Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imprezy związane z twórczością Herberta i jego życiem
cała konferencja będzie przy ul. Fosa Staromiejskiej????? czy trzeba będzie się gdzieś przemieszczać?
Odpowiedz
Cała odbędzie się w Collegium Maius przy Fosie Staromiejskiej.
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Odpowiedz
Jakby ktoś nie miał co robić przed koncertem Tria Ł-Ch...

W ramach nocy muzeów w Zamku Królewskim w Warszawie odbędzie się recytacja wierszy i prozy Herberta (przez Macieja Rayzachera) ilustrowana obrazami i zdjęciami. Curatia Dionisia, Epizod z Saint Benoit, Nike która się waha, Czarnofigurowe dzieło Eksekjasa, i inne.

19.00 i 21.00 Zamek Królewski w Warszawie, Pałac pod Blachą

A jeśli ktoś przybieży wcześniej, na 18.45
może wziać udział w otwarciu wystawy zdjęć

"Twoja i moja katedra"
na którą z osobistą przyjemnością zapraszam.

Będzie na dziedzińcu Pałacu pod Blachą do 20 maja, a potem na dziedizńcu Zamku Królewskiego do 15 czerwca.
Odpowiedz
Grabi napisał(a):"Twoja i moja katedra"
Po wystawie czuję zdecydowany niedosyt! Skromna, jeśli chodzi o ilość fotogramów, ale robiąca wrażenie. Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam dziękując za spotkanie.
A przy okazji nie omieszkam się pochwalić znajomością z Artystką na naszej stronie: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kosela.pl/foto/thumbnails.php?album=54">http://www.kosela.pl/foto/thumbnails.php?album=54</a><!-- m --> Wink

"Noc muzeów", również dzięki Grabi, upłynęła nam pod znakiem Herberta. Zaczęliśmy od przejażdżki tramwajem, w którym były recytowane Jego wiersze (pomysł karkołomny, ale wielce udany!) <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kosela.pl/foto/thumbnails.php?album=55">http://www.kosela.pl/foto/thumbnails.php?album=55</a><!-- m --> , potem wystawa Grabi, a na zakończenie koncert Gintrowskiego: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kosela.pl/foto/thumbnails.php?album=56">http://www.kosela.pl/foto/thumbnails.php?album=56</a><!-- m --> .
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Grabi, czyżbyś prezentowała w Warszawie jakieś inne fotogramy, aniżeli te w toruńskim Collegium Maius? Ponoć miały zostać zabrane, a nadal jeszcze są... Pozdrawiam, również czując niedosyt, potęgowany doskonałym pomysłem fotografowania przedmiotów przekutych przez Herberta na podmioty Smile
Żydowinem być mi raczej,
Odpowiedz
Są dwie wystawy -- jedna w Toruniu, druga w Warszawie.

Pozdrawiam i dzięki za miłe oprowadzanie :--)))
Grabi
Odpowiedz
Grabi napisał(a):Są dwie wystawy -- jedna w Toruniu, druga w Warszawie.
Ale - takie same, czy - różne?
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Ale - takie same, czy - różne?
Takie same.
Pozdr. Grabi
Odpowiedz
31.05.2008, godz. 17.00
"Przesłuchanie anioła" - koncert piosenek do wierszy Zbigniewa Herberta
Książnica Kopernikańska
ul. Słowackiego 8, Toruń
WSTĘP WOLNY

(info ze stronki zespołu, potwierdzone przez Broodkę)
Żydowinem być mi raczej,
Odpowiedz
Nie da rady przełożyc o kilka dni? Smile)
Odpowiedz
Kamil napisał(a):31.05.2008, godz. 17.00
"Przesłuchanie anioła" - koncert piosenek do wierszy Zbigniewa Herberta
Książnica Kopernikańska
ul. Słowackiego 8, Toruń
WSTĘP WOLNY

(info ze stronki zespołu, potwierdzone przez Broodkę)
ze strony Kwartetu ProForma, dodajmy Wink
Odpowiedz
Jutro (28 V) w Cafe Szafe (ul. Felicjanek 10) w Krakowie spotkanie Wokół "89 wierszy" i "Pana Cogito" Zbigniewa Herberta.
Udział biorą m.in. prof. Marian Stala i Tadeusz Dąbrowski.

