Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Drogi Pawle, żadnej krzywdy Paci nie wyrządziłem, więc mógłbyś z łaski swojej darować sobie tego rodzaju pomówienia.
Zarzucasz mi brak cudzysłowów w rzekomych cytatach. W takim razie prosiłbym jakieś przykłady (moja wypowiedź i odnośny cytat), bo inaczej zmuszony będę uznać że i tu uciekasz się do łgarstw.
Co zaś do samego pojęcia samodzielności intelektualnej, to oczywistym jest, że człowiek uczy się od innych. Nikt nie jest samoistną wyspą (wrzuć w gugle to zdanie, to się dowiesz skąd to cytat) i nikt (nie tylko nikt z nas - maluczkich, ale także, a może w szczególności, z tych wielkich) nie byłby tym kim jest, gdyby się od starszych nie uczył. Ja od zawsze podkreślam, że Jacek ukształtował mnie w niewiarygodnie dużym stopniu. Bez niego byłbym zupełnie innym człowiekiem. Mój światopogląd, wrażliwość na sztukę, humanistyczne horyzonty intelektualne wreszcie - wszystko to zawdzięczam w istotnym procencie Jackowi. Prawda więc, że jestem pod tym względem nietypowy, jednak brak samodzielności intelektualnej - czymkolwiek byłoby to pojęcie - to jest coś zupełnie innego. Sądzę, że Twoje, Pawle, obsesyjne dążenie do bycia za wszelką cenę samodzielnym sprowadza Cię na manowce właśnie, czego efektem są brednie w rodzaju stwierdzeń, że Jacek pisał wiersze formalnie i treściowo łatwiejsze od wierszy swojej córki.
Wracając do tematu: Pożegnanie Karola to utwór miałki zarówno formalnie jak i treściowo i nie pomogą tu żadne słowne woltyżerki (z czego to cytat?). One mogą jedynie sprawić, że forumowi poloniści (w przeciwieństwie do mnie) nie będą mieli ochoty wchodzić Ci w drogę, nie chcąc narażać się na Twoje impretynencje. Jednak faktów to nie zmieni. Tego "dzieła" nie obroni nawet sam Markowski, Pawle. Jeśli twierdzisz inaczej - pozostaje nam już tylko pięknie się różnić.
Pozdrawiam,
KN.
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Szczerze mówiąc Twoja powyższa uwaga jest dla mnie zdumiewająca. I Ty uważasz że ja mam problemy ze zrozumieniem pisemnych wypowiedzi.
Luter napisał(a):Bądź łaskawa nie obciążać mnie odpowiedzialnością za własne wypowiedzi. i vice versa
"Chude Dziecko"
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Gdyby bowiem ludzie mówili tylko wtedy, kiedy mają coś do powiedzenia, świat byłby znacznie cichszy. Ja natomiast miałbym dla Ciebie, Lutrze, taką oto niezobowiązującą propozycję: jak pewnie wiesz, jutro wigilia narodzin Chrystusa Pana. Lutrze, może chociaż w ten jeden wieczór postaraj się powiedzieć coś ludzkim głosem.
Luter napisał(a):Paweł zaczął się rzucać jak ryba w sieci, sugerując że odczucia Kuby nie mają żadnego umocowania w rzeczywistości, postanowiłem te odczucia merytorycznie uzasadnić i - mimo słusznie wytkniętych mi przez Szymona kilku potknięć - zrobiłem to, mam wrażenie, dość dobrze. Ludzkim głosem, Lutrze, czyli bez charakterystycznej dla Ciebie histerii, bez tego fałszu który stał się Twoim znakiem rozpoznawczym.
Krasny napisał(a):Wydaje po prostu, że próba podania konkretnej cechy odróżniającej poezję od nie-poezji jest raczej niewykonalna. I na pewno to nie będzie żadna "regularność". Kraśny, jak to niewykonalne?! Regularnie ma być! Regularnie i miarowo! Albo rymy, albo rytm, albo melodyjność! Wiersz jest wiersz. Zasady są proste: albo piszesz równo i do rytmu, albo możesz się zająć co najwyżej opisywaniem słoików z przetworami.
