Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Pastisz w twórczości Jacka Kaczmarskiego"
Oto i obiecany ciag dalszy / rozwiniecie :

« Kontakt » nr 3/1989, marzec ’89, miesiecznik redagowany przez czlonkow i sympatykow „Solidarnosci“, Paryz.

Na okladce wybrane tytuly, m.in.: „Jacek Kaczmarski – pastisze“.

Strony 94-101 :
Tytul : Jacek Kaczmarski
Podtytul : Wiersze

Teksty (pierwodruki) utworow :
Dylan
Stalker
Odnosimy sie...
Ofiara
Duch czasu
Kosmopolak. Paryz I
Kosmopolak. Paryz II (Demonstracja pod Ambasada)

Tekst italikiem :
Jacek KACZMARSKi – poeta, kompozytor, wykonawca piosenek i piesni o charakterze historyczno-literackim, odbieranych przewaznie jako utwory polityczne – skonczy w biezacym roku trzydziesci dwa lata. Brakuje mu wiec jednego roku do magicznej dla poetow – zdaniem Wlodziemierza Wysockiego – liczby Trzydziesci Trzy. Na razie jeszcze pisze, czasami wystepuje, pracujac rownoczesnie w sekcji polskiej Radia Wolna Europa.
Istotna pozycja w jego tworczosci sa pastisze i parafrazy utworow poetyckich i filmowych. Ponizej prezentujemy niektore z nich.

Zdjecie JK (czarno-biale, male).

Przypuszczam ze ten maly tekscik towarzyszacy tez jest autorstwa JK.
Pozostaje do ustalenia co mial na mysli JK, dlaczego dal do druku wlasnie te „pastisze i parafrazy“.
W oczekiwaniu na sugestie Kolezanek i Kolegow Forumowiczow...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
No to teraz ja Smile . Bezczelnie podpinam się pod cudzy temat, bo akurat mam taki sam i bez sensu zakładać nowy. Praca to nie maturalna, a roczna na MISH (nieważne, nie pytajcie Wink ). W sumie o radę chciałam prosić odnośnie jednej rzeczy - dokonałam pewnego rozróżnienia (tak roboczo, z uwzględnieniem wcześniej koncepcji Genetta, że zasadniczo takie rozróżnienie nie ma sensu;P) na pastisz stylu (tutaj jako przykład "Barykada", jako że się trochę znam na Baczyńskim), pastisz konkretnego utworu (ryzykuję, że "Epitafium dla Jasieńskiego" jest pastiszem "buta w BUTonierce") i na pastisz gatunku. Pokrywać się z tym ma rozróżnienie na funkcję - swoistego hołdu (Baczyński), polemiki w formie autopolemiki (Jasieński) i... no i właśnie z tym ostatnim mam kłopot. Myślałam, że mam coś takiego w pracy olimpijskiej sprzed dwóch lat, ale wcięło mi ostateczną wersję :/ . Roboczo przyjęłam "Odę do mojego (wstydliwego) księgozbioru", ale może jest coś lepszego, na co nie wpadłam?
(Błagam o wyrozumiałość dla moich wyborów i koncepcji - to jedna z 3 prac rocznych, które muszę napisać i szczerze mówiąc, jeśli będę musiała za dużo na nią poświęcić, to w ogóle przestanę spać...)

Na marginesie - wrocławian (i nie tylko oczywiście, ale nie sądzę, żeby było warto jechać z zbyt daleka Smile) ) pozwolę sobie zaprosić na konferencję naukową "Uczta", organizowaną przez wrocławski MISH (piątek 22 maja o 14), gdzie będę zmuszona zaprezentować efekty mojej dotychczasowej pracy.
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Odpowiedz
basik napisał(a):pozwolę sobie zaprosić na konferencję naukową "Uczta", organizowaną przez wrocławski MISH (piątek 22 maja o 14)
a coś więcej ? np miejsce, czego konferencja dotyczyć będzie ?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.stepniarz.pl">http://www.stepniarz.pl</a><!-- m -->
Odpowiedz
:wstyd: .
Miejsce - Instytut Historii UWr, sala 108.
Konferencja jest "ogólnohumanistyczna", jak nazwał to organizator. A bardziej wprost, to po prostu studenci MISHu prezentują referaty dotyczące prac rocznych.
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Odpowiedz