Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trudna miłość - i znów religia...
Simon napisał(a):Nie czepiaj sie warstwy leksykalnej, jeno odnieś się do sensu.
Spalding przytoczył TAKI SAM argument jakiegi wczesniej uzyłeś Ty. mają taka sama wagę.
dokladnie...
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
Simon napisał(a):ekshibicjonizm religijny.
objawiający się w samym stwierdzeniu, że wierzę i publikowaniu tekstów, które z tejże wiary wynikają.
Simon napisał(a):Nawet swoisty religijny masochizm, gdyż stawiając się w roli strażnika wiary i Pierwszego Forumowego Ewangelisty
absolutnie nie masz racji Simonie. Nie podniecam się tym, że ktoś mnie znielubi za poglądy, umeczenniczyć tez się nie dam. Ja jestem bardzo grzeszne zwierzę Big Grin , w szeregi ministrantów nie ciągnęło mnie nigdy, ale nazywam sprawy po imieniu.
Czytam i wracam do Słowa Wink , że pozwolę sobie zacytować Mistrza Kaczmara. A w Słowie białe jest białe, czarne jest czarne, zaś dogmat pozostanie dogmatem. Bronię wyłącznie dogmatów. Aureolki sobie nie przyprawiam Wink

[ Dodano: 7 Sierpień 2007, 15:32 ]
Simon napisał(a):TAKI SAM argument jakiegi wczesniej uzyłeś Ty
a w którym miejscu?

[ Dodano: 7 Sierpień 2007, 15:34 ]
Spalding! to Sitno? Sitno koło Zamościa? Smile
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Nie podniecam się tym, że ktoś mnie znielubi za poglądy
O własnie!
Bez przerwy sypiesz tekstami w styli: "niewazne, że mnie ktoś znielubi, niewazne ilu osobom się narażę itd itp.".
Owszem, podniecasz sie tym. Wyobraziłes sobie, że Twoja wiara i jej pokazówki SĄ NA PEWNO nie na rekę forumowiczom i będziesz godnie zbierał cięgi za swa wiernośc dogmatom. Cały czas do tego nawiązujesz: że ktos Cie znielubi za poglądy, że narazisz sie komus...

[ Dodano: 7 Sierpień 2007, 15:36 ]
Sławek napisał(a):a w którym miejscu?
o spalonych słóńcem...
Odpowiedz
Sławek napisał(a):Opowiesz dowcip o Holokauście i spotka Cię powszechne potępienie,
czyżby istnieli tacy małostkowi ludzie?
Sławek napisał(a):Nie apostołuję, nie ewangelizuję, nie głoszę kazań, niech jednak dogmat pozostanie dogmatem.
Tak mówią członkowie wszelakich kultów. twierdząc iż
Sławek napisał(a):A zdanie mógłbyś zmienić, bo kiedyś zmieni je każdy ateista, takie jest moje zdanie Wink , nawet jeżeli większość uwierzy dopiero wtedy, kiedy zobaczy.
ewangelizujesz, moim skromnym zdaniem.

W pewnym okresie chodziłam regularnie do kościoła, modliłam się, dawałam na jałmużnę, aż pewnego dnia zaczęłam zadawać pytania:

-Czemu Matka Boska musiała być dziewicą? Dlaczego jako jedyna w Biblii jest 'w porządku', nie byłą grzesznicą, prostytutką itp, i do tego musi być dziewicą?

odpowiedź: Nie wierzysz w cuda?

-Wierzę, ale cuda się nie zdarzają od tak, nic się nie pojawia z niczego, cudem są cudowne zbiegi okoliczności. A dlaczego trzeba dawać 10% dochodów na jałmużnę?

odpowiedź: Bo Bóg oddaje tym którzy dają

-aha, to dlatego Bóg nie pomaga żebrakom, bo nie pomagają sobie?

odpowiedź: tak

-Dlaczego Matki nie powinny mieć prawa do decydowaniu się czy zatrzymać dziecko czy nie?

odpowiedź: Wiesz, jak byłaś wczoraj w kościele na wieczorowej mszy, zobaczyłem że diabeł Cię trzyma za rękę.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Te słowa:
Nie podniecam się tym, że ktoś mnie znielubi za poglądy, umeczenniczyć tez się nie dam.
Odnoszą się do tych zarzutów:
Simon napisał(a):stawiając się w roli strażnika wiary i Pierwszego Forumowego Ewangelisty prowokujesz drobne lub spore złośliwości pod swym adresem - po to by sie potem pławić w aureoli męczennika za wiarę. Ewidentnie to sprawia Ci przyjemność
Simon napisał(a):Owszem, podniecasz sie tym. Wyobraziłes sobie, że Twoja wiara i jej pokazówki SĄ NA PEWNO nie na rekę forumowiczom i będziesz godnie zbierał cięgi za swa wiernośc dogmatom.
tak faktycznie Wink na pokaz piszę co myslę
Simon napisał(a):o spalonych słóńcem...
aaa, to zestawiasz z tymi muchami na gównie Big Grin no dobre, dobre
"Nie sposób zrozumieć dziejów narodu polskiego - tej wielkiej tysiącletniej wspólnoty, która tak głęboko stanowi o mnie, o każdym z nas - bez Chrystusa."
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):nie ewangelizuję, nie głoszę kazań
Nie? To przepraszam, nie zauważyłem.
Sławek napisał(a):nie szukam sobie schronienia w żadnej rysie tej twarzy

8o

A w ogóle to używasz brzydkich wyrazów w opisie.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
A Markowa co? Jeszcze z miasta nie wróciła, czy sprząta po weselu?
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):A dlaczego trzeba dawać 10% dochodów na jałmużnę?
a które zdanie Katechizmu Kościoła Katolickiego stanowi o owych 10 %?
berseis13 napisał(a):-Dlaczego Matki nie powinny mieć prawa do decydowaniu się czy zatrzymać dziecko czy nie?

odpowiedź: Wiesz, jak byłaś wczoraj w kościele na wieczorowej mszy, zobaczyłem że diabeł Cię trzyma za rękę.
rozwiń proszę, bo nie zrozumiałem tego fragmentu Twojego posta.
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):to zestawiasz z tymi muchami na gównie
To taki sam argument jak Twój.
Skoro ilość wierzących ma uwiarygodnić w Twoich oczach sens wiary to dlaczego ilośc much nie ma uwiarygodnić wartości gówna?
Sławek napisał(a):na pokaz piszę co myslę
Skoro sam sie religijnie onanizujesz na forum - to chyba na pokaz, no nie?
Odpowiedz
Ale pięknie się wątek rozwinął Smile . Simon vs Sławek, wirtuozi słownej szermierki jak zwykle znajdą temat do przekomarzań- jak nie pan z kredkami, to sztuka wersyfikacji, jak nie ona- to Marysia, tfu- Miriam. Aż miło zrelaksować się po pracy.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
Simon napisał(a):Skoro sam sie religijnie onanizujesz na forum
Simon, ja robię to z Tobą Wink

