Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Z przyjemnością pragnę poinformować, że w najbliższych tygodniach zostanie otwarte w Gnieźnie Rondo im. Jacka Kaczmarskiego. O ile wiem, pomysłodawcą i głównym promotorem pomysłu jest Pan Kazimierz Kubów.
masz prawo nie rozumieć mnie,
lecz błagam, nie zrozum mnie źle
Liczba postów: 1,705
Liczba wątków: 67
Reputacja:
1
Aluzja jakas do piosenki o kacu-gigancie ?
Widze ze znowu nap... sie w legende :wredny:
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
thomas.neverny napisał(a):Widze ze znowu nap... sie w legende :wredny: A co to znaczy, że się nap... w legende?
To lepiej, żeby nie było ronda, czy lepsza byłaby ulica, albo skwer?
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
chimera napisał(a):A co to znaczy, że się nap... w legende? Nowy tu jestes, jesli nie rozumiesz. To byl mysle zart nevernego
Rondo ma pewne skojarzenia -wiadomo jakie:
Rondo, czyli piosenka o kacu gigancie
Tydzień z hakiem dobrze było mi na świecie
Bo od rana do wieczora piłem wściekle
Aż mnie ścięło z nóg na amen tuż przy mecie
I pojąłem cały drżąc że jestem w piekle
Za kazdym razem gdy porusza sie ten temat (nadawania imion szkolom, druzynom harcerskim, ktos w koncu pisze, ze JK to niewlasciwy wybor,bo pil przeciez, inni zas odpowiadaja im, ze jest to napi.. nie w legende. Potem konczymy temat w HP albo w 'Karczmie'(gdy juz sie wszyscy na siebie obraza)
Oczywiscie, ze dobrze, ze bedzie to rondo - tylko dosc komiczne, albo tragiczne -jak kto woli skojarzenie. Czekalam az zacznie sie dyskusja...
EDIT:literowka
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
1
Tak jest ! I znowu chyba mi sie udalo "to invite somebody into the rapsberries", jak mawiaja studenci anglistyki :
Mam nadzieje ze nie bedziesz mi mial za zle...
Tak mi sie jakos skojarzylo z tym rondem (zapewniam ze wole rondo niz np slepa uliczke !), zamyslilem sie troszeczke nad rozdzialem Poeta / zywy czlowiek...
Skojarzylo mi sie tez z dwoma wierszami.
Pierwszy znalazlem tu : <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.poeci.com/index.php?option=com_content&task=view&id=7268&Itemid=2">http://www.poeci.com/index.php?option=c ... 8&Itemid=2</a><!-- m -->
Cytat:Szkolna sekcja zwłok
Czasem dzieło literackie typu-wiersz
Trafia w ręce analizy krytyk szkolnych
Które z iście chirurgiczną dokładnością
Dokonują sekcji zwłok wzdłuż i wszerz
Rozbierają takie dzieło do nagości
I wyjmują krok po kroku mu wnętrzności
Bo koniecznie muszą z niego się dowiedzieć
Co naprawdę ten co pisał "chciał powiedzieć"
Potem grzebią z zaciętością w życiorysie
By na koniec stwierdzić z miną bardzo pewną
Że w tym wierszu postać twórcy i podmiotu
Utożsamić można z sobą już na pewno.
Elżbieta Ślubowska
Drugi :
Cytat:Epizod w bibliotece
Jasna dziewczyna pochyliła się nad wierszem.
Ostrym jak lancet ołówkiem przenosi na białą kartkę słowa
i zamienia je na kreski, akcenty, cezury.
Lament poległego poety wygląda teraz
jak salamandra objedzona przez mrówki.
Kiedy nieśliśmy go pod ostrzałem, wierzyłem,
że jego ciepłe jeszcze ciało zmartwychwstanie w słowie.
Teraz, kiedy widzę śmierć słów, wiem,że nie ma granicy rozkładu.
Pozostaną po nas w czarnej ziemi rozrzucone głoski.
Akcenty nad nicością i prochem.
Zbigniew Herbert
Oba mi sie podobaja.
Pozdrawiam serdecznie !
thomas.vredny
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Rondo ma pewne skojarzenia -wiadomo jakie: no wiadomo
Elzbieta napisał(a):Za kazdym razem gdy porusza sie ten temat (nadawania imion szkolom, druzynom harcerskim, ktos w koncu pisze, ze JK to niewlasciwy wybor,bo pil przeciez, inni zas odpowiadaja im, ze jest to napi.. nie w legende. 1. W tym wypadku też znaleźli się tacy, którzy nie omieszkali mówić o "niewłaściwym wyborze", powołując się m.in. na "wywiady córki Kaczmarskiego".
2. Chodziło mi o konkretne znaczenie słowa nap..., które jak wiadomo w j.polskim ma nieskończoną ilość zastosowań. W tym przypadku akurat mogło oznaczać a) krytyczny stosunek do samej idei nazywania szkół, drużyn, ulic i rond; lub b) żartobliwe i przewrotne odniesienie do alkoholowej legendy otaczającej JK. Jak się okazuje było jedno i drugie, tylko nie wiem, które ważniejsze. A punkt c) jest taki, że rondo wpisuje się w ciąg komunikacyjny Rondo JK - ulica Gdańska - Aleja Solidarności - Wiadukt Wałęsy (czy jakoś tak) i to już jest nap... w całkiem inną legendę. Ale i tak wolę, że jest, niż by miało nie być.
thomas.neverny napisał(a):Mam nadzieje ze nie bedziesz mi miala za zle... Pewnie, że nie. I mam nadzieję, że nikt mi nie będzie miał za złe, że nie umiem jeszcze tak ładnie cytować w białych okienkach (uf, po ntej zmianie sie udało jakoś)
thomas.neverny napisał(a):Tak mi sie jakos skojarzylo z tym rondem (zapewniam ze wole rondo niz np slepa uliczke !), zamyslilem sie troszeczke nad rozdzialem Poeta / zywy czlowiek...
Skojarzylo mi sie tez z dwoma wierszami.
Cytat:
Szkolna sekcja zwłok (...) No to mi się kojarzy:
Cytat:Nie miałem tak zaszczytnej i dochodowej profesji jak mój pasażer, a nie chciałem mu sie wydać nikim.
- Wie pan, ja też w pewnym sensie okradam nieboszczyków. Jestem naukowcem humanistą.
- I da się żyć? - spytał z szacunkiem.
- Jak się dobrego umarlaka trafi, to tak. Takiego co dużo po sobie zostawił.
Reputacja:
0
thomas.neverny napisał(a):Mam nadzieje ze nie bedziesz mi mial za zle... chimera napisał(a):thomas.neverny napisał(a):Mam nadzieje ze nie bedziesz mi miala za zle... To ty jestes Ona czy On? Sorry za OT.
ela
Reputacja:
1
Jesli o mnie chodzi to informuje ze na wszelki raz jeszcze raz sprawdzilem i - z tego co wiem ze slyszenia - ja jestem ON :rotfl:
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Eh, otworzył bym knajpę "Tydzień z hakiem" przy tym rondzie...
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):To ty jestes Ona czy On? Sorry za OT. ja jestem "chimera napisał/a". I niech tak zostanie więcej na forum chimera.art.pl (jeśli takie kiedyś będzie ;-)
Reputacja:
1
Wracajac do tematu to chcialbym zaznaczyc ze "Rondo JK" mi jak najbardziej pasuje a facetowi sie nalezy za tzw caloksztalt.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Reputacja:
0
Wie ktos czy rondo juz otwarte? Byla jakas impreza towarzyszaca? Zdjecia?
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Cytat:W Gnieźnie zostanie odsłonięte rondo imienia Jacka Kaczmarskiego.
Jednogłośną decyzją rady miejskiej zostanie połączone ulicą Gdańską i wiaduktem Solidarności z rondem imienia Lecha Wałęsy. Na nadanie imienia 13 grudnia mają przyjechać ostatnia towarzyszka życia poety Alicja Delgas oraz profesor Janusz Kaczmarski, jego ojciec. Główny inicjator przedsięwzięcia Kazimierz Kubus, biznesmen i przyjaciel Kaczmarskiego, chce na pamiątkowej tablicy umieszczać zmieniające się cytaty z twórczości barda.
źródło: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.wp.pl/kat,1345,wid,9392399,wiadomosc.html?ticaid=14d34">http://wiadomosci.wp.pl/kat,1345,wid,93 ... caid=14d34</a><!-- m -->
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):źródło: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=14d34">http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=14d34</a><!-- m --> A dokładniej to: "Przekrój", 2007, nr 46, s. 17.
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
ann napisał(a):A dokładniej to: "Przekrój", 2007, nr 46, s. 17. A i tak nie wiadomo, czy to prawda. Najlepiej jakby ktoś pojechał i zrobił zdjęcia. Tylko żeby ich nie umieszczał(a) na żadnym blogu...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 43
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Potwierdzam, rondu znajdującemu się na ulicy Gdańskiej w Gnieźnie zostanie nadane imię Jacka Kaczmarskiego. Nastąpi to 13 grudnia br. o godz. 16.00. Po tej uroczystości odbędzie się koncert kwartetu ProForma w klubie muzycznym "Młyn" w Gnieźnie (ul. Roosevelta 50). Wszystkich chętnych serdecznie zapraszam!
Michał Górski
Tak pocieszamy wzajem się
Idąc długimi ulicami...
Ja wlokę cień, cień wlecze mnie,
Kałuże lśnią nam pod nogami.
|