Reputacja:
0
Krasny napisał(a):Wydaje po prostu, że próba podania konkretnej cechy odróżniającej poezję od nie-poezji jest raczej niewykonalna. I na pewno to nie będzie żadna "regularność". Dobrze. Uznajmy zatem, że każdy ciąg słów jest poezją. Tylko co to ma do tematu wątku?
Mógłbyś, Kraśny, powiedzieć co sądzisz o tym wierszu? Podoba Ci się on? Czy jest Twoim zdaniem dobry? Do jakich refleksji skłoniły Cię myśli w nim zawarte?
Paweł Konopacki napisał(a):Ja natomiast miałbym dla Ciebie, Lutrze, taką oto niezobowiązującą propozycję: jak pewnie wiesz, jutro wigilia narodzin Chrystusa Pana. Lutrze, może chociaż w ten jeden wieczór postaraj się powiedzieć coś ludzkim głosem. Cytat:2. 1
Na forum zabronione są jakiekolwiek wypowiedzi godzące w inne osoby lub grupy osób, w szczególności obrażanie, szydzenie, lżenie, insynuacje, prowokowanie, ingerowanie w prywatność itp, w jakimkolwiek trybie (post, shoutbox, wiadomość prywatna).
Użytkownicy łamiący tę zasadę będą karani jedną z następujących kar, w zależności od sytuacji:
- ostrzeżenia
- w skrajnych przypadkach - blokada dostępu do forum
Dlaczego mnie obrażasz, Pawle? Jakimż to głosem według Ciebie mówię?
Pozdrawiam,
KN.
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Dlaczego mnie obrażasz, Pawle? Jakimż to głosem według Ciebie mówię? nieludzkim głosem.
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):nieludzkim głosem. Szkoda, że stać Cię tylko na argumenty na takim poziomie.
Pozdrawiam,
KN.
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Na pewno na tych wierszach kładzie cień, mimo wszystko, dający się zauważyć Paciny brak biegłości w pisaniu po polsku. Poza tym, bądź łaskaw zauważyć, że Pacia nie ukończyła jeszcze nawet dwudziestu lat, jest dwa razy młodsza od Ciebie, niemal całe życie spędziła kilkanaście tysięcy kilometrów od Polski i nawet Ty chyba nie zaprzeczysz temu, że wiele już w tym swoim niedługim życiu przeszła, miała wiele doświadczeń, których raczej nie sposób jej zazdrościć. W związku z tym uważam, że mógłbyś wziąć to wszystko pod uwagę i po prostu wstrzymać się wypisywania zlośliwości pod Jej adresem. Bo czymże innym jak nie bezsensowną złośliwością jest sugerowanie, że Pacia nie ma nic do powiedzenia? Po co Ty w ogóle zabierałeś, Lutrze, głos w tym wątku, jeśli nie po to, żeby Paci dołożyć? Za ten fragment, Szymonie, wielkie piwo! Jest w nim i życzliwość dla Paci i obnażenie faktycznych motywacji Lutra. Celny tekst!!! Bardzo celny i obiektywny!
Szymon napisał(a):nadal narażać się na nieprzyjemne riposty ze strony Pawła Żeby było jasne, ja nie każdego rugam za nieprzychylne recenzje przecież. Rugam co najwyżej tych, o których świetnie wiem (nie tylko ja zresztą), że piszą swoje recenzje nie z potrzeby udzielenia rady, czy podzielenia się opinią. Rugam tych, którzy piszą ze złej woli, z nieżyczliwości, złośliwości, urażonych ambicji...
