Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piosenki do filmu "Wertikal" (i nie tylko)
Вершина
Мерцал закат, как блеск клинка...
Песня о друге
Прощание с горами
Свои обиды каждый человек
Скалолазка

Wszystkie te piosenki zostały napisane do filmu "Wertikal", ale nie jestem pewien, czy wszystkie w końcu znalazły się w tym filmie.
Odpowiedz
I w ten sposób dauri zgładził offtopic... Jak się czujesz, jako zabójca...? ;-)

A skoro już jest temat, to powiem, że bardzo lubię te piosenki.

Pamiętam, jak kilkanaście lat temu zobaczyłam (czystym przypadkiem zresztą) "Wertikal" (wtedy nie wiedziałam, że to "Wertikal" i nawet nie pamiętam, czy widziałam cały), to duże wrażenie na mnie zrobiło "Pożegnanie z górami" (i w ogóle cała końcowa scena), chociaż nie miałam zielonego pojęcia o czym to jest.

Obejrzałabym jeszcze kiedyś ten film - teraz już świadomie. Ma może ktoś dostęp?
Ys.
___
[size=84]"Patrzysz w gwiazdy - skończysz na drzewie, | albo gorzej - w szkolnym podręczniku..." Jonasz Kofta[/size]
Odpowiedz
Ysabell napisał(a):Ma może ktoś dostęp?
No pewnie! Zapraszam na projekcję! Big Grin
Odpowiedz
Z piosenkami do tego filmu wiąże się fajna anegdotka. Słyszałem ją w kilku różniących się nieco wersjach, jedna z nich: reżyser filmu, Goworuchin, musiał na kilka dni wyjechać, pozałatwiać jakieś sprawy. Po powrocie w pierwszej kolejności postanowił odwiedzić Wysockiego wiedząc, że ten pracuje nad piosenkami, które miały być wykorzystane w filmie. Wołodii nie zastał, ale ponieważ drzwi nie były zamknięte – wszedł. Zauważył jakieś zapisane kartki papieru, zerknął i przeczytał tekst świeżo napisanej piosenki: "Мерцал закат, как блеск клинка...". Przeczytawszy tekst kilka razy już znał go na pamięć. Wyszedł z pokoju, zszedł do bufetu, gdzie znalazł Wysockiego z gitarą w otoczeniu kilku aktorów. Ledwie zdążyli się przywitać, już Wysocki się pochwalił, że właśnie napisał niezłą piosenkę do „Wertikal”.
„No, dawaj…”, zachęcił Goworuchin i Wysocki zaczął śpiewać: "Мерцал закат, как блеск клинка...". Jeszcze nie dokończył zwrotki, a Goworuchin przerywa: „No co ty, Wołodia, chyba sobie żarty stroisz! Przecież to znany kawałek, wszyscy alpiniści to znają…”. Wołodia: „Niemożliwe!”. Goworuchin: „No jak niemożliwe, dalej idzie tak: Отставить разговоры, Вперед и вверх, а там Ведь это наши горы, Они помогут нам...”. Wysocki zaskoczony: „No rzeczywiście, tak…niczego nie rozumiem. Słuchaj, może jest tak, że słyszałem tę pieśń, gdy byłem mały i została mi gdzieś w podswiadomości…ech, szkoda!”. Goworuchin: „Tak, tak, często się tak zdarza.” W końcu widząc zmieszanie Wysockiego Goworuchin opowiedział mu jednak, skąd zna tę piosenkę…
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
dauri napisał(a):No pewnie! Zapraszam na projekcję! Big Grin
Na pewno skorzystam! Big Grin
Ys.
___
[size=84]"Patrzysz w gwiazdy - skończysz na drzewie, | albo gorzej - w szkolnym podręczniku..." Jonasz Kofta[/size]
Odpowiedz
dauri napisał(a):nie jestem pewien, czy wszystkie w końcu znalazły się w tym filmie.
O ile pamięć mnie nie zawodzi, do filmu nie weszła „Скалолазка”. Reszta piosenek została w filmie wykorzystana.
Odpowiedz
Skoro temat o piosenkach filmowych, to może mały :offtopic2: - zagadka dla wysockologów albo dla badaczy internetowych głębin. Dla użytkownika, który udzieli prawidłowych odpowiedzi piwko wirtualne :piwko: .

Na potrzeby pewnego filmu Wysocki nagrał 3 piosenki. Niestety, tak się złożyło, że żadna z nich nie znalazła się w tym filmie, nie zagrał w nim również WW, mimo przeprowadzanych z nim prób. Zamiast jego utworów w filmie znalazły się piosenki Jurija Wizbora, który w rzeczonym filmie zagrał również niewielką rolę. Pytanie brzmi: jaki to film i jakie piosenki nagrał WW na potrzeby tego filmu? Informacja dodatkowa: nagranie odbyło się w Moskwie, w studium filmowym im. M.Gorkiego.
Odpowiedz
Chodzi o "Strzały Robin Hooda"? Wg płyty, którą mam nie weszły cztery utwory...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
:nie:

Film z zagadki powstał kilka lat wcześniej niż "Strzały..."
Odpowiedz
No to sobie strzeliłem Robin Hoodem, jak...
Przyznaję się bez bicia (i bez szukania): nie wiem.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Przyznaję się bez bicia (i bez szukania): nie wiem.

Bez szukania to też bym nie wiedział Smile . Zaintrygował mnie opis pewnego filmiku-piosenki Wysockiego na you tube, pogrzebałem w sieci i znalazłem. Szukajcie, a znajdziecie...
Odpowiedz
Ja inną drogą, bo przez wspomnienia o Wysockim Stanisława Goworuchina, dotarłam do odpowiedzi.

Film to: "Мой папа - капитан", a piosenki:
- "Сколько чудес за туманами кроется..."
- "Корсар"
- "Жираф большой".
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):dotarłam do odpowiedzi.

:poklon:
Brawo! Nadziejo - jesteś wielka.
:piwko:
Odpowiedz
Dołączam się do gratulacji, zwłaszcza że wczoraj wieczorem przez pewien czas szukałem tego filmu, lecz udało mi się tylko ustalić, że na pewno nie mogą to być "Strzały". :brawo:
Odpowiedz
Mnie naprowadziła na trop anegdota przytoczona przez Freeda. Przypomniałam sobie, że kiedyś czytałam wspomnienia Goworuchina na jakiejś stronie internetowej i tam właśnie była mowa o filmie, w którym młody Wysocki miał wystąpić i zaśpiewać, a tego nie zrobił. Wystarczyło tylko odszukać na nowo tę stronę. Smile
Pod uwagę wzięłam też fakt, że nazwisko Goworuchina i filmowa zagadka pojawiły się w postach Freeda bardzo blisko siebie. Smile
Odpowiedz
A tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=PZJGS_6R-E4">http://www.youtube.com/watch?v=PZJGS_6R-E4</a><!-- m -->
„teledysk”z piosenką Wysockiego, która nie weszła do filmu. A w zasadzie to chyba fragment próby. WW na barce płynącej po Jeniseju... Сколько чудес за туманами кроется... W filmie pojawia się napis, który naprowadza na rozwiązanie zagadki (około 1:45).
Odpowiedz
Jest to co prawda piosenka nie "do filmu" a "z filmu", ale nie chciałam tworzyć osobnego tematu.

Od kiedy przeczytałam we "Wspominkach" Olbrychskiego o tanecznej interpretacji "Koni" Wysockiego wykonywanej przez Barysznikowa w filmie "Białe noce", bezskutecznie próbowałam sobie wyobrazić, jak taki "popis" może wyglądać. Już wiem...
Uczucia, jakimi darzę męski balet, nadal mam ambiwalentne, ale link zamieszczam jako ciekawostkę. Smile
http://www.youtube.com/watch?v=--LbFRO8S...re=related
Odpowiedz
nadzieja napisał(a):ale link zamieszczam jako ciekawostkę.
Piekne dzieki!

ela
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz