12-01-2007, 06:21 PM
Przypadkiem wpadł mi w ręce poradnik metodyczny do podręcznika "Przygoda z czytaniem" dla trzeciej klasy gimnazjum. Zamieszczono w nim scenariusz lekcji poświęconej "Dwóm skałom". Scenariusz w załączniku

Scenariusz lekcji - "Dwie skały"
|
12-01-2007, 06:21 PM
Przypadkiem wpadł mi w ręce poradnik metodyczny do podręcznika "Przygoda z czytaniem" dla trzeciej klasy gimnazjum. Zamieszczono w nim scenariusz lekcji poświęconej "Dwóm skałom". Scenariusz w załączniku
![]()
12-01-2007, 11:50 PM
Jestem bardzo ciekawa, czy ktoś to w ogóle zrealizował. Szczególnie myślę o części z dopisywaniem kolejnych zwrotek. Epigonów tworzy nam ta szkoła, i tyle
![]()
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale! Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny, Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
12-02-2007, 02:12 PM
Czarno widzę zaangażowanie uczniów w taką lekcję.
Po lekturze tego scenariusza zauważyłem, że jest on przeznaczony głównie dla tych, którzy reagują na Jacka tak, jak statystyczny bywalec tego forum (jak, przykładowo, ja). Czyli niemal euforycznie. Próba przeprowadzenia takiej lekcji w jakiejś zwykłej szkole (dajmy na to, mojej), skończyła by się na nieopisanym wprost znudzeniu na twarzach słuchaczy. Widzę także oczyma wyobraźni te jęki "co mnie to obchodzi...", gdy nauczyciel(ka) odczytuje słowa R. Siwca. Pomysł fajny i warty naśladowania, ale dopóki twórczości Jacka nie ma w programie licealnym (czy gimnazjalnym, czy jakimkolwiek innym), dopóty będzie to jedynie rzucanie grochem o ścianę.
12-02-2007, 05:18 PM
Eee, gorzej. Ja czuję się wielbicielką euforyczną, ale wyśmiałabym kogoś, kto zaproponowałby mi na wyższą ocenę dopisać zwrotki do któregokolwiek z utworów Jackowych.
Nie ma w programie, ale zależy wszystko od nauczyciela. Ja na przykład przy Biblii słuchałam "Hioba", z kolei moją lekcję (czy też tzw. dwugodzinną prezentację) o sarmatyzmie przyozdobiłam "Warchołem", "Z pasa..." i "Panem Kmicicem", przez co teraz moja klasa gdy tylko słyszy jakieś piosenki ilustrujące treść lekcji pyta, czy to znowu Kaczmar ![]()
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale! Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny, Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
12-02-2007, 05:20 PM
vbman napisał(a):Pomysł fajny i warty naśladowania, ale dopóki twórczości Jacka nie ma w programie licealnym (czy gimnazjalnymMówisz o minimum programowym? ![]() Bo w programach nauczania się pojawia - vide wyd. Mac (klasa druga - "Powtórka z Odysei", klasa trzecia - "Dwie Skały")
12-02-2007, 08:54 PM
Tak, przepraszam za nieścisłość.
02-25-2008, 06:55 PM
ann napisał(a):vide wyd. Mac (klasa druga - "Powtórka z Odysei"Tak przy okazji - "Powtórka z Odysei" jest w tym podręczniku lekko przycięta. Brakuje zwrotek: Był z Odysa, jak się zdaje, Jebus, rabuś, zabijaka. Branki brał, plądrował kraje A czekała nań Itaka. Z przebiegłości w interesach Zyskał miano Ulissesa. oraz Krąży Telemacha statek Po zatokach i cieśninach. Czy młodzieniec znajdzie tatę? Czy rozpozna ojciec syna? Czy ruszając na swą Troję Syn udźwignie ojca zbroję? Swoją drogą - mój brat właśnie uczy się "Powtórki..." na pamięć :rotfl:
02-25-2008, 06:58 PM
Z "Janem Kochanowskim" jest dydaktyczny problem, a konkretnie z frazą: "czy sie zboża wykłoszą , a czy kuśka stanie".
![]()
02-25-2008, 08:50 PM
Podobnie z "Przeczuciem":
- Bo za oknem śnieżyca, chichoty i wycie, Przed którymi na próżno chowamy się w rzycie. P, MSPANC ![]()
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size] |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|