Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wywiady, wywiady po diabła wywiady
---------------
Olaff22 napisał(a):1) „O młodzieży na koncertach Wojny postu z karnawałem.” – źródło tego wywiadu nie jest nieznane. Wywiad przeprowadził Piotr Bukartyk w programie telewizyjnym o pt.„Noc bardów” albo Wieczór Bardów – nie pamiętam dokładnie tego tytułu. Była swego czasu mowa o tym wywiadzie na Liście. Wówczas także nie pamiętałem tytułu ale mnie KN poprawiał podając tytuł prawidłowy. Arturze, jak poszukasz w archiwum Listy, to na pewno znajdziesz tamtą rozmowę.. Szukaj po słowie „Bukartyk”.

jak "Fakt" -pisze kontekst faktuWink
"Gazeta Wyborcza wybiórczo"

---------------------
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Olaff22 napisał(a):1) „O młodzieży na koncertach Wojny postu z karnawałem.” – źródło tego wywiadu nie jest nieznane. Wywiad przeprowadził Piotr Bukartyk w programie telewizyjnym o pt.„Noc bardów” albo Wieczór Bardów – nie pamiętam dokładnie tego tytułu. Była swego czasu mowa o tym wywiadzie na Liście. Wówczas także nie pamiętałem tytułu ale mnie KN poprawiał podając tytuł prawidłowy.
"Powrót bardów".
Były dwa powroty bardów. Jeden: trio Kaczmarski, Gintrowski, Łapiński, drugi: Kaczmarski, Łapiński.

Olaff22 napisał(a):3) Program – koncert w Starej Prochowni nagrano gdzieś w 1992 roku. Koncert JK, PG i ZŁ składał się z piosenek granych w ramach cyklu „Mury w Muzeum Raju”. Dodatkowo panowie grali też kilka piosenek z Wojny postu z Karnawałem. Nie można jednak pisać, że Jacek mówi w wywiadzie o młodzieży na koncertach Wojny postu z karnawałem. On tam raczej opowiada o młodzieży, która przychodziła na koncerty „Mury w Muzeum Raju”. W wywiadzie mowa jest o programie WPzK, który WŁAŚNIE powstał.
Nieprawda!
Kaczmarski mówi tam również o koncertach "Wojny postu z karnawałem".
Programy "Powrót bardów" z udziałem JK nagrywane były w pierwszej połowie 1993 roku, a więc już po pierwszej trasie koncertowej "Wojny..." (premiera "Wojny..." miała miejsce 2 listopada 1992 roku w Olsztynie, a ostatnie koncerty pierwszej trasy - 19 listopada w warszawskiej Filharmonii Narodowej i 20 listopada (dwa koncerty) w Rivierze.

KN.
--------------
Ty, wypasiony na Ikacu -
1 -naprawione
2 - naprawione
3 - poczekam na czym stanie...
4 - dodamy troszkę później, ale już sobie to zanotowałem na karteczce i przykleiłem do monitora (Dziękuje kochanie Smile )
5 - naprawione
6 - naprawione - oczywiście, ze czytam. Po prostu niedopatrzenie
--------------------
Ty, wypasiony na Ikacu -
Poprawione. Myśle, że teraz powinno być lepiej. Teraz chyba zajmę się tymi skanami.
--------------------
Olaff22 napisał(a):Wywiad z Niedźwiedzkim...
Ten dziennikarz nosi nazwisko: NIEDŹWIECKI. Zbiorowa ignorancja wszystkiego nie upoważnia nas chyba do takich lapsusów.
ThV.
Akurat Olafa22, to się czepiłeś zbyt nadgorliwie zwłaszcza używając słow o ignorancji ...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Być może jest tak jak napisałeś, Olaff-owi nie zarzucam ignorancji zbiorowej. Postać Marka Niedźwieckiego jest w muzycznym światku znana. Jak się już pisze nazwisko, to warto je pisać poprawnie, nie uważasz? ThV.
No chyba wszystko poprawione.
-------------------
Zakres poprawiony

Z tymi datami to już tak namieszałeś, że ja nic nie wiem... teraz dobrze?

Dodane Smile
No, teraz jest najlepiej, jak do tej pory ale.... Tongue
jest jedno ale
otóż, ja jestem pewien (to z wypowiedzi JK przede wszystkim wynika) że wywiad z Bukartykiem, w którym oprócz JK mówi też PG iZŁ (ten wywiad o publiczności) został przeprowadzony w 1992.
Natomiast ten drugi wywiad, teno piosenkach biesiadnych, z całą pewnością przeprowadzony przez Bukartyka w programie "Powrót bardów", jest prawdopodobnie z 1993 roku.
Arturze, pamiętasz rozmowę o programie Bukartyka? Tą rozmowę prowadzoną niedawno na forum? Była w niej mowa, że programy z udziałem JK były dwa - jeden z JK, PG i ZŁ i drugi, późniejszy tylko z JK i ZŁ. Ten drugi, późniejszy, jest prawdopodobnie z 1993, natomiast pierwszy jest NA PEWNO z 1992 r.
Ufff...

Ja się czepiam tych dat nie dla samego czepiania, ale przede wszystkim dlatego, że Twoja strona o JK jest jak narazie najlepszą stroną w Sieci na temat Jacka. Takie rozmaite chronologiczne nieścisłości, zwazywszy na fakt, że ta strona jest najlepszym kompedium wiedzy o JK, po porstu rażą.

Pamiętajmy, że w najbliższym czasie nikt sensownej biografii JK nie napisze. Są bowiem tacy, co mają jakąś wiedzę, ale nie mają metodologicznego przygotowania, które pozwoliłoby im napisać taką pracę, albo tacy, co mają metodologiczne przygotowanie i mogliby napisać biografię, ale nie mają dostatecznej wiedzy. Tak czy siak sensowna (podkreślam: rzetelna i sensowna) biografia nie powstanie w najbliższym czasie. Dlatego właśnie ta strona pełni rolę jednego z lepszych źródeł wiedzy o JK. Dobrze by było, żeby to źródło było, w miarę możliwości, rzetelne.
"Ja nie jestem wyrazicielem nastrojów społecznych, lecz wyrazicielem samego siebie"
Czy tylko mi się pierwsza strona tego wywiadu otwiera do połowy?
Do Olaffa :

W ramach "dyskusyj" spowodowanych wywieszeniem przez Adminka wypowiedzi Lysiaka cytowales bardzo ciekawe FRAGMENTY wywiadow JK:

"I
"Chyba Adam Michnik powiedział przed dziesięciu laty: "Ja wierzę w Boga, tylko sam o tym nie wiem". Ja też nadal nie wiem. Ale z pewnością ten motyw w mojej twórczości i moim życiu istnieje. [...]. Wiele moich piosenek ma jako temat szukanie Boga, bo szukanie Boga jest - znów - szukaniem sensu w chaosie. Ale trudno mi się jeszcze zaszeregować. To jest sprawa zbyt poważna, żeby tak rzucać hasłami - jestem tu, albo tu"
Fragment cytowany opublikowano w pomatonowskim śpiewniku "Raj" z 1991. Pełna wypowiedź jest w Sztandarze Młodych z 18 maja 1990 r.
II
"Jestem zwolennikiem tezy Lema: nie było nic przedtem i nic nie będzie potem dla człowieka [b]bytu biologicznego[b]. Jednocześnie wierzę w jakiś absolut czy niebywałą tajemnicę, ale ona nie przenosi człowieka poza śmierć. Nie ma tak zwanej duszy"

Wydaje mi sie ze wywiady te NIE FIGURUJA na tej Witrynie, poswieconej niejakiemu JK. Czy moglbys je podrzucic Adminom, by je tutaj wywiesili, by wszyscy mogli je sobie poczytac ?

TN
tomekzemleduch - naprawione
thomas - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/wywiady/jeszcze.php">http://www.kaczmarski.art.pl/wywiady/jeszcze.php</a><!-- m -->
Za link dziekuje ale... mnie chodzilo o :

"Fragment cytowany opublikowano w pomatonowskim śpiewniku "Raj" z 1991. Pełna wypowiedź jest w Sztandarze Młodych z 18 maja 1990 r."

a tego nie widzialem...