Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
no w zasadzie moznaby powiedziec tylko o requiem-ale wtedy z fantazja. pokazac gdzie sa fakty co jest interpretacja czemu ta interpretacja sluzy etc-te 10 minut mozna gadac a pozniej wciskasz play i Jacek wyspiewuje Ci 5 
slowem raj
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Pomysł przedni
Tylko, że do prezentacji należy wybrać ze trzy, cztery utwory, także lepiej trochę urozmaicić okresy historyczne. W każdym razie temat daje duże pole do popisu
Miszel
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Zgadzam się z Miszelem, ja początkowo trochę rozszalałam się z ilością utworów i dlatego pierwotnie moja prezentacja ponad 20 min  Ostatecznie wybrałam 6 utworów z różnych okresów historycznych, a przy niezwykle rozbudowanej tematyce historycznej w twórczości Kaczmarskiego było to trudne. Ja wprawdzie nie ujęłam "Requiem rozbiorowego", ale-jak sądzę-nie obniży to poziomu mojej prezentacji, bo tu przecież nie chodzi o to, aby pamiętać o wszystkich utworach poety,tylko przedstawić własną,ciekawą, profesonalnie dopracowaną wizję. A sposobów opracowania tego tematu jest wiele.
Reputacja:
0
biały_motyl napisał(a):Ostatecznie wybrałam 6 utworów Sporo. Ja mam trzy, a do tego krótkie wspomnienie o "Sarmatii". A i tak samo przeczytanie zajmuje mi na razie 15 minut :' Ale jest jeszcze sporo czasu na dopracowanie
Miszel
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
biały_motyl napisał(a):Ja wprawdzie nie ujęłam "Requiem rozbiorowego", ale-jak sądzę-nie obniży to poziomu mojej prezentacji, bo tu przecież nie chodzi o to, aby pamiętać o wszystkich utworach poety,tylko przedstawić własną,ciekawą, profesonalnie dopracowaną wizję. z całą pewnością, zresztą requiem jest trudne i to na wielu płaszczyznach-dużo zależy od tego do kogo się o nim mówi i jaka jest wiedza tego odbiorcy-łatwo można utonąć jeżeli drugiej stronie brakuje wiedzy-tę pułapkę można ominąć spłycając refleksję, ale pytanie czy warto. zresztą tych utworów jest tyle, że jest czym okpić taki temat  stosunkowo ciekawe wydaje mi się szukanie do jakich aspektów różnych okresów najchętniej odwołuje sie Jacek i jak te odniesienia mają się do "rzeczywistości"-ale to już raczej nie na maturze
no nic pozdrawiam
ps. rozumiem że tytuły tych 6 utworów to tajemnica? historia w wierszach Jacka chadza tak różnymi sciezkami że znaleść ją mozna niemal wszedzie
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Liczba postów: 510
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Miszel napisał(a):Ale jest jeszcze sporo czasu na dopracowanie tak offtopowo: a na zaczęcie?
Reputacja:
0
stopawel napisał(a):tak offtopowo: a na zaczęcie? Hmmm... Jakby to powiedzieć...
Miszel
Reputacja:
0
Miszel napisał(a):Hmmm... Jakby to powiedzieć...  chyba się trzeba zabrać
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
stopawel napisał(a):chyba się trzeba zabrać nie ma co się spieszyć
d
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Jeszcze 2 miesiące. To baaardzo dużo czasu.
Plus Leonardo i Mach
Reputacja:
0
k. napisał(a):rozumiem że tytuły tych 6 utworów to tajemnica? historia w wierszach Jacka chadza tak różnymi sciezkami że znaleść ją mozna niemal wszedzie Oj chadza, chadza  Nie chcę podawać dokładnego planu mojej prezentacji, ponieważ wiem,że nie jestem jedyną osobą w mojej szkole,która wybrała ten temat, a poniewaz <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w --> to najbardziej profesjonalny serwis poświęcony twórczości JK, wol e nie ryzykować,że ktos tu zajrzy... Nie chcę wyrazic przez to,że moja prezentacja jest taka super, że nie chcę, aby ktoś podebrał mi pomysły, ale mam do niej osobisty stosunek i niedobrze wyglądałyby dwie niemal identyczne prace.
