Liczba postów: 6
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Jak w temacie... w tym roku pisze maturkę i natknąłem się na temat z Jackiem co mnie nie ukrywam wielce ucieszyło Temat jest jednak dość hm... obszerny i rzekłbym, podchwytliwy w związku z tym chciałbym poznać jakieś inne opinie ,,Jackowiczów" czy jest to temat który można jakoś ładnie przedstawić w 15minut, opracować i w ogóle jakoś zwarcie opanować, bo jak wiadomo, jeśli o Jacka chodzi to większość jego utworów możnaby omawiać godzinami każdy a tu 2 albumy 15minut i to jeszcze to jakoś ubrać... w każdym razie... temat brzmi:
Twórczość JK, pieśniarza, barda lat 80. Zinterpretuj uwzględniając kontekst epoki, malarskie i historyczne tło utworów JK z programów Krzyk i Muzeum
Z góry dziękuje za pomoc
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Moja opinia jest taka, że da się ten temat przedstawić w ciągu 15 minut, ale jedynie bardzo pobieżnie.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Wystarczy zmienić na 'tło wybranych utworów JK z programów Krzyk i Muzeum', bo się mogą przyczepić, jeśli nie opracujesz wszystkich (w 15 minut rady się nie da).
Poza tym ciekawy temat i spokojnie dasz radę, jeśli tylko wybierzesz te najważniejsze (czy też może raczej - najbardziej znane albo najwymowniejsze) utwory.
Maksymalna ilość punktów gwarantowana
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Musta napisał(a):wystarczy zmienić Z tego co zrozumiałam temat jest wymyślony przez komisję, czyli Zwiastun nie może go sobie zmienić.
Oględnie, ale się da
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Będzie to dość trudne ale do zrobienia, ja miałem temat o malarstwie i Kaczmarskim więc oferuje swoją pomoc w tym temiacie
Jak zabawnie chcieć i nie móc
Lub nie chcieć i móc
Dziś Romulus - jutro Remus
Jutro trup - dziś wódz
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Kazia:) napisał(a):Z tego co zrozumiałam temat jest wymyślony przez komisję, czyli Zwiastun nie może go sobie zmienić. O ile się nie mylę (ale mylić się mogę), Zwiastun może swobodnie temat zawęzić do paru utworów np. formułując tezę. Tak jak na przykład nie ma sposobu, żeby omówić "Kreacje Żyda w literaturze", bez zawężenia tematu do paru utworów. Dla bezpieczeństwa - można skupić się na analizie kilku utworów, a o reszcie wspomnieć na zasadzie "podobnie jest także tu i tu".
Powodzenia
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Dokładnie. Trzeba wybrać to, co najważniejsze i najbardziej charakterystyczne. Maturzysta ma swobodę w doborze utworów,wystarczy że będzie potrafił powiedzieć dlaczego wybrał te, a nie inne.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 66
Reputacja:
0
ja w zeszlym roku mialem temat: "Omów wybrane motywy obecne w tekstach Jacka Kaczmarskiego odwołując się do kilku wybranych utworów z różnych okresów twórczości artystycznej."
w zalaczeniu masz cala moja prace, mozesz korzystac do woli, pod warunkiem ze nie bedziesz jej publikowal pod swoim nazwiskiem (z wyjątkiem matury )
Trzeba mieć do czego wracać,
Czego trzymać się by sprostać.
Trzeba jeszcze mieć w co wierzyć
By się z własną pieśnią zmierzyć.
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Dstronczak, oddajesz pracę tak za bezdurno ?
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Reputacja:
0
tak, a czemu nie mnie np. partycja z forum pozyczyla potrzebna ksiazke jak pisalem ta prace, mimo ze mnie w ogole nie znala, wiec sadze ze trzeba sobie pomagac, czasem nawet bezinteresownie
Reputacja:
0
Sam układałeś temat?
Reputacja:
0
nie, mialem juz taki do wyboru... ale wg mnie jest dosc elastyczny, wiec mozna bylo pisac o czym chcialas
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
dstronczak napisał(a):mnie np. partycja z forum pozyczyla potrzebna ksiazke jak pisalem ta prace, mimo ze mnie w ogole nie znala Bo słowo Kaczmara trzeba siać, siać, siać. Mury runą i do przodu!
śni inny byt jurajski gad
Reputacja:
0
Pat, czy Ty posiadasz może "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów"?!
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Niestety nie.
