Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krzysztof Maria Sieniawski
Czy ktoś z Was ma jakieś dokładniejsze informacje o Krzysztofie Marii Sieniawskim - tym, którego wiersze ("Przyjaciele, których nie miałem", "Śmiech", "Epitafium dla Siergieja Jesienina" itp.) śpiewa Przemek w programach "Mury", "Mury w Muzeum Raju" oraz na great hits "Pokolenie" - kim był, czym się zajmował, kiedy się urodził i umarł? Albo czy wiecie przynajmniej, gdzie zdobyć takie informacje - coś więcej niż w książce K. Gajdy "JK w świecie tekstów"?
A tak poza tym: co sądzicie o takiej twórczości, o tych utworach?
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Odpowiedz
Niestety - niewiele pomogę Sad
Ale proponuję zajrzeć np. do jakiegoś tomiku p. Sieniawskiego (np. Erotikon lub Serce transkontynentalne - tytuły tomików za katalogiem Biblioteki Śląskiej Wink )
Odpowiedz
Krzysztof Maria SIENIAWSKI. Poeta, tłumacz, autor tekstów do piosenek. Był członkiem grupy poetyckiej "Sigma". Laureat konkursu na przekład wierszy Aleksandra Puszkina (1977 r.). Jego teksty śpiewa m. in. Przemysław Gintrowski. Swoje utwory i przekłady publikował m. in. w "Poezji", "Nowym Wyrazie", i "Literaturze na świecie".
Odpowiedz
Mieszkał na warszawskim wawrzyszewie gdzie ostatnie lata prowadził kiosk "Ruchu'.Wcześniej parę lat miał przerwy bo tańczyła w nim "czarodziejka gorzałka".Zmarł na atak serca.
Odpowiedz
Przytoczę wam wywiad z Jackiem Kaczmarskim zamieszczony w książce Krzysztofa Gaidy "JK w świecie tekstów"
Oto on:
KG: Kim był Krzysztof Maria Sieniawski? Bardzo niewiele o nim wiadomo. Jako poeta zaistniał i funkcjonuje chyba do dziś dzięki kompozycjom Przemysława Gintrowskiego.
JK: Zaprzyjaźniliśmy się w latach 70 - tych poprzez ruch studencki. Sieniawski podobnie jak ja fascynował się kulturą rosyjską. Był znakomitym translatorem, głównie Jesienina. Był to bardzo dziwny człowiek, pokomplikowany, z osobistymi problemami. Ale te wiersze są moim zdaniem znakomite: Przyjaciele, których nie miałem, Śmiech, Epitafium dla Sergiusza Jesienina...
KG: Pokolenie..
JK: O tak. Natomiast później w stanie wojennym pogubił się. Zaczął pracować w dodatku kulturalnym do "Żołnierza Wolności" Napisał taki pastisz z mojej Kołysanki (W sierocińcu po dziedzińcu...) taką samą frazą. To był taki paszkwil na mnie, że "po Monachium chodzą ludzie, Jacek Kaczmarski przez RWE..." wsadził tam Żydów: Blumsztajna, Giedroycia, CIA... Bardzo zgrabnie poetycko. Kiedyś mi to przysłał z Polski, skserowałem to w jakimś 1000 czy 2000 kopii i sprzedawałem w czasie trasy po USA po dolarze za egz na fundusz kultury niezależnej. Czyli nieświadomie przysłużył się sprawie. Później kiedy wróciłem z emigracji i śpiewaliśmy z Przemkiem nasze stare rzeczy próbował nawiązać kontakt, przepraszając za swoje błądzenia... A niedawno zmarł... No, ale wówczas w latach 70-tych nasz kontakt sprowadzał się do tego, że Przemek śpiewał jego wiersze a ja rozmawiałem z nim o literaturze rosyjskiej.

Dobra, bo już palce mnie bolą. Tyle myślę że wystarczy. Pozdrovka! Big Grin
Odpowiedz
Dwa miesiące temu zainaugurowałem swoją działalność na tym forum zapytaniem o twórczość Krzysztofa Marii Sieniawskiego. Odzew był niewielki, ale, trwając w konsekwencji, odpowiem sam sobie i podzielę się informacjami, jakie udało mi się zdobyć :lol:.
Za radą Ann zdołałem wreszcie wypożyczyć z "Biblioteki Śląskiej" tomik "Erotikon". Z tyłu na okładce napisano:
Krzysztof Maria Sieniawski urodził się 4 września 1951 r. w Warszawie. Jest laureatem wielu konkursów poetyckich i translatorskich: m.in. na debiut poetycki roku 1973 oraz na nowe przekłady wierszy Puszkina. Publikował m.in. w "Przeglądzie Tygodniowym", "Tu i Teraz", "Kulturze", "Poezji", "Literaturze na świecie". Pracował zawodowo w Zakładach Produkcji Materiałów Budowlanych, RSW Prasa-Książka-Ruch, w Urzędzie Pocztowo-Telekomunikacyjnym, na Polskich Kolejach Państwowych. Obecnie jest redaktorem Działu Literackiego w tygodniku "Kultura". Tomik jest wydany w roku 1986, więc informacji o śmierci Sieniawskiego być jeszcze nie może. Bardzo obszerne archiwum "Literatury na świecie" z przestrzeni lat 1975-1990 mam w domu, pogrzebię i poszukam. Archiwum "Kultury" niestety nie posiadam.
A wiersze są dość specyficzne. Zresztą - oceńcie sami. "Erotikon" dedykowany jest żonie poety, Lidii Magdalenie, otwierają go motta z Villona i z Leśmiana.

Erotyk z Dostojewskim

Jak Dostojewski jestem zły
zły i sentymentalny
mam wiersze - wierne dzikie psy
mam wiersze - smutne palmy

I wyznaczają stromy szlak
zdyszanych chorych wierszy
dzieciństwa mego biały szlak
i ścierwnik dni dzisiejszych

A gdy ku tobie ruszą dni
Znad gniazda na obłokach
łza spłynie wolno kroplą krwi
ze zmrużonego oka

1973

Erotyk baśniowy

Byłaś mi baśnią w której przeloty
wschodnich haremów bagdadem chmur
dla ciebie kułem w ścianie erotyk
ryczał w mej krtani zabity tur

Skarby Sezamu tobie rzuciłem
do pantofelków uszytych z gwiazd -
zanim mi serce żmija spowije
ruszę do Mekki ostatni raz

W las Ali-Baby pod świstem batów
arabskich porwę na okup win
o Allach Akbar Machomet ratuj
ty mi się powróć - egipski Sfinks

1975
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Odpowiedz
Igor napisał(a):zdołałem wreszcie wypożyczyć z "Biblioteki Śląskiej" tomik "Erotikon".
Czy mógłbym dostac informację kto wydał ten tomik, w którym roku i adres wydawnictwa jezeli jest podany w stopce. To samo jesli chodzi o tomik "Serce transkontynentalne". Bede wdzieczny za informacje. I jeszcze czy to sa jedyne tomiki wierszy Sieniawskiego, czy wydał coś jeszcze? Pozdrawiam
Odpowiedz
K.M. Sieniawski zmarł w 2001 r., był nekrolog w GW (poeta, krytyk literacki i filmowy, tłumacz z jęz. rosyjskiego).
"Erotikon" wydały Iskry w 1986 r.
"Serce transkontynentalne" wyd." Studencka Oficyna Wydawnicza Zrzeszenia Studentów Polskich "Alma-Press", też w 1986r. w serii: Sfinks - seria debiutów i promocji
Znalazłam jeszcze jedną pozycję: "Historyjka - wiersze" wyd. przez Oficynę Wydawniczą Rampa - Teatr na Targówku w 2001 r.

Pozdrawiam
ata
Odpowiedz
ata napisał(a):"Erotikon" wydały Iskry w 1986 r.
"Serce transkontynentalne" wyd." Studencka Oficyna Wydawnicza Zrzeszenia Studentów Polskich "Alma-Press", też w 1986r. w serii: Sfinks - seria debiutów i promocji
Znalazłam jeszcze jedną pozycję: "Historyjka - wiersze" wyd. przez Oficynę Wydawniczą Rampa - Teatr na Targówku w 2001 r.

