Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Fundacja im. Jacka Kaczmarskiego - organizator Festiwalu Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmarskiego "Nadzieja" - pragnie zakomunikować, że do 5 czerwca 2007 roku wykonawcy chcący wziąć udział w konkursie głównym IV edycji Festiwalu, który odbędzie się 27 lipca br. w Kołobrzegu, proszeni są o nadsyłanie płyt CD z nagranymi dwiema piosenkami:
- piosenką z repertuaru Jacka Kaczmarskiego
- piosenką autorską (przez autorską rozumiemy własny tekst bądź własną muzykę).
Oprócz płyty CD z nagraniami należy dołączyć krótkie CV wykonawcy, tytuły piosenek, adres i tel. kontaktowy.
Uwaga: prosimy o zwrócenie uwagi na dobrą jakość techniczną nadsyłanych nagrań.
Adres, na który należy przesłać płytę CD:
Fundacja im. Jacka Kaczmarskiego
ul. Posejdona 7
80-299 Gdańsk.
Po przesłuchaniu nadesłanych płyt, powołane przez Fundację jury wyłoni wykonawców zakwalifikowanych do konkursu.
Wszystkich uczestników zaproszonych do wzięcia udziału w konkursie głównym Festiwalu Fundacja powiadomi pisemnie w terminie do 15 czerwca br.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Czyli w tym roku nie będzie "eliminacji regionalnych"?
Trochę szkoda - może tym razem udałoby mi się wybrać na poznańskie
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Mniej zachodu z szykowaniem, odsłuchają na spokojnie i wyślą zaproszenia. Ale faktycznie dziwnie jakoś tym razem.
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Czyli w tym roku nie będzie "eliminacji regionalnych"?
Trochę szkoda - może tym razem udałoby mi się wybrać na poznańskie Ubiegloroczne eliminacje w Poznaniu nie cieszyly sie zbytnim powodzeniem, tak wsrod wykonawcow, jak i wsrod publicznosci (poza "jury" bylo nas na sali doslownie kilka osob). Bylo ciekawie, ale bardzo krotko. Z drugiej strony - takie eliminacje to dla wielu poczatkujacych artystow szansa na kontakt ze scena. Efekt moze byc przykry, gdy pierwsze doswiadczenie tremy zwiazanej z wystapieniem przed nieznana publicznoscia przyjdzie podczas glownego konkursu...
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Może tez dlatego nie ma eliminacji regionalnych, że Fundacja ma kłopoty finansowe ( Ktoś wspominał, bodajże Pils )
Plus Leonardo i Mach
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 55
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Ale faktycznie dziwnie jakoś tym razem. Powiedziałabym, że raczej normalnie.
90% festiwali (albo i więcej) spośród tych, które dokonują pre-selekcji (bo są i takie, na które tylko wysyła się zgłoszenie) wybiera taką właśnie jej formę.
Choć oczywiście mogą zdarzyć się wpadki - bo jednak "wrażenie artystycznie" - to także sposób bycia na scenie, nie tylko przekazana treść (tak w warstwie tekstowej jak i muzycznej).
Sądzę jednak, że w wypadku tej zmiany w regulaminie "Nadziei", chodzi raczej o uporządkowanie.
Z tego co wiem, na eliminacje regionalne wykonawcy nie zgłaszali się do Fundacji, a do poszczególnych organizatorów, którzy nie zawsze byli w stanie dotrzeć z informacją do potencjalnych uczestników. To powodowało lekką dezinformację.
Poza tym Fundacja miała minimalny wpływ na przebieg tych eliminacji.
Stąd, moim zdaniem, bardzo dobra decyzja, by to Fundacja właśnie w całości czuwała nad przebiegiem konkursu i jego kształtem artystycznym.
Oby wszystko się udało.
Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Strefa Piosenki napisał(a):Stąd, moim zdaniem, bardzo dobra decyzja, by to Fundacja właśnie w całości czuwała nad przebiegiem konkursu i jego kształtem artystycznym. Chyba lepszym rozwiązaniem jest to, które funkcjonuje podczas konkursu w Olsztynie tzn odbywają się mniej wiecej miesiąc wcześniej eliminacje w Warszawie. Na te eliminacje zgłasza się ten, kto chce. Jury wybiera spośród około 25-30 zgłoszeń, tych kilka najbardziej obiecujących podmiotów. Do tego dochdozą zwycięzcy innych festiwali i osoby delegowane przez członków rady artystycznej festiwalu. W sumie w Olsztynie zbiera się około 20 wykonawców odsianych w rozmaitych eliminacjach, w tym także takich eliminacjach, gdzie w jury zasiadają osoby z festiwalu olsztyńskiego.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 312
Liczba wątków: 55
Reputacja:
0
Paweł Konopacki napisał(a):Chyba lepszym rozwiązaniem jest to, które funkcjonuje podczas konkursu w Olsztynie Zgadzam się, że to bardzo dobre rozwiązanie.
Podobne ma miejsce na OPPIE.
Ale.
Rozwiązanie wybrane przez Fundację jest dobre.
Teraz trzeba poczekać na artystyczne efekty tej decyzji.
