Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Łódź, 1 marca 2008, godzina 18:00
Serdecznie zapraszam na koncert piosenek Jacka Kaczmarskiego, który odbędzie się 1 marca o godzinie 18:00 w domu kultury na ulicy Żubardzkiej 3 w Łodzi. Będzie można usłyszeć utwory Jacka w wykonaniu młodego zespołu Między Nami. Wcześniej mieliśmy okazję już kilkakrotnie koncertować, ogłaszaliśmy się nawet na forum, jednak dopiero ostatni dorobiliśmy się nazwy Smile

Zapraszam wszystkich amatorów kaczmarowego śpiewania. Mam nadzieję, że plamy nie będzie, a i opinie, jeśli jakiekolwiek się pojawią, nie będą w tak ostrym tonie jak te po koncercie Duchooooooow Dwoooooch. Jakby nie było - zawsze warto posłuchać młodych Smile

..::Zdravim::..
Tarko
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
Tarko napisał(a):Jakby nie było - zawsze warto posłuchać młodych
Owszem, warto! Smile Bardzo miło wspominamy wieczór w "Keja - pub" wypełniony Waszymi wykonaniami piosenek Ojca. Oby następeny był jeszcze lepszy.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Kto się z Warszawy wybiera?
NestSite
http://www.arturkaczorek.pl
Odpowiedz
dzikakaczka napisał(a):Kto się z Warszawy wybiera?
Możliwe, że ja się wybiorę. :agent:

Czy to impreza biletowana, czy wstęp jest wolny?
Patrycja
Odpowiedz
Wolny.

I do dziesieciu...
Tarko
Odpowiedz
W takim razie ogłaszam nabór do składkowego przejazdu do Łodzi na koncert (ispo-frotem).
Wyjazd z Warszawy: ok 15:00
Medium transportowe: Tico 8o
Miejsc: kaczka+3
Koszt: wyjdzie jakieś max 75 do podziału (max 300 km, 6/100, 18*4,2)
Kto pierwszy ten lepszy
k.
NestSite
Odpowiedz
Tośmy zagrali. Było kilka osób z forum (dzikakaczka wie, o kim mówię Tongue), mam nadzieję, że pojawią się jakieś krótkie recenzje.

Gości z Warszawy przepraszam bardzo za brak afterki. Następnym razem postaramy się lepiej przygotować.

Postaram się również w przyszłym tygodniu udostępnić nagrania co ciekawszych kawałków (o ile coś się będzie nadawało do pokazania Wink). Tym razem udało nam się nagrać cały koncert z miksera, więc, mam nadzieję, jakość będzie dostatecznie dobra.

Dziękuję wszystkim obecnym. Pozdrawiam i... do zobaczenia Smile

Tarko
Odpowiedz
Recenzujcie, recenzujcie...Wink
Tarko, więc czekamy na nagraniaWink
Zawsze należy mieć przy sobie buteleczkę whisky na wypadek ukąszenia przez węża. I zawsze należy mieć przy sobie małego węża;)
Odpowiedz
Recenzja, ale poprzedzona wstępem.
Do Łodzi wybrałem się sam, dotarłem mimo niesprzyjających okoliczności (jak wiatr, który starał się mnie zdmuchnąć z drogi czy znajomy łodzianin, który zgubił się kompletnie, bał zapytać o drogę aż w końcu znawigował mnie kolega z Warszawy przez telefon i jacyś przyjażni przechodnie).
Na koncert dotarliśmy z opóźnieniem (ja, Młoda i ów łodzianin), w trakcie recytacji nie pamiętam, którego utworu.
Nie mam niestety kolejności utworów, więc będę rzeźbić z pamięci, ale może na początek wrażenie ogólne:
Nie żałuję 6 godzin spędzonych w samochodzie dla 1 godziny koncertu Smile
PLUS za organizację (w sumie występowało 10 wykonawców) i nagłośnienie (choć solowa gitara kiedy grała prawie nie była słyszalna - na szczęście wiem, co powinienem słyszeć więc mi to nie przeszkadzało.
PLUS za ilość pracy, którą zdecydowanie widać
MINUS za recytację. taka forma mnie zupełnie nie odpowiada, choć potrafi nadać nowe znaczenie utworom.
MINUS za aktorstwo. jak dla mnie piosenki JK bronią się same i nie potrzebują zaciśniętych pięści i interpretacji całym ciałem. Głos wystarczy Smile
MINUS za skrzypce (nie za aranż, choć powtórzenie linii melodii to żadna atrakcja, a za jakość tejże)
Miałem wrażenie, że spora część wykonawców śpiewa w tonacjach niedostosowanych do ich skal.
Część z Was ma problemy z intonacją. Niektóre nuty wyśpiewywane są niedokładnie "o krok od fałszu". Jak będą nagrania to łatwiej będzie pokazać do na +, co na -

Utwory, które pamiętam:
Powrót - dziewczyna spaliła się z tremy zupełnie, wyszła zjedzona w połowie przez nerwy a zeszła zjedzona do końca. A niepotrzebnie bo radziła sobie całkiem nieźle.

Przechadzka z Orfeuszem (tu były skrzypce 8o ) - nie podobało mi się. dziewczyna za wysoko śpiewała i to niszczyło jej barwę głosu.

Strącanie aniołów - podobało mi się, fajnie pracowaliście w chórkach, choć można popracować nad głosami, często się pokrywają a macie możliwość zrobienia tego jeszcze lepiej.

Obława - no, zdecydowanie najlepszy głos, intonacja i najbardziej odpowiadająca mi barwa. bardzo dobra dykcja - bardzo mi się podobało

Ofiara - podobała mi się (śpiewała dziewczyna)

Mury - fajnie

Wróżba - fajnie, ale wolę wersję JK

Nie załapałem również myśli przewodniej w wybranych utworach, może dlatego, że na pierwsze kilka się spóźniłem.

Tyle natenczas, na koniec tylko powiem, że bardzo fajnie było Was posłuchać, żałuję tylko, że nie było żadnego afterparty.
Col-Vert
NestSite
Odpowiedz
Zgodnie z obietnicą - wybrane nagrania:

Kniazia Jaremy Nawrócenie
Do muzy suplikacja przy ostrzeniu pióra
Strącenie aniołów
Pokolenie

Bardzo prosimy (my - Między Nami) o komentarze. Te przychylne jak i te krytyczne.

Pozdrawiam
Tarko

Ann - wielkie dzięki za pomoc w umieszczeniu tych nagrań.
Odpowiedz
Bardzo mi się podoba. Macie świetne chórki.

Tarko - grasz i śpiewasz? Jeśli tak, to jako który głos?
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
Freed, gram i śpiewam. Z reguły wyższy głos. W Kniaziu jestem jednym z "czerni kozaczej Smile" - wyższy. W pokoleniu góra. No i strącenie też. Ale tam sporo osób podśpiewuje.

Tarko
Odpowiedz
Kniazia Jaremy Nawrócenie - świetne! Zastrzeżenia tylko takie, że partię słów Kniazia powinna śpiewać jedna osoba, brzmiałoby to chyba lepiej. No i całość chyba bardziej twardo, pewniej. Ale to tylko takie drobnostki.

Do Muzy suplikacja - tonacja piosenki momentami trochę za wysoko jak na głos dziewczyny. I w sumie tą piosenkę powinien śpiewać facet jeśli mam się czepiać. Ogólnie - poprawnie.

Strącenie aniołów - jak to wspominał dzikakaczka macie możliwość zrobienia tego więcej na głosy. Chętnie bym usłyszał całą piosenkę zrobioną na głosy, mogłoby być naprawdę ciekawie. Efekt tego, co słyszę teraz - bardzo mi się podoba. Jeśli zostaniecie tylko przy końcówce na głosy to niech tam będzie więcej dołów.

Pokolenie - te głosy! Uważam, że to, co zrobiliście w tej piosence dało bardzo zadowalający efekt.

Można coś jeszcze? Smile
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Jeśli chodzi o mnie, to, że zacytuję epigońskich klasyków: "kolega (tej piosenki) nie śpiewa ani nie gra", ale z perspektywy prostego "słuchacza" muszę przyznać, że jest całkiem ładnie Smile
Oczywiście sporo rzeczy można jeszcze dopracować (zgranie w chórkach czasem), ale może być naprawdę fajnie Smile
Nagrania zdecydowanie zachęcają do usłyszenia Was w tzw. realu (nie mylić z empikiem Wink )
Podobał mi się głos dziewczyny (przydałoby się podać choć imiona/nicki, bo głupio tak pisać Wink ) w "Do muzy suplikacji" (choć piosenka dobrana średnio, ale o tym było już wyżej Wink ) - ogólnie chórki są fajne, ale dobrze byłoby nie "używać" ich cały czas - tzn. moim zdaniem niektóre piosenki/fragmenty śpiewane przez jedną osobę brzmią lepiej :]
Jak dla mnie - trochę gorzej wypadło "Pokolenie" - ale może jestem zbyt przywiązany do wersji oryginalnej Wink

Przyłączam się do prośby Elessara o więcej nagrań - nawet, jeśli te już zamieszczone uznajecie za najbardziej udane Smile)

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Niestety, to już mało zależy ode mnie, a bardziej od innych wykonawców Smile Wszak, każdy musi wyrazić zgodę, a koleżanka nie pozwala opublikować tych, moim zdaniem, najbardziej udanych (twierdzi, że słabe wersje i że może lepiej. Wiadomo - kobieta Tongue). No, ale może uda się jeszcze coś wyskrobać z zasobów, choć niewiele tego mamy.

Co do zespołu. Skład dosyć szeroki:
Gitary i wokal: Bartek (tarko) i Wojtek
Fortepian (wymiennie) - Magda i Michał
Skrzypce i wokal: Andrzej
Wokal li i tylko: Agata, Agnieszka, Adam, Ola.

W wyżej podanych piosenkach Muzę śpiewa Agnieszka, Pokolenie i Kniazia panowie a Strącenie wszyscy.

Powoli zaczynamy chyba dojrzewać do zmiany formuły tak zbiorowego śpiewania... choć te zbiorowe kawałki na koncertach robią najlepsze wrażenie. Vox populi Wink]

Całkiem serio - w najbliższym czasie postaram się jeszcze coś podrzucić.

Tarko
Odpowiedz
Słyszałem Tarka na żywo (podczas próby wprawdzie), i uważam, że zespół wart polecenia. Pracować trzeba zawsze, ale start jest dobry, zwłaszcza, że większość wykonawców jest w szkołach muzycznych.
Pozdrawiam Was Bartku,
P.
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]