śni inny byt jurajski gad
Reputacja:
0
Hm... dziękuje wam wszystkim bardzo dstronczak, tobie szczególnie Miałem sporo wątpliwości co do tej pracy/tematu ale teraz widzę że to jednak jest do zrobienia. Na razie odpoczywam i nie myślę o żadnych maturach ale kiedy przyjdzie czas, ze 2-3 mce to jeszcze się na pewno odezwę Jakoś to będzie, w końcu o Jacku można godzinami prawić :p
Reputacja:
0
Witam, to znów ja, matura zbliża się wielkimi krokami więc powracam I żeby się nie rozpisywac to mam kilka pytań bo widzę że ta moja matura to nie będzie łatwa rzecz, otóż.. razem ze mną 3 osoby z mojej klasy mają tenże temat, eh, no ale cóż, w związku z tym ktoś mi współczuł że komisja wszystko to będzie porównywac, takie tam.. no ale cóż, damy rade, ale chciałbym wiedziec
1.) Bibliografia... źródła na których miałbym się oprzec, nie napisze przecież tylko ,,www.kaczmarski.art.pl"(A może wie ktoś jak to zastąpic zeby nie było www?), jakieś czasopisma, cokolwiek, nie wiem skąd jeszcze czerpac
2.) Krzysztof Gajda - Jacek Kaczmarski w świecie tekstów... skąd to wziąc? Nigdzie absolutnie w żadnej księgarni nie ma... wszystko wyczerpane.. wie ktoś może? A może ktoś zaszaleje i pożyczy? Odesłałbym po maturze i dorzucił z 30zł za pomoc
3.) Bo ja nie wiem... ta prezentacja to ma byc że ja będe im gadał i gadał i gadał czy powinienem np. nie wiem zagrac im jeden z tych utworów, czy jak nie zagrac to puścic..? jak to jest? Bo jeszcze nigdy nie miałem ustnej z PL
4.) Walory.. macie może jakiś pomysł co mógłbym zrobic/wpleśc/zastosowac żeby wypaśc ładniej od klasowych konkurentów?
pozdrawiam
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Zwiastun napisał(a):Bibliografia... źródła na których miałbym się oprzec, nie napisze przecież tylko ,,www.kaczmarski.art.pl"(A może wie ktoś jak to zastąpic zeby nie było www?), jakieś czasopisma, cokolwiek, nie wiem skąd jeszcze czerpac Masz tu na stronie pełno tego. Jest dział Wydawnictwa, dział Media - to wszystko sa źrodła. W dziale Media masz kilkaset już chyba artykułów prasowych - każdy opisany bibliograficznie. Brać i wybierać!
Do tego masz Czegotoniemającą Antologię, zatytułowaną "Ale źrodło wciąż bije".
Zwiastun napisał(a):Krzysztof Gajda - Jacek Kaczmarski w świecie tekstów... skąd to wziąc? Nigdzie absolutnie w żadnej księgarni nie ma... wszystko wyczerpane.. wie ktoś może? A może ktoś zaszaleje i pożyczy? Odesłałbym po maturze i dorzucił z 30zł za pomoc Z biblioteki.
Zwiastun napisał(a):Walory.. macie może jakiś pomysł co mógłbym zrobic/wpleśc/zastosowac żeby wypaśc ładniej od klasowych konkurentów? Niewielkim kosztem możesz użyć rzytnika multimedialnego (pewnie szkoła ma?) i zaprezentować te wszystkie malarskie dzieła, którymi inspirował się JK. Proste, a zawsze trochę uatrakcyjnia prezentację.
A jak się trochę bardziej wysilisz, to pod prezentację w PowerPoincie możesz podpiąć nagrania, tak, aby obraz był ilustrowany dźwiękiem. Do tego komentarz, jakas nie narzucająca się animacja i prezentacja cacy wyjdzie. A rzutnik, jak szkoła nie ma, możesz pożyczyć.
[ Dodano: 16 Luty 2008, 12:18 ]
Zwiastun napisał(a):Walory.. macie może jakiś pomysł co mógłbym zrobic/wpleśc/zastosowac żeby wypaśc ładniej od klasowych Wystarczy, że nie kupisz prezentacji w Necie albo nie odpier...lisz jej na kolanie. Czyli, którko mówiąc: nie zrobisz tak, jak większośc Twoich ziomków z klasy. Tyle wystarczy, abyś się wyróżniał
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Zwiastun napisał(a):4.) Walory.. macie może jakiś pomysł co mógłbym zrobic/wpleśc/zastosowac żeby wypaśc ładniej od klasowych konkurentów? Jak zagrasz to będzie taki właśnie walor (choć to zależy trochę od nauczycieli i Twoich umiejętności... Jest pewne ryzyko )
A ja tylko gadałem i dałem im teksty zdaje się, albo plan pracy czy coś takiego, wystarczyło
Paweł Konopacki napisał(a):A rzutnik, jak szkoła nie ma, To musi załatwić
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
jak pobrac załącznik? potrzebuje motywów mitu...
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
załączniki były zamieszczone na tyle dawno, że już się "zdezaktualizowały".
Najlepiej próbować skontaktować się z osobą, która umieściła załączniki.
|