Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jacka Kaczmarskiego interpretacje dzieł malarskich. [polski]
Na swoją prezentacje wybrałem temat przedstawiony w tytule. Mam zanalizować sposoby i funkcje posługiwania sie motywami malarskimi w piosenkach p. Jacka. Jako materiał wybrałem "Arkę" na podstawie arrasu wawelskiego, "Wigilię na Syberii" Malczewskiego, "Stańczyka" Matejki oraz "Krzyk" Edwarda Muncha. Tylko nie mam zielonego pojęcia jakich pytań mogę spodziewać sie od komisji. Czy ktoś ma jakieś sugestie?
Odpowiedz
a ten... komisja czasem nie siedzi cicho?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
Wlaśnie nie :' z rozmowy z komisja jest wieksza ilość punktów niż z samej prezentacji Smile
Odpowiedz
stepniarz napisał(a):a ten... komisja czasem nie siedzi cicho?
w czasie 15-minutowe prezentacji - siedzi cicho. Ale potem zadaje pytania do pracy i tematu.

Klema,
zapewne zapytają Cię, dlaczego wybrałeś właśnie te obrazy a nie inne, dlaczego cenisz twórczość Kaczmarskiego.
Moim zdaniem mogą Cię zapytać o malarzy których wybrałeś - np. o epoki w których tworzyli, o to co ich łączy, a co różni...
Odpowiedz
Dziękuje, myślę że właśnie takie pytania mogą zadać. Pozostanie sie tylko dobrze przygotować bo prezentacja już 19 maja Big Grin Macie jeszcze jakieś pomysły?
Odpowiedz
Z tego co wiem, to nie tylko o malarzy (w jakich epokach tworzyli itp.), ale też o "konteksty historyczne" wybranych dzieł (co było inspiracją dla powstania pierwowzoru, ew. utworu JK). Ale zazwyczaj pytają "czemu ten temat", "skąd bibliografia"...
"Pochlebcy nie najszczytniejszych gustów - starzy kuglarze."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
A może ktoś już miał swoją prezentacje związaną z p. Jackiem? Jak sie powiodło?
Odpowiedz
Przejrzyj "najnowsze" wątki w dziale Szkoła. Dowiesz się na pewno jak poszło Wink Patrząc po wynikach, powiodło się bardzo dobrze Big Grin
"Pochlebcy nie najszczytniejszych gustów - starzy kuglarze."
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.flagrantis.pl">www.flagrantis.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Poszło bardzo dobrze, kłapo Big Grin
Odpowiedz
Oczywiście ze bardzo dobrze Big Grin 20/20 i bardzo zadowolona komisja. A pytania różne, od daty wprowadzenia stanu wojennego do przesłania piosenek. Głównie pytali o własne odczucia, o to przeciw czemu buntował sie Kaczmarski, przeciw czemu sluchający go, a przeciw czemu dzisiejsze pokolenie. Pewna pani ciekawa byłą też czy młodzież słucha Kaczmarskiego, wiec jako potwierdzenie użyłem przykładu tego forum, gdzie jest wielu młodych ludzi Smile Jeszcze raz dzięki za pomoc Big Grin
Odpowiedz
Buenos dias,
chciałam zapytać o pewną rzecz, która mnie zaczęła zastanawiać. Czy w temacie pracy maturalnej odnośnie interpretacji malarskich w twórczości Kaczmarskiego powinnam skupiać się bardziej na że tak napiszę - relacji obraz-utwór J.K, czy bardziej na analizie utworu, w tym co jest kolejną sprawą- na przykład na środkach stylistycznych. Bo zastanawiam się, czy nie okaże się że zbyt zacznę wnikać w szczegółu.. Jak to widzicie ?
Tak to już jest, ze najgorzej zacząć, tysiąc myśli a najtrudniejszy pierwszy krok Tongue

Gdyby ktoś znalazł chwilkę, to bardzo proszę o jakąś sugestięWink

Pozdrawiam
K.
Odpowiedz
Proponuję skupić się na "ogółach" - na szczegóły po prostu nie ma czasu.
Odpowiedz
Wink gracias za zainteresowanie.

Czyli mogłoby to wyglądać tak,ze pokazuję obraz, następnie mówię coś o obrazie, a potem o Kaczmarskim i jego wizji.. Czy to już są szczegóły. Czy po prostu skupiać się tylko na wierszu ?
Odpowiedz
Przez "szczegóły" rozumiałem skupianie się na środkach stylistycznych wykorzystywanych przez autora w danym utworze. Metoda twórcza Jacka poległa m. in. na nasyceniu tekstów takimi właśnie środkami poetyckiego wyrazu.
Odpowiedz
Czyli jeżeli dobrze rozumiem- nie skupiać się na środkach stylistycznych.
Chociaż, to i tak wyjdzie wszystko jak będą pisać, w końcu środki mogą okazać się znaczące w przypadku danego obrazu.
Odpowiedz
anilorak napisał(a):Czyli jeżeli dobrze rozumiem- nie skupiać się na środkach stylistycznych.
Jeśli się na nich skupisz - możesz mówić "godzinę" o jednym utworze, nie zdążywszy nawet nawiązac do obrazu...
Odpowiedz
To właśnie jest najgorsze, takie ograniczenie czasowe. Obrazów wybrałam 4 to jednak dużo jak na te paręnaście minut. Tylko ciężko stwierdzić teraz z czego zrezygnować, każdy jest ważny
Wink
Odpowiedz