Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olsztyn'2007
Moi drodzy, pozwólcie, że wyjaśnie kilka kwestii.Jeżeli kogoś interesuje kwestia kwalifikacji do Olsztyna to z "Nadzieji" takową otrzymała Pani Oczki, która zajęła w tamtym roku 1 miejsce i z tego co wiem od organizatorów, będzie występowała w Olsztynie, tak więc ktoś o takiej możliwości z organizatorów wiedział.
Co do mojej osoby, to ja sama chciałam wystąpić w kwalifikacjach wstępnych dlatego by było wszystko jasne ( mogłam skorzystać z conajmniej 2 kwalifikacji i to nie z " Nadzieji")
Pawle, co do Ciebie to liczyłam raczej na dobre rady, a nie na niedowierzanie i docinki. Chciałabym, żebyś dobrze zrozumiał, że ja nazywam się Banasik, a nie Mędrzycki, chociaż z Kubą mi sie bardzo dobrze współpracuje i bardzo sobie tą współpracę cenie. W każdym bądź razie nie dam się wplątać w animozje między wami.
Tak jakoś dziwnie wyszło, ze obydwu was bardzo cenie.
Troche żałuję , że ten temat zaistniał na forum, bo aż się zaczynam bać tego Olsztyna.
Pozdrawiam
Eliza
Odpowiedz
Elizo, ponieważ jak dotąd nie miałyśmy okazji porozmawiać dłużej niż trwa jedno uściśnięcie dłoni... Serdeczne gratulacje Wink
I pytanie do Ciebie i Kuby: skąd wybór Nawiedzonej XX w i Rublowa? Wink
Pozdrawiam...
Odpowiedz
Elizo trzymam kciuki za Twoj wystep w Olsztynie. Cieszy fakt, że Jacka tworczosc bedzie znowu obecna na tym festiwalu. Mam nadzieje, ze pobyt w Olsztynie bedzie dla Ciebie tak samo duzym doświadczeniem, jak dla mnie.
Pozdrawiam
tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
eliza napisał(a):awle, co do Ciebie to liczyłam raczej na dobre rady, a nie na niedowierzanie i docinki.
Elizo, nie było moją intencją czynienie docinków. Po prostu wyraziłem swoje wątpliwości co do repertuaru. I tyle. Kuba wyjaśnił mi, ze repertuar jest dobry. Wyjaśnienia te przyjąłem.

Życzę Ci pełnego sukcesu, Elizo. Z całą pewnością lepiej w Olsztynie dobrze zaśpiewać Jacka, niż prezentowac autorską tandetę. Liczę, ze konkurs wygrasz.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Elizo, nie było moją intencją czynienie docineków.
No cóż, jak głosi stare porzekadło: dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
eliza (do Kuby i Pawła) napisał(a):Tak jakoś dziwnie wyszło, ze obydwu was bardzo cenie.
Nie wiem, Elizo, czy to zestawienie któremukolwiek z nich się spodoba.
Paweł Konopacki napisał(a):Z całą pewnością lepiej w Olsztynie dobrze zaśpiewać Jacka, niż prezentowac autorską tandetę.
Czy masz kogoś konkretnego na myśli?
Odpowiedz
Luter napisał(a):Czy masz kogoś konkretnego na myśli?
Podobno, jak coś piszę to mam zawsze Ciebie na myśli Wink No, ale akurat w tym przypadku, o dziwo, uwaga ma chrakter ogólny.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Podobno, jak coś piszę to mam zawsze Ciebie na myśli Wink No, ale akurat w tym przypadku, o dziwo, uwaga ma chrakter ogólny.
Wiesz, Pawle, po Tobie mogę się spodziewać również i tego, że zarzucisz mi prezentowanie autorskiej tandety. W końcu zostałem już nazwany kapryśną gwiazdą (nie przez Ciebie wprawdzie, ale zawsze).
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):o dziwo
O Pawle,
jeszcze na dodatek tak się brzydko do Lutra zwracasz :rotfl:
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
PMC napisał(a):
Paweł Konopacki napisał(a):o dziwo
O Pawle,
jeszcze na dodatek tak się brzydko do Lutra zwracasz :rotfl:
Z Ciebie PMC, to normalnie Mistrz Ciętej Riposty, nie ma co!
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Z Ciebie PMC, to normalnie Mistrz Ciętej Riposty, nie ma co!
Ciekawe w takim razie, kto jest Clownem Szydercą?
Eeee tam, takie sobie podśmiechujki robię Wink

Pozdrawiam wszystkich serdecznie Smile
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
PMC napisał(a):eee tam, takie sobie podśmiechujki robię
Szanowny Panie Poeta, czy ja się do Pana przy...lam? To weź Pan się odwal ode mnie.
Odpowiedz
Luter napisał(a):
PMC napisał(a):eee tam, takie sobie podśmiechujki robię
Szanowny Panie Poeta, czy ja się do Pana przy...lam? To weź Pan się odwal ode mnie.
Naprawdę w tym zdaniu nie miałem nic złego na myśli. Jeżeli moje intencje zostały odczytane jako atak, to przepraszam.
Łączę pozdrowienia Smile
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Chodziło o "o dziwo". W każdym razie przeprosiny przyjmuję i pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
Cisza taka jakaś, czy cóś...
Jako zwolennik pełnej informacji (to pewnie zboczenie zawodowe) pozwoliłem sobie przeformatować "ślepy" (tj. bez nazwisk wykonawców, których niestety nie podano) program konkursu z <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.spiewajmypoezje.pl">www.spiewajmypoezje.pl</a><!-- w -->

XXXIV Ogólnopolskie Spotkania Zamkowe
"Śpiewajmy Poezję"
28 czerwca - 1 lipca 2007 r.
Sponsor Główny - PKO Bank Polski
Sponsor Srebrny - Grupa PZU

28 czerwca godz. 21.30 dziedziniec zamkowy
Koncert Konkursowy I
Laureatka 2006 Magdalena Krzywda
reżyseria: Jerzy Satanowski
akompaniament: Jacek Kita
prowadzenie: Magdalena Szydłowska
Grzegorz Turnau - "Historia pewnej podróży"

29 czerwca godz. 17.00 zamek - wstęp wolny
Promocje Literackie
Krystyna Gucewicz - "Przytul mnie", "Tabletki na miłość"

29 czerwca godz. 21.30 dziedziniec zamkowy
Koncert Konkursowy II
Laureatka 2006 - Lena Piękniewska
prowadzenie: Magdalena Szydłowska
Maria Peszek - koncert "miasto mania na żywo"
Srebrny Sponsor - Grupa PZU

30 czerwca godz. 21.30 zamek
KONCERT GALA Laureaci 2007

Poezja Grzegorza Ciechowskiego - koncert "Halucynacje"
reżyseria: Wojciech Kościelniak
opracowanie muzyczne: Marcin Partyka
prowadzenie: Jan Wołek
występują: Mirosław Czyżykiewicz, Katarzyna Groniec, Natalia Grosiak, Mariusz Kiljan, Magda Kumorek, Mariusz Lubomski, Maria Peszek, Magdalena Schejbal, Grzegorz Turnau, Jan Wołek.

1 lipca godz. 16.00 zamek - wstęp wolny
Koncert dla całej rodziny - "Magiczna kraina z piosenkami, czyli Festiwal Pana Tenorka na bis"
występują: Budzik, Ruda, Piksel z telewizyjnego programu "Budzik"

1 lipca godz. 20.00 Warszawa, Park Sowińskiego
„Echa Spotkań Zamkowych”
Laureaci 2007
Poezja Grzegorza Ciechowskiego - koncert "Halucynacje"
[[[to ostatnie patrz za gosiafar - <!-- m --><a class="postlink" href="http://cojestgrane.pl/wydarzenie/30985/miasto/Warszawa/">http://cojestgrane.pl/wydarzenie/30985/miasto/Warszawa/</a><!-- m --> ]]]
Pozdrowienia
Andrzej Jaskuła, RN

[ Dodano: 26 Czerwiec 2007, 20:55 ]
Raven87 wrote:
Czy wie ktoś jak szeroki repertuar prezentują występujący na wspomnianym "Koncercie Młodego Pokolenia"? Jeżeli więcej niż 2-3 utwory może warto by było odwiedzić!

Wg programu Teatru Atelier na PN 27 i WT 28 sierpnia br. nazywa to:
Z MŁODEJ PIERSI SIĘ WYRWAŁO

"Pamiętajcie o śpiewaniu
Przecież zawsze tu było
W czasie zwątpienia dodaje wam skrzydeł
Budzi serce, by się tliło
Pamiętajcie o śpiewaniu
Które życia jest radością
Zapomnieniem, które koi nieszczęścia
Poezją i miłością"
(parafraza utworu Jonasza Kofty)

Nieustający Festiwal Śpiewający "Z młodej piersi się wyrwało" powstał z inicjatywy Jerzego Satanowskiego, a jego organizatorami są Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku oraz Teatr Atelier im. Agnieszki Osieckiej w Sopocie. Ideą festiwalowych koncertów jest zaprezentowanie najzdolniejszych wykonawców młodego pokolenia - laureatów ogólnopolskich przeglądów i festiwali piosenki - jak najszerszej publiczności.

I dużo to, i jednocześnie mało (informacji)
Pozdrowienia
AJ
edit: nie działał mi link gosiafara, teraz powinien
Odpowiedz
To ja jeszcze pozwolę sobie uzupełnić olsztyńskie informacje o pełną listę uczestników konkursowych zmagań:

Katarzyna Borek
Eliza Banasik
Emilia Goszczycka
Michał Kosela
Piotr Kosewski
Malwina Koteluk
Aleksandra Krysian
Aleksandra Kwiatkowska
Magdalena Łowkiel
Wojciech Makowski
Izabela Małagowska
Filip Małek
Alicja Pyziak
Anna Sokołowska
Dominika Świątek
Piotr Szauer
Patrycja Trzoch

Jury: Katarzyna Groniec, Krystyna Gucewicz, Grzegorz Turnau, Jan Wołek.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Michał Kosela
Zbierzność nazwisk?
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
tmach napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Michał Kosela
Zbierzność nazwisk?
Nic mi na ten temat nie wiadomo...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Najświeższe wieści z Olsztyna są takie, że Eliza dostała wyróżnienie. Nie znam nazwisk pozostałych laureatów, bo chwilowo nie ma mnie w Olsztynie. Wiem tylko tyle, że jury przyznało 3 wyróżnienia i 4 nagrody główne(w tym Grand Prix).
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Najświeższe wieści z Olsztyna są takie, że Eliza dostała wyróżnienie.
Gratulacje dla Elizy! W tym wieku wyróżnienie w Olsztynie to jest duża rzecz.

A swoją drogą:
Jest (w właściwie chyba był, bo sądząc z posta Kuby, coś się zmieniło) taki zwyczaj podczas Spotkań Zamkowych, że po drugim wieczorze konkursowym, około północy przedstawiciel jury wychodził do oczekujących w tzw. klubie festiwalowym (stoliki i mała knajpka znajdujące się na czymś, co można nazwać podzamczem, albo podjazdem do zamku) wykonawców i przedstawiał garść informacji zaczerpniętych werdyktu jury. Rzecz w tym, że owa garść informacji to była zawsze (piszę "zawsze", bo byłem w Olsztynie 4 razy, dwa razy jako wykonawca, dwa razy jako widz) lista osób,które dostały promocję do koncertu galowego. Ale nigdy przed koncertem nie podawano kto i jakie miejsce dostał, jaką nagrodę. Na tą informację czekało się do końca, do chwili, gdy prowadzący koncert galowy wyczytał nazwisko wykonawcy i podał zajęte miejsce.
Widzę, że ten ładny i emocjonujący zwyczaj się zmienił, bo koncert galowy mamy dzisiaj a werdykt jury w detalach jest już znany. Przyznam, żę tamta tradycja przeciągania i trzymania w napięciu wykonawców bardziej mi się podobała, niż nowa świecka bezstresowa. Właśnie ze względu m.in na towarzyszące emocje Olsztyn wyjątkowo, spośród innych przeglądów się zapamiętuje.

Swoją drogą, może na koncercie finałowym będą przedstawiciele festiwalu krakowskiego. Wówczas - czego Elizie życzę - jest spora szansa, aby Eliza dostała promocję (niezależnie od zdobytej nagrody) do wzięcia udziału w konkursie SFP.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Sprzed pół godziny

Wg radia Olsztyn dziś 12.00 – nagrodzono 8 osób,
w tym:
- Malwina Koteluk
- Alicja Pyziak z Bielawy
- Anna Sokołowska
- Emilia Goszczycka

Kto zdobył które miejsca i kto zdobył Grand Prix – dowiemy się publicznie później
Transmisja koncertu o 21.30 – trzeba mieć RealPlayer (można wgrać z Radia Olsztyn via google)

Z innych informacji nieantenowych: Eliza Banasik zdobyła jedno z wyróżnień.
Elizo, gratulacje Smile

Andrzej Jaskuła
Odpowiedz
Wiadomo też, że dzisiejszy koncert laureatów będzie rejestrowany przez tv i wyemitowany w TVP2 15go lipca.
No, a jutro powtórzenie dzisiejszego koncertu w Warszawie, w Parku Sowińskiego, o 20tej.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Z nasłuchu Radia Olsztyn

Fragment wywiadu dla Radia Olsztyn „sprzed” koncertu [fragmenty]
Jan Wołek (przew. jury) - tak wiele wyrazistych osobowości
J.W. - poziom bardzo wysoki
J.W. - 17 [wykonawców, mocno] przebranych
J.W. - trzeba by 13-14 nagrodzić
J.W. - Ania Sokołowska, wyjątkowy głos, wyszkolony, o pięknej barwie
J.W. – [występują] coraz młodsi [jakieś głupoty o wieku niemowlęcym]
J.W. - i wychodzi 15/16-latka, nie - 14-latka [i] śpiewała Karczmarskiego
J.W. - … egzystencjalny tekst [myślałem, że bez zrozumienia] [myślałem że będzie] dramat – ale wybroniła się
R.O. – tak, usłyszymy ją, została jedną z laureatek...

Protokół czytany przez G. Turnaua
Wyróżnienie w postaci prawa występu na niniejszym koncercie [laureatów]
- Eliza Banasik [„Rublow”, akompaniament Kuba Mędrzycki]
- Aleksandra Krysian
- Aleksandra Kwiatkowska
- Wojciech Makowski

III miejsca i kwota 3000 zł ufundowana przez prezydenta miasta Olsztyna
- Emilia Goszczycka

II miejsce i kwota 5000 zł ufundowana przez ZAIKS
- Malwina Koteluk

I miejsce i kwota 7000 zł ufundowana przez Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego
- Alicja Pyziak

Główna nagroda [Grand Prix] im. Agnieszki Osieckiej i kwota 10 000 zł ufundowana przez prezesa Telewizji Polskiej
- Anna Sokołowska

Jury z przyjemnością […] wyjątkowo wysoki poziom [tegorocznego] konkursu

Mam nadzieje, że czegoś nie pomyliłem - zapewne za jakiś czas będzie w necie protokół.
AJ
Odpowiedz
Moi drodzy, pozwólcie, że podziele się z Wami wrażeniami z Olsztyna i opowiem o kilku zaistniałych okolicznościach.
Wszystko zaczynało się od warsztatów, na których pracowałam z panem Satanowskim nad interpretacją 2 utworów "Nawiedzona XX wiek" i "Powrót".
Wszystko układało się bardzo dobrze i pan Satanowski był bardzo zadowolony.
Niestety w czwartek, w dniu konkursu wstałam z łóżka z olbrzymią chrypą i chorym gardłem. Na próbie przed konkursem nie zdołałam nic zaśpiewać. Poprostu traciłam głos i nic nie mogłam powiedzieć, także musiałam zejść ze sceny nie zaśpiewawszy żadnej z tych piosenek. Zaczęliśmy gorączkowo się zastanawiać co mamy począć. Popołudniu (próby były rano) , po różnych zabiegach, zaczęłam cokolwiek śpiewać, ale o zaśpiewaniu " Powrotu" nie było nawet mowy. Postanowiliśmy, że na konkursie zaśpiewam " Rublowa". Pan Satanowski był temu przeciwny, gdyż uważał, że "Rublow" na tym konkursie nie będzie zbyt doceniony i że nieznające mnie jury uzna, że jestem zbyt młoda żeby to śpiewać..Ale wkońcu się zgodził przestrzegając, że w tym wypadku może być różnie. Konkurs zaczął się dość nieszczęśliwie, bo pani , która zapowiadała ogłosiła wszem i wobec, że zaśpiewa najmłodsza uczestniczka, asekuracyjnie ogłaszając publiczności, że miałam przed południem ogromne kłopoty z głosem.
Pomimo wszystko uważam, że nie zaśpiewałam najgorzej, ale nie byłam to ja w 100%.
Jan Wołek z jury powiedział po konkursie, że wybroniłam się z sytuacji prawie nie do obrony. Co do innych konkursowiczów to wszyscy twierdzili, że poziom był bardzo wysoki, ale ja mam tu mieszane uczucia, z tym że może sie myle, bo Olsztyn to konkurs, w którym się śpiewa troche inną poezję niż naszego mistrza JK.
Po doświadczeniach olsztyńskich, uważam , że na taki konkurs repertuar należy dobierać trochę inaczej niż ja to uczyniłam.
Laureatów będziecie mieli okazje zobaczyć w TVP2, także sami ocenicie, tylko że na sobotniej gali byłam już całkowicie zdrowa i moje śpiewanie wyglądało już inaczej.
Wkońcu uważam, że mogłobyć dużo lepiej, ale prześladował mnie na tym konkursie straszny pech. Ciesze się jednak, że mogłam tam zaprezentować twórczość na szego mistrza JK, tylko może troche gorzej niż robie to zazwyczaj.

Pozdrawiam wszystkich!
Eliza Banasik
Eliza
Odpowiedz
Twarda jesteś. Piwko.
AJ
Odpowiedz
A tutaj jest kilka fotek ze Spotkań, a także fragmenty wczorajszego występu Elizy podczas galowego koncertu laureatów. Jednakże, moim zdaniem, najlepszy występ związany z olsztyńskim konkursem, miał miejsce dzisiaj w Parku Sowińskiego w Warszawie. Eliza za zgoda i pełną aprobatą pana Satanowskiego, zaśpiewała Powrót. Nagrania z tego wykonania chyba jednak nie będzie, choć widziałem dziś w amfiteatrze, naszą nieocenioną StrefęPiosenki, więc może...?
Oczywiście, nagranie z wczorajszego koncertu w Olsztynie(w dwóch częściach, także warto odtworzyć w odpowiedniej kolejności oba pliki), jest jakości nagrania z aparatu fotograficznego, więc proszę wziąć poprawkę na ten niebagatelny szczegół. Wink
Odpowiedz
Gratulacje, Eliza!
Kuba, a nie masz filmu z występu Dominiki Świątek?
Odpowiedz
Elizo, Kubo, jeszcze raz serdeczne gratulacje, również za dzisiejszy występ w Warszawie! Gdyby nie kłopoty z głosem konkurencja by nie dała rady!
Cieszę się, że znowu Was mogłam usłyszeć "na żywo"! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):choć widziałem dziś w amfiteatrze, naszą nieocenioną StrefęPiosenki, więc może...?
Dziękuję za dobre słowo, ale po doświadczeniach z ubiegłego roku nawet nie zabierałam sprzętu do nagrywania... mówiąc krótko - i tak nie dałoby się nagrać.

Skupiłam się na zdjęciach.
Nagrania z Olsztyna (radiowe) pewnie ściągnę za jakiś czas.

Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Edyta napisał(a):Kuba, a nie masz filmu z występu Dominiki Świątek?
Dominika występowała w drugim dniu przesłuchań konkursowych, kiedy to nie mogłem być w Olsztynie. Bardzo żałuję, bo z tego co mi mówiono, wypadła bardzo dobrze. Co tym bardziej mnie dziwi, że nie znalazła się wśród laureatów tegorocznych Spotkań.

[ Dodano: 2 Lipiec 2007, 00:23 ]
gosiafar napisał(a):Gdyby nie kłopoty z głosem konkurencja by nie dała rady!
Ano właśnie. Pozostaje żałować, że konkurs nie odbywał się dziś. Smile
Odpowiedz