Pozdrawiam
ata
Wielkie dzieki za te informacje. Czy te tomiki sa gdzies jeszcze do zdobycia? Pozdrawiam
Odpowiedz
Obawiam sie, że będziesz miał kłopoty z kupnem tych książek. Może w jakimś antykwariacie? Wrzucałam w google, ale nic nie się znalazło. Pozostaje jeszcze szperanie po bibliotekach; istnieje coś takiego jak wypożyczanie międzybiblioteczne, tzn. jedna biblioteka w Twoim imieniu coś wypożyczy z innej. Spróbuj, życzę powodzenia.

ata
Odpowiedz
Droga (Drogi?) Ata. Z przykrością musimy Cię poinformować, że aby dalej pisać na forum musisz się zarejestrować.
Odpowiedz
Nie wiem, czy to pełna bibliografia Sieniawskiego, w każdym razie w Bobliotece Narodowej w Warszawie jest trochę:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://alpha.bn.org.pl/search*pol/asieniawski/asieniawski/1%2C11%2C37%2CB/exact&FF=asieniawski+krzysztof+maria+1951+2001&1%2C11%2C">http://alpha.bn.org.pl/search*pol/asien ... &1%2C11%2C</a><!-- m -->

pozdrawiam

Staszeq
Odpowiedz
Jesli komuś bardzo zależy , to mam trochę wierszy Krzysztofa w rękopisach i maszynopisach.
Odpowiedz
To może być ciekawe. Proszę o kontakt na priv.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Po pierwsze - muszę odkopać te papiery, bo nie zaglądałem do nich z dziesięć lat.

Po drugie - zastanawiam się czy i - komu - przekazać oryginały. Bodaj w 1990 roku, Krzysztof powierzył mi wszystko co miał z nadzieją, że może z tej poezji powstaną piosenki, tak jak z innych Jego wierszy do których dorobiłem muzyczki, i które tu i ówdzie wykonywałem. On wtedy, po 1989 roku, był trochę zdesperowany. Dużo pisał na tematy polityczne tamtego gorącego okresu. Próbował tym zainteresować i Przemka, i Jacka. Czasami się zagalopował w niewłaściwym adresowaniu swoich ataków (to znany wątek, opisany przez samego Jacka i cytowany gdzieś na tym forum).

Może w wolnej chwili, po trochu uda się co ciekawsze rzeczy poskanować i w tej formie pokazać światu.

Pozdrawiam wszystkich - Jacek Majewski
Odpowiedz
K.M.SIENIAWSKIEGO "HISTORYJKA - wiersze", wydawnictwo OFICYNA WYDAWNICZA RAMPA Warszawa 2001, str 260

K.M.SIENIAWSKIEGO "BYL TAKI FILM - wiersze", wydawnictwo OFICYNA WYDAWNICZA RAMPA Warszawa 2001, str 110

(...z tego co wiem, MacB jest zbieraczem roznych tego typu ciekawostek, postaraj sie go dyskretnie podpytac... ;-) )
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Majek napisał(a):Może w wolnej chwili, po trochu uda się co ciekawsze rzeczy poskanować i w tej formie pokazać światu.
Czy udało się może Panu znaleźć tę wolną chwilę? Bardzo lubię wiersze Pana Sieniawskiego i chętnie bym poznał jakieś dotychczas (mi i tak zwanemu ogółowi) nieznane.

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):Czy udało się może Panu znaleźć tę wolną chwilę?
Przejrzałem trochę starych papierów, ale do Sieniawskiego się - na razie - nie dokopałem. Za to odnalazłem trochę pamiątek po Jacku, więć jak już dorwę skaner... Smile

Mam natomiast obydwa tomiki ("Serce..." i "Erotikon"). Jeżeli nie da się tego kupić to mogę jakoś przy okazji udostępnić.
Szymon napisał(a):Czy udało się może Panu
Daruj sobie Szymonie tego Pana. Internet jest dostatecznie zaśmiecony bez tych dodatkowych paru liter Wink

Pozdrawiam - Jacek
Odpowiedz
Majek napisał(a):Daruj sobie Szymonie tego Pana. Internet jest dostatecznie zaśmiecony bez tych dodatkowych paru liter

Jak sobie życzysz :wink: A tak poważnie to "Pan" "dodał" mi się przypadkiem, bo akurat pisałem tak zwany "mail oficjalny" w mniej więcej tym samym czasie :wink:

