Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krzysztof Maria Sieniawski
Co racja to racja, szkoda tylko, że bezmyślnie zacytowałam. :wstyd:
Odpowiedz
Simon napisał(a):To jest, przyjacielu, tekst Kaczmarskiego - nie Sieniawskiego.
Faktycznie, popełniłem haniebną omyłkę. Ale jakieś takie skojarzenie miałem... :wstyd:
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Odpowiedz
Bardzo proszę, jeśli jest to możliwe, o pomoc w znalezieniu zdjęcia K.M.Sieniawskiego.
Tworzymy własnymi siłami niekomercyjną witrynę o naszym osiedlu (Chomiczówka na warszawskich Bielanach). Taka historia osiedla widziana oczami mieszkańców.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.chomiczowka.com">http://www.chomiczowka.com</a><!-- m -->
W dziale "Mieszkają wśród nas..." publikujemy krótkie informacje ze zdjęciem bardziej znamienitych obecnych i byłych mieszkańców naszego osiedla. Dodajemy odnośniki do miejsc w sieci, gdzie można o Nich poczytać itp.

Mamy kilka wierszy K.M.Sieniawskiego o Chomiczówce (w zakładce "Wiersze o Chomiczówce"):
"Na ulicy Bogusławskiego", "Chomiczówka poranna", "Czerwiec na Chomiczówce" i "Erotyk chomiczowski"
Mamy garść informacji o Nim (głównie z tego forum) oraz link to tego forum. Brakuje nam choćby małego zdjęcia Pana Krzysztofa. To może być na przykład skan fotki z książki. W takim wypadku prosiłbym również o podanie źródła - żeby było w porządku.
Dziękuję.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Sieniawski Miki to rodzina KMS, może być przydatny - napisz maila do niego, jest w profilu.
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
Tak by było najprościej. Maila wysłałem tydzień temu. Żadnej odpowiedzi. Dlatego proszę o pomoc na forum.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Ja mam dwa zdjęcia Krzysztofa z 1990 roku, z koncertu na którym był gościem. Jutro albo pojutrze je zeskanuje i Ci podeślę. Miałem zaszczyt Go znać, więc jeśli będzie to przydatne służę informacjami. Wśród kilku pamiątek po Nim zachowała się niezwykła ciekawostka - kaseta magnetofonowa ma której Krzysztof swoim niepowtarzalnie śpiewnym głosem recytuje własne wiersze.

Pozdrawiam - Jacek
Odpowiedz
Wspaniale. Jeśli chcesz i możesz - napisz coś o Nim (tak po prostu, zwyczajnie - od siebie). Byłbym zaszczycony, gdybyś zgodził się na publikację takiego tekstu na naszej stronie. Forma i objętość dowola - to nie musi i raczej nie powinno być dzieło (Chomiczówka to nie Hollywood).

