Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
moze ma ktos pomysł na moja prezentacje?? zapraszam tutaj:)
no w zasadzie moznaby powiedziec tylko o requiem-ale wtedy z fantazja. pokazac gdzie sa fakty co jest interpretacja czemu ta interpretacja sluzy etc-te 10 minut mozna gadac a pozniej wciskasz play i Jacek wyspiewuje Ci 5 Smile Smile
slowem raj Wink
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Odpowiedz
Pomysł przedni Big Grin

Tylko, że do prezentacji należy wybrać ze trzy, cztery utwory, także lepiej trochę urozmaicić okresy historyczne. W każdym razie temat daje duże pole do popisu Wink
Miszel
Odpowiedz
Zgadzam się z Miszelem, ja początkowo trochę rozszalałam się z ilością utworów i dlatego pierwotnie moja prezentacja ponad 20 min Wink Ostatecznie wybrałam 6 utworów z różnych okresów historycznych, a przy niezwykle rozbudowanej tematyce historycznej w twórczości Kaczmarskiego było to trudne. Ja wprawdzie nie ujęłam "Requiem rozbiorowego", ale-jak sądzę-nie obniży to poziomu mojej prezentacji, bo tu przecież nie chodzi o to, aby pamiętać o wszystkich utworach poety,tylko przedstawić własną,ciekawą, profesonalnie dopracowaną wizję. A sposobów opracowania tego tematu jest wiele. Wink
Odpowiedz
biały_motyl napisał(a):Ostatecznie wybrałam 6 utworów
Sporo. Ja mam trzy, a do tego krótkie wspomnienie o "Sarmatii". A i tak samo przeczytanie zajmuje mi na razie 15 minut :' Ale jest jeszcze sporo czasu na dopracowanie Smile
Miszel
Odpowiedz
biały_motyl napisał(a):Ja wprawdzie nie ujęłam "Requiem rozbiorowego", ale-jak sądzę-nie obniży to poziomu mojej prezentacji, bo tu przecież nie chodzi o to, aby pamiętać o wszystkich utworach poety,tylko przedstawić własną,ciekawą, profesonalnie dopracowaną wizję.
z całą pewnością, zresztą requiem jest trudne i to na wielu płaszczyznach-dużo zależy od tego do kogo się o nim mówi i jaka jest wiedza tego odbiorcy-łatwo można utonąć jeżeli drugiej stronie brakuje wiedzy-tę pułapkę można ominąć spłycając refleksję, ale pytanie czy warto. zresztą tych utworów jest tyle, że jest czym okpić taki temat Wink stosunkowo ciekawe wydaje mi się szukanie do jakich aspektów różnych okresów najchętniej odwołuje sie Jacek i jak te odniesienia mają się do "rzeczywistości"-ale to już raczej nie na maturze Smile
no nic pozdrawiam
ps. rozumiem że tytuły tych 6 utworów to tajemnica? historia w wierszach Jacka chadza tak różnymi sciezkami że znaleść ją mozna niemal wszedzie Smile
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Odpowiedz
Miszel napisał(a):Ale jest jeszcze sporo czasu na dopracowanie
tak offtopowo: a na zaczęcie? Wink
Odpowiedz
stopawel napisał(a):tak offtopowo: a na zaczęcie?
Hmmm... Jakby to powiedzieć... Wink
Miszel
Odpowiedz
Miszel napisał(a):Hmmm... Jakby to powiedzieć... Wink
chyba się trzeba zabrać Wink
Odpowiedz
stopawel napisał(a):chyba się trzeba zabrać
nie ma co się spieszyć

dSmile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Jeszcze 2 miesiące. To baaardzo dużo czasu. Big Grin
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
k. napisał(a):rozumiem że tytuły tych 6 utworów to tajemnica? historia w wierszach Jacka chadza tak różnymi sciezkami że znaleść ją mozna niemal wszedzie
Oj chadza, chadza Wink Nie chcę podawać dokładnego planu mojej prezentacji, ponieważ wiem,że nie jestem jedyną osobą w mojej szkole,która wybrała ten temat, a poniewaz <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w --> to najbardziej profesjonalny serwis poświęcony twórczości JK, wol e nie ryzykować,że ktos tu zajrzy... Nie chcę wyrazic przez to,że moja prezentacja jest taka super, że nie chcę, aby ktoś podebrał mi pomysły, ale mam do niej osobisty stosunek i niedobrze wyglądałyby dwie niemal identyczne prace.
Powiem tylko tyle,że odwołałam się do wspominanej tu już "Sarmacji" , którą uważam za świetną rozprawę z mitami, które my-Polacy- stworzyliśmy i nadal podtrzymujemy.
Odpowiedz
tmach napisał(a):Jeszcze 2 miesiące. To baaardzo dużo czasu.
2 tygodne to dużo!
Odpowiedz
Zbigniew napisał(a):2 tygodne to dużo!
Może i racja. Mój kolega planuje zacząć pod koniec kwietnia Big Grin Ale dla przeciętnego zjadacza chleba i to o umyśle ścisłym (to rzecz jasna o mnie Wink ) mimo wszystko przydałoby się więcej czasu.
Miszel
Odpowiedz
Zbigniew napisał(a):2 tygodne to dużo!
Wreszcie jakiś normalny głos. Myślałem, że już nikt się taki nie znajdzie Wink
Odpowiedz
E tam. Ja na 2 tyg przed maturą założe tutaj temat i się zabiorę do robienia pracy... może... Tongue Teraz czasem sobie pomyślę o jakiejś bibliografii np. Mam fajny i wszechstronny temat ( "Komizm jako narzędzie walki z ludzkimi wadami" ). Myślę, żę Kaczmarskiego coś się znajdzie (np. "Źródło wszelkiego zła") i nie- Kaczmarskiego też. Zobaczymy co... (tyle wymyśliłem wybierając temat Big Grin)
Odpowiedz
Zbigniew napisał(a):założe tutaj temat i się zabiorę do robienia pracy...
a ja założe temat, walnę fajne zdjęcie do profilu i poprosze żeby mi ktoś zrobił Smile
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
fizol napisał(a):a ja założe temat, walnę fajne zdjęcie do profilu i poprosze żeby mi ktoś zrobił Smile
No cóż, każdy ma swój sposób na zdanie matury :rotfl: Trzeba przyznać, że niektóre sposoby są mniej kłopotliwe dla zdającego, a niektóre dla biednych forumowiczów, ale poza tym wszystkie są świetne Wink
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Kazia:) napisał(a):poza tym wszystkie są świetne
Coż...zależy od ambicji i zainteresowań zdającego :Smile
Odpowiedz
biały_motyl napisał(a):Coż...zależy od ambicji i zainteresowań zdającego
Racja. Ja na przykład nie przepadam za poezją, a mimo wszystko utwory Kaczmarskiego naprawdę interesują mnie od dłuższego czasu. Dlatego jak zobaczyłem temat odnoszący się do jego twórczości to pomyślałem, że to jest coś do czego naprawdę się przyłożę. I poskutkowało, bo w miarę pisania pracy temat wciągał mnie bardziej i bardziej... Smile
Miszel
Odpowiedz
Mam odczucia podobne do Twoich-wcześniej tylko słuchałam utworów Kaczmarskiego, ale nie zastanawiałam się dłużej nad ich treścią, o samym autorze też niewiele wiedziałam. Mój temat pozwolił mi odkryć wartościowego poetę, o którym-niestety praktycznie nie wspomina się w szkole. A szkoda, bo wiele jego utworów mogło by być uzupełnieniem "zwykłych" lekcji.
Odpowiedz
biały_motyl napisał(a):Mój temat pozwolił mi odkryć wartościowego poetę, o którym-niestety praktycznie nie wspomina się w szkole.
No i wtedy taka prezentacja ma sens. Jeszcze jak ktoś się porządnie przyłoży i autentycznie zainteresuje go coś nowego. A dużo osób, niestety, mając ciekawe tematy podchodzi do nich ze stosunkiem "byle tylko odwalić"...
Miszel
Odpowiedz