A co do tomików no to znakomicie - może tomiki Pana Sieniawskiego w jakiejś formie dałoby się udostępnić na przykład na Wiadomej stronie (tutaj ukłon w stronę Administratorów :wink: ) w końcu istnieje pewien związek między JK, a KMS, nieprawdaż?
A jeśli chodzi o pamiątki po Jacku, to tych nigdy za wiele :wink: , więc jak tylko dorwiesz jakiś skaner to Smile

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Tak się składa, że Krzysztof Maria Sieniawski był moim wójkiem - był bratem mojego Ojca. Historie siejące plotki że miał kiedyś kiosk ruchu itp. są nieprawdziwe. Posiadam jego wszystkie rękopisy, i tysiące wydań każdych z jego książek. Jeśli chcecie jakiś konkretnych informacji na jego temat to piszcie!
Odpowiedz
Myśle, że byłbyś nieocenioną pomocą dla Piotrka Matczuka - chodzi o rękopisy.

Pozdrawiam
Filip
Odpowiedz
Zainteresowanych KSIĄŻKAMI !!! zapraszam do kontaklu mailowego - moge odsprzedać pare sztuk. Według informacji, którą zaciągnałem przed chwilą od ojca, Krszysztof prowadził jednak kiosk (wraz z matką) ale nie był to szczególnie długi okres, swego czasu był listonoszem, pisał fraszki i krótkie wiersze do "tele tygodnia".

Mój adres emial: <!-- e --><a href="mailto:wszystko4@wp.pl">wszystko4@wp.pl</a><!-- e -->
Moje gg: 9236747
Odpowiedz
Sieniawski Miki, napisałem do ciebie prywatną wiadomość

pozdrawiam Big Grin
Odpowiedz
Albo wywies to na allegro ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Ja mam lepszy pomysł. Może spróbuj sporządzić listę rzeczy i książek które posiadasz, podaj orientacyjną cenę i zamieść tu na forum? Być może chętni się znajdą. Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Ja mam lepszy pomysł. Może spróbuj sporządzić listę rzeczy i książek które posiadasz, podaj orientacyjną cenę i zamieść tu na forum? Być może chętni się znajdą. Pozdrawiam
To nie jest zły pomysł... ale jeśli zdecydowałbyś się na wystawienie wyżej wzmiankowanych przedmiotów na allegro to dla pewności napisz o tym i tutaj.

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Cześć!
Sieniawski Miki napisał(a):Posiadam jego wszystkie rękopisy, i tysiące wydań każdych z jego książek.
Hmmm... ośmielę się z ciekawości zapytać - masz też rękopisy do "Przyjaciół..." czy "Jesienina"? Może mógłbyś podesłać jakieś skany - AA z pewnością chętnie zamieszczą w jakimś dziale na stronie... Smile
Co do książek - to fantastycznie! Dołączam się do prośby przedmówców o jakąś informację/wycenę (sam jestem zainteresowany) Smile
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Michał
Odpowiedz
Wychodzi mi na to, że moje ulubione "piosenki Kaczmarskiego" to piosenki Gintrowskiego do wierszy Sieniawskiego. "Przyjaciele których nie miałem", "Pejzaż z szubienicą", "Śmiech" czy absolutny diament - "Epitafium dla Jesienina". Takie piękne, bogate, wieloznaczne - dokładnie takie, jaka winna być poezja.
Ci co zginęli idą w bohatery
Ci co przeżyli muszą walczyć dalej
Odpowiedz
MichałGadziński napisał(a):Wychodzi mi na to, że moje ulubione "piosenki Kaczmarskiego" to piosenki Gintrowskiego do wierszy Sieniawskiego. "Przyjaciele których nie miałem", "Pejzaż z szubienicą", "Śmiech" czy absolutny diament - "Epitafium dla Jesienina".
Prawdę mówiąc dokładnie na tym samym się złapałam...ale potem słucham piosenek zupełnie Jackowych i zaczyna mi się wydawać co innego, więc już sama nie wiem jak to w końcu jest Smile
Odpowiedz
MichałGadziński napisał(a):"Pejzaż z szubienicą"
To jest, przyjacielu, tekst Kaczmarskiego - nie Sieniawskiego. :'
Odpowiedz