[ Dodano: 24 Grudzień 2007, 12:00 ]
Szymon napisał(a):Wierzę, że mógłby być, ponieważ uważam, że Pacia ma (jeśli w ogóle można o czymś takim mówić?) talent poetycki. Wprawdzie nie wiadomo jeszcze w którą stronę ówże podryfuje, ale nie można Paci odmówić wrażliwości na słowa, nierzadko zaskakującej metaforyki, dobrych pomysłów na wiersze, oryginalności myśli. I to również jest prawda. Rzeczywiście wierszą są niedopracowane - także językowo - i jednocześnie wiele z nich naznaczone jest niebanalnym talentem poetyckim. Jest kwestią czasu i pracy, aby kolejne próby były coraz lepsze. Jest z czym i nad czym pracować.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Krasny napisał(a):...dwie sprawy się tu pomieszały. Ja nie twierdzę, że nie istnieje żadne, choćby intuicyjne, kryterium pozwalające rozróżnić, który wiersz (obraz, utwór muzyczny) jest na tyle dobry by zasłużyć na miano sztuki. Wydaje mi się po prostu, że próba podania konkretnej cechy odróżniającej poezję od nie-poezji jest raczej niewykonalna. I na pewno to nie będzie żadna "regularność". Luter napisał(a):Dobrze. Uznajmy zatem, że każdy ciąg słów jest poezją. Czy nie podkreśliłem dość wyraźnie, że niemożność skonkretyzowania istotowych cech wiersza nijak się nie kłóci z możnością wartościowania co jest wierszem dobrym, co złym, a co w ogóle na to miano nie zasługuje? Powtarzać tego po raz trzeci już mi się nie chce.
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Po co Ty w ogóle zabierałeś, Lutrze, głos w tym wątku, jeśli nie po to, żeby Paci dołożyć? Przecież znakomita większość Forumowiczy, których to interesuje, zapewne podziela Twoje i moje niezbyt pozytywne odczucia odnośnie Pożegnania Karola Pytasz po co zabierałem głos w tym wątku. Równie dobrze można zapytać po co Pacia prezentuje na Forum swoje dokonania poetyckie. W końcu można pytać po co w ogóle tu rozmawiamy, po co zabieramy w ogóle głos.
Kiedy Simon ruga Sławka za jego wiersze, wszystko jest ok i jeszcze Sławek jest pouczany, że zamieszczając swoje dokonania artystyczne musi się liczyć również z niepochlebnymi recenzjami. Kiedy Kuba napisał "litości", Paweł go po chamsku ruga. Doszło do tego, że nikt wierszy Paci nie skomentuje negatywnie, bo wiadomo, że jest to źle widziane, Pacia źle znosi krytykę etc. Moim zdaniem jest to sytuacja chora. Pacia zamieszcza na Forum swoje wiersze, tym samym niejako automatycznie zgadza się na komentarze i odniesienia do nich.
Głównym celem zabrania w tym wątku przeze mnie głosu było przełamanie właśnie tej niepisanej presji, każącej siedzieć cicho i traktować Pacię w sposób szczególny. Kuba napisał "litości". Miał chyba do tego prawo. Nie odbiega to chyba jakoś znacząco od treściwości wypowiedzi serwowanych przez rozmaitych użytkowników tego forum. Ponieważ Paweł sugerował, że Kuba tylko się czepia (jakby wierszowi nie można było nic zarzucić), więc napisałem recenzję bardzo konkretną. Widzisz, Szymonie, ja podzielam poglądy nt. komentowania poezji, które wyłuszczyłeś w swoim ostatnim poście. Takie odbieranie poezji jest mi bliskie. Zresztą nie jestem w tej dziedzinie fachowcem. Jednak w tym wypadku konieczne było podejście bardziej oparte o konkrety, bo inaczej automatycznie dowiedziałbym się, że nie mam żadnych konkretnych zarzutów, że snuję fantasmagorie i wreszcie dowiedziałbym się, gdzie swoje odczucia mogę schować.
Szymon napisał(a):Poza tym, bądź łaskaw zauważyć, że Pacia nie ukończyła jeszcze nawet dwudziestu lat, jest dwa razy młodsza od Ciebie, niemal całe życie spędziła kilkanaście tysięcy kilometrów od Polski i nawet Ty chyba nie zaprzeczysz temu, że wiele już w tym swoim niedługim życiu przeszła, miała wiele doświadczeń, których raczej nie sposób jej zazdrościć. Pozostaje pytanie jak długo i jak wiele można tym tłumaczyć. Ale to już nie temat na to forum.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Kiedy Simon ruga Sławka za jego wiersze, wszystko jest ok i jeszcze Sławek jest pouczany, że zamieszczając swoje dokonania artystyczne musi się liczyć również z niepochlebnymi recenzjami. Hm... Zabrałem głos tylko "pod" kilkoma wierszami Sławka. Niektóre nawet bywały niezłe. Więc nie mogę się kreować na Sławkowego zoila.
Większość moich przytyków odnosiła się raczej do jego postawy wobec jakiejkolwiek krytyki.
Luter napisał(a):Doszło do tego, że nikt wierszy Paci nie skomentuje negatywnie, bo wiadomo, że jest to źle widziane, Pacia źle znosi krytykę etc. Ależ dlaczego. Mogę napisać wprost: mnie się Pacine wiersze nie podobają.
[ Dodano: 25 Grudzień 2007, 00:08 ]
Luter napisał(a):Głównym celem zabrania w tym wątku przeze mnie głosu było przełamanie właśnie tej niepisanej presji, każącej siedzieć cicho i traktować Pacię w sposób szczególny. Jak tak spojrzeć na całość zamieszczonych przez Pacię wierszy - ilość jakichkolwiek komentarzy jest znikoma. To też o czymś świadczy.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Hm... Zabrałem głos tylko "pod" kilkoma wierszami Sławka. Simonie, może niezręcznie się wyraziłem, w każdym razie mój wtręt na temat Twoich komentarzy nie miał brzmieć pejoratywnie. Chodziło mi o to, by dać przykład sytuacji, w której komentuje się czyjąś twórczość dość ostro i że jest to normalne. Uważam, że jeśli już jest dział Twórczość własna i ktoś swoje dzieła zamieszcza, to chwała każdemu, kto zechce je jakoś komentować. Twoje uwagi na temat wierszy są w dodatku wartościowe, bo się przecież na rzeczy znasz.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Luter napisał(a):mój wtręt na temat Twoich komentarzy nie miał brzmieć pejoratywnie Tak, tak, absolutnie nie odebrałem go jako pejoratywnego.
Luter napisał(a):Uważam, że jeśli już jest dział Twórczość własna i ktoś swoje dzieła zamieszcza, to chwała każdemu, kto zechce je jakoś komentować. Nie sposób się nie zgodzić.
Myślę, że brak negatywnych, merytorycznych głosów bierze się stąd, że nie każdy ma ochotę dociekać przyczyn, dla których coś mu się nie podoba.
Ja np. napotykając jakiś bełkocik w Twórczości Własnej rzadko zabieram głos. Jeśli "wiersz" nie jest wart mojej uwagi - nie jest też wart mojej opinii, którą musiałbym napisać, a wcześniej przemyśleć - celem jej uzasadnienia.
Nie znaczy to jednak, że każdy wiersz pod którym się nie wypowiadam - to dla mnie bełkocik!
Wolę jednak odzywać się wtedy, gdy coś mnie zainteresuje, poruszy czy wzruszy. Pamiętam, że kilka wierszy użytkownika k. bardzo mi się spodobało.
Liczba postów: 1,532
Liczba wątków: 163
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Głównym celem zabrania w tym wątku przeze mnie głosu było przełamanie właśnie tej niepisanej presji, każącej siedzieć cicho i traktować Pacię w sposób szczególny. Lutrze, tak zdefiniowana presja, o której piszesz jest tylko i wyłącznie Twoim urojeniem.
Jeśli w jakiś sposób jestem szczególnie tutaj traktowana to owa wyjątkowość polega na tym, że z dość przewidywalną regularnością Ty i Twoi skrzydlaci przyjaciele się mnie czepiacie. Może zatem w ramach przełamywania pisanych i niepisanych presji, zwyczajnie byś się Lutrze ode mnie odczepił.
-PK
"Chude Dziecko"
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Ponieważ Paweł sugerował, że Kuba tylko się czepia (jakby wierszowi nie można było nic zarzucić), więc napisałem recenzję bardzo konkretną. Czyli, inaczej mówiąc, swoją recenzję napisałeś tylko dlatego, bo Kuba sam nie umiałby tego zrobić. Bardzo to miło i po koleżeńsku z Twojej strony.
