
Chodziło mi o Twój post
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja akurat po Loratadynie padam spać jak dziecko. Ze swojej strony polecam Loratan I wrażenie, ze oba preparaty są tym samym. I przez to jest nieco dziwne, ze jeden działa dobrze, drugi nie -ale tak bywa- znam to z doświadczenia.
Jednak powinniśmy mieć koniecznie temat poradnictwa :rotfl:
Bieżące tematy
1. alergia
2. fizjologia bolu
Tematy wcześniej poruszane
1. leczenie anginy
2. stan strun głosowych u wokalistów/innych grup używających głosu w pracy
3. działanie tabletek wczesnoporonnych i tych 'dzień po'
4. aborcja -temat dyżurny (i durny, ale rozumiem, ze dla wielu ciekawy)
Kuba Mędrzycki napisał(a):No tośmy se niczym te emerytki w przychodni, pogadały. Spodobało mi sie! :rotfl: i piwko dostałeś
pozdrawiam
ela
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Jeszcze preparaty krwiozastępcze .
Plus Leonardo i Mach