Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szkoła imienia Jacka Kaczmarskiego
Otrzymałem właśnie mail informacyjny, że w dniu 12 października 2007 roku w I Liceum Ogólnokształcącym w Olsztynku odbędzie się uroczystość nadania imienia Jacka Kaczmarskiego tej placówce.

Należy pogratulować nauczycielom i dyrekcji szkoły, że ich starania mające na celu nadanie szkole tak wielkiego patrona, uwieńczone zostały sukcesem.

Gratulacje!
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Należy pogratulować nauczycielom i dyrekcji szkoły, że ich starania mające na celu nadanie szkole tak wielkiego patrona, uwieńczone zostały sukcesem.
Słusznie! Dołączam się do gratulacji!
Odpowiedz
Luter napisał(a):Dołączam się do gratulacji!
Ja rowniez, szczegolnie, ze przypomina mi sie dyskusja na temat czy Jacka Kaczmarskiego bedzie sie znac za powiedzmy 200 lat. Zalezy to od nas - teraz, od tego jak duzo my zrobimy. Milo i dobrze, ze dyrekcja i nauczyciele pomysleli o JK. Smile
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Bardzo słuszna i cenna inicjatywa. Przynajmniej wśród absolwentów nie powinny się zdarzyć osoby, które na nazwisko Kaczmarski reagują zdziwieniem „A kto to?....”. Ostatnio na taki egzemplarz wpadłem w pracy – człowiek 25-letni, po studiach, z pozoru dobrze zorientowany w sprawach tego świata – a nie spotkał się … ech…

Do takiej szkoły chętnie bym pochodził... Ciekawe, czy szkolny hymn to będzie coś z repertuaru JK? Proponuję „Szkołę” :rotfl:
[i]A jeszcze inni - pojęć gracze -
Bawią się odwracaniem znaczeń
I, niezliczone czerniąc strony,
Stawiają domki z kart znaczonych.[/i]
Odpowiedz
Freed napisał(a):Ciekawe, czy szkolny hymn to będzie coś z repertuaru JK?
Też mnie to zastanawia. Smile
Strona szkoły: <!-- m --><a class="postlink" href="http://eduapple.pl/olsztynek/">http://eduapple.pl/olsztynek/</a><!-- m --> - informacji o hymnie brak, albo słabo szukałem...
Koszulki za to mają fajne: <!-- m --><a class="postlink" href="http://eduapple.pl/olsztynek/koszulka.htm">http://eduapple.pl/olsztynek/koszulka.htm</a><!-- m --> Big Grin W takim mundurku chętnie bym pochodził Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Aż żal, że się już jest po liceum ;(
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Na stronie szkoły podanej przez pkoselę m.in. ciekawe wyniki sondy „Co myślisz o wyborze Jacka Kaczmarskiego na partona naszej szkoły?”

Bardzo dobry wybór (liczba głosów: 53) - 29%
Może być (25) - 14%
Jak nie jego, to kogo? (4) - 2%
Nie mam zdania (5) - 3%
Raczej nie (8) - 4%
Patron tak, ale nie on (15) - 8%
Zdecydowanie nie! (42) - 23%
Ale o co chodzi? (29) - 16 %

Daje to pogląd, choćby przybliżony, na postrzeganie postaci JK w środowisku tegoż LO (przypuszczam, że uczniowie szkoły oddali większość głosów w tej sondzie).
Odpowiedz
Freed niestety w większości szkół tak ta sonda by wyszła, ponieważ w każdym liceum można na palcach policzyć młodzież słuchającą JK, a nieco więcej wiedzących o kim mowa...
Odpowiedz
Cytat:Branie na poważnie wyników badań surowo wzbronione.
:rotfl:
Nie ma czym się przejmować, aczkolwiek chętnie poczytałbym argumenty oddających głosy na każdą opcję.
Odpowiedz
W każdym razie na tej podstawie trudno mówić o zgodzie co do osoby tego patrona.
Odpowiedz
pkosela napisał(a):
Cytat:Branie na poważnie wyników badań surowo wzbronione.
:rotfl:
Nie ma czym się przejmować, aczkolwiek chętnie poczytałbym argumenty oddających głosy na każdą opcję.
Wcale się nie przejmuję ani nie traktuję wyników śmiertelnie poważnie. Zastanawia mnie jedynie, dlaczego taka duża grupa (w sumie 35%, licząc głosy „zdecydowanie nie” + „patron tak, ale nie on” + „raczej nie”) jest przeciw. Jakie są najczęstsze motywy takiej niechęci? Nieznajomość twórczości, postrzeganie przez pryzmat „barda Solidarności”, etykieta „pijaka i awanturnika”? Inne przyczyny?
Jaśko napisał(a):W każdym razie na tej podstawie trudno mówić o zgodzie co do osoby tego patrona.
Ano trudno. Myślę jednak, że gdyby ktoś przeprowadził podobną ankietę w tym LO za kilka lat, wyniki będą inne – dużo więcej głosów będzie za. Po prostu: siła słowa i muzyki JK. Taki ze mnie optymista, a co Smile .
Odpowiedz
Freed napisał(a):Jakie są najczęstsze motywy takiej niechęci? Nieznajomość twórczości, postrzeganie przez pryzmat „barda Solidarności”, etykieta „pijaka i awanturnika”? Inne przyczyny?
No, oglądał ktoś może program "Rozmowy w toku", a bo ja wiem...
Freed napisał(a):Myślę jednak, że gdyby ktoś przeprowadził podobną ankietę w tym LO za kilka lat, wyniki będą inne – dużo więcej głosów będzie za. Po prostu: siła słowa i muzyki JK. Taki ze mnie optymista, a co
Też myślę, że za kilka lat wyniki będą inne. Ale w siłę słowa i muzyki działającą na ogół tobym raczej nie wierzył.
Odpowiedz
Luter napisał(a):a bo ja wiem...
Kiedy widzisz, ja bylam na Powazkach przed tym programem i widzialam/slyszalam totalna nieznajomosc JK - wiesz taki szlak od Kuronia do Kaczmarskiego -jakby przymusowa wycieczka, zeby program odwalic. Niestety ze strony nauczycielki.Uczniowie wygladali na zazenowanych tym, ze mi przeszkodzila nad zaduma (siedzialm i rozmyslalam). Pisalam to w jednym z moich pierwszych postach na forum . Jesli nauczyciele robia takie wycieczki to trudno, zeby wielu uczniow to zainteresowalo. Ci, ktorzy graja, nawet przy ognisku, albo 'tylko' sluchaja beda za, inni po takich wycieczkach obojetni, przeciwni...Nie mysle,ze 'Rozmowy w toku' cos tu zmienily. Poza tym wielu ludzi po prostu nie lubi takiej muzyki czy poezji.Trzeba pamietac, ze my jestesmy milosnikami Jego poezji, wiele osob spoza tzw.srodowiska po prostu albo nie wie kto to, albo kojarzy jedynie z Solidarnoscia.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Też myślę, że za kilka lat wyniki będą inne. Ale w siłę słowa i muzyki działającą na ogół tobym raczej nie wierzył.
Co zatem sprawi, Twoim zdaniem, że te wyniki będą inne?
Odpowiedz
Freed napisał(a):Co zatem sprawi, Twoim zdaniem, że te wyniki będą inne?
To samo, co sprawia, że nikt lub prawie nikt w wątpliwość by nie poddał, że Herbert, Miłosz czy Szymborska na bycie patronem zasługują. A przecież znajomość poezji wyżej wymienionych jest niemal równie mierna jak znajomość twórczości Kaczmarskiego. Ludzie lubią uleganie stereotypom, więc jak się oswoją, że "ten" Kaczmarski to nie tylko gitarą w mur bił, to i wyniki będą inne - co nie oznacza, że docenią Jackową twórczość.
Odpowiedz
Luter napisał(a):nikt lub prawie nikt w wątpliwość by nie poddał, że Herbert, Miłosz czy Szymborska na bycie patronem zasługują
Znam co najmniej jedną osobę, która nienawidzi Miłosza za to tylko, że... trafiła temat z nim związany na maturze i była nieprzygotowana, stąd kiepski wynik. Dziwnymi ścieżkami chadzają ludzkie sympatie i antypatie...
Odpowiedz
Freed napisał(a):Przynajmniej wśród absolwentów nie powinny się zdarzyć osoby, które na nazwisko Kaczmarski reagują zdziwieniem „A kto to?....”
E, tam. Nie przesadzaj. Ja tam do dziś za bardzo nie wiem, kim był patron mojej szkoły. I nie sądzę, aby w przypadku moich kolegów z klasy, było inaczej. Smile Wszystko zależy od tego, czy poza nadaniem imienia szkole, będą za tym faktem szły inne imprezy "towarzyszące" typu koncerty itp.
Freed napisał(a):Jakie są najczęstsze motywy takiej niechęci?
Ano takie, że młodzież ma najczęściej w dupie to kto jest patronem ich szkoły. Nie ma to dla niej większego znaczenia kto i czy w ogóle szkoła nosi czyjeś imię.
Odpowiedz
Luter napisał(a):
Freed napisał(a):Jakie są najczęstsze motywy takiej niechęci? Nieznajomość twórczości, postrzeganie przez pryzmat „barda Solidarności”, etykieta „pijaka i awanturnika”? Inne przyczyny?
No, oglądał ktoś może program "Rozmowy w toku", a bo ja wiem...
Nie przejmuj się Lutrze. To nie ma znaczenia historycznego. *-`-

Pozdrawiam.

Pat
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):E, tam. Nie przesadzaj. Ja tam do dziś za bardzo nie wiem, kim był patron mojej szkoły. I nie sądzę, aby w przypadku moich kolegów z klasy, było inaczej. Smile
[...] młodzież ma najczęściej w dupie to kto jest patronem ich szkoły. Nie ma to dla niej większego znaczenia kto i czy w ogóle szkoła nosi czyjeś imię.
Może w podstawówce tak, ale w liceum świadomość chyba trochę większa? Nie wierzę, że można nie mieć zielonego pojęcia o patronie swojego ogólniaka. Myslę, że jakby ktoś miał to całkiem w dupie, to nie odpowiadałby w sondzie w ogóle lub zaznaczyłby „nie mam zdania” albo „ale o co chodzi”.
Odpowiedz
Mnie dziwi przede wszystkim "zdecydowanie nie!"

