01-16-2006, 06:34 PM
p__r@interia.pl, najpierw zacznij pisać po polsku, potem napisz parę swoich pomysłów, to Ci pomożemy
Jacek Kaczmarski-biografia kluczem do odczytania twórczości
|
01-16-2006, 06:34 PM
p__r@interia.pl, najpierw zacznij pisać po polsku, potem napisz parę swoich pomysłów, to Ci pomożemy
01-16-2006, 07:30 PM
ann napisał(a):najpierw zacznij pisać po polskuW ogóle - może poproś kogoś dorosłego, kto będzie pisał w Twoim imieniu... Bo zachowujesz się nad wyraz niedojrzale...
01-30-2006, 04:14 PM
widzę, że rok po roku te same tematy powielają się w różnych szkołach otóż ja tez należę do tych, którzy wybrali ten temat jako maturalny.. i już w maju mnie czeka jego prezentacja Już taki zarys pracy mam zrobiony i jako wskazówkę dla wszystkich, którzy pytali (niektórzy mniej elegancko) to jest taka: "Autoportret z kanalią", podział twórczości Jacka na pięć filarów (polityka, emigracja, historia, malarstwo, czasy demokratycznej RP czyli brak podtekstów w jego utworach). Poza tym to można wyszczególnić różne "etapy dojrzałości" jego wierszy (młodość, studia, praca w RWE itp.) To tak napisałem z pamięci, bo prace robiłem przez święta Bożego Narodzenia i od tego czasu tam nie zaglądałem, ale teraz są ferie i będę to jeszcze ulepszał, więc jak coś mi się jeszcze ważnego przypomni to postaram się napisać
Aha jak macie jakieś cenne uwagi i spostrzeżenia to bardzo bym prosił i jeszcze jedna prośba nie wiecie skąd można wziąć jakieś zdjęcia rodziców Jacka? Jak macie jakieś stronki to byłbym wdzięczny
01-30-2006, 04:46 PM
Janusz Kaczmarski to malarz, pare jego prac jest w internecie, zdjęcie też się znajdzie.
01-30-2006, 06:01 PM
mejdejo napisał(a):[...]czasy demokratycznej RP czyli brak podtekstów w jego utworach). [...]A np. kniaź Jur Heretyk ?? (jeżeli przedstawianie konkretnych osób traktować jako podtekst) a "Okładający się kijami" ?? Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
01-30-2006, 06:21 PM
Dajcie spokój, nie ma co wogóle odpisywac na to coś w stylu..."fioletowego kota" ?Niektórzy listowicze powinni pamiętać...
Kuba
01-30-2006, 07:18 PM
Filip P. napisał(a):Janusz Kaczmarski to malarz, pare jego prac jest w internecie, zdjęcie też się znajdzie.<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.in-spe.art.pl/katalogi/kaczmarski.html">http://www.in-spe.art.pl/katalogi/kaczmarski.html</a><!-- m --> → tutaj ogólnie <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.in-spe.art.pl/albumy/kaczmarski/kaczmarski.html">http://www.in-spe.art.pl/albumy/kaczmar ... arski.html</a><!-- m --> → tutaj troszkę więcej obrazów
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
01-30-2006, 08:46 PM
Zeratul napisał(a):A np. kniaź Jur Heretyk ?? (jeżeli przedstawianie konkretnych osób traktować jako podtekst) a "Okładający się kijami" ??a no fucktycznie może parę utworów pominąłem. No ale nie zmienia to faktu, że takie utwory z podtekstami czysto politycznymi, historycznymi i innymi takimi były u Jacka ostatnimi czasy w mniejszości. Kuba Mędrzycki napisał(a):Dajcie spokój, nie ma co wogóle odpisywac na to coś w stylu..."fioletowego kota" ?Niektórzy listowicze powinni pamiętać...a niektórzy nie, więc może byś wyjaśnił żeby wszyscy mogli się pośmiać...
01-30-2006, 10:35 PM
mejdejo napisał(a):a niektórzy nie, więc może byś wyjaśnił żeby wszyscy mogli się pośmiać...Myślę Mejdejo, że to nie do Ciebie było. Kuba Cię chyba pomylił z założycielem tematu...
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
01-31-2006, 12:34 AM
Bingo!!
01-31-2006, 09:37 AM
a no to w takim razie sorry za nadinterpretację :wstyd:
02-01-2006, 06:26 PM
mejdejo napisał(a):a no fucktycznieUprasza się o nie używanie tego rodzaju kreatywnej polszczyzny na forum :/ Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
03-11-2006, 11:23 AM
Witam! Ja również jestem tegorczną maturzystką, która wybrała sobie na mature ustną z języka polskiego temat "Wątki autobiograficzne jako klucz do odczytania utworu. Omów zagadnienie, analizując wybrane przykłady". Początkowo planowałam omówić kilka utworów różnych autorów i pokazać kontrast między różnymi wydarzeniami i ich wpływem na twórczość artystów. Jednym z wybranych przezemnie poetów był właśnie Jacek Kaczmarski. Jednakże po przestudiowaniu jego biografii oraz(z grubsza) twórczości zastanawiam się czy nie omówić tylko jego wierszy i tekstów piosenek, ponieważ dopiero teraz zafascynowałam się jego osobą i wiem że jeden tekst np. "Krzyk" nie jest w stanie oddać przesłania Jacka. Oczywiście jest on bardzo wymowny ale jak na tak wspaniałego twórcę to- wg mnie- byłoby za mało. Chcę więc w całości poświęcić się Jackowi. Stąd wynika moja prośba do Was. Nie mam niestety dostępu bo biografii Jacka, gdyż w bibliotece w moim mieście nie posiadają takowych :/ opieram sie więc głównie na fragmentach wywiadów znalezionych w internecie. Byłabym wdzieczna gdyby ktoś znalazł chwilkę i napisał mi kilka tytułów wierszy czy piosenek które mogą mi sie przydać. Myśle że z interpretacją jakoś sobie poradzę, a ewentualnie znów poproszę o pomoc. Z góry bardzo dziękuje!!
03-11-2006, 11:49 AM
magnatka napisał(a):Nie mam niestety dostępu bo biografii Jacka, gdyż w bibliotece w moim mieście nie posiadają takowych :/ opieram sie więc głównie na fragmentach wywiadów znalezionych w internecie.Nawet Biblioteka Narodowa nie ma takiej
03-11-2006, 12:12 PM
magnatka napisał(a):opieram sie więc głównie na fragmentach wywiadów znalezionych w internecie.co jest bardzo dobrym rozwiązaniem co do wierszy jakie powinnaś wybrać to oczywiście znajdzie się wiele takich, które są znaczące, lecz ja przy robieniu swojej pracy stwierdziłem, że nie będę w stanie w kilku wierszach przedstawić wpływu biografii JK na jego twórczość, ponieważ tych wierszy jest zbyt dużo i gdybym wybrał 5 konkretnych wierszy to nie omówił bym stu innych, które są także bardzo ważne, dlatego odstąpiłęm od interpretowania wierszy i zająłem sie "rodzajami wierszy" Jacka. Tytuły konkretnych wierszy podaję tylko za przykłady "rodzajów twórczości" i po krótce mówię o co chodzi w tych wierszach.
03-11-2006, 06:56 PM
magnatka napisał(a):Byłabym wdzieczna gdyby ktoś znalazł chwilkę i napisał mi kilka tytułów wierszy czy piosenek które mogą mi sie przydać.Z wierszy: Testament `95 Rozmowa Drzewo genealogiczne Jak coś się przypomni to dopiszę [ Dodano: 11 Marzec 2006, 20:09 ] Kasandra (do niej często JK porównywano) Nasza klasa Doświadczenie(Marzec `68) Konfesjonał Hymn wieczoru kawalerskiego, czyli żale polonistycznych degeneratów ( ale nie wiem czy to odpowiednie na maturę ) Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości" Dęby Przypowieść na własne 44 urodziny Wszystkie tytuły poddaję jednak pod osobiste rozpatrzenie Pozdrawiam Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów - Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża - Różni mowę trybunów od mowy poetów.
03-11-2006, 07:37 PM
pgawliczek napisał(a):(...) Odpowiedź na ankietę "Twój system wartości" (...)No nie wiem... Czy naprawdę można teksty typu: "Historia mnie nie bierze, literatura nudzi" odbierać jako autobiograficzne? Z "Pochwały łotrostwa" - poza wymienionym już Testamentem - dodałabym raczej "Diabła", a może i "Zabić kota". Poza tym - "Autoportret z psem", a może i ... "Wakacyjna przypowieść z metafizycznym morałem" ;-)
03-11-2006, 07:57 PM
Luna napisał(a):No nie wiem... Czy naprawdę można teksty typu: "Historia mnie nie bierze, literatura nudzi" odbierać jako autobiograficzne?Droga Luno ja tylko podałem swoje propozycje zaznaczając, że trzeba je samemu rozpatrzyć. Co do ,,Odpowiedzi..." to masz rację niefortunnie podałem, za co przepraszam wszystkich zainteresowanych :wstyd: . (Ja zawsze ją rozumiałem jako sarkastyczną i przeciwną postawie JK, chyba niesłusznie.) Jeśli chodzi o tekst "Diabeł mój" to w podobnej wymowie jest też chyba "Śniadanie z Bogiem" A do tekstów jeszcze dodałbym ,,Dwie skały" i ,,Tunel" jako zwieńczenie prezentacji Pozdrawiam Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów - Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża - Różni mowę trybunów od mowy poetów.
03-11-2006, 08:32 PM
pgawliczek napisał(a):(...)Ja zawsze ją rozumiałem jako sarkastyczną i przeciwną postawie JK, chyba niesłusznie. (...)Szczerze mówiąc - ja też tak ją zawsze rozumiałam (nawet jeśli nie jako zupełnie przeciwną, to jednak jako inną). I chyba nawet nadal takie mam wrażenie, choć wiem z debaty toczącej się w innym wątku, że zdania są podzielone. Również pozdrawiam
03-12-2006, 04:14 PM
Dziekuje za Wasze odpowiedzi *-`- mam teraz takie pytanie- czy moglibyście podać mi tytuł wiersza, bądz innego utworu Jacka(chodzi mi o tylko jeden tym razem), który stanowiłby takie swoiste "podsumowanie" i byłby szczególnie autobiograficzny(jeśli mogę użyć takiego określenia ) Czy mogę za taki uznać "Testament"?
03-12-2006, 04:21 PM
magnatka napisał(a):byłby szczególnie autobiograficznypod jakim kątem autobiograficzny? Testament - owszem, lecz można także Pijanego poetę tyle, że Pijany poeta jest autobiograficzny z inntch sfer życia JK
03-12-2006, 04:24 PM
ja bym brał drzewo genaologiczne
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
03-12-2006, 04:25 PM
Testament '95jest na pewno szczególnie autobiograficzny, ale jeśli chcesz czegoś naprawdę podsumowującego to może jednak powinnaś sięgnąć do Tunelu - na przykład do utworów:
Axolotl Dance Macabre Starość Tezeuesza Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
03-12-2006, 07:59 PM
Dance Macabre, Szymonie. Tak zatytułował ten wiersz autor.
KN.
03-13-2006, 09:42 AM
Cytat:Dance Macabre, Szymonie. Tak zatytułował ten wiersz autor.Dziękuję - już poprawiłem tę wynikającą z nadmiernego pośpiechu literówkę. Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
03-13-2006, 02:07 PM
dziękuje Wam wszystkim bardzo za to że bezinteresownie poświęcacie mi swój czas właśnie nad utworami Testament'95 i Drzewo genealogiczne zastanawiam się "głębiej" czy ktoś byłby uprzejmy napisać co nieco o "Autoportrecie z kanalią"? Zastanawiam sie nad kupnem tej książki
03-13-2006, 02:09 PM
magnatka napisał(a):y ktoś byłby uprzejmy napisać co nieco o "Autoportrecie z kanalią"?<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/epika/autoportret.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... ortret.php</a><!-- m --> Możesz sobie zajrzeć- jest tam pare ciekawych uwag oraz wypowiedzi JK na temat tej ksiązki. pozdrawiam
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
03-13-2006, 02:15 PM
magnatka napisał(a):czy ktoś byłby uprzejmy napisać co nieco o "Autoportrecie z kanalią"? Zastanawiam sie nad kupnem tej książkikupić warto i przeczytać. Tylko pytanie czy Ci się przyda do prezentacji.. Mnie się nie przydała prawie w ogóle, ale przeczytać było warto
03-29-2006, 05:40 PM
kochani, jestem bardzo szczęśliwa- pisanie pracy idzie mi całkiem niezle. napewno wpadnę tu jeszcze żeby "pochwalić się" jak mi poszło na egzaminie :* dziękuje Wam! magnatka
03-29-2006, 05:49 PM
My również bardzo się cieszymy,że mogliśmy w jakimś stopniu pomóc Owocnej pracy
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color] |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|