Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wódka na wigilię - OT z "Parodii piosenek"
Simon napisał(a):Przykleja się ta tekturka do podniebienia
:o skąd wiesz? :rotfl:
Simon napisał(a):kolędy Żyda Kaczmarskiego
z niego taki był Zyd, jak ze mnie gubernator w carskiej Rosji
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):skąd wiesz?
No jak to?! Wszak kropili mnie jako bobasa, wcielili w szeregi komunistów, a potem brudzili mi głowę popiołem... Zdążyłem się w życiu nałykać wafelków. Big Grin
Paweł Konopacki napisał(a):z niego taki był Zyd, jak ze mnie gubernator w carskiej Rosji
A więc nie ma już najmniejszych przeszkód w śpiewaniu Jackowych kolęd - zarówno dla ateistów, jak i świętojebliwych. Big Grin
Odpowiedz
Simon napisał(a):ateistów, jak i świętojebliwych
Na wierzących mówisz "świętojebliwi", podczas, gdy na teistów, po prostu mówisz ateiści. Nie wchodząc już w kwestie tego ile osób obrażasz swoimi arcypolonizmami, chciałbym zaproponować stojące na równie wysokim poziomie określenie na ateistów. Powiedzmy sobie, zapoczątkować taki mały konkurs.

np. profanofile - nie ma takiej mocy, nie zawiera w dodatku wulgaryzmu, tak jak simonowe określenie, więc może ateojeby?
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Na wierzących mówisz "świętojebliwi",
Nic podobnego - wierzący to wierzący. Wierzący świętojebliwi - to świętojebliwi. Tongue
Odpowiedz
Simon napisał(a):Wierzący świętojebliwi - to świętojebliwi.
wierzący i praktykujący, tak?
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Simon napisał(a):A więc nie ma już najmniejszych przeszkód w śpiewaniu Jackowych kolęd
Ja przeszkód nie widzę. Z tym, że - obawiam się - dla częsci uczestników wieczerzy treść tych kolęd może być nieczytelna.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):dla częsci uczestników wieczerzy treść tych kolend może być nieczytelna.
Jakas część "świeckich" utworów Jacka jest zupełnie nieczytelna dla odbiorców/słuchaczy,zwłaszcza bardzo młodych, co nie przeszkadza im przeżywać je na swój sposób.
Podobnie - nawet ateojeby mogę się wzruszyć kolędami Jackowymi, bez spełnienia warunku "czytelności". Smile
Odpowiedz
Simon napisał(a):Podobnie - nawet ateojeby mogę się wzruszyć kolędami Jackowymi, bez spełnienia warunku "czytelności".
ooo, widzę, że określenie się przyjęło Smile
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):widzę, że określenie się przyjęło
Spoko, póki nie pojawi się leksykalnie ciekawsze - niechaj będzie i to. My nie mamy na tym tle kompleksów,nie lamentujemy nad określeniami i nie jesteśmy obrażalscy.
Ba! Nawet grywamy kolędy Jackowe na festiwalach Big Grin
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):No i pieśni trzeba będzie wybrać takie, które nie mówią o Narodzinach Jezusa - żeby nie urazić czyichś ateistycznych vel antykościelnych uczuć.
Ty sobie kpisz, a tymczasem na forum należy zaapelować o składanie życzeń świątecznych bez nawiązywania do Boga. To się chyba nazywa "seasonal greetings" (zamiast "Christmas greetings).
Odpowiedz
Przestańcie. Poprawność polityczna to szajs. Żaden cholerny ateista (tu nie chcę obrazić nikogo personalnie Wink ) nie zmusi mnie do nazywania choinki po angielsku "Holiday tree" zamiast "Christmas Tree".
Obchodzę Boże Narodzenie, a nie jakiegoś innego farmazona.

Holiday trees sama widziałam w zgniłym, imperialistycznym amerykańskim serialu X-Men Evolution (przeznaczonym dla dzieci w wieku 6-12, czyli zawierał całe sekwencje rąbanek a bohaterowie nastoletni przez całą kreskówkę najwyżej trzymali się za rączki - demoralizacja...)

Dywagacyjnie pozdrawiam Smile)
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):a bohaterowie nastoletni przez całą kreskówkę najwyżej trzymali się za rączki
a tak liczyłaś na momenty Wink?
Jan Paweł II
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Zamiast św Mikołaja trzeba by wrócić do świeckiej tradycji Dziadka Mroza.
Zwłaszcza że towarzyszy mu Śnieżynka (Снегурочка) -
[Obrazek: snegurka.gif]
niewątpliwie bardziej urokliwa niż renifer:
[Obrazek: renifer1.JPG]
Odpowiedz
mi się bardziej ten renifer podoba
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):mi się bardziej ten renifer podoba
Współczuję...
Odpowiedz
Wnioskuję, że pisząc to, przyszła żona siedziała obok Wink
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
Tak mnie sie skojarzyło:
- moja dziewczyna ma nogi jak sarenka
- takie zgrabne ?
- nie, takie owłosione ...

[ Dodano: 18 Grudzień 2007, 10:18 ]
Paweł Konopacki napisał(a):no to część uzytkowników będzie się musiało na takiej wigilii podzielić....jajeczkiem albo szyneczką. Opłatek ich raczej bowiem nie dotyczy.
Czy to jajko czy opłatek ... nie ma róznicy, nawet sie dołożę na zakup tychże opłatków Wink
Paweł Konopacki napisał(a):No i pieśni trzeba będzie wybrać takie, które nie mówią o Narodzinach Jezusa - żeby nie urazić czyichś ateistycznych vel antykościelnych uczuć.
A to pierwsze utwory na podstawie książki jakie było nam śpiewać ? Smile mi to zupełnie nie przeszkadza Smile
Paweł Konopacki napisał(a):Zamiast św Mikołaja trzeba by wrócić do świeckiej tradycji Dziadka Mroza.
Ej, to przecież rodzice podkładają te prezenty Wink Pawle ...
Paweł Konopacki napisał(a):O pasterce oczywście nie ma mowy.
Na pasterkach fascynująca jest gorzelnia pod chórem ... ja bym raczej nie przyszedł Smile Ale! TRADYCJA Big Grin
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Sławek napisał(a):
Nowhere Woman napisał(a):a bohaterowie nastoletni przez całą kreskówkę najwyżej trzymali się za rączki
a tak liczyłaś na momenty Wink?
Trochę OT, ale tak. Liczyłam na nieco większy realizm tego serialu.
Ale co mnie uderzyło - u nas puszczany on był w paśmie wieczornym Cartoon Network, czyli w takich dla widzów powyżej bodajże 10-12 roku życia (nie wiem, to wspomnienie sprzed 5 lat Smile) ), natomiast, jak pisałam wyżej - u Amerykanów było to... 6-12 lat.
I cały czas fascynuje mnie, dlaczego dziecko może oglądać rozwalanie połowy miasta przez bitwy mutantów i wzajemne pobicia, a ma mu zaszkodzić, jak całuje się dwójka ludzi?

Każdy dzień rodzi nowe paranoje Smile)
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Zbigniew napisał(a):Współczuję...
ale dlaczego?
ja nie lubię jak lejdi jest in red, a renifer, to z mordy taki poczciwina

[ Dodano: 18 Grudzień 2007, 23:29 ]
spalding napisał(a):Ej, to przecież rodzice podkładają te prezenty Wink Pawle ...
zalewasz
spalding napisał(a):Na pasterkach fascynująca jest gorzelnia pod chórem ...
co? ...jakiś kolejny regionalizm?
Jan Paweł II
Odpowiedz