Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
POLITYKA U KACZMARSKIEGO
W jakich utworach Jacka Kaczmarskiego widoczna jest postawa buntu przeciwko obecnej sytuacji politycznej. Piszcie.
Odpowiedz
To zalezy co masz na mysli - mowiac "obecna sytuacja". Inna byla przeciez 20 lat temu, inna w ostanim roku. Ale oczywiscie polityka byla u Kaczmarskiego zawsze jednym z glownych tematow. Niemal wszechobecna. Tak samo jak sztuka, czy literatura. Choc jedne utowory odnosza sie do niej bardziej wprost ( np. Fortepian,) inne aluzyjnie ale bardzo czytelnie jak choćby "Bal w Victorii" i "2O lat pozniej", a niektore bardzo dyskretnie - jak np. "Miedzy nami" - utwor bardzo lityczny, a przeciez napisany w zwiazku z kampania Unii Wolnosci.
Konia z rzedem temu, kto wyliczy z glowy wszystkie polityczne utwory Jacka. Choc pewnie tu tacy istnieja!
Odpowiedz
A co temacik maturalny??? Big Grin
Jak mnie niepozornych nie żegna się z żalem.
Odpowiedz
Tak jest temat maturalny
Odpowiedz
Patrzę, że tematy z Jackiem są coraz bardziej popularne...
Ad fisz:
Większość. Zdecydowana większość. Zakopywanie głowy, Okładający się kijami, Dwadzieścia lat później, Marsz intelektualistów, Przybycie tytanów, A my nie chcemy uciekać stąd, List do redakcji prawdy 1981, Upadek związku radzieckiego, Pięć głosów z kraju październik 1989, Dwie rozmowy z Kremlem, Krótka rozmowa między Panem, Chamem a Plebanem i wiele innych których już nie chce mi się wymieniać. Big Grin
Odpowiedz
Prościej byłoby chyba wymienić utwory w których Jacek NIE nawiązuje do polityki. Lista będzie zdecydowanie krótsza.
Petrvsie, nie powinno być 'Rozmowa między panem, wójtem a plebanem'?
Odpowiedz
Powinno być: Krótka rozmowa między Panem, Chamem i Plebanem.

Rozmowa między panem, wójtem a plebanem - także krótka zresztą Wink to utwór Reja bodajże.
Odpowiedz
Hmmm... No prosze... U mnie śpiewniku (taki siakiś stary) pisze wyraźnie 'wójtem'. Ciekawe...
Odpowiedz
Ok, ale mam bardzo mało czasu na zaprezentowanie utworu, więc szukam takich najbardziej sensacyjnych, gdzie padaja imiona polityków. Takie, które zrobia na komisji duże wrażenie. Tak naprawdę to temat buntu mam wykazać jeszcze na poezji spiewanej E. Stachury i Okudżawy. Dzieki.
Odpowiedz
Czy list do redakcji prawdy wystepuje tylko w formie recytacji, czy może jest równiez spiewany.
Odpowiedz
Ja osobiście proponuję Słowo Smile
Odpowiedz
Gdzie padają imiona... w 'Świadectwie' jest ksywa Jaruzelskiego (Spawacz); W 'Karnawale w Victorii' jest tego trochę... Jakoś tak Jacek nie rzucał za bardzo wprost imion zwykle...
Odpowiedz
Dla mnie to jest po prostu niepojęte, jeśli ktoś zgłasza sobie temat na maturę i uważa, że "frajerzy" na forum go "odwalą" za niego. W moim wynaturzonym systemie wartości jedyny sposób, żeby wytłumaczyć sobie reakcje tych, którzy podejmują się odpowiedzi na podobne apele to zwykła litość lub chęć popisania się swoją wiedzą. Slawomir chyba kiedyś powiedział, że banowałby gości, którzy krzyczą "mam temat na klasówkę, pomóżcie". Ja się z tym naprawdę zgadzam. Bierzesz temat, to znaczy że robisz to podług sił, a nie liczysz, że ktoś ci tę pracę zrobi. Nawet gdybyś już nie znał twórczości Jacka, to naprawdę można wziąć "Ale źródło wciąż bije..." i posiedzieć sobie nad nim parę godzin. Nawet na zasadzie przypadku u Jacka zawsze się coś politycznego trafi. Oj, Reformo Edukacji...
Swoją drogą "polityczny" Stachura to też coś w rodzaju wynaturzenia...
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Odpowiedz
Dlaczego jest w tobie tak dużo nienawiści i jak moge Ci pomóc. Przesłuchałem około 300 piosenek Kaczmara i znam sie dośc dobrze na jego twórczość. Chcę jedynie aby inni jego fani podzielili sie ze mną swoimi opiniami na podany temat. Przeciez nikt za mnie pracy nie napisze. Dlaczego mam nie skorzystać z możliwości innych. jak nie chcesz to nie pisz, zachowaj to dla siebie i umrzyj z tym. czy to jest tak wielka tajemnica ?? Nie jest to litość. Ale jeśli tak sądzisz. Niech administrator sam zadecyduje i jak bedzie chisał niech wywali ten temat. Dlaczego jest w tobie tak dużo nienawiści i jak moge Ci pomóc ??
Odpowiedz
Nie pisałem absolutnie z nienawiści i przepraszam, jeśli tak to odebrałeś. Wyraziłem moje stanowisko w pewnej kwestii. Absolutnie nie chcę się kłócić. Jeśli znasz utwory Jacka, to tym bardziej Cię przepraszam. Mogłeś to zasygnalizować jakoś w swoim pytaniu. Mnie się to pokojarzyło z hasłami takich, którzy gdzieś tam w szkole dostali jakieś z Jackiem związanie zadanie czy też mniejszym lub większym przypadkiem dostali o nim temat na maturę i teraz z podanych przeze mnie pobudek piszą na forum, na które pierwszy raz trafili (mają nadzieję, że dostaną w zamian - gotową interpretację utworu/ konspekt prezentacji i tak dalej). A tacy też są. Pozdrawiam Cię i jeszcze raz przepraszam zatem.
Ja też mam temat o Jacku. Ale w dalszym ciągu nie pojmuję, jak znaleźć u Stachury takie otwarte przejawy buntu - to chyba też kreacja na siłę?? A do Twojej listy mogę dorzucić na przykład taką humoreskę na Polskę ostatnich lat - "Rechot Słowackiego" ;-)
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Odpowiedz
Dobrze, że się zrozumieliśmy. Temat wybrałem taki, bo mi najbardziej odpowiadał. Bunt u Satchury oczywiście zaneguje. Rechot Słowackiego już wcześniej wziąłem pod uwagę. Dzieki.
Odpowiedz
Petrvs napisał(a):Patrzę, że tematy z Jackiem są coraz bardziej popularne...
Ad fisz:
A my nie chcemy uciekać stąd
Bezpośrednia insipiracją do napisania tego utworu był pożar w Górnej Grupie to nie był polityczny pożar... Choć oczywiście piosenkę można głębiej interpretować ...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Lol --> ma ktos do udostępienia "Świadectwo" ??
Odpowiedz
a Ty co zrobiłeś dla planu 6-letniego ??
Odpowiedz
Drogi fiszu, pisanie dwóch postów pod rząd na tym forum i dialog z samym sobą nie są mile widziane na tym forum... Confusedpam:
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbroku - fisz na szczęście dla niego jest gościem Wink
Odpowiedz
No ja bym chciał żeby był mile widzianym gościem Big Grin
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Cytat: Przesłuchałem około 300 piosenek Kaczmara i znam sie dośc dobrze na jego twórczość. Chcę jedynie aby inni jego fani podzielili sie ze mną swoimi opiniami na podany temat. Przeciez nikt za mnie pracy nie napisze. Dlaczego mam nie skorzystać z możliwości innych.
Myślę, że skoro znasz się dość dobrze na twórczości JK na pewno masz jakąś opinię na ten temat i pracę w jakimś sensie przynajmniej w głowie napisaną.. rozumiem, że szukasz konfrontacji z tym co inni myślą na ten temat i chciałbyś w ten sposób dowiedzieć się czegoś nowego czy też zweryfikować swoją wiedzę...
To wszystko jest bardzo pozytywne, jest tylko jedno ale - nie wyraziłeś w ogóle swojej opinii. Rzuciłeś po prostu temat i czystą kartkę papieru - siadajcie i piszcie proszę, bo mam maturę w tym roku, muszę to wiedzieć.. heh.. nie dziw się, że jest to odbierane tak jak napisał Igor, bo tak to po prostu wygląda.
Każdy w miarę przyzwoity post na tym forum, zaczyna się również zdaniem twórcy postu na zadany temat. Tu tego ewidentnie brakuje..
Tak więc dopisz nam proszę do jakich wniosków do tej pory doszedłeś (odnośnie tematu pracy) a jeśli jeszcze z nimi kiepsko to poczytaj samego Kaczmarskiego, pomyśl nad tym , jak czegoś nie rozumiesz to spytaj tylko konkretnie, na pewno znajdą się tacy co będą wiedzieli.. a jak rozumiesz to napisz jak rozumiesz to wtedy pogadamy...
I pamiętaj - bo dana Ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie.
Odpowiedz
Wszystkim bardzo dziekuje za zapodane opinie, sugestie. Szczerze, to nie skorzystałem z waszej pomocy. Inaczej, to co napisaliście juz wczesniej wziałem pod uwagę. Jeśli się coś nie podoba to proszę ten temat usunąć. Z taka prośba zwróciłem sie do administratora już kilka dni temu, ale nie uzuskałem żadnej odpowiedzi. Nie weim co mam o tym sądzić.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Bezpośrednia insipiracją do napisania tego utworu był pożar w Górnej Grupie to nie był polityczny pożar... Choć oczywiście piosenkę można głębiej interpretować ...

Chodziło mi o tę głębszą interpretację, a ta jak by nie patrzeć jest na pewno w jakimś stopniu polityczna. :wink: To raczej nie ulega wątpliwości Big Grin
Odpowiedz
Czy wiecie może o jakich postaciach myslał Kaczmarski w " Karnawale w Viktorii" ??
Odpowiedz
Tomek napisał(a):Czy wiecie może o jakich postaciach myslał Kaczmarski w " Karnawale w Viktorii" ??

Lech zapowiada - Walesa
Waldi "Gaduła" - Pawlak
A Tadzio "Piorun" - Pieronek
Więc "Słodki Olo" - Kwasniewski
Kudłaty Józek - Oleksy
A Miecio "Żużel" - Wachowski
Odpowiedz
Z jedna poprawka, ze Tadzio "Piorun" to raczej Tadeusz Mazowiecki, ksywka "Zolw".
Odpowiedz
Wielkie dzieki. Lol Kudłaty Oleksy.
Odpowiedz
Tylko co z tym "Piorunem" ??
Odpowiedz