Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z wybraniem wiersza.
Witam wszystkich.

Dostapil mnie zaszczyt ukonczenia klasy drugiej liceum ogolnoksztalcacego i mam taka mozliwosc zdobycia najwyzszej oceny z przedmiotu o nazwie Wiedza o Kulturze Smile

W zwiazku z tym musze napisac prace na temat: "Obraz swiata w utowrach mojego ulubionego artysty/zespolu muzycznego". Oczywistym bylo, iz moj wybor padl na Mistrza.

Mam problem co do wyboru odpowiedniej piosenki, takiej, ktora najlepiej zobrazowalaby swiatopoglad Jacka, najpelniej opisala Jego podejscie do swiata.

Bardzo prosze o propozycje, a moze i niektorzy z Was maja tego typu prace juz napisana. Nie pogardze! (len ze mnie ;p)
Odpowiedz
Witaj na forum, Jasiek!
Zajrzyj do działu Szkoła i przejrzyj tamtejsze tematy - może coś znajdziesz. Smile
Jest jeszcze przyjęta taka zasada na forum, że kiedy ktoś pyta o radę itp (jak np Ty w tej chwili), to fajnie by było, gdyby najpierw podał swoje propozycje. Potem łatwiej się do tego ustosunkować, rodzi się dyskusja itd Smile

A tak k'woli doprecyzowania - to musi być koniecznie jedna piosenka? Jeśli tak, to wybór jest wg. mnie niemożliwy.

Pozdrawiam!
j.
Odpowiedz
Jasiek napisał(a):najpelniej opisala Jego podejscie do swiata
jodynka napisał(a):to musi być koniecznie jedna piosenka? Jeśli tak, to wybór jest wg. mnie niemożliwy.
Znam takich,do których by pasowała Ja pierdolę,niestety do Kaczmarskiego chyba nie...
Jaśku nieMarkowy - a może obraz świata nie potraktujesz jako światopogląd,tylko wybierzesz sobie jakąś piosenkę,gdzie dość wyraziście jest wykreowany jakiś wewnętrzny świat... Choćby Rublow - tam dopiero masz pole do popisu Smile
A zresztą w temacie masz "utworach",a nie "utworze",a to daje naprawdę wiele możliwości.. . Możesz porównać jakieś wcześniejsze utwory z tymi ostatnimi. Uż. jodynka niedawno zaproponowała ciekawe podsumowanie różnic w twórczości w zależności od wieku Kaczmarskiego,a na potrzeby wypracowania szkolnego nie będzie chyba problemu podciągnąć to pod światopogląd...
Odpowiedz
Dziekuje za pomoc. (Zaraz zajrze do tamtego dzialu).

Wydaje mi sie, ze prace mozna napisac opierajac sie na kilku utworach. Ba, moze i w oparciu o cala tworczosc danego autora. Wydaje mi sie jednak, ze wybor jednego, konkretnego wiersza bylby najlepszy. Trzeba by bylo szukac sporo powiazan miedzy jednym, a drugim, a trzecim, etc Smile

Moje propozycje to:

"Wedlug Gombrowicza - narodu obrazenie"
"Nad spuscizna po przodkach deliberacje"

Wedlug mnie te piosenki dobrze sie nadaja.
Problem tylko, ze w tych piosenkach nie ma odniesienia do swiata, lecz do Polakow.

Edit: OO... jeszcze "Dobre rady Pana Ojca"
Wiem, wiem, lubie Sarmatie.
Odpowiedz
Jasiek, marsz do szkoły Tongue
(swoją drogą wcześnie się za to zabierasz :] )
Odpowiedz
Madry to ja nie jestem. Jak przystalo na zestawienie mojego rocznika z rokiem obecnym wychodzi, iz w tym roku co chwile odbywa sie jakas osiemnastka. I ten weekend nie byl inny. Niestety wczoraj nie udalo mi sie nic napisac wiec zaczynam dopiero teraz (no... zaraz).

Jakos mi sie nie widzi sukces moich przyszlych wypocin ale jak to sie mawia - do odwaznych swiat nalezy.

Hajda na szkole!
Odpowiedz
Jasiek napisał(a):"Obraz swiata w utowrach mojego ulubionego artysty/zespolu muzycznego"
Jaśku, ja proponuję, abyś wybrał "Piosenkę zza miedzy", "Źrodło wszelkiego zła" i "Postmodernizm".
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz