Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wywiady i artykuły
Z racyji zaczętych dzisiaj wakacji proszę o podanie listy wywiadów/artykułów, które trzeba odnaleźć w odmętach biblioteki.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
W moich poprzednich postach masz kilka artykułów, które są w krakowskich bibliotekach. Może zacznij od tego? Nie sądzę, żeby już coś z tego zostało znalezione, bo prawdopodobnie znalazca pochwaliłby się.

Piękny sposób na rozpoczęcie wakacji Smile. Powodzenia.

W razie potrzeby służę pomocą.
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
Znalazłem naiwnia... eee to znaczy kolegę, z którym poszedłem do biblioteki.
Ola napisał(a):1. Kolejne tłumaczenie wiersza WW „Pada ciemność na twarz – przemóż dreszcz” – „TeMI” 1981, 4, s. 8

Zwracam na to uwagę, bo w zasadzie nie miałam pojęcia, że wiersz ten jest tłumaczeniem
W WBP nie ma tego czasopisma.
Ola napisał(a):-rozm. J. Chesnaux - „La Quinzaine Litteraire” 1982, z. 1-15 III
Nie ma.
Ola napisał(a):- „Jacek Kaczmarski – poeta buntu” W. Zetor – „Tydzień Polski” [Londyn], 1982, nr 23, s. 10
Nie ma.
Ola napisał(a):- „Jedyną ich wadą był wiek poborowy : śpiewnik dla żołnierzy i rekrutów”, Warszawa, 1985
Sprawdzę.
Ola napisał(a):- Rec. „Wiersze i piosenki” - „Kultura” [Paryż], 1983, nr 10, s. 144-149 Katz Hewetson
Nie ma.
Ola napisał(a):- Rec. „Zaśpiewać na barykadzie młodości” J. Poprawa – „Polityka”, 1984, nr 52 R
[Obrazek: politykacc4.jpg]
Ola napisał(a):- Rec. „Gabinet figur radiowych” – „Archipelag”, 1985, nr 7/8, s. 100-101 W. Krzyżanowski, „Archipelag”, 1985, nr 9/10, s. 88-90 A. Rosenbusch
Nie ma.
Ola napisał(a):- „Trybuna Ludu”, 1985, nr 103, s. 4, M. Misiorny [polemika z wypowiedzią Jacka Kaczmarskiego na temat pożaru w Radiu „Wolna Europa”] – na dane bibliograficzne tej wypowiedzi nie trafiłam, ale powinny być w tym artykule.
Z dedykacją dla Jaśka.
[Obrazek: my.php?image=kulturaml2.jpg]
Cytat:1. "Rzadko pisuję do śmiechu” rozm. Przepr. Elżbieta Misiak – „Lad” 1989, nr 23, s. 16, 15. Czasopismo to jest dostępne w:
[Obrazek: my.php?image=adur0.jpg]
Ola napisał(a):2. „Czas by runął mur” rozm. przepr. Bożena Czepiec – „Kierunki” 1981, nr 22, s. 8. Nie namierzyłam tego czasopisma, ale warto sprawdzić Jagiellonkę lub warszawskie biblioteki
<!-- m --><a class="postlink" href="http://img172.imageshack.us/my.php?image=kierunkigs8.jpg">http://img172.imageshack.us/my.php?imag ... nkigs8.jpg</a><!-- m -->[/img]
Ola napisał(a):3. wywiad z JK rozm. przepr. Stabro – „Student” 1978, nr 24, s. 16. Czasopismo to jest dostępne w bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. Gdyby ktoś się dokopał do tego czasopisma, to jest tam jeszcze jedna ciekawa rzecz. 1980, nr, 17, s. 19 – wiersz Włodzimierza Wysockiego „Góry” w tłumaczeniu JK. Czy to jest to samo co TU?
[Obrazek: studentui2.jpg] - tak, to chyba to samo...

[Obrazek: dsc01047ds7.jpg] - Numer 21. Ciekawe, czemu tego nie zamieściłaś...

[Obrazek: dsc01044ol8.jpg] - Nieczytelne

[Obrazek: my.php?image=dsc01045rz2.jpg]

[Obrazek: dsc01048kk3.jpg] - też nieczytelne.
Cytat:„Dziennik Polski”, 1984, nr 254, s. 4,
[Obrazek: 15350339gd7.jpg] - cz.1

[Obrazek: my.php?image=92676594kb5.jpg] - cz.2

Nie wiem gdzie jest strona 8 :/

Ola napisał(a):„Szpilki”, 1984, nr 50, s. 15 M. Wrzesińska
NIe ma czegoś takiego.

PS: Mam nadzieję, że wszystkei obrazki widzicie...
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Możesz powiedzieć co znaczy u Ciebie "nie ma"? Chodzi o to, że nie znalazłeś czasopisma, czy też czasopismo znalazłeś, ale nie było w nim artykułu?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz