Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakurzone piosenki
Postanowiłem ponagrywać kilka dawnych piosenek, które trudno teraz zdobyć w wersjach oryginalnych, bądź też których popularność dawno zasnęła, a których mi szkoda.
To nie są piosenki JK - na twórczości i wykonaniach piosenek JK wiele osób tu aktywnych zna się lepiej - ale wierzę, że część z zamieszczanych utworów może się spodobać również miłośnikom twórczości patrona tego forum.

Na początek jedna z dawnych piosenek Piotra Bukartyka,
"Mezalians prowincjonalny".

EDIT: aktualny URL

Pozdrawiam
tjk
Odpowiedz
Piosenka jako taka - nie w moim typie.
Ale gitarka, jak zwykle, klasa. Smile
Odpowiedz
Jak dla mnie i głos i gitara świetna (chociaż gitara podoba mi się najbardziej, jak powiedział Simon klasa!)

Pozdrawiam i czekam na więcej Smile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Tomek " na żywo" brzmi jeszcze lepiej. Smile
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Bardzo miła piosenka studencka z lat 80tych, klimatycznie zaśpiewana i z wyczuciem oraz precyzja zagrania. Przypominaja się atmosfera zadymionych klubów studenckich sprzed ery techno i hiphopu.
Odpowiedz
Piosenka Tomka Wachnowskiego "Dziennik z podróży".

Piosenka znalazła się na albumie Śniegowice w aranżacji syntezatorowej, zresztą całkiem udanej. Ja ją jednak zapamiętałem z czasów wykonywania z towarzyszeniem jedynie gitary.

Pozdrawiam
tjk
Odpowiedz
Piwo za piosenkę i za wykonanie! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
"Piosenka o zamyślaniu się" Jana Wołka.

Jan Wołek jest wszechstronnie uzdolnionym artystą - malarzem, poetą, pisarzem i tekściarzem. W drugiej połowie lat siedemdziesiątych zdominował scenę piosenki autorskiej przejmującymi własnymi kompozycjami w oryginalnych aranżacjach na gitarę dwunastostrunową. Od wielu lat nie wykonuje już piosenek z tamtego okresu, choć w 2004 roku została wydana płyta "Trzeciorzęd" z nagraniami archiwalnymi.

Piosenek Jana Wołka nie da się zagrać i zaśpiewać jak robił to Jan Wołek, ale można choć próbować przybliżać ich klimat. Powyżej jedna z takich prób.

Pozdrawiam
tjk
Odpowiedz