Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jacek Kaczmarski-biografia kluczem do odczytania twórczości
p__r@interia.pl, najpierw zacznij pisać po polsku, potem napisz parę swoich pomysłów, to Ci pomożemy
Odpowiedz
ann napisał(a):najpierw zacznij pisać po polsku
W ogóle - może poproś kogoś dorosłego, kto będzie pisał w Twoim imieniu... Bo zachowujesz się nad wyraz niedojrzale...
Odpowiedz
widzę, że rok po roku te same tematy powielają się w różnych szkołach Smile otóż ja tez należę do tych, którzy wybrali ten temat jako maturalny.. i już w maju mnie czeka jego prezentacja Smile Już taki zarys pracy mam zrobiony i jako wskazówkę dla wszystkich, którzy pytali (niektórzy mniej elegancko) to jest taka: "Autoportret z kanalią", podział twórczości Jacka na pięć filarów (polityka, emigracja, historia, malarstwo, czasy demokratycznej RP czyli brak podtekstów w jego utworach). Poza tym to można wyszczególnić różne "etapy dojrzałości" jego wierszy (młodość, studia, praca w RWE itp.) To tak napisałem z pamięci, bo prace robiłem przez święta Bożego Narodzenia i od tego czasu tam nie zaglądałem, ale teraz są ferie i będę to jeszcze ulepszał, więc jak coś mi się jeszcze ważnego przypomni to postaram się napisać Smile

Aha jak macie jakieś cenne uwagi i spostrzeżenia to bardzo bym prosił Smile i jeszcze jedna prośba nie wiecie skąd można wziąć jakieś zdjęcia rodziców Jacka? Jak macie jakieś stronki to byłbym wdzięczny Wink
Odpowiedz
Janusz Kaczmarski to malarz, pare jego prac jest w internecie, zdjęcie też się znajdzie.
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):[...]czasy demokratycznej RP czyli brak podtekstów w jego utworach). [...]
A np. kniaź Jur Heretyk ?? Wink (jeżeli przedstawianie konkretnych osób traktować jako podtekst) a "Okładający się kijami" ??

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Dajcie spokój, nie ma co wogóle odpisywac na to coś w stylu..."fioletowego kota"Smile ?Niektórzy listowicze powinni pamiętać...

Kuba
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Janusz Kaczmarski to malarz, pare jego prac jest w internecie, zdjęcie też się znajdzie.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.in-spe.art.pl/katalogi/kaczmarski.html">http://www.in-spe.art.pl/katalogi/kaczmarski.html</a><!-- m --> → tutaj ogólnie

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.in-spe.art.pl/albumy/kaczmarski/kaczmarski.html">http://www.in-spe.art.pl/albumy/kaczmar ... arski.html</a><!-- m --> → tutaj troszkę więcej obrazów
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):A np. kniaź Jur Heretyk ?? Wink (jeżeli przedstawianie konkretnych osób traktować jako podtekst) a "Okładający się kijami" ??
a no fucktycznie może parę utworów pominąłem. No ale nie zmienia to faktu, że takie utwory z podtekstami czysto politycznymi, historycznymi i innymi takimi były u Jacka ostatnimi czasy w mniejszości.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Dajcie spokój, nie ma co wogóle odpisywac na to coś w stylu..."fioletowego kota"Smile ?Niektórzy listowicze powinni pamiętać...
a niektórzy nie, więc może byś wyjaśnił żeby wszyscy mogli się pośmiać...
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):a niektórzy nie, więc może byś wyjaśnił żeby wszyscy mogli się pośmiać...
Myślę Mejdejo, że to nie do Ciebie było. Kuba Cię chyba pomylił z założycielem tematu...
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Bingo!!
Odpowiedz
a no to w takim razie sorry za nadinterpretację :wstyd: Wink
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):a no fucktycznie
Uprasza się o nie używanie tego rodzaju kreatywnej polszczyzny na forum :/

Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Witam! Ja również jestem tegorczną maturzystką, która wybrała sobie na mature ustną z języka polskiego temat "Wątki autobiograficzne jako klucz do odczytania utworu. Omów zagadnienie, analizując wybrane przykłady". Początkowo planowałam omówić kilka utworów różnych autorów i pokazać kontrast między różnymi wydarzeniami i ich wpływem na twórczość artystów. Jednym z wybranych przezemnie poetów był właśnie Jacek Kaczmarski. Jednakże po przestudiowaniu jego biografii oraz(z grubsza) twórczości zastanawiam się czy nie omówić tylko jego wierszy i tekstów piosenek, ponieważ dopiero teraz zafascynowałam się jego osobą i wiem że jeden tekst np. "Krzyk" nie jest w stanie oddać przesłania Jacka. Oczywiście jest on bardzo wymowny ale jak na tak wspaniałego twórcę to- wg mnie- byłoby za mało. Chcę więc w całości poświęcić się Jackowi. Stąd wynika moja prośba do Was. Nie mam niestety dostępu bo biografii Jacka, gdyż w bibliotece w moim mieście nie posiadają takowych :/ opieram sie więc głównie na fragmentach wywiadów znalezionych w internecie. Byłabym wdzieczna gdyby ktoś znalazł chwilkę i napisał mi kilka tytułów wierszy czy piosenek które mogą mi sie przydać. Myśle że z interpretacją jakoś sobie poradzę, a ewentualnie znów poproszę o pomoc. Z góry bardzo dziękuje!!
Odpowiedz
magnatka napisał(a):Nie mam niestety dostępu bo biografii Jacka, gdyż w bibliotece w moim mieście nie posiadają takowych :/ opieram sie więc głównie na fragmentach wywiadów znalezionych w internecie.
Nawet Biblioteka Narodowa nie ma takiej Wink
Odpowiedz
magnatka napisał(a):opieram sie więc głównie na fragmentach wywiadów znalezionych w internecie.
co jest bardzo dobrym rozwiązaniem Wink co do wierszy jakie powinnaś wybrać to oczywiście znajdzie się wiele takich, które są znaczące, lecz ja przy robieniu swojej pracy stwierdziłem, że nie będę w stanie w kilku wierszach przedstawić wpływu biografii JK na jego twórczość, ponieważ tych wierszy jest zbyt dużo i gdybym wybrał 5 konkretnych wierszy to nie omówił bym stu innych, które są także bardzo ważne, dlatego odstąpiłęm od interpretowania wierszy i zająłem sie "rodzajami wierszy" Jacka. Tytuły konkretnych wierszy podaję tylko za przykłady "rodzajów twórczości" i po krótce mówię o co chodzi w tych wierszach.
Odpowiedz
magnatka napisał(a):Byłabym wdzieczna gdyby ktoś znalazł chwilkę i napisał mi kilka tytułów wierszy czy piosenek które mogą mi sie przydać.
Z wierszy:
Testament `95
Rozmowa
Drzewo genealogiczne

Jak coś się przypomni to dopiszę

[ Dodano: 11 Marzec 2006, 20:09 ]
Kasandra (do niej często JK porównywano)
Nasza klasa
Doświadczenie(Marzec `68)
Konfesjonał
Hymn wieczoru kawalerskiego, czyli żale polonistycznych degeneratów ( ale nie wiem czy to odpowiednie na maturę Wink )
Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości"
Dęby
Przypowieść na własne 44 urodziny

Wszystkie tytuły poddaję jednak pod osobiste rozpatrzenie
Pozdrawiam
Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
pgawliczek napisał(a):(...) Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości" (...)
No nie wiem... Czy naprawdę można teksty typu: "Historia mnie nie bierze, literatura nudzi" odbierać jako autobiograficzne?
Z "Pochwały łotrostwa" - poza wymienionym już Testamentem - dodałabym raczej "Diabła", a może i "Zabić kota". Poza tym - "Autoportret z psem", a może i ... "Wakacyjna przypowieść z metafizycznym morałem" ;-)
Odpowiedz
Luna napisał(a):No nie wiem... Czy naprawdę można teksty typu: "Historia mnie nie bierze, literatura nudzi" odbierać jako autobiograficzne?
Z "Pochwały łotrostwa" - poza wymienionym już Testamentem - dodałabym raczej "Diabła", a może i "Zabić kota". Poza tym - "Autoportret z psem", a może i ... "Wakacyjna przypowieść z metafizycznym morałem" ;-)
Droga Luno ja tylko podałem swoje propozycje zaznaczając, że trzeba je samemu rozpatrzyć.
Co do ,,Odpowiedzi..." to masz rację niefortunnie podałem, za co przepraszam wszystkich zainteresowanych :wstyd: . (Ja zawsze ją rozumiałem jako sarkastyczną i przeciwną postawie JK, chyba niesłusznie.)
Jeśli chodzi o tekst "Diabeł mój" to w podobnej wymowie jest też chyba "Śniadanie z Bogiem"

