Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dzień narodowej flagi
Nie no, to już jest przesada...

Mój Tata wywiesił flagę, żeby sobie łopotała (hmmm, tylko dlaczego już 1-go maja, skoro on to zagorzały PiSowczyk jest...). No ale mniejsza o to.

Wychodzę na balkon, patrzę na flagę, a tam... na orzełku kupa jakiegoś wróbla czy gołębia.

No i jak tu czcić flagę naszą polską!?
Odpowiedz
Trzeba było stracha na wróble (i golębie) obok postawić!
"Najgorsze, że trzeba się zabić
Gdy drzewa, gdy morze, gdy maj"
Odpowiedz
DayneTane napisał(a):Trzeba było stracha na wróble (i golębie) obok postawić!
Hmmm, no przecież nie mogę stać wiecznie na balkonie, bo zamarznę tej wiosny Wink
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Hmmm, no przecież nie mogę stać wiecznie na balkonie, bo zamarznę tej wiosny
Dla dobra ojczyzny mogłabyś Big Grin . Za jakąś godziwą stawkę mogłabym Cię zastąpić Wink
Odpowiedz
Ale przecież to tylko 3 dni. Ciesz się, że to w maju a nie lutym Wink
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
jodynka napisał(a):patrzę na flagę, a tam... na orzełku
A co to za flaga z orzełkiem??
Skoro to tata PISowczyk, to wszystko jest możliwe...
Odpowiedz
Nie bardzo rozumiem twoje zdziwienie. Flaga jest taka:
[Obrazek: 320px-Flaga_z_godlem_Rzeczypospolitej_Polskiej.PNG]
Co prawda zgodnie z ustawą wiesza sie ja w określonych miejscach, ale chyba trudno stawiać komuś zarzut z tego, że prywatnie sobie taka flagę wywiesił?
Odpowiedz
dokładnie - flaga jest z orzełkiem. Wzrór, który przedstawił Jaśko, jest wzrorem oficjalnym.
Ale flaga, jak wszystko, ma również swoje podróbki.
Nasza jest biało-czerwona z godłem na środku.

PS> Zrobiło się dość ciepło, więc idę na balkon Wink
Odpowiedz
jodynka napisał(a):dokładnie - flaga jest z orzełkiem. Wzrór, który przedstawił Jaśko, jest wzrorem oficjalnym.
Ale flaga, jak wszystko, ma również swoje podróbki.
Nasza jest biało-czerwona z godłem na środku.
Nie do końca. Polska flaga ma dwa oficjalne warianty. Wariant bez godła jest także oficjalny i nie jest żadną podróbką. Jeśli nie wierzysz - poczytaj ustawę.
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz
Jodynko, czy Ty studiujesz polonistykę?
Odpowiedz
SzAMaN napisał(a):Nie do końca. Polska flaga ma dwa oficjalne warianty. Wariant bez godła jest także oficjalny i nie jest żadną podróbką. Jeśli nie wierzysz - poczytaj ustawę.
Ale Jodynka pisze o fladze z godłem na środku jako o podróbce. Tak ja to rozumiem.
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):
SzAMaN napisał(a):Nie do końca. Polska flaga ma dwa oficjalne warianty. Wariant bez godła jest także oficjalny i nie jest żadną podróbką. Jeśli nie wierzysz - poczytaj ustawę.
Ale Jodynka pisze o fladze z godłem na środku jako o podróbce. Tak ja to rozumiem.
Tak, dokładnie.
Pewnie, Szaman, że Ci wierzę. Uczyli mnie o tym w szkole Smile
Są jeszcze ustalone odpowiednie wymiary, które flaga mieć powinna, żeby flagą być mogła. No i jeszcze trzeba ją wywiesić w miejscu w nocy oświetlonym... itd Smile

No a nasza, ta z orzełkiem na środku, nie spełnia jeszcze jednego oficjalnego wymogu - wymiarów.

Hmmm, że też Tata - PiSowczyk nie boi się, że go do odpowiedzialności pociągną, jakieś ABW wezwą albo coś... Big Grin
Edyta napisał(a):Jodynko, czy Ty studiujesz polonistykę?
Tak. A dlaczego pytasz? Wink
Odpowiedz
jodynka napisał(a):ak. A dlaczego pytasz? Wink
Bo piszesz:
jodynka napisał(a):Tak, dokładnie.
jodynka napisał(a):dokładnie - flaga jest z orzełkiem
i podejrzewam, że możesz mieć jakąś ciekawą teorię, dlaczego tak można mówić.
Odpowiedz
rozumiem, że nawiązujesz do słowa "dokładnie", które rzeczywiście jest przeze mnie stosowane dość często.

Wynika to z wychowania w Koninie. Jak zapewne wiesz, każdy region ma charakterystyczne dla siebie sformułowania, których się używa. W Koninie od zawsze nadużywało się słowa "dokładnie" (nastąpiło przesunięcie semantyczne, przeciętny mieszkaniec Konina nie będzie już wiedział, że słowo "dokładnie" może być użyte w dość specyficznym kontekście - kiedy coś jest niepodważalnie identyczne z tym, o czym mowa). To podobnie jak z poznańskim "tej".

Ja wiem to w teorii. Ale nigdy nie mogę tego zapamiętać w praktyce. Jeszcze się nie oduczyłam używania tego "dokładnie".
Odpowiedz
jodynka napisał(a):rozumiem, że nawiązujesz do słowa "dokładnie", które rzeczywiście jest przeze mnie stosowane dość często.

Wynika to z wychowania w Koninie.
Wydaje mi się, że tendencje do nadużywania określenia "dokładnie", rozlały się już dość dawno na cały kraj. Wink
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wydaje mi się, że tendencje do nadużywania określenia "dokładnie", rozlały się już dość dawno na cały kraj.
Doładnie :rotfl:
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wydaje mi się, że tendencje do nadużywania określenia "dokładnie", rozlały się już dość dawno na cały kraj. Wink
No jasne! Ale naprawdę, nie słyszałam jeszcze nigdzie indziej poza Koninem, żeby autentycznie każda rozmowa młodych ludzi wyglądała tak:
"-A ten film, co mi poleciłeś, to świetny jest!
-No dokładnie! Ale ten aktor to słabo zagrał.
-Dokładnie. Ale w sumie w tym i tym filmie to był gorszy.
-Dokładnie. Chociaż nie, wiesz co, wydaje mi się jednak, że..." (itd)
Odpowiedz
Jaśko napisał(a):Ale Jodynka pisze o fladze z godłem na środku jako o podróbce.
Może się zagalopowałem i zinterpretowałem "na środku" jako "na środku białego pasa". Jeżeli chodzi o orzełka na środku flagi, to oczywiście coś tu już nie pasuje do oficjalnego wzoru Smile
[i]"To, co wiesz chłopaczku, to drobiazg. To, co musisz jeszcze pojąć, to bezmiar."[/i]
Odpowiedz
Czy Wy potraficie czytać. Jaśko - miałem nadzieję, że skoro Czytałeś ustawę i Wiesz gdzie wywiesza się flagę z godłem, to ...
I jeszcze jedno. Oficjalna ma jeden wzór. Wersja z godłem na polu białym jest wywieszana w BARDZO określonych miejscach - nie są to prywatne posesje. I proszę mi nie chrzanić, że obie są dopuszczalne - bo nie są.
Tak jak nie jest obojętne w jakie są proporcje boków, pól, ich ułożenie, kolejność na masztach itp.

[ Dodano: 3 Maj 2007, 23:36 ]
jodynka napisał(a):Hmmm, że też Tata - PiSowczyk nie boi się, że go do odpowiedzialności pociągną, jakieś ABW wezwą albo coś... Big Grin
A czego ma się bać, skoro najważniejszy PISowczyk nawet hymnu nie zna
Odpowiedz
michalf napisał(a):Ciesz się, że to w maju a nie lutym
Właśnie...Pomorze do Macierzy przywrócili 18 stycznia...wiesz jaka to frajda stać wtedy na apelu?
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Odpowiedz
Mówicie oczywiście o fladze państwowej ( Polski, Rzeczypospolitej Polskiej) nie zaś narodowej, bowiem takowej nie ma. Smile
Co się tyczy przysłówka "dokładnie", to Edyta ma 100% racji. Jest używany zawsze, wszędzie i powszechnie.Inne słowa oznaczające potwierdzenie wyszły już z użycia.
Odpowiedz
A zna ktos z Was historie polskiej flagi? Nie znajduje tego w mojej pamieci.

Przy okazji -ciekawostka -dunska flaga ma swoja wlasna nazwe 'Dannebrog' i spadla z nieba 15. czerwca 1219 w czasie bitwy.Gdy patrzy sie na rysunki malych dzieci na calym swiecie - wiecie -takie - domek, drzewo, w rogu kartki slonce - to na rysunkach tutejszych dzieci znajdzie sie prawie zawsze Dannebrog.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Wynika to z wychowania w Koninie.
Wydaje mi się, że to raczej powszechny błąd a nie regionalizm. Jak wszyscy wiemy, regionalizm to krańcówka i migawka, albo moje ulubione łódzkie słowo, czyli galancie. W każdym razie - trzeba z tym walczyć Smile
Odpowiedz
To ja jeszcze raz 'A zna ktos z Was historie polskiej flagi? Nie znajduje tego w mojej pamieci.' Kojarzy mi sie jakos z czasami napoleonskimi - moze sie myle. Jesli ktos wie, prosze napiszcie.
Odpowiedz
tu jest co nieco <!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Polski">http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Polski</a><!-- m --> , ale nie wiem czy o takie informacje Ci chodzilo.
Odpowiedz
kamil_s napisał(a):ale nie wiem czy o takie informacje Ci chodzilo.

Mniej wiecej o to. Dzieki.
Odpowiedz
Pils napisał(a):Oficjalna ma jeden wzór.
Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych napisał(a):Art. 6. 1. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
2. Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w ust. 1, z umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.
3. Wzory flagi państwowej Rzeczypospolitej Polskiej i flagi państwowej z godłem Rzeczypospolitej Polskiej zawiera załącznik nr 3.
Jeżeli ustawa podaje dwa wzory, to dwa wzory są oficjalne. Załącznik do tej ustawy zawiera WZORY flagi państwowej, a nie wzór.
Pils napisał(a):Wersja z godłem na polu białym jest wywieszana w BARDZO określonych miejscach - nie są to prywatne posesje. I proszę mi nie chrzanić, że obie są dopuszczalne - bo nie są.
Nie chrzaniłem o tym, że obie są dopuszczalne. Bo w tym, że nie są oczywiście zgadzam się z Tobą.
Odpowiedz
a słyszeliście, że pierwszy patrYota w Polsce, Giertych Roman, flagi nie wywiesił ani 2, ani 3 maja? Podobnie z premierem Rzeczypospolitej Polskiej.
Odpowiedz
A ktoś ich śledził?
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Odpowiedz
jodynka napisał(a):a słyszeliście, że pierwszy patrYota w Polsce, Giertych Roman, flagi nie wywiesił ani 2, ani 3 maja? Podobnie z premierem Rzeczypospolitej Polskiej.
To jest prowokacja!
Odpowiedz