Ale skoro recenzję opublikowałeś na forum, czyli niejako zgodziłeś się na jej komentowanie, to pozwól że udzielę Ci koleżeńskiej rady. Następnym razem pisz własnymi słowami i w taki sposób, abyś swoje dzieło mógł zrozumieć. Może trzeba będzie napisać trochę prościej, bez użycia wykutych na blachę terminów? A może trzeba będzie przeczytać jeszcze jedną książkę krytyczno-literacką, tak ażeby teoretyczna podbudowa była nieco solidniejsza.
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):Jeśli w jakiś sposób jestem szczególnie tutaj traktowana to owa wyjątkowość polega na tym, że z dość przewidywalną regularnością Ty i Twoi skrzydlaci przyjaciele się mnie czepiacie. Patrycjo, sądzę, że jednak się mylisz. Może niektórzy się ze mną nie zgodzą, ale ta cała "presja" o której pisze Luter wiąże się z Twoim nazwiskiem. Bądź co bądź jako Córka Patrona tej strony, otoczona jesteś sławą swojego Ojca. Nawet jeśli przyznasz, że tego nie chcesz- i tak będziesz traktowana w sposób wyjątkowy.
Co do Twojej twórczości.. Grono forumowe ma to do siebie, że nie znajdują się w nim osoby, jakby to powiedzieć, głupie  Czyli, nie tylko słuchają utworów Mistrza i na nim koncentrują swoją wiedzę z dziedziny literatury, ale interesują się poezją, literaturą, sztuką innych pisarzy i artystów. Stąd cała mnogość wątków w różnych różnistych działach i wiele ciekawych postów. Zaś na Tobie, jako Córce swojego Ojca, spoczywa taka podświadoma presja. Oczywiście nikt nie karze Ci być takim jak On, bo wszyscy wiemy, że to niemożliwe. Stając się osoba publiczną podjęłaś jednak wyzwanie legendy Kaczmarskiego. Musisz być przygotowana na krytykę skierowaną w stronę Twoich wierszy. Wszyscy widzimy jak bardzo różnią się od tekstów Mistrza. Jesteś osoba młodą i niedoświadczoną. Jak sama nieraz wspominałaś ciągle się uczysz. A bombardowanie nas swoimi tekstami powoli staje się... nudne? Trzeba przyznać, że wiele z nich jest niedopracowanych, wstępują w nich błędy, czasami nie do końca wiadomo o co w nich chodzi lub nie ma na czym zaczepić myśli. Ja oczywiście nie mam prawa udzielać Ci rad. Zrobisz i tak jak zechcesz. Piszę rzeczy powszechnie wiadome, ale sądzę, że gdybyś umieszczała tylko niektóre, wybrane teksty zamiast obrzucać nas całą masą tych "gorących" i niekoniecznie dobrych spotkałabyś chyba inne komentarze niż te w stylu- "litości". Bo to naprawdę nie zależy od tego, jak postrzegają Cię poszczególni Użytkownicy, ale raczej od poziomu tekstu.
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Bo to naprawdę nie zależy od tego, jak postrzegają Cię poszczególni Użytkownicy, ale raczej od poziomu tekstu. Absolutnie się z tym nie zgadzam. A ściślej mówiąc, twierdzę, że są tacy użytkownicy, którzy, niezależnie od tego co i jak by Patrycja zrobiła, będą ją krytykować i gnoić.
Jeszcze do niedawna koncerty były beee
dykcja była beee
polszczyzna była bee
wywiady w mediach, oczywiście, też nie takie
udział w produkcjach TV i teatralnych, marginalny i nieważny
szkoła, też bee
jakakolwiek publikacja (na czele z uprzejmie przez Grabi podlinkowanymi 'Charakterami',) oczywiście też zła.
Sprawa obywatelstwa, naciągana i niepotrzebna.
oszustwa i kanty, dokonywane na własności Paci: dopuszczalne i niewarte głosu
Krótko mówiąc, wszystko nie tak.
Akurat do tego, że wszystko nie tak, trochę zdążyła sie przyzwyczaić. Przez 16 lat głównym krytykiem Patrycji, był nie kto inny jak jej Czcigodny Stary - Patron tej strony. Zaszczytną więc taktykę gnojenia Patrycji, ludzie zapatrzeni w Patrona kontynuują.
