Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Tomek_Ciesla napisał(a):Ja to bym jeszce spróbował zagrać na muzykę "Pijaka" A ja na melodię Pierwszej Kadrowej.
P.S. Jak dla mnie - żenada. Oczywiście, nie mam na myśli pawłowej gitary.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):P.S. Jak dla mnie - żenada. Dlaczego?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):Dlaczego? Nie było Cię już stać na wymyślenie własnej melodii? Przecież trudno odmówić Ci umiejętności w kwestii komponowania muzyki do tekstów Jacka. (bez złośliwości!)
A dlaczego żenada? Bo według mnie - po pierwsze wykpiłeś w sposób dość infantylny tekst Jacka, a po drugie - zrobiłeś to według mnie, profanując tym samym przepiękną melodię do jednej z jackowych kolęd.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nie było Cię już stać na wymyślenie własnej melodii No, ale właśnie nie chodziło o pisanie własnej melodii. Chodziło o dopasowanie tekstu do już istniejącej melodii. To samo zrobił Elessar, pokazując, ze można "Lektury" spiewać na melodię "Testamentu".
A dodam, ze na melodię "Testamentu" da się zaśpiewać jeszcze co najmniej dwa teksty Kaczmara. ;-)
Kuba Mędrzycki napisał(a):Bo według mnie - po pierwsze wykpiłeś w sposób dość infantylny tekst Jacka, eee tam! Zaraz wykpiłem. Raczej był to żart - dokonany przecież na tekście ironicznym z gruntu. Ani ten tekst nie jest jakoś ważny w dorobku JK, ani poważny w sensie przekazu. Sam on w sobie jest żartem przecież.
Kuba Mędrzycki napisał(a):a po drugie - zrobiłeś to według mnie, profanując tym samym przepiękną melodię do jednej z jackowych kolęd. Chyba jesteś przewrażliwiony. Nie profanowałem melodii. Bo niby jak? Tekstem JK można sprofanować muzykę do piosenki JK. Chyba herezje kaczmarologiczne opowiadasz.
PS:
Kuba Mędrzycki napisał(a):Bo według mnie - po pierwsze wykpiłeś w sposób dość infantylny tekst Jacka A inna jeszcze sprawa, że żarty z tekstów JK podobały się, o ile wiem, samemu Kaczmarowi. Odpowiadał kiedyś Pewien Forumowicz, ze Kaczmarski czytał dwa wątki na tym Forum - dawno to było. Kiedyś były tu tematy, takie jak "Wątki erotyczne w poezji Kaczmarskiego" i "Wątki motoryzacyjne w twórczości Kaczmarskiego". Wtedy też się żartowało z bardzo poważnych tekstów JK.
Pamietam, jak Broodka podał wątek motoryzacyjny w twórczości JK: Widze, co kto kradnie, gubi, czego szuka w tłoku
Z niektórych pomysłów ponoć sam Kaczmar potrafił sie śmiać w kułak.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):A dodam, ze na melodię "Testamentu" da się zaśpiewać jeszcze co najmniej dwa teksty Kaczmara. ;-) Na wiele innych melodii da się pewnie jeszcze zaśpiewać ze dwadzieścia innych tekstów. Co to ma do rzeczy?
Paweł Konopacki napisał(a):Ani ten tekst nie jest jakoś ważny Ale melodia owszem.
A dlaczego tak sądzisz o tym tekście?
Paweł Konopacki napisał(a):Po prostu był to żarcik - chyba jednak nie tak kiepski, jakbyś chciał Szczerze mówiąc, znając Ciebie liczyłem na żart nieco wyższych lotów.
Paweł Konopacki napisał(a):Kiedyś były tu tematy, takie jak "Wątki erotyczne w poezji Kaczmarskiego" i "Wątki motoryzacyjne w twórczości Kaczmarskiego". Wtedy też się żartowało z bardzo poważnych tekstów JK. Co innego dowcipkować z cytatów, a co innego profanować piękną melodię na potrzeby własnych wojenek.
Paweł Konopacki napisał(a):Pamietam, jak Broodka podał wątek motoryzacyjny w twórczości JK: Widze, co kto kradnie, gubi, czego szuka w tłoku
Z niektórych pomysłów ponoć sam Kaczmar potrafił sie śmiać w kułak. Oczywiście. I myślę, że Jacek teraz też śmieje się z góry(czy z dołu), słysząc stwierdzenia, że dla fanów to on już jest... spalony.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ale melodia owszem. Nie przesadzajmy z tym bałwochwalczym czczeniem wszystkiego, co po JK zostało.
Ta melodia to nie odłamek z Chrystusowego Krzyża. Jest ważna, jest piękna, ale nie trzeba jej traktować , jak relikwii.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Reputacja:
1
Paweł Konopacki napisał(a):Nie przesadzajmy z tym bałwochwalczym czczeniem wszystkiego, co po JK zostało. Każdy czci tę część schedy na jaką zasłużył.
Paweł Konopacki napisał(a):Jest ważna, jest piękna, ale nie trzeba jej traktować , jak relikwii. Dla mnie większość twórczości Jacka to relikwie.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Dla mnie większość twórczość Jacka to relikwie. Czy to slychac w Waszych koncertach?
Wikipedia napisał(a):Kult relikwii był zwalczany w protestantyzmie. Proponuje uwazac na Lutra
Reputacja:
1
Olo napisał(a):Czy to slychac w Waszych koncertach? A to już Tobie pozostawiam do oceny.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):A to już Tobie pozostawiam do oceny. Z przyjemnoscia (mam nadzieje!!!!) poslucham Was przy nadarzajacej sie okazji.
PS.
nie wystarczalo powiedziec, ze sa po prostu wazne?
serdecznie pozdrawiam
Reputacja:
1
Olo napisał(a):nie wystarczalo powiedziec, ze sa po prostu wazne? Wydawało mi się, że akurat to jest oczywiste.
[ Dodano: 2 Marzec 2007, 03:20 ]
Olo napisał(a):Z przyjemnoscia (mam nadzieje!!!!) poslucham Was przy nadarzajacej sie okazji. Ta okazja to nie wiem kiedy się nadarzy, gdyż mój partner/przyjaciel jest póki co mocno... niedysponowany.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
|