Powiem tylko tyle,że odwołałam się do wspominanej tu już "Sarmacji" , którą uważam za świetną rozprawę z mitami, które my-Polacy- stworzyliśmy i nadal podtrzymujemy.
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
tmach napisał(a):Jeszcze 2 miesiące. To baaardzo dużo czasu. 2 tygodne to dużo!
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):2 tygodne to dużo! Może i racja. Mój kolega planuje zacząć pod koniec kwietnia  Ale dla przeciętnego zjadacza chleba i to o umyśle ścisłym (to rzecz jasna o mnie  ) mimo wszystko przydałoby się więcej czasu.
Miszel
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):2 tygodne to dużo! Wreszcie jakiś normalny głos. Myślałem, że już nikt się taki nie znajdzie
Liczba postów: 1,706
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
E tam. Ja na 2 tyg przed maturą założe tutaj temat i się zabiorę do robienia pracy... może...  Teraz czasem sobie pomyślę o jakiejś bibliografii np. Mam fajny i wszechstronny temat ( "Komizm jako narzędzie walki z ludzkimi wadami" ). Myślę, żę Kaczmarskiego coś się znajdzie (np. "Źródło wszelkiego zła") i nie- Kaczmarskiego też. Zobaczymy co... (tyle wymyśliłem wybierając temat  )
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Zbigniew napisał(a):założe tutaj temat i się zabiorę do robienia pracy... a ja założe temat, walnę fajne zdjęcie do profilu i poprosze żeby mi ktoś zrobił
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 1,171
Reputacja:
0
fizol napisał(a):a ja założe temat, walnę fajne zdjęcie do profilu i poprosze żeby mi ktoś zrobił  No cóż, każdy ma swój sposób na zdanie matury :rotfl: Trzeba przyznać, że niektóre sposoby są mniej kłopotliwe dla zdającego, a niektóre dla biednych forumowiczów, ale poza tym wszystkie są świetne
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Reputacja:
0
Kazia:) napisał(a):poza tym wszystkie są świetne Coż...zależy od ambicji i zainteresowań zdającego :
Reputacja:
0
biały_motyl napisał(a):Coż...zależy od ambicji i zainteresowań zdającego Racja. Ja na przykład nie przepadam za poezją, a mimo wszystko utwory Kaczmarskiego naprawdę interesują mnie od dłuższego czasu. Dlatego jak zobaczyłem temat odnoszący się do jego twórczości to pomyślałem, że to jest coś do czego naprawdę się przyłożę. I poskutkowało, bo w miarę pisania pracy temat wciągał mnie bardziej i bardziej...
Miszel
Reputacja:
0
Mam odczucia podobne do Twoich-wcześniej tylko słuchałam utworów Kaczmarskiego, ale nie zastanawiałam się dłużej nad ich treścią, o samym autorze też niewiele wiedziałam. Mój temat pozwolił mi odkryć wartościowego poetę, o którym-niestety praktycznie nie wspomina się w szkole. A szkoda, bo wiele jego utworów mogło by być uzupełnieniem "zwykłych" lekcji.
Reputacja:
0
biały_motyl napisał(a):Mój temat pozwolił mi odkryć wartościowego poetę, o którym-niestety praktycznie nie wspomina się w szkole. No i wtedy taka prezentacja ma sens. Jeszcze jak ktoś się porządnie przyłoży i autentycznie zainteresuje go coś nowego. A dużo osób, niestety, mając ciekawe tematy podchodzi do nich ze stosunkiem "byle tylko odwalić"...
Miszel
|