[ Dodano: 7 Sierpień 2007, 16:00 ]
Simon napisał(a):Skoro ilość wierzących ma uwiarygodnić w Twoich oczach sens wiary to dlaczego ilośc much nie ma uwiarygodnić wartości gówna?
bo człowiek nie mucha, a uczucia religijne, to nie wrażenia kulinarne (muchy w gównie)?
Jan Paweł II
Odpowiedz
bryce napisał(a):jak nie ona- to Marysia, tfu- Miriam
O przepraszam, ja nic nie pisałem o Marysiach. No, chyba tylko o Marysi i siedmiu krasnoludkach... A może to chodzi o tą samą... :rotfl:
Sławek napisał(a):robię to z Tobą
Rozumiesz pojęcie onanizmu? Wink
Sławek napisał(a):bo człowiek nie mucha, a uczucia religijne, to nie wrażenia kulinarne (muchy w gównie)?
A jesli to sa wierzące muchy?
Odpowiedz
Simon napisał(a):Rozumiesz pojęcie onanizmu? Wink
ale chodzi Ci o metodologię, doznania zmysłowe, wrażenia foniczne, czy zachowania behawioralne?
Jan Paweł II
Odpowiedz
Sławek napisał(a):ale chodzi Ci
O to, że do tego nikt Ci nie jest potrzebny.
Odpowiedz
Simon napisał(a):O to, że do tego nikt Ci nie jest potrzebny.
aaaa, czyli nie chodzi Ci o wersję niemiecką Wink
szwedzką miałeś na myśli :agent:
Jan Paweł II
Odpowiedz
Dokładniej: wersję religijną.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Dokładniej: wersję religijną.
znaczy przez prześcieradło? :wstyd:
Jan Paweł II
Odpowiedz
Przez aureolę, póki jest taaaka malutka...
Odpowiedz
Simon napisał(a):póki jest taaaka malutka...
to już pedofilia
Jan Paweł II
Odpowiedz
No patrz, nie dość, że onanista, ekshibicjonista, masochista to jeszcze męczennik pedofil... :rotfl:
Musisz uzupełnić dane w profilu Wink
Odpowiedz
Simon napisał(a):onanista, ekshibicjonista, masochista to jeszcze męczennik pedofil... :rotfl:
toś mi dorobek doczepił Wink
no tego się nie robi kolegom
Jan Paweł II
Odpowiedz
berseis13 napisał(a):W moim przekonaniu Bozia (tak się mówi u nas w domu) była młodą dziewczyną, kobietą, tak jak każda z nas, myślę że jest jej miło bycie nazwaną 'Marysią'
Oj, tu byłbym ostrożny. Jakby nie było, nie umarła chyba młodo, choc oczywiście w pewnym istotnym okresie życia faktycznie była młoda ??
Sławek napisał(a):prawa, to ja Przemku jestem absolwentem, więc nie ucz z łaski swojej ojca jak sie dzieci robi Smile
Ja tylko chciałem zwrócic uwagę, że w prawie jest konkretnie ustalone, czym jest obrażanie uczuc religijnych (przedmioty i miejsca kultu o ile pamietam)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Sławek napisał(a):toś mi dorobek doczepił
Zaraz zaraz - do pedofilii sam sie przyznałes, Stary Big Grin
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Simonie, praktycznie moze urodzic sie dziecko poczete bez fizycznego kontaktu miedzy kobieta a mezczyzna, slyszles o sztucznym zaplodnieniu - teoretycznie i dziewicy. Tyle, ze nie moglaby zostac 'zawsze dziewica' bo sam porod by ja tego pozbawil...no chyba,ze cesarka..
Psychicznie nadal byłaby dziewicą!!
Sławek napisał(a):Myślę, że pytanie o to jakież to poświęcenia spadły na Maryję powinno stawiać jego autora w bardzo niekorzystnym świetle w oczach każdego człowieka, który coś w życiu przeczytał i kończył jakieś szkoły.
Ale ja nie uważam by Maria się jakoś szczególnie poświęciła. A zwłaszcza gdy się określa, to jako nadludzkie poświęcenie. Ojciec Kolbe poświęcił się równie, albo bardziej od niej w moim odczuciu.

[ Dodano: 7 Sierpień 2007, 17:48 ]
Sławek napisał(a):z tego co zasłyszałem posiada także pewien "dorobek literacki",
Nie no, dorobku literackiego, to chyba nie posiadam .
Sławek napisał(a):W kościele nie widzę teatru, a chyba bym zobaczył, gdyby ktoś tam robił teatr
Hmmm, a ja widzę teatr, chocby w czasie mszy. Dla mnie cała liturgia, ceremoniały, formułki to teatr.
Simon napisał(a):Docent - pochwal się, bo nie wiedziałem.
Hmmm, to może relacje z Bieszczad na liście (poszukam i Ci podeślę Smile)

[ Dodano: 7 Sierpień 2007, 17:57 ]
berseis13 napisał(a):czyżby istnieli tacy małostkowi ludzie?
Pewnie tak... A ja tam lubie każdy dowcip, który jest śmieszny (dla mnie)Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
berseis13, trudno w obecnym świecie, realiach zachować wiarę w obliczu tego co się dzieje w Kościele. Kościół tworzą ludzie. Ludzie nie zawsze mają rację bo są tylko ludźmi. Dlatego ja osobiście nie bardzo sugeruję się prawami kościelnymi. Jałmużna moim zdaniem odeszła od samej istoty dzielenia się jaka została zapisana na kartach Ewangelii.

Prosiłbym jeszcze o jedno- Jeśli możecie nie patrzcie na ogół katolików przez pryzmat Radyja i Trwam, ks Jankowskiego i grona wielu innych świętojobliwych. Zdarzają się porządni ludzie, a Chrześcijaństwo ma bardzo piękne założenia. Szkoda tylko, że coraz częściej od nich odchodzi.
...o wierzb warkoczach
o dziewczynie

poeta milczy...
Odpowiedz
Sławek napisał(a):na pewne tematy po prostu żartowac nie wolno i tyle.
Wiara, to jeden z tych tematów.
Chrzanisz. Zachowujesz się jak ci Żydzi,którzy tych,co wykonali fałszywie Szalom alejkum,gotowi są sądzić za antysemityzm.
A ten kawał rozśmieszył do łez wielu katolików...
A co do Waszej dyskusji - to zacietrzewiłeś się jak trzynastka jakaś. Bo bronisz wiary? Ale przed czym do cholery? Przed złośliwościami Simona i Przemka? Ta Twoja obrona wygląda jak polowania na komara wg Monty Pythona...
Sławek napisał(a):co nie jest realnym faktem? Niepokalane poczęcie?
Można niepokalanie począć bez tych metod proponowanych przez Elżbietę,ale to trzeba mieć wyjątkowego pecha Smile
Odpowiedz
Sławek napisał(a):co nie jest realnym faktem? Niepokalane poczęcie?
Z całą sympatią Sławku, ale to ani realny ani fakt.
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Sławek napisał(a):
berseis13 napisał(a):-Dlaczego Matki nie powinny mieć prawa do decydowaniu się czy zatrzymać dziecko czy nie?

rozwiń proszę, bo nie zrozumiałem tego fragmentu Twojego posta.
Że jak już nie ma argumentów, to się upokarza drugą osobę. Jakoby 'ateista' było słowem gardzącym, lub żałosnym.
"Chude Dziecko"
Odpowiedz
Alek napisał(a):Taka urocza rozmowa się zaczęła na temat niepokalanego poczęcia,że aż przypomnę dowcip [... - ] wielka parówka
Ale co te dwa pojęcia mają ze sobą wspólnego?
Simon napisał(a):No, Alek wszak powrócił - odniósł się do "niepokalanego" poczęcia.
Jakoś nie zauważyłem. Jak dotąd o Niepokalanym Poczęciu praktycznie nikt nie napisał tu ani słowa.
Simon napisał(a):To taki sam argument jak Twój.
Skoro ilość wierzących ma uwiarygodnić w Twoich oczach sens wiary to dlaczego ilośc much nie ma uwiarygodnić wartości gówna?
Nieprawda. Sławek użył argumentu z 2,1 mld na twój docinek, jakoby był jedyną osobą wierzącą, co miało być spowodowane udarem słonecznym (swoją drogą, czy nie ociera się to o sytuację wartą ostrzeżenia?). W takiej sytuacji powołanie się na większą liczbę osób podobnie myślącą jest prostym zbiciem tego pseudoargumentu - po prostu to nie udar jest przyczyną jego stanu umysłu. Przepraszam, że tłumaczę, jak krowie na rowie, ale sami (ze Spaldingiem) używając takich kontrargumentów do tego prowokujecie. Gdyby Sławek uzasadniał samą prawdziwość przekonań religijnych liczbą wierzących, wtedy może argument Spaldinga miałby jakiekolwiek znaczenie, ale tak nie jest.
Mat napisał(a):berseis13, trudno w obecnym świecie, realiach zachować wiarę w obliczu tego co się dzieje w Kościele.
Bo ja wiem? Nie przesadzałbym z wyjątkowością naszych czasów w tym względzie.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
piotrek napisał(a):2,1
piotrek napisał(a):swoją drogą, czy nie ociera się to o sytuację wartą ostrzeżenia?
Chodzi Ci o punkt 2.1 regulaminu?
Odpowiedz