Mnie się ciągle wydaje, że "Nadzieja" to bardzo "młody" konkurs i jeszcze ma prawo do popełniania "błędów" i szukania DLA SIEBIE najlepszych rozwiązań.
Oby wszystko się udało.
Pozdrawiam,
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.strefapiosenki.pl">www.strefapiosenki.pl</a><!-- w -->
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Czy są jakieś ograniczenia wiekowe? Tzn. czy mogą brać udział osoby niepełnoletnie?
Reputacja:
0
Kacper Gontar napisał(a):Czy są jakieś ograniczenia wiekowe? Tzn. czy mogą brać udział osoby niepełnoletnie? O ile nic się nie zmieniło od zeszłego roku - jak najbardziej :]
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Kacper Gontar napisał(a):Czy są jakieś ograniczenia wiekowe? Tzn. czy mogą brać udział osoby niepełnoletnie? Twoja rówieśniczka została nawet w ubiegłym roku laureatką Festiwalu, Kacprze!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Twoja rówieśniczka została nawet w ubiegłym roku laureatką Festiwalu, Kacprze! Tak, wiem o tym, tylko chciałem się upewnić gdyż nikt nie podał jasnego regulaminu
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Kacper dał słuszną uwage.
A ja nie mam gdzie i jak zrobić jakiegoś przyzwoitego nagrania :awantura: ;(
Pozostaje mi liczyć na cud albo nieco szczęścią, że gdzięś jakoś mi się uda...  trapiony:
"To, co czynimy za życia odbija się echem w wieczności."
Gitara płakała jak anioł, który właśnie odkrył, dlaczego stał po niewłaściwej stronie...
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
MSW'ie, jeśli masz dostęp do komputera z kartą dźwiękową (najlepiej jakąś przyzwoitą, bo zintegrowana z płytą niekoniecznie da efekty) to program Audacity (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instalki.pl/programy/download/tworzenie_muzyki/Audacity.php">http://www.instalki.pl/programy/downloa ... dacity.php</a><!-- m -->) zdziała cuda. A na dodatek mikrofon komputerowy owinięty pończochą. Działa - polecam
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Kamil napisał(a):A na dodatek mikrofon komputerowy owinięty pończochą Sorki za ciekawość ale jaki efekt to daje?
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
... żeby nikt nie mógł poznać, że to Ty śpiewałeś.
Reputacja:
0
Marek, jak zawsze, trafił 
A tak poważnie - likwiduje szumy i zbędne dźwięki (nie wiem jak to się dzieje, ale efekty są).
Żydowinem być mi raczej,
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Kamil napisał(a):A na dodatek mikrofon komputerowy owinięty pończochą. To nie tak. Przecież powszechnie wiadomo, że pończochą owija się głowę; wtedy dopiero jest dobra jakość dźwięku.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 880
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Czy gdzieś pojawił się już program tegorocznego festiwalu?
Reputacja:
0
Wiem tylko, że ma zagrać Zespół Reprezentacyjny
Żydowinem być mi raczej,
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
I "Kuglarze i wisielcy" mają "się odegrać". Przyłączam się do pytania o oficjalny program, ale domyślam się, że nie został jeszcze w żaden sposób upubliczniony.
Liczba postów: 2,306
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Z tego co słyszałem, Kuglarze i wisielcy nie dojdą do skutku w tym roku.
"In the city od blinding lights..."
--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Reputacja:
0
Elessar napisał(a):Z tego co słyszałem, Kuglarze i wisielcy nie dojdą do skutku w tym roku. Ja słyszałem, że mają być :agent:
Pozostaje czekać na wersję oficjalną...
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Edyta napisał(a):Czy gdzieś pojawił się już program tegorocznego festiwalu? Jeszcze nie.
Powinien do nas trafić w tym tygodniu
Liczba postów: 752
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
Ja wiem, że w piątek (początek - 19.00) będzie przesłuchanie konkursowiczów i Noc Bardów Rosyjskich, w sobotę Zespół Reprezentacyjny i piosenki Llacha oraz Brassensa, poza tym coś jeszcze związane z samym już Jackiem Kaczmarskim.
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
nadzieja napisał(a):w sobotę Zespół Reprezentacyjny i piosenki Llacha oraz Brassensa, poza tym coś jeszcze związane z samym już Jackiem Kaczmarskim. Na przykład koncert laureatów, zapewne  .
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
No i występ Poznaniaków
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 752
Liczba wątków: 18
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):Na przykład koncert laureatów, zapewne . Niezwykle prawdopodobna hipoteza.
Napiszmy, co kto wie, to nam się program festiwalu ułoży sam.
Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
Ależ program już jest:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wdq.home.pl/jacek_kaczmarski/nadzieja.htm">http://www.wdq.home.pl/jacek_kaczmarski/nadzieja.htm</a><!-- m -->
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Liczba postów: 880
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
No no, festiwal się rozkręca! Niech jeszcze zlikwidują plotkę, że Rewiński podaje mrożone ryby, a będzie OK.
P.S. Szkoda, że Trio nie wystąpi.
|