Nagranie możnaby zdigitalizować i też zamieścić, ale to również zależy od Ciebie - może znajdzie się lepszy klient i zaproponuje coś więcej niż publikację (? takie czasy?). Może u nas tymczasem choć fragmencik...?
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Jakiś czas temu tvp emitowała film o KMS, oczywiście w całkowicie nieoglądanym paśmie Sad ja włączyłem pudełko dopiero pod koniec filmu. Szkoda, nawet ten kawałek, który widziałem był ciekawy. Jak ktoś ma znajomości w tv to może uda mu się coś wyciągnać.
A swoją drogą... tyle czasu słuchałem i grałem piosenki, których autor mieszkał w moim bloku...
Odpowiedz
Majek napisał(a):kaseta magnetofonowa ma której Krzysztof swoim niepowtarzalnie śpiewnym głosem recytuje własne wiersze
Ja bym chetnie posluchal
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
kierlan napisał(a):...
A swoją drogą... tyle czasu słuchałem i grałem piosenki, których autor mieszkał w moim bloku...
Na jakiej to jest ulicy? Nie pytam o adres, a tylko o ulicę. Potrzebuję tej informacji, bo w cyklu 'Ulice Chomiczówki' mam informację: 'Znani mieszkańcy' noi i chciałbym Pana KM przypisać do jakiejś ulicy. Proszę o tę informację, jeśli jest bezpłatna. Udostępnię ją (również bezpłatnie) w witrynie.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Oczywiście, że bezpłatna. To ulica Bogusławskiego. O ile się nie mylę, Pan Sieniawski napisał nawet coś o tej ulicy. Mieszkał na ostatnim piętrze dwunastopiętrowego bloku, z pięknym widokiem na rezerwat przyrody "Łosiowe Błota" z wysypiskiem w tle :-) Zresztą z daleko to wysypisko wcale tak źle nie wygląda ;-)
Odpowiedz
kierlan napisał(a):Oczywiście, że bezpłatna. To ulica Bogusławskiego. O ile się nie mylę, Pan Sieniawski napisał nawet coś o tej ulicy. Mieszkał na ostatnim piętrze dwunastopiętrowego bloku, z pięknym widokiem na rezerwat przyrody "Łosiowe Błota" z wysypiskiem w tle :-) Zresztą z daleko to wysypisko wcale tak źle nie wygląda ;-)
Dziękuję. Zapraszam tutaj W zakładce 'Wiersze o Chomiczówce' jest również 'Na ulicy Bogusławskiego'.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
W książce "Pod dobrą datą" KMS jest umieszczone kilka zdjęć w tym:

Chomiczówka (wiosna 1982)

Wiosna na Chomiczówce (1982)

W drzwiach bliku Bogusławskiego 4 (1982)

Nie wiem jaki będzie efekt, ale mogę zeskanować Smile
Odpowiedz
Spróbuj, proszę. Jeżeli umieszczę pełną informację o źródle pochodzenia zdjęć, to chyba nie będzie afery z powodu publikacji. Nigdy nie mam pewności - choć czuję, że robimy dobrze. Są ludzie, o których po prostu nie należy zapominać. KMS niewątpliwie do nich należy.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Zeskanowane i wysłane Wink
Odpowiedz
I opublikowane ...
www.chomiczowka.com
I jeszcze fotki w zakładce "Mieszkają wśród nas".
Dziękuję.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
avc napisał(a):I opublikowane ...
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.chomiczowka.com">www.chomiczowka.com</a><!-- w -->
Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego w podpisie zdjęcia jest "Warszawa 2002"? To może błędnie sugerować że zdjęcie jest z 2002 roku. Krzysztof zmarł w 2001.

Pozdrawiam - Jacek
Odpowiedz
Majek napisał(a):Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego w podpisie zdjęcia jest "Warszawa 2002"? To może błędnie sugerować że zdjęcie jest z 2002 roku. Krzysztof zmarł w 2001.
Wszystkie zdjęcia są w katalogu 1982 co mogłoby (i słusznie) sugerować, że są z 1982 roku. No cóż...
Było:
Krzysztof Maria Sieniawski, "Pod dobrą datą", Warszawa 2002
Teraz jest:
Fotografia pochodzi z książki "Pod dobrą datą", Krzysztof Maria Sieniawski, Warszawa 2002

Wydawało mi się, że Warszawa 2002 powszechnie skojarzy się z "Pod dobrą datą" - ale jak widać niekoniecznie, za co serdecznie przepraszam.
Ech, my podróżnicy...
Pozdrawiam.
Odpowiedz
I pomyśleć, że z panem Krzysztofem byliśmy prawie sąsiadami...
Kto wie, może nawet kupowałem Świat Młodych w jego kiosku... Wink
Odpowiedz
"... I wiosną na Kwitnącej znów zakwitną kwiaty."
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Znalazłem zdjęcie K. M. Sieniawskiego z 1990 roku z koncertu w warszawskim Staromiejskim Domu Kultury, na którym Krzysztof był honorowym gościem.

Pozdrawiam - Jacek
Odpowiedz
avc napisał(a):"... I wiosną na Kwitnącej znów zakwitną kwiaty."
A wśród nich, zakwitł L'Eclerc Smile

[ Dodano: 28 Czerwiec 2006, 21:59 ]
Majek napisał(a):Znalazłem zdjęcie K. M. Sieniawskiego z 1990 roku z koncertu w warszawskim Staromiejskim Domu Kultury, na którym Krzysztof był honorowym gościem.
A wiesz może czyj to był koncert?
Odpowiedz
Tak się składa że wiem całkiem dokładnie - mój i mojej żony Smile

Wykonywaliśmy piosenki napisane przeze mnie do tekstów Krzysztofa.

Pozdrawiam - Jacek
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A wśród nich, zakwitł L'Eclerc Smile
No cóż... Dokładniej mówiąc ów supermarket "zakwitł" w miejscu kaźni sprzed lat. Nie podam szczegółów bo ... no powiedzmy bo to nie ma większego znaczenia kto kogo i po co akurat w tym miejscu katował . Wcześniej był tu ogród Państwa Chomiczów, który otaczał Ich siedzibę. To wszystko najlepiej pamiętają stare, sadzone jeszcze przez Chomiczów drzewa. Niektóre z tych drzew ocalały do dziś.
A zakwitają tylko kwiaty - zauważył to już pan Krzysztof - ten "przedwiosennych snów doręczyciel". Miał okazję nie raz, bo ganiał tędy z torbą z listami żeby zarobić na swój zwyczajny chlebuś codzienny. Z poezji - nawet Takiej - wyżyć się nie dało.
Kuba Mędrzycki napisał(a):A wiesz może czyj to był koncert?
Dzięki uprzejmości Majka mamy informację o tym koncercie:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.chomiczowka.com/index.php?menu=Home#1990">http://www.chomiczowka.com/index.php?menu=Home#1990</a><!-- m -->
Jeszce raz dziękuję, Jacku.

PS. Poprawiłem link, bo źle działał.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Wydaje mi się, że poniższe odnośniki jeszcze się w tym wątku nie pojawiły, a być może kogoś zainteresują:
Zdjęcie z lat sześćdziesiątych (I)
Zdjęcie z lat sześćdziesiątych (II)
Nekrolog Krzysztofa Marii Sieniawskiego
Pozdrawiam!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):Zdjęcie z lat sześćdziesiątych (I)
Zdjęcie z lat sześćdziesiątych (II)
To jest to samo zdjęcie. Jakaś literówka w linku pewnie.
Odpowiedz
Skąd pochodzi to zdjęcie? Chodzi o wydawnictwo (źródło). W jakich okolicznościach zostało wykonane? A nekrolog z jakiej jest gazety?
Pozdrawiam.
Odpowiedz
stopawel napisał(a):To jest to samo zdjęcie. Jakaś literówka w linku pewnie.
Poprawiłem, dzięki!
avc napisał(a):Skąd pochodzi to zdjęcie? Chodzi o wydawnictwo (źródło). W jakich okolicznościach zostało wykonane? A nekrolog z jakiej jest gazety?
Zdjęcia pochodzą ze strony IX Liceum Ogólnokształcącego im. Klementyny Hoffmanowej, wedle informacji zamieszczonej tamże, zdjęcia są autorstwa zdjęcia absolwenta z roku 1969 - Dominika Wernica. Wygląda na to, że zostały zrobione podczas jakiegoś balu szkolnego, względnie studniówki. W podaniu adresu bibliograficznego nekrologu zapewne pomocni mogliby się okazać twórcy wzmiankowanej witryny.

Źródło: http://www.hoffmanowa.pl --> Absolwenci --> Wspomnień czar...
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Dzięki Szymonie.
Uzupełniłem wpis w zakładce
mieszkańcy Chomiczówki
strony "nasza Chomiczówka" o wskazane linki i podane informacje.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Trochę może nie w temacie, ale "zagęszczenie" dusz artystycznych tu znaczne no i po starej znajomości poproszę o pomoc. Gdzie szukać informacji i śladów:
... Bohema z Chomiczówki???
Czy byłby jakiś związek z KMS?
Pozdrawiam.
Odpowiedz