A ja próbowałam się dowiedzieć kim jest patron mojego ogólniaka, i nawet poczytałam coś, ale mętne to było jak... i tym sposobem wiem tylko, że był politykiem Big Grin
Jednak widziałam kiedyś sondę w telewizji, gdzie pytanao uczniów ogólniaka im. Słowckiego kim był patron i odpowiedzi były bardzo kiepskie. Ale to mogła być manipulacja wypowiedziami Wink Tzn. tak sie pocieszam Big Grin
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):A ja próbowałam się dowiedzieć kim jest patron mojego ogólniaka, i nawet poczytałam coś, ale mętne to było jak... i tym sposobem wiem tylko, że był politykiem
Oczywiście, nie sposób przez cztery lata(albo i pięć, bo oblałem w drugiej klasie Tongue), nie wiedzieć kim był patron, kiedy jego popiersie stoi niemal w wejściu do budynku szkoły. Jednak, informacja o nim sprowadzała się do kilku zdań informacji wyjętej z encyklopedii. Nic poza tym. A więc jak już pisałem, dobrze by było, gdyby władze rzeczonej placówki, wysiliły się i organizowały regularne koncerty i tym podobne atrakcje związane z Patronem.
Odpowiedz
Patronem mojej podstawówki był niejaki Janek Krasicki. Ciekawe, kto dziś pamięta tę osobę. Smile)
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Patronem mojej podstawówki był niejaki Janek Krasicki. Ciekawe, kto dziś pamięta tę osobę
Hej! mojej tez! I nie bylam wtedy zainteresowana kto zacz.
W ogolniaku patronem byl Wyspianski...
Odpowiedz
Mojego ogólniaka też jest Wyspiański i choćbym nie chciała, to wiem, kto zacz.
Wycieczka, popiersie w szkole, ślubowanie w listopadzie przed grobem na Skałce...
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Inicjatywa fajna, rzeczywiście.
Elzbieta napisał(a):Nie mysle,ze 'Rozmowy w toku' cos tu zmienily.
Zmieniły. Prowadziłam już kilka rozmów z ludźmi, którzy wiedzą, kim był JK, ale nie interesowali się jego twórczością głębiej. Jaki mieli argument, który miał jakby uwłaczać artyście, a być może być usprawiedliwieniem, że ktoś nie wiedział, że "Mury" miały inną końcówkę niż się mu zdawało?
- E tam, on to pijak był, wredny, zły ojciec, tak krzywdził ludzi.
- A skąd wiesz?
- Widziałam "Rozmowy w toku" z jego córką.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Zmieniły.
Dokładnie. Spotkałem się z taką samą reakcją w chatce studenckiej w Zyndranowej(miejsce w sumie nie ma znaczenia,ale się chwalę, ze byłem). Jedna z koleżanek, którą tam poznałem od razu skojarzyła Kaczmarskiego przez właśnie "Rozmowy w toku". Wiedzę na jego temat wyniosła z programu i powiedziała, że po tym co usłyszała miała małą ochotę zagłębiać się w twórczość.
Odpowiedz
Hmmm... Ja za to usłyszałam, że jedynym plusem Kaczmarskiego jest to, zejuż nie żyje (sic!)

Pozdrawiam
Odpowiedz
Nowo powstająca awantura przeniesiona do Karczmy:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=5441">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=5441</a><!-- m -->
Odpowiedz
Artur napisał(a):Nowo powstająca awantura przeniesiona do Karczmy:
Ale co awanturniczego jest w moim poście? Zgadzając się z przedmówcami uzasadniłem swoje zdanie. Zrobiłem to w sposób całkowicie cywilizowany. Tak samo jak Jodynka, Oli i Agatka uważam, że "Rozmowy w toku" zaszkodziły publicznemu wizerunkowi JK i to w jakiś sposób tłumaczy wynik głosowania w szkole, której dotyczy bieżący wątek. To rzeczowo i na temat też już nie można pisać?
Odpowiedz
Luter napisał(a):Ale co awanturniczego jest w moim poście? Zgadzając się z przedmówcami uzasadniłem swoje zdanie. Zrobiłem to w sposób całkowicie cywilizowany. Tak samo jak Jodynka, Oli i Agatka uważam, że "Rozmowy w toku" zaszkodziły publicznemu wizerunkowi JK i to w jakiś sposób tłumaczy wynik głosowania w szkole, której dotyczy bieżący wątek.
Też się z tym zgadzam, że ten program zaszkodził, ale nie uważam, by w tym samym poście trzeba było umieszczać swoje wynurzenia na temat berseis. Każdy sobie wyrobi opinię sam nie musisz nikogo uświadamiać. To nie szkółka niedzielna.
Odpowiedz