A do tekstów jeszcze dodałbym ,,Dwie skały" i ,,Tunel" jako zwieńczenie prezentacji

Pozdrawiam
Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
pgawliczek napisał(a):(...)Ja zawsze ją rozumiałem jako sarkastyczną i przeciwną postawie JK, chyba niesłusznie. (...)
Szczerze mówiąc - ja też tak ją zawsze rozumiałam (nawet jeśli nie jako zupełnie przeciwną, to jednak jako inną). I chyba nawet nadal takie mam wrażenie, choć wiem z debaty toczącej się w innym wątku, że zdania są podzielone.
Również pozdrawiam Smile
Odpowiedz
Dziekuje za Wasze odpowiedzi *-`- mam teraz takie pytanie- czy moglibyście podać mi tytuł wiersza, bądz innego utworu Jacka(chodzi mi o tylko jeden tym razem), który stanowiłby takie swoiste "podsumowanie" i byłby szczególnie autobiograficzny(jeśli mogę użyć takiego określenia Wink ) Czy mogę za taki uznać "Testament"?
Odpowiedz
magnatka napisał(a):byłby szczególnie autobiograficzny
pod jakim kątem autobiograficzny? Testament - owszem, lecz można także Pijanego poetę tyle, że Pijany poeta jest autobiograficzny z inntch sfer życia JK Wink
Odpowiedz
ja bym brał drzewo genaologiczne
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
Testament '95jest na pewno szczególnie autobiograficzny, ale jeśli chcesz czegoś naprawdę podsumowującego to może jednak powinnaś sięgnąć do Tunelu - na przykład do utworów:
Axolotl
Dance Macabre
Starość Tezeuesza
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Dance Macabre, Szymonie. Tak zatytułował ten wiersz autor.

KN.
Odpowiedz
Cytat:Dance Macabre, Szymonie. Tak zatytułował ten wiersz autor.
Dziękuję - już poprawiłem tę wynikającą z nadmiernego pośpiechu literówkę.

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
dziękuje Wam wszystkim bardzo za to że bezinteresownie poświęcacie mi swój czas Smile właśnie nad utworami Testament'95 i Drzewo genealogiczne zastanawiam się "głębiej" Tongue czy ktoś byłby uprzejmy napisać co nieco o "Autoportrecie z kanalią"? Zastanawiam sie nad kupnem tej książki
Odpowiedz
magnatka napisał(a):y ktoś byłby uprzejmy napisać co nieco o "Autoportrecie z kanalią"?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/epika/autoportret.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... ortret.php</a><!-- m -->

Możesz sobie zajrzeć- jest tam pare ciekawych uwag oraz wypowiedzi JK na temat tej ksiązki.

pozdrawiam
Odpowiedz
magnatka napisał(a):czy ktoś byłby uprzejmy napisać co nieco o "Autoportrecie z kanalią"? Zastanawiam sie nad kupnem tej książki
kupić warto i przeczytać. Tylko pytanie czy Ci się przyda do prezentacji.. Mnie się nie przydała prawie w ogóle, ale przeczytać było warto Wink
Odpowiedz
kochani, jestem bardzo szczęśliwa- pisanie pracy idzie mi całkiem niezle. napewno wpadnę tu jeszcze żeby "pochwalić się" jak mi poszło na egzaminie Smile :* dziękuje Wam! magnatka
Odpowiedz
My również bardzo się cieszymy,że mogliśmy w jakimś stopniu pomóc Smile Owocnej pracy
Odpowiedz