Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Olsztyn'2007
Jest mi niezmiernie miło poinformować, że nasza forumowa koleżanka Eliza Banasik, została zakwalifikowana głosami jury pod przewodnictwem Jerzego Satanowskiego, do udziału w konkursie Spotkań Zamkowych - Olsztyn'2007. Eliza została także zaproszona przez pana Jerzego Satanowskiego do wzięcia udziału w Koncercie Młodego Pokolenia, który odbędzie się w sopockim teatrze Ateliere w dniach 27-28 sierpnia tego roku.
Eliza zaskarbiła sobie przychylność Szanownego Jury olsztyńskich eliminacji, piosenką "Rublow". Podczas samego festiwalu będzie prezentować twórczość naszego Patrona, piosenkami: "Nawiedzona XXw." i "Powrót".
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Gratulację dla Elizy więc! Smile

Wiele bym dał żeby posłuchać tego Rublowa swoją drogą Smile

Czy wie ktoś jak szeroki repertuar prezentują występujący na wspomnianym "Koncercie Młodego Pokolenia"? Jeżeli więcej niż 2-3 utwory może warto by było odwiedzić!

pozdrawiam!
Odpowiedz
raven87 napisał(a):Czy wie ktoś jak szeroki repertuar prezentują występujący na wspomnianym "Koncercie Młodego Pokolenia"?
Jak będę znał więcej szczegółów, to oczywiście podam.
raven87 napisał(a):eżeli więcej niż 2-3 utwory może warto by było odwiedzić!
A jak 2-3, to nie warto? Smile
Odpowiedz
Czy Eliza jest jedyną forumową artystką która się zakwalifikowała?
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz
partycja napisał(a):Czy Eliza jest jedyną forumową artystką która się zakwalifikowała?
Raczej tak, bo podczas przesłuchań, nie zauważyłem nikogo z forumowiczów.
Odpowiedz
partycja napisał(a):Czy Eliza jest jedyną forumową artystką która się zakwalifikowała?
chiiba nie Big Grin
Czyżby lc nie wiedział o tym ??

[ Dodano: 19 Czerwiec 2007, 12:09 ]
PS. choć w zasadzie to jest "związek pośredni"
Odpowiedz
Pils napisał(a):PS. choć w zasadzie to jest "związek pośredni"
Ano. Smile
Partycja wyraźnie pytała o forumowych artystów.
Odpowiedz
Pils napisał(a):Czyżby lc nie wiedział o tym ??
:rotfl:
Wszystko wywęszą Wink
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Czy Pani Dominika będzie prezentować Przesłanie Pana Cogito?
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Tego jeszcze nie wiem Smile
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Te dziesieć osób wymienionych na stronie pod linkiem podanym przez Pilsa to nie są wszyscy uczestnicy. Do konkursu ludzie dostają się też np. zwyciężywszy inne przeglądy. Chyba na tej zasadzie powinni pojechać laureaci ostatniej "Nadziei", czy się mylę?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nawiedzona XXw." i "Powrót".
hmm, w sumie nie moja sprawa, ale chyba repertuar dobrany niezbyt szczęśliwie.
"Nawiedzona XXw" to jest niezwykle spokomplikowana piosenka a przede wszystkim piosenka dla osoby dojrzałej. O ile cenię sobie powagę i elokwencję Elizy, o tyle w jakoś mi się to nie wiedzi, aby ta piosenka zabrzmiała dobrze z ust 14 latki. NO, ale może, może....
Co do "Powrotu" to dość wytarta jest to piosenka. A do tego znana z wykonań co najmniej kilku znanych nazwisk polskiej sceny. Będzie trudno zaśpiewać ten utowór na nowo, naznaczyć piosenkę własną indywidualnością. Ale znów...moze, może...

Sam fesiwal dośc przyjemny. Chociaż towarzystwo piosenkarsko-akompaniatorskie mało ciekawe. Ale i tu zdarzają się wyjątki.

powodzenia, Elizo!
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A jak 2-3, to nie warto? Smile
Ehm... no warto warto... ale cóż, dla 15 min muzyki nie wiem czy wielu forumowiczów by się skusiło przejechać w większości jednak kawał drogi. Zachętą jest miłe umiejscowienie koncertu za to.
Paweł Konopacki napisał(a):Co do "Powrotu" to dość wytarta jest to piosenka. A do tego znana z wykonań co najmniej kilku znanych nazwisk polskiej sceny. Będzie trudno zaśpiewać ten utowór na nowo, naznaczyć piosenkę własną indywidualnością. Ale znów...moze, może...
Pewnie racja, ale ja dodam tylko że gdy usłyszałem Powrót w wykonaniu Elizy pierwszy raz to zrobił na mnie KOLOSALNE wrażenie. Może zabrzmi to trochę przesadnie, ale przyćmił na tę chwilę wykonanie oryginalne. Więc jeżeli jury nie znają wykonania tego utworu przez Elizę to być może jest to jednak nie najgorszy wybór, bo mam wrażenie że Eliza czuje się bardzo dobrze wykonując tą piosenkę. I według mnie nie bez słuszności.

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):hmm, w sumie nie moja sprawa
Już nie chciałem tego pisać. Big Grin
Paweł Konopacki napisał(a):jakoś mi się to nie wiedzi, aby ta piosenka zabrzmiała dobrze z ust 14 latki.
Przede wszystkim, Eliza jak na osobę 14letnią, brzmi niezwykle dojrzale. Ponadto, myślę iż właśnie to połączenie jej młodego wieku z bardzo dobrymi wykonaniami piosenek, wprowadza pewien element zaskoczenia. Smile
Paweł Konopacki napisał(a):chyba repertuar dobrany niezbyt szczęśliwie.
A co ma zaśpiewać? Sen Katarzyny IIgiej, a może Rękopis znaleziony w starych nutach? Smile

Na tej zasadzie, to można powiedzieć, że Eliza nie "powinna" śpiewać jeszcze kilkudziesięciu innych piosenek Jacka.
Rublow, którego śpiewała Eliza na eliminacjach, również jest można powiedzieć piosenką dla dojrzałej osoby. A jednak, wykonanie Elizy, na tyle urzekło jury, że już po pierwszej piosence, Satanowski stwierdził: "w tym przypadku sprawa jest oczywista".
A jak będzie na samym festiwalu? No cóż, zobaczymy. Myślę, że już sam udział w tak ważnej i ciekawej imprezie jaką są Spotkania zamkowe, jest zwłaszcza dla 14letniej osoby, ogromnym wyróżnieniem.
Odpowiedz
Czy będziesz akompaniował Elizie?
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A co ma zaśpiewać?
O ile wiem, zaspiewać to ona już wie, co ma. I ja nie twierdzę, ze jej się nie uda.Nie o to chodzi.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Na tej zasadzie, to można powiedzieć, że Eliza nie "powinna" śpiewać jeszcze kilkudziesięciu innych piosenek Jacka.
Rublow, którego śpiewała Eliza na eliminacjach, również jest można powiedzieć piosenką dla dojrzałej osoby. A jednak, wykonanie Elizy, na tyle urzekło jury, że już po pierwszej piosence, Satanowski stwierdził: "w tym przypadku sprawa jest oczywista".
W takim raziepozostaje już tylko życzyć Elizie szczęścia w konkursowych szrankach.

pozdrawiam
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
tmach napisał(a):Czy będziesz akompaniował Elizie?
Tak.
Paweł Konopacki napisał(a):O ile wiem, zaspiewać to ona już wie, co ma.
No właśnie. Będzie śpiewać piosenki, w których przede wszystkim czuje się dobrze i pewnie.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Będzie śpiewać piosenki, w których przede wszystkim czuje się dobrze i pewnie.
Rozumiem! Dziękuję za odpowiedź.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Dziękuję za odpowiedź.
Zawsze odpowiem Ci z największą chęcią. Dyskusja z Tobą Pawle, to jak wiesz dla mnie ogromna przyjemność i niezapomniane chwile spędzone przed monitorem. Smile
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Do konkursu ludzie dostają się też np. zwyciężywszy inne przeglądy. Chyba na tej zasadzie powinni pojechać laureaci ostatniej "Nadziei", czy się mylę?
Zaznaczam, iż nie odpowiadam w imieniu organizatorów Spotkań Zamkowych, ale w regulaminie jest jasno określone kto bez kwalifikacji może (nie musi) zaśpiewać w Olsztynie.

Cytat z regulaminu:
Kwalifikacje nie dotyczą:
— wykonawców zarekomendowanych przez organizatorów
— wykonawców zaproponowanych przez Jury Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego - finału turnieju poezji śpiewanej
— wykonawców zaproponowanych przez Jury Spotkań z Muzyką i Poezją – Oborniki Śląskie
— wykonawców zaproponowanych przez Jury Ogólnopolskiego Konkursu „Pamiętajmy o Osieckiej”
— wykonawców zaproponowanych przez Jury Festiwalu Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmarskiego „Nadzieja"

Z tego co pamiętam na "Nadziei" w ubiegłym roku nie było w gronie jurorskim rozmowy na temat zakwalifikowania kogokolwiek do Olsztyna.
Chyba nie wiedzieliśmy o tej możliwości.
Finał OKR we Włocławku w tym tygodniu.
O Festiwalu w Obornikach nic nie wiem.
A Jerzy Satanowski - jako szef festiwalu Pamiętajmy o Osieckiej” zapewne kogoś do Olsztyna zarekomenduje.

Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):po pierwszej piosence, Satanowski stwierdził: "w tym przypadku sprawa jest oczywista".
Może oczarował go genialny akompaniament, snujący się jak mgła poRanna...
Odpowiedz
Strefa Piosenki napisał(a):Z tego co pamiętam na "Nadziei" w ubiegłym roku nie było w gronie jurorskim rozmowy na temat zakwalifikowania kogokolwiek do Olsztyna.
Tytułem wyjasnienia: ja sobie przypominam taką wypowiedź, tutaj na Forum podaną przez Comę (Jacka Pechmana), po pierwszej Nadziei, że właśnie taka możliwość sie pojawiła. Tzn dokładnie to było tak, ze na moją uwagę, iż:
Paweł Konopacki napisał(a):Wystarczyloby, zeby zwyciestwo w "Nadzieji" dawalo mozliwosc uczestnictwa w konkursie festiwalu krakowskiego albo np. olsztynskiego. Wowczas i swiadomosc ludzi na temat "nadzieii" i sama renoma "Nadzieii" mocno by sie zwiekszyla.
Coma odpowiedział:
Coma napisał(a):To już się stało: Łukasz i Marek w przyszłym roku dzięki zwycięstwu na tegorocznej "Nadziei" wystąpią na Zamkowych Spotkaniach w Olsztynie bez eliminacji...Pozdr.
I rzeczywiście. Spalding uczestniczył w konkursie Spotkań Zamkowych.
Strefa Piosenki napisał(a):Chyba nie wiedzieliśmy o tej możliwości.
I to mnie właśnie dziwi.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
PMC napisał(a):
Pils napisał(a):Czyżby lc nie wiedział o tym ??
:rotfl:
Wszystko wywęszą Wink
Największym przeciwnikiem dla prywatności - tudzież ochrony danych osobowych - jest w tej chwili na świecie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.google.com">www.google.com</a><!-- w -->
Pozdrowienia dla znajomych, gratulacje dla Elizy
AJ
Odpowiedz
menda1974 napisał(a):Może oczarował go genialny akompaniament, snujący się jak mgła poRanna...
:mur: Prosimy nie karmić trolla :patyk:

Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Prośba - skoro o Olsztynie tyle na forum może by ktoś lepiej ode mnie zorientowany umieścił szczegółowe info w "Imprezach"
Andrzej Jaskuła, RN
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.spiewajmypoezje.pl/">http://www.spiewajmypoezje.pl/</a><!-- m -->
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Panie Kubo, to wiem. Zawsze gdzieś w necie jest jakaś informacja. Skoro jednak będą tam wykonywane utwory JK chodziło mi o pełne wpisanie Olsztyna do kalendarza imprez by zainteresowani PT forumowicze wiedzieli jak dysponować swoim czasem w najbliższych kilku tygodniach. I tyle.
Pozdrowienia
AJ
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Sam fesiwal dośc przyjemny. Chociaż towarzystwo piosenkarsko-akompaniatorskie mało ciekawe. Ale i tu zdarzają się wyjątki.
Aż mnie zaciekawiło z jakiego powodu Smile W wiekszosci , jesli dobrze potrafie okreslic miejsce i czas, bardzo sympatyczni ludzie ... a co najwazniejsze otwarci Big Grin
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
Odpowiedz
spalding napisał(a):W wiekszosci , jesli dobrze potrafie okreslic miejsce i czas, bardzo sympatyczni ludzie ... a co najwazniejsze otwarci Big Grin
Z tego co ja pamiętam atmosferę festiwalu, to także nie za bardzo rozumiem co Paweł miał na myśli.
Andrzej J. napisał(a):Panie Kubo, to wiem. Zawsze gdzieś w necie jest jakaś informacja. Skoro jednak będą tam wykonywane utwory JK chodziło mi o pełne wpisanie Olsztyna do kalendarza imprez by zainteresowani PT forumowicze wiedzieli jak dysponować swoim czasem w najbliższych kilku tygodniach.
Może i tak. Ale z drugiej strony, nie sądzę, aby ktoś z forumowiczów jechał na czterodniową imprezę, tylko po to, aby w którymś tam momencie usłyszeć kilka kilka piosenek Jacka. Z kolei, zainteresowani całym festiwalem, i tak wiedzą kiedy się on odbywa.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Z tego co ja pamiętam atmosferę festiwalu, to także nie za bardzo rozumiem co Paweł miał na myśli.
Ludzie dla mnie mało ciekawi moga być bardzo ciekawi dla Kuby czy Spaldinga. Możemy się w tej kwestii różnic.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
menda 1974 napisał(a):Może oczarował go genialny akompaniament, snujący się jak mgła poRanna...
Zeratul napisał(a):Prosimy nie karmić trolla
Ależ, Zeratulu, skąd przyszła Ci do głowy tak wysoce niesprawiedliwa uwaga? Wszak użytkownik "menda 1974" nie jest trollem, ani pacynką któregoś ze znanych Forumowiczów - to taki sam użytkownik, jak każdy inny i nie należy go dyskryminować ani karać, tak jak "Hybrydę" itd. Paweł Konopacki z pewnością przyzna mi w tej kwestii rację. A niebezpiecznie jest w dzisiejszych czasch nie liczyć się ze zdaniem Pawła Konopackiego, nawet jeśli jest się Moderatorem!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz