Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):Śmieszy mnie rzucanie statystykami bez jakiejkolwiek ochoty podawania ich źrodeł. A mnie śmieszy podpieranie się źródłami, cytatami i bibliografią w normalnej rozmowie, a taką jest akurat ta (i wiele innych) dyskusja na forum. To nie rozprawa naukowa tylko zwykła rozmowa.
Paweł Konopacki napisał(a):Ja tylko i wyłącznie zwracam uwagę na fakt, że jeśli podaje się statystyki, warto by było napisać, skąd są dane i w jaki sposób je pozyskano. Uważasz że ktoś czytając sobie książkę lub artykuł w prasie robi notatki, spisuje cytaty i notuje numery, tytułu itd., żeby potem móc to wykorzystac w ewentualnej rozmowie?? Ja takich ludzi nie znam, ale jeżeli tacy istnieją to im współczuję. Mi wystarczy to co zapamiętam i nikomu nie muszę udowadniac, zwłaszcza że szkoda czasu na tropienie gdzie kiedy i u kogo coś wyczytałem. Jak się przypomni to OK, ale specjalnie szukac nie warto.
Paweł Konopacki napisał(a):Jak ważna jest rzetelnośc przy podawaniu statystyki, widać choćby na przykładzie trwającej kampanii wyborczej. Tu nie prowadzimy kampanii wyborczej i całe szczęście.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):A mnie śmieszy podpieranie się źródłami, cytatami i bibliografią w normalnej rozmowie, Rozumiem, że podpieranie się źródłami, cytatami i bibliografią jest wskazane tylko w rozmowie nienormalnej.
Przemek napisał(a):To nie rozprawa naukowa tylko zwykła rozmowa. Acha, teraz wszystko jasne: nienormalna rozmowa to inaczej naukowa rozprawa. Tak mi się zdawało że ci naukowcy to nienormalni trochę... wykształciuchy jedne!
Przemek napisał(a):Uważasz że ktoś czytając sobie książkę lub artykuł w prasie robi notatki, spisuje cytaty i notuje numery, tytułu itd. owszem, uważam że nic nie stoi na przeszkodzie a wręcz - powiedzmy sobie szczerze - czyni rozmowę bardziej przejrzystą i rzetelną, jeśli się wskaże źródło swojej wiedzy.
Przemku, tworzysz zupełnie nieprawdziwy obraz rzeczywistości w której ludzie rzetelni godni są współczucia zaś siewcy półprawd bez pokrycia to osoby normalne.
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):Rozumiem, że podpieranie się źródłami, cytatami i bibliografią jest wskazane tylko w rozmowie nienormalnej. Bilety PKP też rozróżniasz jedynie normalne i nienormalne?? :rotfl:
Paweł Konopacki napisał(a):Acha, teraz wszystko jasne: nienormalna rozmowa to inaczej naukowa rozprawa. Tak mi się zdawało że ci naukowcy to nienormalni trochę... wykształciuchy jedne! To Ty i tylko Ty tak uważasz. Mnie do tych genialnych twierdzeń nie mieszaj.
Paweł Konopacki napisał(a):owszem, uważam że nic nie stoi na przeszkodzie a wręcz - powiedzmy sobie szczerze - czyni rozmowę bardziej przejrzystą i rzetelną, jeśli się wskaże źródło swojej wiedzy. Tak, ale tylko gdy czytasz coś z myślą o przyszłej (lub bieżącej) dyskusji. Jeżeli zawsze ktoś robi sobie notatki tak na wszelki wypadek z wszystkiego, to zaczyna wyglądac na paranoję. W zasadzie mógłby z powodzeniem pracowac dla pewnego ministra :]
Paweł Konopacki napisał(a):Przemku, tworzysz zupełnie nieprawdziwy obraz rzeczywistości w której ludzie rzetelni godni są współczucia zaś siewcy półprawd bez pokrycia to osoby normalne. Nie, to Ty tak uważasz. Ja nie twierdziłem, że ludzie rzetelni są godni współczucia, tylko ludzie którzy ze skrupulatnością agentów bezpieki wszystko notują na wszelki wypadek, bez względy na toczy to jest potrzebne, czy nie. Ja czytając o statystykach dotyczących poruszanego tematu uznałem, że nie jest to informacja na tyle ważna i przydatna by sobie wynotowac kto, gdzie, kiedy i na jakich podstawach je tworzył. I nadal uważam że nie jest to potrzebna informacja, dla moich potrzeb wystarczyło zapamiętac kilka liczb (może niezbyt precyzyjnie, ale to nie było istotne).
ps. dla mnie jest różnica między półprawdą bez pokrycia, a prawdą dla której pokrycie istnieje, ale nie jest tak ważne bo je wyszukiwac i przytaczac marnując czas.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Tak, ale tylko gdy czytasz coś z myślą o przyszłej (lub bieżącej) dyskusji, jeżeli zawsze ktoś robi sobie notatki tak na wszelki wypadek, to zaczyna wyglądac na paranoję. W zasadzie mógłby z powodzeniem pracowac dla pewnego ministra :] U Pawła to standard. On bardzo często podkreśla, że trzyma te czy inne materiały, by je w odpowiednim czasie ujawnić. Ostatnio regularnie grozi Kubie ujawnieniem rzekomo bulwersującej korespondencji.
A ja sam, na własne oczy czytałem post Pawła pisany do Mateusza na priv, w którym to poście Paweł był uprzejmy w sposób wulgarny pisać sugestie na temat mojego życia osobistego, choć wymiana zdań między nim a Mateuszem w żaden sposób mnie nie dotyczyła. Taki to jest nasz Paweł.
Reputacja:
1
A właściwie to dlaczego ten OT jest w karczmie, a nie w normalnym HP?? Przecież się nie awanturujemy tylko dyskutujemy, nawet dośc spokojnie, na temat OT.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Luter napisał(a):Taki to jest nasz Paweł. Ale za to (za co?) pieknie gra, spiewa i kompnuje! I przyznac trzeba, ze fajnie pisze. Ma dar do polemiki - i chwala Mu za to. Ja tam Go lubie, nawet jak sie nie musimy zgadzac.
Luter napisał(a):A ja sam, na własne oczy czytałem post Pawła pisany do Mateusza na priv A po co czytasz priv innych? Oszczedzilbys sobie nerwow.. Ja chce dyskusji o JK - zeby zachowac Go w pamieci - reszta niewazna, prawda?
pozdrawiam
e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Elzbieta napisał(a):Ale za to (za co?) pieknie gra, spiewa i kompnuje! Ale co to ma wspólnego z tym, co napisał Luter czy wcześniej choćby Przemek?
Elzbieta napisał(a):Ja tam Go lubie Czy to, aby wyłącznie taka zwykła sympatia...?
[ Dodano: 20 Październik 2007, 13:45 ]
Elzbieta napisał(a):Luter napisał(a):A ja sam, na własne oczy czytałem post Pawła pisany do Mateusza na priv A po co czytasz priv innych? Bo my nie mamy przed sobą tajemnic.
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Tu nie prowadzimy kampanii wyborczej i całe szczęście. Przypominam tylko, że:
W okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów i list kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na forum jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ordynacji wyborczej oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny w wysokości do 1 000 000 zł
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):Przypominam tylko, że:
W okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów i list kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na forum jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ordynacji wyborczej oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny w wysokości do 1 000 000 zł A po co przypominasz te debilne przepisy?? Jaki to ma związek z naszą dyskusją?? Ale skoro już o tym piszesz, to czy z przyjaciółmi pogadac też nie można?? Przypominam też że jesteśmy w karczmie, którą raczej trudno nazwac forum publicznym. Zresztą zamiast cytowac tekst z chyba Onetu, powinieneś jako prawnik zacytowac samo źródło, czyli zapisy odpowiedniej ustawy czy kodeksu.
[ Dodano: 20 Październik 2007, 14:15 ]
Elzbieta napisał(a):Ale za to (za co?) pieknie gra, spiewa i kompnuje! Nie on jeden i to nie ma związku z dyskusją.
Żeby nie było nieporozumień to o co zapytam nie ma związku z Pawłem i z nikim na forum, ale mnie ciekawi. Czy o Adolfie H. tez powiesz, że "ale za to ładnie malował" ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 3,032
Liczba wątków: 162
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Zresztą zamiast cytowac tekst z chyba Onetu, powinieneś jako prawnik zacytowac samo źródło, czyli zapisy odpowiedniej ustawy czy kodeksu. Nie ucz ojca jak się dzieci robi.
Przemek napisał(a):Jaki to ma związek z naszą dyskusją?? Ale skoro już o tym piszesz, to czy z przyjaciółmi pogadac też nie można?? Przypominam też że jesteśmy w karczmie, którą raczej trudno nazwac forum publicznym. Jeżeli ktoś ciszę wyborczą naruszy, to najprędzej Ci forumowicze, którzy do karczmy zaglądają
[ Dodano: 20 Październik 2007, 14:17 ]
Tak więc napisałem do grupy podwyższonego ryzyka
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Reputacja:
1
Sławek napisał(a):Nie ucz ojca jak się dzieci robi. Spoko, ale mógłbyś przytoczyc odpowiedni zapis prawny ze źródła.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):eżeli zawsze ktoś robi sobie notatki tak na wszelki wypadek z wszystkiego, to zaczyna wyglądac na paranoję. Cóż, nikt nie mówi o robieniu notatek. Ot, zwyczajnie, czytam i mniej więcej pamiętam co i gdzie. Po prostu pamiętam. Skoro mogę zapamiętać informację to mogę też zapamiętać jej źrodło. Przykładowo, mówię, że czytałem u Igrekowskiego, że to i to. Nie pamietam strony, nie pamiętam słowo w słowo. Ale pamietam, że pisał o danym problemie Igrekowski. I nie chodzi o to, żeby zapamiętywać "na potrzeby ewentualnej dyskusji". Zapamiętuje się w sposób naturalny, na potrzeby własne. Ja zapamiętuję orientacyjnie, co gdzie czytałem właśnie dlatego, że często do interesująch mnie spraw wracam. Pamietam orinetacyjnie, że np. dane słowa JK powiedział w "Pożegnaniu barda", inne w programie telewizyjnym, co innego w artykule prasowym. To mi ułatwia zycie, bo - jeśli chcę sobie dokładnie te słowa przypomnieć - nie marnuję czasu na bezowocne poszukiwania.
[ Dodano: 20 Październik 2007, 14:33 ]
Elzbieta napisał(a):Ale za to (za co?) pieknie gra, spiewa i kompnuje! I przyznac trzeba, ze fajnie pisze. Ma dar do polemiki - i chwala Mu za to. Ja tam Go lubie, nawet jak sie nie musimy zgadzac. Oczywiście, że nie musimy. Nie zgadzamy sie co najmniej w kilku sprawach a nigdy nie było to powodem jakiegokolwiek konfliktu między nami. Po prostu potrafimy się nie zgadzać bez szkody dla wzajemnej sympatii. I wzajemnie obrażać też się nie musimy - mimo, ze się ze sobą nie zawsze zgadzamy. I to sobie niezwykle cenię w kontaktach z Tobą i z ludźmi w ogóle.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Czy to, aby wyłącznie taka zwykła sympatia...? Nie rozumiem co masz na mysli. Moze niezwykla sympatia. Kubo, Kubo..Zazdroscisz tej sympatii? Zwyklej? Niezwyklej?
Przemek napisał(a):Czy o Adolfie H. tez powiesz, że "ale za to ładnie malował" ?? ???? nie widzisz roznicy?
Przemek napisał(a):Elzbieta napisał(a):Ale za to (za co?) pieknie gra, spiewa i kompnuje! Nie on jeden i to nie ma związku z dyskusją. Bylo odpowiedzia na
Luter napisał(a):Taki to jest nasz Paweł. Czytaj uwaznie.
Wybywam z tematu.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):Wybywam z tematu. Susznie! Zważywszy, że znów dobrało sie TWA w celu dowalenia mi (tym razem serwuje Luter a rozgrywa JM), raczej nie jest ten wątek miescem dla Ciebie.
Jeszcze moment i przy okazji też Ci się oberwie.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):Cóż, nikt nie mówi o robieniu notatek. Ot, zwyczajnie, czytam i mniej więcej pamiętam co i gdzie. Po prostu pamiętam. Skoro mogę zapamiętać informację to mogę też zapamiętać jej źrodło. A ja nie zapamiętuję tak dokładnie. O owych procentach wiem, że wspominał chyba dr Lew-Starowicz i inni, ale gdzie i kiedy, na czym sie opierał i jakie metody były używane, nie mam pojęcia, bo nigdy nie uważałem tego za coś istotnego, ot przeczytałem jako ciekawostkę i coś mi w głowie zostało i eta wsio.
[ Dodano: 20 Październik 2007, 14:48 ]
Paweł Konopacki napisał(a):Jeszcze moment i przy okazji też Ci się oberwie. Nie strasz dziewczyny
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):O owych procentach wiem, że wspominał chyba dr Lew-Starowicz No widzisz, jednak można cokolwiek powiedzieć. Lew - Starowicz to nie prof. Popenduszko, albo dr. Pąsa. Coś przynajmniej wiadomo- że z wypowiedzi Starowicza to wiesz.
Przemek napisał(a):Nie strasz dziewczyny Dziewczyna na szczęscie oczy ma i widzi, jak jest. Straszyć jej nie muszę.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):No widzisz, jednak można cokolwiek powiedzieć. Tak, ale to chyba za mało:>Mniejsza z tym, wspominał chyba o 90% wśród mężczyzn, w przypadku kobiet było trochę mniej.
ps. moje badania prowadzone kilka lat temu na GG wykazały 75% w przypadku kobiet (grupa ankietowana przypadkowa i nie całkiem anonimowa )))))))))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):O owych procentach wiem, że wspominał chyba dr Lew-Starowicz Chyba jednak nie do końca dobrze pamiętałeś, bo Starowicz mówił tylko o "dojrzewającej" ( ) części społeczeństwa:
Cytat:Podobnego zdania jest najbardziej znany polski seksuolog profesor Zbigniew Lew-Starowicz. - Masturbacja jest powszechnym zjawiskiem towarzyszącym dojrzewaniu - uprawia ją około połowa dziewcząt i 90% chłopców.
Dla miłośników źródeł - namiastka tegoż: <!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.o2.pl/?s=513&t=7035">http://wiadomosci.o2.pl/?s=513&t=7035</a><!-- m -->
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
1
Zeratul napisał(a):Chyba jednak nie do końca dobrze pamiętałeś, bo Starowicz mówił tylko o "dojrzewającej" ( ) części społeczeństwa: Każdy był kiedyś dojrzewającą częścią społeczeństwa...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Czy o Adolfie H. tez powiesz... Wątek można śmiało zamknąć*
*coś w tym prawie Godwina jest...
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
1
MacB napisał(a):Wątek można śmiało zamknąć* Z jakiego powodu ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Do Elżbiety.
Zupełnie nie rozpoznałaś "dowcipu" Pawła, który w słowach:
Paweł Konopacki napisał(a):A ja czytałem badania, wedle których największy odsetek wśród onanistów to ateiści i ludzie poniżej 180 cm wzrostu. Podawano też, że ponoźć istnieje ścisła korelacja między częstym onanizmem a utratą słuchu. wyraźnie pił do naszego kolegi, ale aby to odczytać, trzeba było subskrybować swego czasu Listę.
[ Dodano: 20 Październik 2007, 22:21 ]
Przemek napisał(a):Z jakiego powodu ?? Ano z takiego
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
1
Prawo Godwina akurat mi tu nie pasuje.
Rozwinę swoją myśl w takim razie. Przepraszam, ale będę musiał się posłużyc przykładem Pawła.
Ktoś przytoczył negatywną cechę Pawła (nie jest istotne czy prawdziwą, czy nie). W odpowiedzi Elżbieta napisała:
Elzbieta napisał(a):Ale za to (za co?) pieknie gra, spiewa i kompnuje! I to jest moim zdaniem błąd, bo w ten sposób można umniejszyc jakąkolwiek negatywną cechę (ja podałem przykład Adolfa). Moim zdaniem słuszniejsze byłoby napisanie, że "mimo to" lub "ale pomimo tego" lub "mimo że". Wtedy inny będzie wydźwięk zdania, niebędzie tam próby usprawiedliwania (w moim odczuciu). I w przypadku Adolfa można uczciwie napisac, że był skurwielem mimo że łądnie malował.
[ Dodano: 20 Październik 2007, 22:40 ]
MacB napisał(a):wyraźnie pił do naszego kolegi, ale aby to odczytać, trzeba było subskrybować swego czasu Listę. Ale to chyba nie do mnie, bo ja już w łonie matki straciłem słuch )))))
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 2,212
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
MacB napisał(a):*coś w tym prawie Godwina jest... owszem jest,
manipulacja.
Liczba postów: 150
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
lc napisał(a):manipulacja.
etam, manipulacja
po następnej światowej zamiast Hitlera będzie tam ktoś inny
[i]I pamiętaj - że dana ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie[/i]
Liczba postów: 2,212
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Jasny gwint napisał(a):po następnej światowej zamiast Hitlera będzie tam ktoś inny
po części się zgodze a po części nie.
Reputacja:
1
Ciekawym jest że rządy PiS bez skrępowania porównywano często do faszyzmu i nikt nie myślał o kończeniu dyskusji i o Godwinie...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Czy o Adolfie H. tez powiesz, że "ale za to ładnie malował" Przemek napisał(a):I to jest moim zdaniem błąd, bo w ten sposób można umniejszyc jakąkolwiek negatywną cechę (ja podałem przykład Adolfa). Moim zdaniem słuszniejsze byłoby napisanie, że "mimo to" lub "ale pomimo tego" lub "mimo że". Wtedy inny będzie wydźwięk zdania, niebędzie tam próby usprawiedliwania (w moim odczuciu). I w przypadku Adolfa można uczciwie napisac, że był skurwielem mimo że łądnie malował. Dokładnie tak! To, co napisał Przemek w znacznej mierze koresponduje z moimi poglądami na sprawę usprawiedliwień i umniejszania negatywnych ocen.
Nie raz pisałem właśnie to, że niewątpliwe zalety, talenty, czy wręcz geniusz nie usprawiedliwia niczego, co w postępowaniu człowieka jest lub było złe.
|