Liczba postów: 9
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Serdecznie witam wszystkich,
Widzę, że tutaj zasypane jest maturalnymi tematami. Widzę tez, że trzeba zadawać konkretne pytania. Ostrzegam, jestem TU nowy, to jest mój pierwszy temat i to od razu z tak ważną dla mnie tematyką.
Mój temat maturalny brzmi(chyba:p):
Obraz oczekiwań i przemian społecznych w twórczości Jacka Kaczmarskiego.
"Chyba", ponieważ czytałem go ostatnio 3 miesiące temu, a dopiero dzisiaj mnie naszło coś zrobić i stąd te luki w pamęci.
Myślę, że nie sprawię wiele kłopotów. Pytanie najpierw dotyczy utworów, które mogę wybrać do tego tematu. Oto list utworów, które mi się wydają, żę mogą być i które mi zostały podsunięte przez znajomego. Będę ją sukcesywnie powiększał. Niektóre po prostu tu nie pasują i trafić mogły przypadkowo. I tu jesteście potrzebni mi WY, drodzy forumowicze!
-"Metamorfozy sentymentalne"
-"Dwadzieścia lat później"
-"Amanci panny "S""
-"Odpowiedz na ankietę Twój system wartości"
-"Opowieść pewnego emigranta"
-"Pochwała łotrostwa"
-"Powrót sentymentalnej panny "S""
-"Przejście Polaków przez Morze Czerwone"
-"Mury"
Jest jeszcze kilka utworów, które tu jutro wrzucę, a dziś ich nie pamiętam. Jeśli któreś z tych tutaj już podanych nie pasują, proszę piszcie.
Jeśli mod/admin/inny wszechmogący uzna, że temat jest do zamknięcia, to obiecuję, że się nie obrażę i zrozumiem
Pozdrawiam
Zorin
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Zorin napisał(a):przemian społecznych Zorin napisał(a):-"Metamorfozy sentymentalne" A to ciekawe
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
fizol napisał(a):A to ciekawe I mam nadzieję, że ze względu na swój "Fizolowy wiek" nieprędko zrozumiesz!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Hej, ale przecież przemiany społeczne obejmują też sferę trasy E4...
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Reputacja:
0
aha, no to super, może jednak rzucać dowcipasami moglibyście gdzie indziej, co?
Prosiłbym moda, aby usunął te odpowiedzi bo się bałagan robi nie potrzebny, jak zawsze ktoś chce sobie nabić posta.
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Na początku taka moja skromna rada - do prezentacji najlepiej wybrać ze trzy, cztery utwory i bardziej skupić się na dokładniejszej analizie mniejszej liczby wierszy niż ekspresowo przelecieć przez większą ilość. Dlatego nie ma co przesadzać, wydaje mi się, że spokojnie możesz wybrać kilka z tej listy, którą podałeś.
Osobiście rozważyłbym na początek np. "Powrót sentymentalnej panny 'S'" i "Przejście Polaków przez Morze Czerwone". Jednak na pewno jest tu wielu bardziej kompetentnych doradców, którzy podzielą się swoimi opiniami
Miszel
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Zorin napisał(a):Prosiłbym moda, aby usunął te odpowiedzi bo się bałagan robi nie potrzebny, jak zawsze ktoś chce sobie nabić posta. A to się Simon musiał ubawić! Brawo, NW !!
Nowhere Woman napisał(a):Hej, ale przecież przemiany społeczne obejmują też sferę trasy E4... Podpisuję się pod powyższym, jakże trafnym spostrzeżeniem i polecam Panu przygotowującemu prezentację z JK, zapoznanie się z szeroko rozumianą twórczością Jacka. Wszystko w zasadzie jest na tej stronie.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Ja bym nie zapominała o pierwszej części tematu - obraz oczekiwań.
Reputacja:
0
Wiem, że sypnąłem trochę dużą ilością tych utworów i wiem, że potrzebne mi są z tego ze 3 albo 4. Chodziło tylko o to czy wszystkie z tych pasują.
Dzięki Miszel, to była przynajmniej jakaś sensowna odpowiedź.
Jeśli ktoś chciałby jeszcze coś mądrego powiedzieć/dorzucić proszę bardzo.
Zapomniałem tych kolejnych utworów, ale to może jutro się o nie spytam.
Liczba postów: 437
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Zorin napisał(a):aha, no to super, może jednak rzucać dowcipasami moglibyście gdzie indziej, co?
Prosiłbym moda, aby usunął te odpowiedzi bo się bałagan robi nie potrzebny, jak zawsze ktoś chce sobie nabić posta. Zorin napisał(a):eśli ktoś chciałby jeszcze coś mądrego powiedzieć/dorzucić proszę bardzo. Eeee, Panie, przychodzisz Pan prosić o łaskę a zaraz potem po chamsku się Pan rozpychasz i z grubej rury mi tu po oczach walisz. Weźże Pan wyluzuj i nie ujadaj na łańcuchu, a jak Pan teraz zacząłeś prezentację pisać i to z taką wiedzą to życzę powodzenia - może Pan zdasz (to była ironia).
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Reputacja:
0
Po pierwsze Bartku.K to nie ja po chamsku się odzywam, tylko Ci, którzy wypisują bzdety w miejscu. gdzie prosi się ich o coś mądrego. Dalej idąc nie przyszedłem tu prosić o łaskę, nikogo, zwróciłem się z pytaniem, oczekując, że ktoś raczy coś odpowiedzić na temat. Kolejna rzecz, ja nie ujadam na łańcuchu, tylko zwracam uwagę no rzeczy, które nie powinny się były pojawić. A i dzięki, że życzysz mi powodzenia na maturze, przyda się.
Nie zamierzam komentować dalej postów o treści nie związanej z tematem. Jeśli ktoś coś jeszcze ma ochotę odpowiedzieć dotyczącego doboru utworów to proszę bardzo, będę śledził temat.
Reputacja:
0
Najpierw napiszę coś przydatnego - że warty przyjrzenia się i bliższego wgłębienia jest cykl "Pięć głosów z kraju" - dobrze ukazuje różne postawy wobec przemian. Godne polecenia "Modlitwa" i "Protest".
A tak poza tematem - jak dla mnie, to jakbyś bliżej przyjrzał się dyskusjom forumowym, to byś zobaczył, że nie są one jedynie nudnym omawianiem poszczególnych tematów. Nie, to sa typowe rozmowy, z gawędami, polemikami, zmienianiem tematów... Ot' co
To, co dzieje się w tym temacie, to wyłącznie nasze spostrzeżena, a Ty zachowujesz się, jakbyśmy Cię osobiście obrażali tym, że ośmielamy się choćby lekko off-topować.
A faktycznie. Ciekawa, jaką opinię na ten temat ma Simon )
Liczba postów: 437
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Zorin napisał(a):A i dzięki, że życzysz mi powodzenia na maturze, przyda się. Bartek.K napisał(a):(to była ironia)
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Reputacja:
0
Ok, też znalazłem Pięć głosów z kraju i faktycznie rozważę je. To było przydatne . No to teraz jeszcze muszę skonsultować się z osobą, która ma ten sam temat i musimy podzielić się utworami.
To chyba było by na tyle, jak będę miał jakieś pytania to się odezwę.
Reputacja:
0
Zorin napisał(a):Ci, którzy wypisują bzdety w miejscu. gdzie prosi się ich o coś mądrego To pewnie ja ale chciałbym wiedzieć co ma wiersz wymieniony przez Ciebie i przywołany w mojej wypowiedzi wcześniejszej do Twojego tematu maturalnego?
za Tobą ja,
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Zorin napisał(a):to nie ja po chamsku się odzywam, tylko Ci, którzy wypisują bzdety w miejscu. gdzie prosi się ich o coś mądrego. Gdybyś troszkę lepiej orientował się w twórczości poety, o któym masz zamiar pisać czy mówić podczas egzaminów maturalnych, nie nazywałbyś bzdetami co poniektórych wypowiedzi. Jak na razie, to Ty, przyjacielu, nie przedwstawiłeś nic konkretnego. Wypisałeś kilka bardzo dobrze i dość dobrze znanych tytułów utworów JK i to tyle. Oczekujesz, że ktoś tu za Ciebie napisze Twoją pracę? Wydawało Ci się, że tu siedzi grupa rozanielonych, potulnych i naiwnych mióośników poezji śpiewanej? I że co najmniej kilkoro z nich, rzuci się za Ciebie odwalić większość roboty, ciesząc się jednocześnie, że ktokolwiek zainteresował się twórczoścą ich Idola? Przykro mi, ale muszę Cię rozczarować...
P.S. A takie wiersze jak "Metamorfozy sentymentalne" także warto znać, jeśli poważnie myśli się o jednym z najważniejszych egzaminów w życiu, który na dodatek już zdaje się za nieco ponad miesiąc, czyż nie?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Zorin napisał(a):Jeśli ktoś chciałby jeszcze coś mądrego powiedzieć/dorzucić proszę bardzo. Dziękuję.
Quis custodiet ipsos custodes?
(wystarczająco mądre?)
A może: "Mądry to kruk, który wie, w którą stronę spogląda wielbłąd"?
Albo:
"Uogólniona hipoteza continuum mówi, że dla żadnego zbioru nieskończonego A nie istnieje zbiór B, którego moc byłaby większa od mocy zbioru A, ale mniejsza od mocy zbioru potęgowego A"
Ad rem jednak:
a może coś z okresu "historycznie dalszego", jak np. "Kiedy" czy idąc jeszcze dalej - "Wieszanie zdrajców", a z bardziej ogólnych - cała "Wojna postu z karnawałem" - wszak to program o czasach przejściowych! (ze szczególnym uwzględnieniem "Antylitanii..." i "Astrologa")
Pozdrawiam
Zeratul
P.S. Przyłączam się do opinii Bartka - jeśli chcesz "prosić nas" ( ) o pomoc, to proś a nie żądaj :agent:
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 54
Reputacja:
0
Najpierw radziłbym zapoznać sie z biografią jacka, potem z ogólna problemtyką pieśni/wierszy.
Do tego co wrzucili moi poprzednicy dorzuciłbym "Zbiór zwierzęcych sentencji o III RP" i "Szkoła" i "lećmy Grzesiukiem". Ewentualnie można by pokombinować z Murami'87 (jednak nie wiem czy to jest wystarczająco madre )
Poza tym, skoro twierdzisz, ze pasują, naprawdę chętnie chciałbym poznać Twoją interpretację "Metamorfoz sentymentalnych". Może rzeczywiście da się tą tezę jakoś wybronić?
Pozdrawiam
Reputacja:
0
Kubo Mędrzycki ja nigdzie nie pisałem, że macie za mnie napisać pracę maturalną. Przeczytaj pierwszy post. Chodziło o to czy podane utwory pasują, czy nie i czy może coś możecie doadać.
Szczerze "Metamorfozy sentymentalne" wpaść do listy mogły przypadkiem.
Dziękuję za kolejne propozycję utworów. Dzisiaj już słyszałem o Antylitani, sprawdzę, dzięki.
Reputacja:
0
Ok, z tych wszystkich dziwnych utworów, jakimi zostałem zasypany przez różnych ludzi(również przez Was-dziękuję) wybrałem kilka do prezentacji. Stwierdziłem, że nie będę dawał ich całych tylko fragmenty, cały przytoczę chyba jeden czy dwa.
Oto lista utworów:
-"Przejście Polaków przez Morze Czerwone"
-"Szkoła"
-"Antylitania"
-"Zbiór zwierzęcych sentencji o III RP."
Zastanawiam się nad naprawdę króciutkim omówieniem fragmentów:
-5 głosów z kraju Modlitwa
- -||- Protest
Dobra, a teraz taki utwór mi wpadł w łapy i się zastanawiam nad nim: "Odpowiedz na ankietę "Twój system wartości"
Myślę, że można z tego wykorzystać 2 pierwsze strofy/zwrotki. Reszta, albo nie pasuje, albo jej nie rozumiem.
Mam takie do Was pytanie( jeśli w swojej nieskończonej łaskawości zechcecie mi odpowiedzieć xD ):
Co oznacza w tym utworze słowo "ćmoje-boje"? Z tego co mi się wydaje, oznacza to bzdety, bzdury, coś nieistotnego itd. Nie chce jakiejś gafy popełnić.
Poza tym w różnych miejscach tego utworu pojawiają się zwroty typu: Błogosławieni cisi, głusi, ślepi, sztywni. Zaraz po tym "błogosławieństwie" następuje coś kompletnie przeciwnego. I.g.:
"Błogosławieni cisi
I ci, co pyszczą w porę"
"Błogosławieni głusi
I ci, co łyszą swoje"
"Błogosławieni ślepi
I ci, co widzą w mroku"
"Błogosławieni sztywni
O ci co żyją z czadem"
To jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Może to coś znaczy, do czegoś się odnosi i może możecie mi to wytłumaczyć.
Z góry dziękuję
Reputacja:
0
Polecam zajrzeć tuuu : <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=2516&highlight=odpowied%BC++ankiet%EA">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... +ankiet%EA</a><!-- m -->
d
za Tobą ja,
|