Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Jestem maturzystą i muszę na poniedziałek (19.03.07) przygotować bibliografię do mojej prezentacji ("Przedstaw współczesne koncepcje poety i poezji na podstawie wybranych wierszy XX"). Znalazłem przykłady, spisałem isbeeny i... zapomniałem o numerach stron :/
W związku z tym mam prośbę do forumowiczów: Czy ktoś z Was posiada książkę "Ale źródło wciąż bije"? Takie grube tomiszcze  , zamieszczam bibliografię:
Jacek Kaczmarski Ale żródło wciąż bije
Oficyna Wydawnicza Volumen
Wydawnictwo Marabut
Warszawa 2002
ISBN 83-7233-019-0
ISBN 83-916989-4-7
Jeżeli tak, to bardzo proszę o podanie mi na których stronach znajdują się następujące wiersze:
Wakacyjna przypowieść z metafizycznym morałem
Zatruta studnia
Rozmowa
Krzyk
Ballada o ubocznych skutkach alkoholizmu
Sen Katarzyny II
Stańczyk
Testament ’95
Opowieść pewnego emigranta
Świadectwo
Z góry dziękuję za pomoc.
MarPan
P.S. Szczerze mówiąc, odwiedziłem to forum w akcie desperacji i zdumiałem się widząc tyle "maturalnych" wątków :-). Nie chcę Was zadręczać, ale jeśli macie przypadkiem jakieś sugestie co do mojego tematu, chętnie poczytam. Od razu napiszę, że wyróżniłem następujące koncepcje poeta człowiek podejmujący trud świadomego życia, poeta strażnik narodowej pamięci, poeta koneser sztuki, poeta świadek - mam nadzieję, że ten podział nie jest zbyt sztuczny - co sądzicie?
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
MarPan napisał(a):Nie chcę Was zadręczać, ale jeśli macie przypadkiem jakieś sugestie co do mojego tematu, chętnie poczytam. Od razu napiszę, że wyróżniłem następujące koncepcje poeta człowiek podejmujący trud świadomego życia, poeta strażnik narodowej pamięci, poeta koneser sztuki, poeta świadek - mam nadzieję, że ten podział nie jest zbyt sztuczny - co sądzicie? Jeśli nieco szerzej opiszesz koncepcję swojej pracy (jak widzisz poszczególne koncepcje, jakich utworów chcesz użyć, ...) z pewnością możesz liczyć na naszą pomoc
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
A po co Ci aż numery stron? To chyba nadgorliwość
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Reputacja:
0
Zeratul, wybrane utwory przedstawiłem, a co do poszczególnych koncepcji, postaram się je streścić:
1) p. człowiek podejmujący trud świadomego życia - zwykły człowiek szukający szczęścia, który w cierpieniu odnajduje istotę życia ("Wakacyjna przypowieść (...)", "Rozmowa")
2) p. koneser sztuki - tu dużo nie trzeba mówic chyba  poeta sam interpretuje dzieła sztuki ("Krzyk", "Zatruta studnia")
3) p. świadek - człowiek opowiadający jakieś wydarzenia w celu ich upamiętnienia. Najczęściej był ich uczestnikiem lub dobrze się w nich orientuje ("Ballada o ubocznych skutkach alkoholizmu", "Świadectwo", "Opowieść pewnego emigranta")
4) p. strażnik narodowej pamięci - upamiętnia historię Polski z dbałością o szczegóły. Często utwory napisane wg tej koncecji zawierają też ogólne przesłanie skierowane do odbiorcy ("Sen Katarzyny II", "Stańczyk").
, gdzie "p." = poeta
Zostaje jeszcze "Testament 95'", który może być całą skarbnicą informacji. Nie jestem tylko jeszcze pewien czy wyodrębnić z niego osobną koncepcję (poeta cygan, gawędziarz?), czy też podzielić na fragmenty i przyporządkować je do czterech wymienionych powyżej.
fizol, to niestety nie moja nadgorliwość, a wymóg mojego polonisty i zapewne także CKE, bo on ma zazwyczaj racje w takich sprawach
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
fizol napisał(a):A po co Ci aż numery stron? To chyba nadgorliwość Wcale nie.Jak w bibliografii masz tylko strony ksiązki to egzaminatorzy mogą Cie spytać tylko z tych stron,natomiast jeśli podasz całą książkę z której powiedzmy potrzebna Ci tylko jedna strona to mogą i tak spytać Cie z treści całej ksiązki.
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Liczba postów: 1,409
Liczba wątków: 35
Reputacja:
0
MarPan, ISBN-y nie są potrzebne. Nazwa wydawnictwa też nie.
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Czy my żyjemy w tym samym kraju?
Wystarczy rok, miejsce wydania antologii no i oczywiście nazwa wiersza!
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
MarPan napisał(a):1) p. człowiek podejmujący trud świadomego życia - zwykły człowiek szukający szczęścia, który w cierpieniu odnajduje istotę życia ("Wakacyjna przypowieść (...)", "Rozmowa") "Przy ołtarzu baru"
MarPan napisał(a):3) p. świadek - człowiek opowiadający jakieś wydarzenia w celu ich upamiętnienia. Najczęściej był ich uczestnikiem lub dobrze się w nich orientuje ("Ballada o ubocznych skutkach alkoholizmu", "Świadectwo", "Opowieść pewnego emigranta") A "Katyń" np. ?
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
MarPan napisał(a):Wakacyjna przypowieść z metafizycznym morałem 366-367
MarPan napisał(a):Zatruta studnia 82
MarPan napisał(a):Rozmowa 277
MarPan napisał(a):Krzyk 106
MarPan napisał(a):Ballada o ubocznych skutkach alkoholizmu 548-549
MarPan napisał(a):Sen Katarzyny II 102-103
MarPan napisał(a):Stańczyk 75-76
MarPan napisał(a):Testament ’95 338-340
MarPan napisał(a):Opowieść pewnego emigranta 187-188
MarPan napisał(a):Świadectwo 134-135
Liczba postów: 1,171
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Czy my żyjemy w tym samym kraju?
Wystarczy rok, miejsce wydania antologii no i oczywiście nazwa wiersza! Nie wiem gdzie mieszkasz (może Wołomin nie leży w Polsce?  ), ale nie, nie wystarczy. Ja korzystając ze słownika teatru muszę podawać na której stronie znajdują sie wykorzystywane hasła. Niestety radziu_88 ma rację, jak nie podasz - mogą pytać z całości. Zdaje się, że ma to służyć uwiarygodnieniu, coś w stylu: "Musiał tę książkę otworzyć i sprawdzić, że takie hasło na takiej stronie tam jest, a nie wziął i spisał skądś...". Nie wiem czy osiągają tym cel, bo pewnie jak ktoś chce oszukać to i tak oszuka, ale wymóg strony jest!
Pozdrawiam
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
fajnie to brzmi, Świadectwo, Jac 134:135
Cytat:A działo się to wiosną w roku pańskim 1982, kiedy w kraju nad Wisłą z łaski Trzeciego Rzymu panował Spawacz. I przybył ku nam jeden spośród jego poddanych z miasta Gdańsk i rzekł on: zaprawdę, powiadam Wam, jaja w kraju nie wyjęte...
itp
Reputacja:
0
Dzięki Ann, ratujesz mi skórę
|