Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andrzej Kołakowski
piotrek napisał(a):Formalnie z narodowym socjalizmem pewnie tekst "nie będą pluć nam w twarze masoni, żydowscy zbrodniarze" ma tylko trochę wspólnego...
Formalnie to chyba ma mniej niż "trochę wspólnego". Nie wiem skąd ten cytat pochodzi, ale nie dopatruję się w nim ideologi NS.
W III Rzeszy (tylko tam narodowy socjalizm był oficjalną ideologią) nie walczono z masonerią - nie poruszano raczej tej kwestii. Prawdopodobnie istniało nawet ciche przyzwolenie na uczstnictwo pewnych dygnitarzy w masonerii oczywiście w stanie uśpienia. Masoneria oficjalnie bała się "podnieść łeb" więc po prostu nie było potrzeby haseł o pluciu w twarz przez masonerię. Masoneria ma zresztą w praktyce wiele z ideologią socjalizmu wspólnego (może nie narodowego - choć i tu moża by się dopatrzyć wyjątku).
Kwestia druga - cytat mówi o "żydowskich zbrodniarzach" a nie Żydach en masse.
NS (ideologia solidaryzmu klas w ramach jednej nacji niemieckiej) nie zakładało walki ze zbrodniarzami tylko z całymi rasami - ze Słowianami, Żydami.
Nie ma nic nagannego w walce ze zbrodniarzami, jakimi by oni nie byli. Przecież Morel, Wolińska, Stefan Michnik, Widaj - to byli żydowscy zbrodniarze. No bo jacy inni?
Tak samo jak Felek Dzierżyński był polskim bandytą (mimo, że uważał się za człowieka sowieckiego i był sowieckim obywatelem).
Tak samo jak zbrodniarzami żydowskimi byli policjanci w getcie mordujący w sposób bestialski swoich braci w krwi.
Ale gdyby cytat był o pluciu przez "Żydów", oooo to co innego... Smile
Ale to też nie tylko hasło NS, bo przecież świat arabski też ich nie zabardzo lubi.

ukłony
lc
Odpowiedz
Jestem autorem strony tu przytaczanej i chciałbym się odnieść do kilku stwierdzeń.
Paweł Konopacki napisał(a):ale patrząc na zdjęcia niektórych zespołów trudno oprzeć się wrazeniu, że co najmniej sympatyzują z tzw. skinami.
Ale co to ma do rzeczy? Owszem znaczna część członków tych zespołów była mniej lub bardziej owymi skinami i co w związku z tym? Znajdź Pan zespół z ogólnego obiegu bardziej patriotyczny niż te wymienione poniżej. Obiektywnie nie ma szans, nie znajdzie się. W tok fm kiedyś szukano takich, padały propozycję typu Kult, TLove, bo mieli po po jednej, dwie piosenki patriotyczne...
Paweł Konopacki napisał(a):Warto przyjrzeć się też nazwom zespołów: Szwadron, Twierdza, Legion, Bastion - jakby nie patrzeć, terminologia miltarna, związana z atakiem, agresją bądź obroną przed agresją.
A czymże jest według Pana pieśń patriotyczna? Czyż nie mieści się w niej krzewienie serc, dodawanie otuchy i zagrzewanie do walki? Czyż pieśń patriotyczna nie ma w sobie wezwań do obrony Ojczyzny, narodu, niepodległości? Postulujesz Pan patriotyzm pozbawiony walki i obrony? Patrząc w przeszłość na wieki zmagań polskiego rycerstwa, później żołnierzy w bitwach, wojnach ofensywnych i działaniach obronnych - pozbawiać dziś piosenek patriotycznych treści dotyczących walki i obrony - nonsens! Nie wymagam już nic więcej, tylko odrobiny refleksji na ten temat...
Sławek napisał(a):Oki, ale zostawcie już w spokoju tę pomylona stronę, na której ktoś postanowił napisać i o Andrzeju Kołakowskim.
Racz ważyć słowa Waść...
Nie znasz Pan intencji jakie przyświecały utworzeniu tej strony. Narodowy radykalizm nie jest moją ideologią, ale mimo, że się z nią nie identyfikuję potrafię wśród zespołów tego nurtu dostrzec patriotyzm, pewien konserwatyzm i pozytywne według mnie krzewienie polskiej tożsamości w przeciwieństwie do ogólnego, poprawnego politycznie demoliberalnego i lewicowego obiegu, który bez wdawania się w ceregiele wszelkim tego typu narodowym twórczościom ucina łeb faszyzmem.

Co do Pana Kołakowskiego - na pewno do niej dotarł, gdyby wyraził dezaprobatę co do swojej obecności tam, to bym go usunął. Jego obecność na tej stronie nie czyni z niego kogoś kim nie jest, a głównie ma na celu propagowanie wartości, które zawiera w swych piosenkach.
Co Pan sądzisz na temat Radia Maryja? Czy indoktrynowany przez media głównego obiegu również uważasz je za pomylone? Pytam bo piosenek p. Andrzeja Kołakowskiego i jego samego możesz posłuchać właśnie tam. Pojawiają się też teksty p. Leszka Czajkowskiego, więc polecam odsłuchanie audycji o Polakach walczących z sowietyzacją kraju: Rzecz o Narodowych Siłach Zbrojnych
dauri napisał(a):Przeszukałem całą stronę by znaleźć deklarowaną "krytykę nienawiści rasowej"
Najwidoczniej źle Pan szukałeś, nie będę się wdawał w szczegóły co do treści strony, czy też sposobu i celu krytyki, ale nie spodziewaj się Pan, że będę pisał o tych zespołach w duchu Gazety Wyborczej czy skrajnych lewaków z Nigdy Więcej, dla których każdy z przydomkiem narodowy jest neonazistowski lub faszystowski. Tego typu zespoły też są i to w większej ilości niż te ze strony, na temat niektórych z nich moja krytyczna uwaga jest np. tu: muzykatozsamosciowa_opinie
Odpowiedz
naro napisał(a):Najwidoczniej źle Pan szukałeś
No to rzuć Pan jakieś przykłady, chętnie poczytam.
naro napisał(a):Tego typu zespoły też są i to w większej ilości niż te ze strony, na temat niektórych z nich moja krytyczna uwaga jest np. tu: muzykatozsamosciowa_opinie
Nie byłem w stanie zidentyfikować Pańskich krytycznych uwag, bo nie podałeś Pan, jakiego pseudonimu na tamtej stronie Pan używasz. Ale uśmiałem się do łez, czytając wpisy "narodowców" na tej stronie - większość zupełnie ignoruje zasady polskiej pisowni, np. polskie znaki diakrytyczne, jeden "narodowiec" (wiesiek 28091986) pisze nawet "roman dmowski", małymi literami. Taka pogarda dla języka polskiego w wydaniu osób uważających się za "narodowców" zdumiewa. Z Pańską interpunkcją też nie jest najlepiej, choć przyznam, że się Pan starasz.
Odpowiedz
naro napisał(a):znaczna część członków tych zespołów była mniej lub bardziej owymi skinami i co w związku z tym?
jakoś tak czuję, że "zainteresowanie" forumowiczów przeniesie się ze spraw ducho wych na naro wiste Smile
naro napisał(a):Znajdź Pan zespół z ogólnego obiegu bardziej patriotyczny niż te wymienione poniżej.
Fasolki
naro napisał(a):Postulujesz Pan patriotyzm pozbawiony walki i obrony?
walki z kim i obrony przed kim Big Grin?
naro napisał(a):Patrząc w przeszłość na wieki zmagań polskiego rycerstwa, później żołnierzy w bitwach, wojnach ofensywnych i działaniach obronnych - pozbawiać dziś piosenek patriotycznych treści dotyczących walki i obrony - nonsens!
no patrz, a Kaczmarski potrafił Smile
naro napisał(a):ogólnego, poprawnego politycznie demoliberalnego i lewicowego obiegu
aaaa, czyli to jest ten wróg Smile kto nie z nami, ten lewak?
naro napisał(a):Co Pan sądzisz na temat Radia Maryja?
nie sądzę, by Pan polubił mój osąd w tej kwestii
naro napisał(a):Czy indoktrynowany przez media głównego obiegu również uważasz je za pomylone?
nie czuję się indoktrynowany przez media głównego obiegu Smile
naro napisał(a):piosenek p. Andrzeja Kołakowskiego i jego samego możesz posłuchać właśnie tam
ach ten wybór Smile
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=6TvGGAikh4o&feature=related">http://pl.youtube.com/watch?v=6TvGGAikh ... re=related</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.speedyshare.com/255403956.html">http://www.speedyshare.com/255403956.html</a><!-- m -->
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
lc napisał(a):
pkosela napisał(a):
lc napisał(a):Ach, te ekstremalne poglądy...
Jacek Kaczmarski napisał(a):Teraz to się wspomina z niejakim nawet uśmiechem zażenowania
Może i chłopaki z Legionu też kiedyś będą wspominać swoje teksty "z niejakimi uśmieszkami zażenowania". Bo dlaczego by nie? Nie takie nawrócenia zna historia.
Paweł Konopacki napisał(a):ale JK był zgniłym lewakiem, miałkim zydokomunistą
"zgniłym" to chyba nie jest właściwe słowo. "Miałkim"? No bez przesady. Big Grin
Paweł Konopacki napisał(a):wyprostowanych karków i gołych głów narodowo-socjalistyczno-katolickich patriotów.
Nic mi nie wiadomo, aby Szwadron czy Legion miały coś wspólnego z narodowym socjalizmem. Koledze pomyliło się zapewne z "Honorem" albo "Konkwistą".

Tak czy siak, poeta Kołakowski Andrzej jest narodowy, jest katolicki - ale napewno nie socjalistyczny.
W żadnej formule. Jest krótko obstrzyżony, ale to chyba nic złego. Smile
Ten Szwadron czy Legion, Honor, Konkwista, to nic innego tylko wzorce nazistowskie, nawet nazwy same są odpowiednie. Honor - w podtkeście - honor białej rasy, Legion - kojarzy się z SS czy innym SA. Kaczmarskiemu wszystkie skrajności, nacjonalizmy, fundamentalizmy religijne były obce.
[i]There's only one master:
that is the empty sky --
your consciousness.[/i]
Odpowiedz
OT o równości tu: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=6671&start=25&st=0&sk=t&sd=a">viewtopic.php?f=12&t=6671&start=25&st=0&sk=t&sd=a</a><!-- l -->

Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz