Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V Nadzieja 1-2 VIII 2008
Zbrozło napisał(a):Skoro tak dobrze wykonują te 10 piosenek, to czemu by nie mieli wykonać innych dobrze?
Nie powiedziałem, ze nie mieliby wykonać innych dobrze. Nie znam ich możliwości, albo znam je słabo.
Mnie się "Wojna postu" kojarzy z Poznaniakami. Pamiętam "Astrologa" w wykonaniu Klempicza, pamiętam, "Bankierów", "Epitafium dla Sowizdrzała" czy"Poranek". Już pomijam, ze był taki czas, kiedy na imprezach przemyskich siadaliśmy z Marcinem Żmudą i graliśmy "Wojnę" od dechy do dechy. Broodka znał ten program w całości. Stąd moje przywiazanie do wizji Poznaniaków grających Wpzk.
Gdybym miał głosować na cykl, który ma wykonać Łukasz, Michał i Kuba po prostu typowałbym co innego, aniżeli "WPZK"
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Ze strony Fundacji:
Program V „Nadziei”
1 sierpnia — piątek
hala „Łuczniczka” ul. Łopuskiego (za główną halą Milenium)
18.00 — rozpoczęcie festiwalu, prowadzenie: Robert Siwiec.
18.15 — minirecital Marcina Skrzypczaka — laureata IV Nadziei.
18.45 — przesłuchania konkursowe, jury w składzie: Jan Poprawa, Antoni Muracki, bard, red. Marcin Kunicki, Katarzyna Pechman, Urząd Miasta Kołobrzeg.
21.45 — rozstrzygnięcie plebiscytu na najlepszy program Jacka Kacz­marskiego. Zwycięski program wykona poznański kwartet ProForma w składzie: Przemysław Lembicz, Piotr Lembicz, Mar­cin Żmuda, Wojciech Strzelecki. Wstęp na koncert — wolny.
Godzina rozpoczęcia koncertu plebiscytowego może ulec zmianie.

2 sierpnia — sobota
boisko piłkarskie przy ul. Śliwińskiego, za Halą Milenium
11.30 — mecz w piłkę nożną pomiędzy drużyną Fundacji im. Jacka Kaczmarskiego a zespołem „Kuglarzy” złożonym z miłośników twórczości Jacka Kaczmarskiego. Wstęp na mecz — wolny.
kino „Piast”, ul. Łopuskiego (blisko hali „Łuczniczka”)
15.00 — Popołudnie z Jackiem — pokaz filmów dokumentalnych o Jacku Kaczmarskim. Prowadzenie: reż. Piotr Załuski.
hala „Łuczniczka”
19.00 — Otwarcie II dnia Festiwalu, prowadzenie: Robert Siwiec. Ogłoszenie wyników konkursu, wręczenie nagród laureatom, prezentacja nagrodzonych piosenek.
20.00 — Przypadki — recital Katarzyny Groniec.
21.30 — Noc Bardów Czeskich, wystąpią: Jaromir Nohavica, An­to­ni Muracki, Ola Muracka, Aleksander Trąbczyński.
Wstęp na koncerty — wolny.

Wyczerwienienie wykonawców "Złotego Programu" - moje
Andrzej
Odpowiedz
Andrzej J. napisał(a):15.00 — Popołudnie z Jackiem — pokaz filmów dokumentalnych o Jacku Kaczmarskim. Prowadzenie: reż. Piotr Załuski.
Wspaniale! Będzie mam nadzieję bardzo dobry film 'Stacja Osowa'.
Andrzej J. napisał(a):20.00 — Przypadki — recital Katarzyny Groniec.
A co ona ma wspólnego z Kaczmarskim?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
a po Marcinie Skrzypczaku ja zagram "Kołysankę". Przy okazji chciałem się przywitać : dzień dobry! Smile
Odpowiedz
Antos napisał(a):a po Marcinie Skrzypczaku ja zagram "Kołysankę". Przy okazji chciałem się przywitać : dzień dobry! Smile
Witaj!
Namawiam, byś coś napisał o sobie w temacie:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=56">viewtopic.php?f=11&t=56</a><!-- l -->
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
A ja mam nadzieję, że ktoś nagra recital Marcina :Smile
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Zazdroszczę wszystkim uczestnikom tegorocznej Nadziei - mnie trochę los pokrzyżował plany i, niestety, nie dam rady dojechać do Kołobrzegu i wziąć udziału w konkursie. Żałuję bardzo, ponieważ spodobała mi się atmosfera w zeszłym roku i szykowałem się mentalnie i repertuarowo na udział w tym. Nawet, wracając z Nadziei 2007, w pociągu napisałem piosenkę, którą miałem wykonać w Kołobrzegu. Niestety, nie zawsze jest tak, jak się zaplanuje. Ale myślę, że w przyszłym roku nic nie stanie na przeszkodzie w moim przyjeździe do Kołobrzegu. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, uczestnikom życzę udanych wystepów i sprawiedliwych werdyktów, widzom i słuchaczom - niezapomnianych wrażeń z koncertów.
[size=85][i]"Ja nienawidzę siebie, kiedy tchórzę..."[/i][/size]
Odpowiedz
witajcie!

czy ktoś wybiera się do Kołobrzegu z Warszawy w nocy z czwartku na piątek? Zdaje się, że pociąg jest objęty rezerwacją miejsc, więc jeżeli ktoś ma plany podobne jak ja i Ula, to może dałoby się zawczasu umówić.

Pozdrawiam,

o.
Odpowiedz
Ja się wybieram w czwartek skoro świt expressem o 5.55. Choć przyznam, że nocna opcja zdaje się być dość kusząca. Smile
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Już miałem nie jechać, a tu się okazuje, że koncerty będą daleko od tego paskudnego morza... No i mam problem. Na szczęście jest jeszcze kupa czasu, żeby sprawę dokładnie przemyśleć i podjąć spontaniczną decyzję.
in montibus veritas
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):
Andrzej J. napisał(a):20.00 — Przypadki — recital Katarzyny Groniec
Też mnie to zastanawia...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Jeśli chodzi o dojazd do Kołobrzegu to umawiajcie się w temacie w ogłoszeniach / spotkaniach Wink ten temat zostawmy na wrażenia artystyczne Big Grin
Odpowiedz
Przemek napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):
Andrzej J. napisał(a):20.00 — Przypadki — recital Katarzyny Groniec
Też mnie to zastanawia...
A co ma Nohavica wspólnego?
Ano "tylko" to, że wystąpi w ramach Nocy Czeskich Bardów.
Więc może potraktować występ Groniec jako występ w ramach Wieczoru Katarzyny Groniec?
Odpowiedz
Po prostu Kaśka ma przyciągnąć na festiwal wczasowiczów... Czasy rynkowe mamy i sponsorzy oczekują widowni i nazwisk...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
A to nie jest festiwal poezji śpiewanej imienia Jacka Kaczmarskiego? To chyba nie znaczy festiwal poezji śpiewanej wyłącznie JK?

Niech przyciąga, to raczej Nadziei nie zaszkodzi.
Odpowiedz
Ola K. napisał(a):To chyba nie znaczy festiwal poezji śpiewanej wyłącznie JK?
Otóż to, o czym świadczy sam konkurs, gdzie śpiewa się jedną piosenkę autorską.
Odpowiedz
Kiedy będzie znana lista uczestników V Nadziei?
Andrzej
Odpowiedz
Witam,
mnie ta lista będzie znana w czwartek wieczorem, kiedy mam nadzieję dotrzeć do Kołobrzegu. Wiem, że niemal do ostatniej chwili zachodziły na niej jakieś zmiany więc zapewne stąd nie ogłaszano jej publicznie. Oczywiście są to tylko moje przypuszczenia. Jak jest w istocie, wie Coma. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Robert Siwiec napisał(a):mnie ta lista będzie znana w czwartek wieczorem, kiedy mam nadzieję dotrzeć do Kołobrzegu. Wiem, że niemal do ostatniej chwili zachodziły na niej jakieś zmiany więc zapewne stąd nie ogłaszano jej publicznie.
Nic to, jesteśmy gotowi na niespodzianki! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Laureatką tegorocznej Nadziei została Karolina Cicha z Białegostoku , wykonała Obławę oraz "Walentynki" Tadeusza Różewicza

Drugie miejsce przypadło Łukaszowi Borkowskiemu z Ruciane Nida - "Między Nami" i "Kukułka i zakochani" do słów M.Pawlikowskiej - Jasnorzewskiej z własną muzyką.

Trzecie miejsce zajął Antoni Gustowski z Warszawy

Nagroda publiczności - Antoni Gustowski

Nagroda Polonii - Antoni Gustowski i Piotr Kajetan Matczuk

Wyróżnienia:

Triada Poetica z Wrocławia - Szymon Podwin i Ola Żurowska ( Kasandra, Ballada o chomiku)

Anna Kosakowska z Torunia - (Śniadanie z Bogiem, Kołysanka Fifi)

I jeszcze ktoś tylko nie pamietam kto SadSadSad
"Jednego nikt mi nie odbierze Ja jestem JA JA JA"
Odpowiedz
Zico napisał(a):Wyróżnienia:

Triada Poetica z Wrocławia - Szymon Podwin i Ola Żurowska ( Kasandra, Ballada o chomiku)
Gratulacje dla Simona i Oli.

A jak mecz??
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):A jak mecz??