Aha, nie biorę odpowiedzialności za informację, bo jak ja coś ogłaszam, to zazwyczaj to zostaje odwołane :' Ale tak na ulotce pisało, co to mi ją dali na mieście.
Będzie ktoś?
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Adam_Leszek napisał(a):Jutro (28 V)
Jutro jest 29 dzień maja.

No i najważniejsze: to spotkanie zaczyna się o godzinie 20 00.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):
Adam_Leszek napisał(a):Jutro (28 V)
Jutro jest 29 dzień maja.

No i najważniejsze: to spotkanie zaczyna się o godzinie 20 00.
No tak, przepraszam. ;(
W każdym razie kto jeszcze zdąży, niech przychodzi!
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Pod TYM adresem umieściłem przewodnik multimedialny w formie serwisu internetowego (waży ok. 20 MB) Szlakiem Zbigniewa Herberta.

Możecie zerknąć, jakimi ścieżkami chadzał Poeta, gdzie mieszkał, a gdzie się uczył. Wszystko dotyczy jego bytności w Toruniu. Prezentacja została przygotowana przez pracowników Książnicy Kopernikańskiej i ma charakter niekomercyjny.
Żydowinem być mi raczej,
Odpowiedz
Witam! Dzisiaj odbędzie się ciekawy spektakl! Przepraszam, że informuję tak późno, ale dowiedziałem się o tym wczoraj.
Cytat:"Rekonstrukcja Poety" według sztuki Zbigniewa Herberta.

19.06.2008 godzina: 19:00 miejsce: Podziemia Kamedulskie, ul. Dewajtis 3 (obok UKSW), Warszawa

Spektakl Teatru Adekwatnego łączący słowa poety z piękną muzyką dawną. Scenariusz jest oparty na utworach poetyckich, esejach, opowiadaniach i dramaturgii Zbigniewa Herberta oraz na fragmentach jego korespondencji z Henrykiem Elzenbergiem. Całości dopełnia muzyka wykonywana na oryginalnych instrumentach barokowych.

reżyseria: Magda Teresa Wójcik

scenografia: Tomasz Wójcik

muzyka: Anna Kowalska, Anton Birula

organizator: Stowarzyszenie Teatr Adekwatny ul. Brzozowa 27/29 00-258 Warszawa tel. +48 (022) 831 85 67 fax +48 (022) 635 68 38 www: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.adekwatny.pl">www.adekwatny.pl</a><!-- w --> email: <!-- e --><a href="mailto:teatr@adekwatny.pl">teatr@adekwatny.pl</a><!-- e -->
bilety: wstęp wolny
Pozdrawiam!
Filip
Odpowiedz
Miejska Biblioteka Publiczna w Sosnowcu przygotowuje wystawę poświęconą Z. Herbertowi. Wernisaż odbędzie się 16 września. Tego samego dnia odbędzie się spotkanie z p. Joanną Siedlecką.
9 października zaś w tym samym mieście odbędzie się konferencja poświęcona poecie. Szczegółów jeszcze nie znam. Jak tylko będę coś wiedzieć dam znać Wink
Organizowany jest też konkurs dla młodzieży szkół ponadgimnazjalnych województwa śląskiego na Małą Formę Teatralną pt. "Ogród sztuk Zbigniewa Herberta". Szczegóły w stosownym temacie w dziale konkursy Wink

edit: oczywiście pomyliłam daty Wink

Wystawa „Przesłanie Pana Cogito”. Twórczość Zbigniewa Herberta.

W 10. rocznicę śmierci Zbigniewa Herberta Miejska Biblioteka Publiczna im. Gustawa Daniłowskiego w Sosnowcu organizuje wystawę poświęconą twórczości tego znanego i cenionego poety. Rok 2008 ogłoszono Rokiem Herberta dla pokreślenia wagi i oddziaływania jego twórczości na życie moralno-estetyczne społeczenstwa.

„ocalałeś nie po to aby żyć
masz mało czasu trzeba dać świadectwo
/.../
Bądź wierny Idź”

Te słowa z „Przesłania Pana Cogito” to motto przewodnie całej twórczości Zbigniewa Herberta, są też wewnętrzną przysięgą złożonej przez poetę poległym kolegom. Pamięć i wierność to pojęcia stale obecne w utworach rówieśnika pokolenia Kolumbów. Wiersz stał się jednak przede wszystkim własnością czytelników, jest wielokrotnie przywoływany i cytowany. Czesław Miłosz stwierdził, że „każdy kraj ma w ciągu całej swojej histoii zaledwie kilku takich poetów, których słowa stają się własnością języka przekazywaną z pokolenia w pokolenie. Tak stało się z poezją Herberta jeszcze za jego życia.”

W trudnych latach stanu wojennego Herbert, według słów Jacka Łukasiewicza, „ był wzorem niezłomnego, który szanując ojczystą tradycję, nigdy nie dał się skusić narzuconym komunistycznym władcom. Wiązała się z tym głęboko polska potrzeba posiadania poety, właśnie poety , a nie tylko intelektualisty, który /.../ objąłby moralne przywództwo.” Związany z ruchem solidarnościowym, zyskał uznanie m.in. u Jacka Kaczmarskiego, który poświęcił mu wiersz pt. „Zbigniewowi Herbertowi”

Byłoby jednak błędem odczytywanie Herberta tylko jako poety zaangażowanego społecznie i politycznie. Jego twórczość należy rozpatrywać w szerszej perspektywie, poprzez pryzmat etyki i estetyki. Godne polecenia są eseje Herberta inspirowane twórczością najwybitniejszych malarzy, opisujące cenne zabytki architektury, czy rzemiosła artystycznego. Są one drugim nurtem twórczości poety. Ukazują wnętrze człowieka o imponującej wiedzy, wrażliwego na kulturę, zafascynowanego głównie cywilizacją śródziemnomorską.

Warto poświęcić uwagę bogatej korespondencji Herberta. Czytelnika, znającego jedynie jego twórczość literacką, na pewno zaskoczy kpiarski, skrzący niezwykłym poczuciem humoru charakter jego listów.

Ekspozycja przybliża biografię i twórczość poety oraz prezentuje bogaty wybór ciekawych fotografii i dokumentów ze zbiorów biblioteki i zasobów baz internetowych. W gablotach przedstawiono twórczość poetycką, eseistyczną oraz publicystyczną Herberta, a także opracowania kreślające tło epoki życia poety.

Wystawa kierowana jest do wszystkich miłośników poezji, zarówno uczniów, jak i dorosłych, a także do tych, którzy dopiero teraz, przy okazji Roku Herberta, chcieliby bliżej poznać tego wybitnego pisarza i jego twórczość.

Ekspozycję można zwiedzać od 16 września do 15 listopada w gmachu Biblioteki Głównej
przy ul. Zegadłowicza 2/1 w godzinach otwarcia biblioteki, tj.: pn, wt, śr, pt 10.00-19.00, czw, sob. 10.00-15.00.
Odpowiedz
"Czytając Herberta"
Konferencja popularnonaukowa
9 października 2008 r. o godz. 10.00 w Czytelni Biblioteki Głównej w Sosnowcu przy ul. Zegadłowicza 2/1.

W programie konferencji:

10.00 – powitanie gości

10.15 – 11.45
Referaty:
· Józef Maria Ruszar - Dyrektor Warszawskiego Festiwalu Poezji im. Z. Herberta
W poszukiwaniu Curatii Dionizii

· dr Małgorzata Mikołajczak - Uniwersytet Zielonogórski
Ukryty rytm wierszy Zbigniewa Herberta

· prof. zw. dr hab. Marian Kisiel - Uniwersytet Śląski
Herbert i krytycy

11.45 – 12.00
Przerwa

12.00 – 13.30
Referaty:
· prof. UŚ dr hab. Dariusz Pawelec - Uniwersytet Śląski
Kim jest adresat „Przesłania Pana Cogito“

· prof. UJ dr hab. Anna Czabanowska-Wróbel - Uniwersytet Jagielloński
„Piękno i groza zawsze razem...”. O poezji Zbigniewa Herberta

· dr hab. Danuta Opacka-Walasek – Uniwersytet Śląski
„więc przy mnie bądź pamięci krucha...”. Poetyckie testamenty Zbigniewa Herberta
Odpowiedz
Cytat:Od połowy grudnia zmieni się również wnętrze Kafeterii Dworu Artusa, która mieści się na parterze instytucji. Na ścianach zawisną portrety Zbigniewa Herberta. Placówka wzbogaci się także o repliki rysunków poety oraz jego tomiki poezji. Oryginalnym elementem wystroju będzie pomnik kury, o której Herbert pisał, że "przypomina niektórych poetów". - Postać Herberta będzie motywem przewodnim wystroju kawiarni - tłumaczy Pijanowski. - W grudniu dostępna będzie także czytelnia. W Toruniu brakuje miejsc, gdzie można w spokoju zagłębić się w książkę.

Mieszkańcy naszego miasta mogą już głosować na nową nazwę kafeterii. Do wyboru są dwie propozycje: Struna Światła - tytuł debiutanckiego tomiku poezji Zbigniewa Herberta, nad którym artysta pracował w Toruniu, oraz Pan Cogito - postać występująca w wielu wierszach poety. Swoje propozycje i uwagi torunianie mogą wysyłać na adres mailowy Dworu Artusa: <!-- e --><a href="mailtoConfusedekretariat@artus.torun.pl">sekretariat@artus.torun.pl</a><!-- e -->.

Rok 2008 jest rokiem Zbigniewa Herberta, dlatego w Dworze Artusa będą przeważać imprezy poświęcone temu artyście. 24 listopada wiersze poety będzie czytała Anna Seniuk. Pod koniec miesiąca odbędzie się koncert Przemysława Gintrowskiego - jednego z najlepszych interpretatorów Herbertowskiej poezji. - Musimy pielęgnować pamięć o Zbigniewie Herbercie - tłumaczy Pijanowski. - Poeta studiował w naszym mieście, a w swoich dziennikach napisał, że "wystarczą dwa dni, aby w Toruniu się zakochać." Miał rację.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5900298,Kafeteria_pod_patronatem_Zbigniewa_Herberta.html">http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,5 ... berta.html</a><!-- m -->

[Dodano 21 listopada 2008 o 23:35]
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.herbertwtoruniu.pl/">http://www.herbertwtoruniu.pl/</a><!-- m -->
Odpowiedz
Cytat:Z programu krakowskiej Nocy Poetów zniknęły - po oświadczeniach Adama Zagajewskiego, Ryszarda Krynickiego i Katarzyny Herbert - spotkanie "Nowa Fala razem" i spektakl "Podróż do Krakowa - spotkanie z twórczością Zbigniewa Herberta".
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75475,8227407,Noc_Poetow_bez_Nowej_Fali_i_Herberta.html">http://wyborcza.pl/1,75475,8227407,Noc_ ... berta.html</a><!-- m -->

Moje sympatie są tu po stronie Pani Herbertowej. Uważam jednak, że po śmierci autora prawa właścicieli praw autorskich donjego dzieł powinny być ograniczone do pobierania opłat tantem (najlepiej w wysokości ustalonej w odpowiednich przepisach). Uzależnianie ich wykorzystywania od zgody właścicieli godzi w zasadę swobodnego dostępu do kultury, poza tym nie ma pewności, jakie stanowisko zaprezentowałby sam autor - właściciele mogą wręcz prezentować stanowisko sprzeczne z domniemaną wolą autora (np. jeżeli prawa zostały odsprzedane osobom niezwiązanym emocjonalnie jego osobą).
Odpowiedz
W środę Krynicki i Zagajewski zrezygnowali z udziału w spotkaniu poetów Nowej Fali, bo nie chcieli mieć nic wspólnego z Instytutem Pamięci Narodowej

Więcej... <!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75475,8227407,Noc_Poetow_bez_Nowej_Fali_i_Herberta.html#ixzz0w6doQ9Hg">http://wyborcza.pl/1,75475,8227407,Noc_ ... z0w6doQ9Hg</a><!-- m -->

To Zagajewskiemu też odbiło?? Smutne to wszystko...

nie wiem o co ci chodzi, dauri, kiedy wspominasz o prawach autorskich jakby to miało coś wspólnego z odwołaną imprezą.
"O oświadczeniu Katarzyny Herbert dowiedzieliśmy się podczas próby generalnej spektaklu i uznaliśmy, że w takiej sytuacji nie możemy go pokazać - tłumaczy reżyser przedstawienia Tadeusz Malak. - Szczególną przykrość sprawiła nam sugestia, że mogłoby dojść do politycznego wykorzystania twórczości Zbigniewa Herberta. Wszystkie osoby zaangażowane w ten projekt, przede wszystkim aktorzy Starego Teatru, czują się bardzo związane z twórczością Herberta, głęboko wierzą w wartości, jakie ona niesie. Nie mogliśmy więc wyjść w tej sytuacji na scenę. Nasza reakcja była spontaniczna i emocjonalna."

Więcej... <!-- m --><a class="postlink" href="http://wyborcza.pl/1,75475,8227407,Noc_Poetow_bez_Nowej_Fali_i_Herberta.html#ixzz0w6nOAqKe">http://wyborcza.pl/1,75475,8227407,Noc_ ... z0w6nOAqKe</a><!-- m -->

"Zbigniew Herbert nigdy nie wyraziłby zgody na wykorzystanie przez kogokolwiek jego twórczości do jakichkolwiek celów politycznych".to jest powód, czyli klasyka (czyli pierdolenie kotka za pomocą młotka)
Mów mi to co dzień: oni górą
Odpowiedz
colt napisał(a):nie wiem o co ci chodzi, dauri, kiedy wspominasz o prawach autorskich jakby to miało coś wspólnego z odwołaną imprezą.
Chodzi o oświadczenie Pani Herbertowej:
Cytat:"Nikt nie występował do mnie o udzielenie wymaganej zgody na wykorzystanie twórczości mojego męża"
Pani Herbertowa słusznie zauważyła, że przepisy wymagają uzyskania zgody właściciela praw autorskich do wykorzystania dzieła autora, np. w spektaklu. A ja się z tą zasadą nie zgadzam i to chciałem powiedzieć.

Dalsza wypowiedź Pani Herbertowej "Zbigniew Herbert nigdy nie wyraziłby zgody na wykorzystanie przez kogokolwiek jego twórczości do jakichkolwiek celów politycznych" jest oczywistą bzdurą, gdyż jego twórczość była wykorzystywana (za jego wiedzą i zgodą) m.in. przez P. Gintrowskiego czy A. Krzysztoń, do celów jak najbardziej politycznych - walki z komuną.
Odpowiedz
Adam Kalita, wiceprezes stowarzyszenia NZS 1980, zapewniał w piątek, że spektakl się odbędzie. - Nie chciałbym komentować słów pani Herbertowej - mówił. - Myślę, że ktoś ją źle poinformował. Po prostu wykupiliśmy gotowy spektakl, który ma wszelkie wymagane prawem zgody.
-----------------Bardziej wierzę Kalicie niż Herbertowej
Mów mi to co dzień: oni górą
Odpowiedz