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Sądzę, że przesadzasz. Wiele osób docenia i widzi pracę i postępu Patrycji. A to jak traktował Patrycję Jej Ojciec jest sprawą wyłącznie pomiędzy Nią i Jej "Czcigodnym Starym". To sprawy rodzinne, w które ingerencja jest co najmniej nieodpowiednia, a wyciąganie spraw na forum- żenujące. Nie ma wszak nigdzie wątku- "JK prywatnie- grzechy i grzeszki barda". Jeśli Ci na tym tak zależy- załóż sobie taki, ale sądzę, że nawet prędzej niż później zostanie on wywalony do Karczmy ze względu na niski poziom wypowiedzi niektórych Użytkowników. Teraz Patrycja jest osobą, która kreuje samą siebie. Sama odpowiada za to, co powiedziała publicznie i musi być przygotowana na to, że niektóre jej wypowiedzi ześlą na nią krytykę. Jeśli ona wypowiada się krytycznie, dlaczego to samo nie obowiązuje innych, Pawle?
Jak już mówiłam Patrycja jest obarczona legendą Ojca- na to nic nie poradzi. Ale wszelkie zasłanianie jej twórczości tym, że wszyscy się na niej uwzięli to już chyba przesada. Wszak Patrycja chyba nie umieszcza celowo na forum słabych testów? Bo przecież i takie się zdarzają.
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):twierdzę, że są tacy użytkownicy, którzy, niezależnie od tego co i jak by Patrycja zrobiła, będą ją krytykować i gnoić. A Ty bez względu na to, co by ci użytkownicy nie zrobili, będziesz twierdził, że tak jest.
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Kazia:) napisał(a):Paweł Konopacki napisał(a):twierdzę, że są tacy użytkownicy, którzy, niezależnie od tego co i jak by Patrycja zrobiła, będą ją krytykować i gnoić. A Ty bez względu na to, co by ci użytkownicy nie zrobili, będziesz twierdził, że tak jest. Niestety Pawel ma racje - nie pisze przeciez, ze wszyscy sie uparli, by Patrycji dokuczac, napisal, ze sa tacy uzytkownicy, ktorzy beda Ja zawsze krytykowac - i przykro, ale to prawda. Kilkakrotnie sugerowalam Paci jakies poprawki i nigdy nie spotkalam sie z Jej ani z Pawla strony z jakims atakiem.Gdybym napisala-'wiersz nie podoba mi sie, nie przemawia do mnie' - nie byloby dyskusji, moze pytanie dlaczego... Nie wszystko co Pacia napisala jest w stylu, ktory lubie, ale i bardzo chwalone wiersze innych uzytkownikow tez nie zawsze do mnie przemawiaja. Rowniez te, za ktore byly dziesiatki piw.
Dyskusja tu ma trzecie, czwarte..dno, animozje siegaja duzo glebiej - jak zapewne rozumiesz.
e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Jeszcze do niedawna koncerty były beee
dykcja była beee
polszczyzna była bee
wywiady w mediach, oczywiście, też nie takie
udział w produkcjach TV i teatralnych, marginalny i nieważny
szkoła, też bee
jakakolwiek publikacja (na czele z uprzejmie przez Grabi podlinkowanymi 'Charakterami',) oczywiście też zła.
Sprawa obywatelstwa, naciągana i niepotrzebna.
oszustwa i kanty, dokonywane na własności Paci: dopuszczalne i niewarte głosu
Krótko mówiąc, wszystko nie tak. Pawle, nie trzeba Paci nie lubić, żeby się z większością tych punktów zgodzić. Uświadom to sobie, sobie.
śni inny byt jurajski gad
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):nie pisze przeciez, ze wszyscy sie uparli, by Patrycji dokuczac, napisal, ze sa tacy uzytkownicy, ktorzy beda Ja zawsze krytykowac - i przykro, ale to prawda. Dziękuję, i cieszę się że nie tylko ja to widzę. W końcu jest to sprawa ewidentna. Aczkolwiek, z drugiej strony, zawsze można zamknąć oczy i powiedzieć, że rzeczywistość wokół nas nie istnieje.
zamocik_23 napisał(a):Jeśli ona wypowiada się krytycznie, dlaczego to samo nie obowiązuje innych, Pawle? Zamociku, nie jestem do końca przekonany, czy rozumiesz co się do Ciebie pisze. Przecież właśnie o to chodzi, że zarówno Patrycja krytykuje, jak i ją krytykują. O to chodzi, że wbrew bredniom Lutra, Patrycja nie jest na jakichś szczególnych prawach. Krytyka może dotykać i faktycznie dotyka także ją. Sugerowanie, czy wprost twierdzenie, iż Patrycja podlega szczególnej taryfie ulgowej - to jest zwyczajnie głupie twierdzenie Zamociku. Swoją drogą, nie mam nic przeciwko krytykowaniu Patrycji. Nie widzę natomiast powodu, aby pod pretekstem tzw. merytorycznej krytyki uprawiać kabotyńskie krytykanctwo.
partycja napisał(a):Pawle, nie trzeba Paci nie lubić, żeby się z większością tych punktów zgodzić. Uświadom to sobie, sobie. Partycjo, czasem doświadczenie i, że tak powiem, pewną wrażliwość na ludzkie motywacje, nabywa się z wiekiem. Z drugiej strony, czasem bywa i tak, że wraz z wiekiem, wrażliwość na ludzkie motywacje się traci. A może nie tyle całkowicie się ją traci, co z wiekiem tępi się ona. Przykładem na pierwszą zasadę jesteś Ty. Z racji Twego wieku, nie będę podejmował się dalszej polemiki. Może za parę lat, jak dojrzejesz. Przykładem drugiego mechanizmu jest KN. Tu też w zasadzie polemika nie ma sensu. A ściślej mówiąc, jest już na nią za późno.
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Z racji Twego wieku, nie będę podejmował się dalszej polemiki. Absolutnie neutralne pytanie: z Patrycją też czasem nie podejmujesz polemik z racji jej wieku?
śni inny byt jurajski gad
Reputacja:
0
berseis13 napisał(a):Może zatem w ramach przełamywania pisanych i niepisanych presji, zwyczajnie byś się Lutrze ode mnie odczepił. Paciu, w dyskusji nt. Imienia róży wkroczyłaś z tekstem o moich idiotycznych poglądach. Sytuacji, w których zaczepiasz mnie niewybrednymi uwagami jest przecież więcej. Jednocześnie nie przeszkadza Ci to, by razem z Pawłem do znudzenia powtarzać, jak to Ty jesteś atakowana bez powodu.
[ Dodano: 26 Grudzień 2007, 01:08 ]
Paweł Konopacki napisał(a):Następnym razem pisz własnymi słowami i w taki sposób, abyś swoje dzieło mógł zrozumieć. Drogi koleżko, zamiast nieskrępowanie korzystać z dobrodziejstwa forumowej bezkarności może jakieś konkrety.
Reputacja:
0
partycja napisał(a):Absolutnie neutralne pytanie: z Patrycją też czasem nie podejmujesz polemik z racji jej wieku?  Właściwie nie ma takich tematów o których byśmy nie rozmawiali. Pacia bowiem nie jest typową, czyli przeciętną reprezentantką swojego wieku.
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Pawle,to może podasz listę osób,które mogą mieć nadzieję na polemikę z Tobą? Myślę,że mogłoby to usprawnić funkcjonowanie Forum.
Liczba postów: 705
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Sugerowanie, czy wprost twierdzenie, iż Patrycja podlega szczególnej taryfie ulgowej - to jest zwyczajnie głupie twierdzenie Zamociku KN - KaeNem, Kuba - Kubą ... ale taryfa ulgowa jest  Żadne teorie spiskowe chyba nie zmienią faktu, że wiersze brzmią jak z generatora, a Berseis13 śpiewała (od pewnego czasu nie udostępniacie nagrań) Kaczmarskiego po polsku, jak ja Nohavice po czesku  i w tym świetle brak negatywnych komentarzy osób zaangażownych w życie forumowe mnie również zawsze dziwił .... mi to jest obojętne ... życzę powodzenia i dalszego rozwoju
"Berseis...
zamykam oczy, czarne
Kamienie studni lecą gdzieś
Gdzie nie znajdzie ich nikt
Kto je kiedykolwiek widzial
(Gdańsk, 26.XII.2007 15:25:15-15:25:25)" *
---------------------------------
* taki żarcik
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Reputacja:
0
spalding napisał(a):taki żarcik No widzisz, a ja uważam, ze takie żarty są nie na miejscu.
Moim zdaniem, trzeba pokory i zwykłego ludzkiego szacunku dla drugiego człowieka, aby umieć się z cudzych dokonań, zwłąszcza artystycznych, złośliwie nie naśmiewać. Za pewne taka pokora przychodzi z czasem. Ale też pewnie nie przychodzi do każdego.
Z tą pokorą jest pewnie tak samo, jak z umiejętnością wolnej gry i cichego śpiewania.
Rubinstein zapytany, czemu pewien utwór Chopina gra tak wolno, odpowiedział: bo umiem.
Odpowiedzi tej udzielił chyba na 5 lat przed śmiercią, czyli w wieku już zaawansowanym
Za pewne z szacunkiem dla cudzej twórczości jest podobnie. Z czasem przychodzi taki moment, kiedy na pytanie, czemu ktoś nie krytykuje cudzych wierszy lub piosenek, ów ktoś odpowiada: bo umiem.
umiejętności udzelenia takiej odpowiedzi Ci życzę, Spaldingu. Może kiedyś.....
[ Dodano: 26 Grudzień 2007, 17:47 ]
Alek napisał(a):Pawle,to może podasz listę osób,które mogą mieć nadzieję na polemikę z Tobą? Alku, ależ ja szanuję każdego adwersarza godnego szacunku.
Reputacja:
0
A gdzie tu złośliwość ? A gdzie tu naśmiewanie ? Porównanie do mojego czeskiego ? ale to jest prawda... co innego w jaki sposób Berseis13 czaruje publicznosc, ktorej to nie przeszkadza ... i to jest super!
jednak fakt pozostaje faktem. To tak jakbym przkonywał, że mam wiecej niż pół oktawy w głosie ... a ci kórzy twierdzą że jest inaczej , to albo są do mnie nastawieni negatywnie, albo za młodzi. Ja dopuszczam inna ewentualność, że mogą mieć racje i być mimo wszystko mi życzliwi (i mam tu na myśli akurat siebie, jeśli chodzi o życzliwość) ...
"Wierszyk" , posiada sens i przesłanie do Berseis13 i wydaje mi się jak najbardziej na miejscu. Żartem jest czas w jakim go pisałem, w rzeczywistości zajęło to 15 sekund.
pzdrw
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Reputacja:
0
spalding napisał(a):ale to jest prawda A prawda jest jak dupa, każdy ma swoją, prawda?
spalding napisał(a):co innego w jaki sposób Berseis13 czaruje publicznosc, ktorej to nie przeszkadza ...
no widzisz Spaldingu, nie zawsze trzeb czarować publiczność.
[ Dodano: 26 Grudzień 2007, 23:08 ]
spalding napisał(a):To tak jakbym przkonywał, że mam wiecej niż pół oktawy w głosie faktycznie, ciężko by było przekonać.
spalding napisał(a):pzdrw jo jo, szacun!
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):A prawda jest jak dupa, każdy ma swoją, prawda? Nie, nie jest to prawda, w niektórych przypadkach jest jedna prawda. Jeśli ktoś jest naturalnie rudy to jest naturalnie rudy, jak się jąka, to się jąka i tyle .... nie poruszałem tu subiektywnych odczuć , dlatego też zdziwił mnie Twój wywód w temacie "bo umiem".
[ Dodano: 26 Grudzień 2007, 23:18 ]
Paweł Konopacki napisał(a):faktycznie, ciężko by było przekonać. Mam tego pełną świadomość  NIe dziwię się , że również to tak oceniasz. Jesteś wszak surowym krytykiem ....
Paweł Konopacki napisał(a):jo jo, szacun! dobre.. powiem więcej, takie sobie
(Josif Brodski)
|