Fundacja - Kuglarze 2:2
"Jednego nikt mi nie odbierze Ja jestem JA JA JA"
Odpowiedz
Gratulacje dla wszystkich nagrodzonych i wyróżnionych!
Niecierpliwie czekam na relacje, wrażenia, narzekania, itp. Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Zico napisał(a):Wyróżnienia: [...] I jeszcze ktoś tylko nie pamiętam kto SadSadSad
Piotr Kajetan Matczuk z Ełku - "Pompeja" JK oraz "Marzenia żyją w nas" - sł. i muz. własna

Jury pod przewodnictwem Jana Poprawy zwróciło też uwagę na: Dorotę Drzewiecką z Ruciane Nida, Izabelę Klubowicz z Jasionówki oraz Piotra Kędziorę ze Starachowic.
Andrzej
Odpowiedz
Gratuluję ludziom forumowym Smile (poza forumowym też). Wyniku meczu też gratuluję, ale tylko forumowym Wink

Czy ktoś nagrywał? :Smile (Marcina)
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Szczere gratulacje dla foumowiczów Smile
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Witam, bardzo dziękuję wszystkim za obecność, za mecz, za wspaniałą atmosferę. Za wszystko.
Podaję listę uczestników konkursu.

1. „Cisza jak ta…” zespół z Kołobrzegu. Piosenki: „Góry” sł. JK, muz. Mariusz Borowiec i „ Chwile” sł. I muz. Mariusz Skorupa.
2. Dorota Drzewiecka z Ruciane Nida. Piosenki „Kara Barabasza” sł. i muz. J. Kaczmarski i : „Ja tylko tak udaję” do sł. Jarosława Iwaszkiewicza z własną muzyką.
3.Zespół Anima Mea z Radzymina, w składzie: Kazimierz Bryzek ( gitara, śpiew), Maciej Gronek (śpiew), Magdalena Rojek ( śpiew), Paulina Krysiak (śpiew), Katarzyna Winnicka ( śpiew), Michał Czarnecki ( bongos).
Piosenki pt:” Powrót” Jacka Kaczmarskiego i „Na pokładzie Marii Stelli” do słów K.C.Norwida z muzyką Kazimierza Bryzka.
4. Anna Kossakowska z Torunia. Piosenki: ” Kołysanka Fifi” i ”Śniadanie z Bogiem” Jacka Kaczmarskiego.
5.Piotr Kajetan Matczuk – z Ełku.Piosenki: „Pompeja” Jacka Kaczmarskiego i „Marzenia żyją w nas” sł. i muz. własna
6.Rafał Supiński z Moniek. Piosenki: „Jesteś prostolinijny” z własną muzyką, słowa Wiesław Kazanecki, i „Nie lubię” JK.
7. Łukasz Borkowski z Ruciane Nida. Piosenki: „Między nami” sł. i muz. J. Kaczmarski i ” Kukuła i zakochani” do sł. M. Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej z własną muzyką
8. Błażej Kalinowski z Moniek. Piosenki: „Rozmowa” Jacka Kaczmarskiego i „Starość Tezeusza” do słów Jacka Kaczmarskiego z własną muzyką.
9.Izabela Kłubowicz z Jasionówki. Piosenki: „Piosenka o końcu świata” – sł. Czesław Miłosz, muzyka własna, i „Źródło” JK.
10.Daniel Sagan z Kraśnika z towarzyszeniem Dariusza Szymańskiego. Piosenki: „Katyń” sł. JK i „Tunel” sł. JK -muzyka własna.
11.Antonina Rozmanowska i Piotr Rozmanowski z Garwolina. Piosenki: „Listy” JK i „Czas zabija rany” do sł. Edwarda Stachury z własną muzyką.
12.Antoni Gustowski z Warszawy piosenki: „Kanał” i "Ballada o Hidalgu don Perdro i księżniczce Ines" JK
13.Piotr Stankiewicz, Mateusz Turcza z Warszawy. Piosenki: „Scheda po Tolkienie” JK i „Amsterdam” J. Brela ( własne tłumaczenie)
14.Triada Poetica z Wrocławia w składzie: Szymon Podwin i Ola Żurowska. Piosenki: „Kasandra” sł. i muz. JK, oraz „Ballada o chomiku” – sł. i muz. Szymon Podwin
15.Jeremiasz Stróżyk z Wolsztyna. Piosenki: „Warchoł” sł. i muz. JK, oraz „Wyjaśnienie” sł. JK muzyka Jeremiasz Stróżyk
16.Karolina Cicha z Warszawy. Piosenki: „Obława” JK i „Walentynki” z własną muzyką do sł. Tadeusza Różewicza
17. Zbigniew Biber ze Skarżyska-Kamienna. Piosenki : „Ballada pozytywna” sł i muz .Jacek Kaczmarski i „Kasztany” sł. Jacek Horęzga muz. Z.Biber
18. Piotr Kędziora ze Starachowic wykona: „Kosmopolak” JK i „Brewiarz” sł. Zb. Herbert , muzyka własna.
Odpowiedz
Coma napisał(a):16.Karolina Cicha z Warszawy.
Z Białegostoku. Podobno.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Tak z Białegostoku w warszawie mieszka od kilku miesięcy ...
Odpowiedz
Andrzej J. napisał(a):Zwycięski program wykona poznański kwartet ProForma

A jaki program zwyciezyl?

Przepraszam,ze nie pogratulowalam innym forumowiczom.Po prostu nie kojarze nick'ow z nazwiskami :wstyd: Nadrabiam i gratuluje!

el
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz