Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
Ot, taki drobiazg.
A.A. Fiet, 1883.
Когда от хмеля преступлений
Толпа развратная буйна
И рад влачить в грязи злой гений
Мужей великих имена,
Мои сгибаются колени
И голова преклонена, –
Зову властительные тени
И их читаю письмена.
В тени таинственного храма
Учусь сквозь волны фимиама
Словам наставников внимать
И, забывая гул народный,
Вверяясь думе благородной
Могучим вздохом их дышать
Kiedy pijany swoim grzechem
rozwiązły tłum się burzy,
zły duch z radością w błoto wlecze
imiona wielkich ludzi,
zginają się kolana moje
w ukłonie głowa zwisa –
wtedy przyzywam cienie możne
ich rozczytując pisma.
W cieniu świątyni tajemniczej
przez kłęby uczę się kadzideł
zważać na mędrców pouczenie,
ludu zgiełk złożyć w zapomnienie,
myśli oddawszy się szlachetnej
oddychać ich potężnym tchnieniem.
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Adam_Leszek napisał(a):wtedy przyzywam cienie możne To mi zgrzyta.
Ale jestem na tak.
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Ciekawy przekład. Podoba mi się konsekwencja, z jaką zamieniłeś 8-sylabowe wersy na 7-sylabowe nie niszcząc melodyjności wiersza. Szkoda trochę, że nie udało się znaleźć wszędzie rymów, bo byłoby bliżej klasycznej formy sonetu – jak w oryginale. Różni się też nieco rozłożenie akcentów, ale jeżeli nie ma do tego tekstu muzyki (nie wiem - chyba nikt tego nie umuzycznił?), to specjalnie nie razi.
Podoba mi się fragment:
Adam_Leszek napisał(a):zły duch z radością w błoto wlecze
imiona wielkich ludzi, albo ten:
Adam_Leszek napisał(a):oddychać ich potężnym tchnieniem.
Trochę gorzej brzmi IMHO:
Adam_Leszek napisał(a):wtedy przyzywam cienie możne
ich rozczytując pisma. Albo:
Adam_Leszek napisał(a):zważać na mędrców pouczenie Ale i tak fajne tłumaczenie. Piwko.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Reputacja:
0
Freed, wielkie dzięki za uwagi.
O braku wszystkich rymów (tzn. rozumiem, że chodzi o to, że w pierwszej części zamiast "abab abab" jest "abab cdcd") wiem i też nie jestem zadowolony z tego. A jeżeli chodzi o rytm to niejako "zbudowałem go odnowa", starając się raczej oddać pewne wrażenie - dlatego nie zgadzają się akcenty i długości wersów.
Ten tekst nie tylko nie został umuzyczniony, ale dotychczas nie był nawet tłumaczony na Polski - a zostałem poproszony o jego szybkie przetłumaczenie. Wiem, że jest daleki od ideału i dlatego byłem ciekawy, co weterani przekładów powiedzą na temat tych skromnych linijek.
Liczba postów: 650
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Adam_Leszek napisał(a):O braku wszystkich rymów (tzn. rozumiem, że chodzi o to, że w pierwszej części zamiast "abab abab" jest "abab cdcd") wiem i też nie jestem zadowolony z tego. Jeśli chodzi o rymy, to myślałem raczej ostatnich strofkach (trójwierszach), gdzie w oryginale jest "aab ccb". Taki schemat, jak u Ciebie w pierwszej części, tzn. "abab cdcd", w sonecie był stosowany (szekspirowskim). Tutaj użyłeś kilku asonansów, jak "moje - możne": ciekawy jestem, czy to celowy zabieg? (nie jestem polonistą, jak coś poknociłem, to poprawcie  ).
Adam_Leszek napisał(a):byłem ciekawy, co weterani przekładów powiedzą na temat tych skromnych linijek. Może odezwie się jakiś weteran  . Ja dopiero raczkuję.
Pozdrawiam.
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Reputacja:
0
Freed napisał(a):Jeśli chodzi o rymy, to myślałem raczej ostatnich strofkach (trójwierszach), gdzie w oryginale jest "aab ccb". No tutaj "tajemniczej" i "kadzideł" działają też na zasadzie asonansu, tak samo "zapomnienie" i "szlachetnej" - i jeżeli tak połączyć te wersy, to struktura aab ccb zostaje zachowana. Ale że "wkradły się" dodatkowe współbrzmienia (np. "pouczenie" i "zapomnienie") ten układ staje się niejasny. Nie wiem, czy taki nadmiar rymów i współbrzmień też się jakoś nie nazywa i nie jest błędem. ??
Adam_Leszek napisał(a):W cieniu świątyni tajemniczej
przez kłęby uczę się kadzideł
zważać na mędrców pouczenie,
ludu zgiełk złożyć w zapomnienie,
myśli oddawszy się szlachetnej
oddychać ich potężnym tchnieniem. Freed napisał(a):Tutaj użyłeś kilku asonansów, jak "moje - możne": ciekawy jestem, czy to celowy zabieg? Celowy, i właśnie tercety też się na nich opierają - dlatego może sprawiać to wrażenie niezachowanej struktury rymowej.
Freed napisał(a):Taki schemat, jak u Ciebie w pierwszej części, tzn. "abab cdcd", w sonecie był stosowany (szekspirowskim). W sonetach - tak, ale chodzi o ten konkretny przypadek. Jednak wierności zachować mi się nie udało. :
|