Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
witam wszystkich jestem tu nowy i mam kilka pytań
co waszym zdaniem chciał wyrazić Kaczmarski w piosence "MURY" o czym jest ta piosenka i co przedstawia
z gury dziękuje za szczere odpowoedzi ... a przyda mi sie to z pewnościa do pracy maturalnej
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Ale nie pchajcie się tak do odpowiadania koledze, wszyscy zdażą sie wypowiedzieć,
znaczy, tak, to, co , fasolki show??
Hej, góry, moje GÓRY!!!
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Zerknij do archiwum, poruszano to kilka razy. inna sprawa, że jakaś moda się na interpretacje Muró zrobiła. Czy nie dano ich w jakimś podręczniku w szkołach? Już nawet na e-mail pytania dostaje.
Liczba postów: 207
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Dokładnie, Arturze. Interpretacja "Murów" na pewno sprawia trudność fanom Mistrza, biorąc pod uwagę, że to jego najsłynniejszy utwór, w związku z tymi wszystkimi kontrowersjami wokół jego przesłania ;-). Ciekawy wywiad z BBC jest przecież w odpowiednim dziale na ten temat. "Mury" są w podręczniku WSiP "Pamiętajcie o ogrodach" do 1 klasy liceum.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Mnie nie sprawia ,żadnej trudnośći.Głosu wszelako nie zaboirę aby koledze nie odbierać przyjemności samodzielnego myślenia.Ograniczę się do życzliwego stwierdzenia,że znajomość pisowni też w maturze nie zaszkodzi.
Reputacja:
0
To chyba chodzi o maturę ustną, tak sobie gdybam... Bo inaczej po co byłaby gotowa interpretacja? Ale i przy ustnej znajomość pisowni się opłaci. Jak mawiamy u nas w klasie - bo uczy nas matmy istota o skłonności do tworzenia wszelakich neologizmów i bardzo ograniczonej znajomości wszystkich form gramatycznych (najdelikatniej mówiąc): kiedy babka z matmy wystrzeli "to trzeba rozdłużyć, dzieci", to od razu słychać, że ona mówi swoje "rozdłóżyć" przez "ó" :twisted:.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Reputacja:
2
Igor, słuszna uwaga, na stronie jest wywiad (mp3) z bbc między innymi na ten temat.
Wysłuchałem jeszcze raz wywiadu z BBC. Oprócz opisu tzw. okoliczności towarzyszących na temat samych „Murów” JK mówi tylko tyle, że dał w nich wyraz swojej nieufności do ruchów masowych. A sam utwór jest tak zbanalizowany przez miliony odtworzeń i wykonań okolicznościowych, że trudno dogrzebać się w nim oryginalnej myśli. Zresztą ta myśl jest dość plakatowa i oczywista, charakterystyczna dla „bardzo wczesnego” JK, pewnie dlatego utwór dali do podręczników szkolnych. Trudniej nim dzisiaj wysadzić świat z posad (czego władze pedagogiczne nie lubią) niż np. dowolnym erotykiem z „późnego” JK. Wyobrażam sobie, że oryginalną interpretację „Murów” mógłby dzisiaj dać ktoś, kto by wykazał, że sławią totalitaryzm, powiedzmy, skoro najbardziej masowy ruch dwudziestowiecznej Europy wziął je za hymn. Ale tego się oczywiście wykazać nie da – także dlatego, że „Murom” brak tej wieloznaczności, która była siłą JK. Zresztą utwory wieloznaczne nigdy nie awansują na hymny. To co było zawadzające dla jasnego efektu propagandowego – tzn. ostatnia zwrotka o samotnym śpiewaku – kastrowało się w praktyce i już. Przy czym – wyjaśniam – nie mówię tu źle ani o „Murach”, ani o JK, ani zwłaszcza o Solidarności z lat 80-tych.
Reputacja:
0
dziękuje wszystkim wam za wypowiedz szczegulnie Zbychowi... po prostu mam na temat "Murów" pewne zdanie i chciałem je ugruntowac... więc za wszystkie konstruktywne wnioski z gury dzięki. Tak jest mi to potszebne na mature ustną...
Reputacja:
2
To popraw jeszcze jedno słowo w swoim poście, bo zaraz posypią się gromy
Powiem więcej – trzy słowa.
Pozdrawiam
Liczba postów: 237
Reputacja:
0
A w moim podręczniku ani śladu twórczości JK  A co do twojej matury Bobo to w tematach jest coś związanego bezpośrednio z JK, czy wykorzystujesz tylko jego tekst ??
Yet we lost though, again...
Reputacja:
0
temat mam dokładnie tak " polskie teksty piosenek wspuczesnych- na podstawie zgromadzonego materiału" i wybrałem JK bo mojim zdaniem to 1 z największych twurców ostatnich czasów obok Wojtka Blona
Reputacja:
0
Doszły mnie słuchy, że podobno można własne propozycje na tematy maturalne składać. Może by tak wymyślić jeden sensowny temaz związany bezpośrednio z osobą i twórczościa JK. Co myślicie ??
Reputacja:
0
fakt mozna je składać ... do czerwca... :? ... dowiedzieliśmy sie o tym w wrześniu czyli po fakcie nam powiedzieli że mogliśmy zaproponować temat... wszystko jest tak niedopracowane z tą maturą ze to szok
Reputacja:
0
Nam powiedzieli dzisiaj, że możemy składać do jutra :? Ale przyszłościowo można by pomyśleć nad czymś takim.
Reputacja:
0
my do tydzień temutemu musieliśmy sie zdeklarować co piszemy i mówimy
ale wracając do tematu jak interpretujecie "Mury"
Liczba postów: 63
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
mury....poszukaj w Pamiêtajcie o ogrodach CZ2 (j polski)
[ Dodano: 2004-09-30, 10:36 ]
wogóle moim zdaniem to nawi±zanie do romantycznego bohatera :oops:
który chce wyzwolenia narodu jednak nie przez jednostkê ale przez wszystkich umêczonych
jednak-jak uczy historia naród nie rozumie ¦piewaka
który zostaje samotnym bojownikiem.
Mo¿na to równie¿ odnie¶æ do swery duchowej-do murów stawianych prze uprzedzenia i niechêæ....
:roll:
I zapomnieæ, zapomnieæ kochani
¯e musimy zaczerpn±æ oddechu
Reputacja:
0
wedle mnie to muwi o człowieku ktury stara sie coś zmienić na lepsze i mu sie udaje ale z czasem ludzie widzą cos innego i sie od niego odwracają i staja przeciwko temu co dal nich kiedyś tyle znaczyło
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Myślę, że masz problemy z odnalezieniem literki "ó" na klawiaturze. Mimo wszystko życzę powodzenia na maturze... :wink:
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
Ja mam temat bezpośrednio o Mistrzu zaproponowany przez siebie wtedy, kiedy należało je zgłaszać. Już o tym na forum pisałem.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Artur napisał(a):Czy nie dano ich w jakimś podręczniku w szkołach? Już nawet na e-mail pytania dostaje.
ja miałam w podręczniku do gimnazjum i do LO też mam
Reputacja:
0
Sobotni spacer po księgarniach i "murowane" odkrycia. Są także w podręczniku Stentora (LO klasa II, część 2) oraz we WSiPowskiej alternatywie, bardzo nieciekawych "Barwach epok". Ten ostatni podręcznik zawiera również (LO klasa II) - co ciekawe - "Pana Kmicica". Stentor proponuje też Mury gimnazjalistom.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Reputacja:
2
To już wiemy, czemu dostaje listy zawierające jedno zdanie typu: "Napisz mi interpretacje Murów" :lol:
Swoja drogą podoba mi się, że Jacek pojawia się w podręcznikach, tylko, żeby nie zniechęcili w ten sposób jak do Słowackiego czy Mickiewicza.
Reputacja:
0
tak i żeby ktoś kiedyś nie powiedział "Kaczmarski wilkom bardem był!" i ja akurat nie miałem murów w ksiaszce do polskiego
Reputacja:
0
Igor napisał(a):Sobotni spacer po księgarniach i "murowane" odkrycia. Są także w podręczniku Stentora (LO klasa II, część 2) oraz we WSiPowskiej alternatywie, bardzo nieciekawych "Barwach epok". Ten ostatni podręcznik zawiera również (LO klasa II) - co ciekawe - "Pana Kmicica".
"uczę się" właśnie z "Barw epok"
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Zwłaszcza ortografia Ci dobrze idzie muszę powiedzieć...
A ja na przykład od kiedy zaczęłam czytać Mickiewicza bez uprzedzeń (choć wciąż jest moją lekturą) to stwierdziłam, że ma w sobie coś niesamowitego. (No, może to nie dotyczy Konrada Wallenroda, ale tu sam Mickiewicz myślał podobnie). Jeśli zaś chodzi o Kaczmarskiego - czy ktoś mówi że to źle? Gorzej, że np. moja polonistka z gimnazjum była na poziomie interpretacji
:"wyrwij murom zęby krat" - to nawiązanie do I postulatu Stoczniowców (uwolnienie więźniów polit.) a w ogóle "Mury" to pieśń rewolucyjna...hehh...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
adme napisał(a):Zwłaszcza ortografia Ci dobrze idzie muszę powiedzieć...
Kolega Konop się zgrywał
Reputacja:
0
I DO think so
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
|