Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Alek napisał(a):większość z nas Jasne - miałem na myśli tę mniejszość właśnie.
[ Dodano: 27 Styczeń 2007, 03:02 ]
zamocik_23 napisał(a):Przecież to aż promienieje sympatiom to Żydów i Masonów...
Rewelacja! A teraz mam *pytanie:
Nowa Encyklopedia Religii PWN napisał(a):[Żydzi] corocznie podczas Simchat Krfafaa obmywają symbolicznie oprawy zwojów Tory we krwi pobranej, za zgodą opiekunów, z opuszków palców noworodków. Wg niektórych badaczy jest to relikt dawnej praktyki dokonywania przez Ż. rytualnych zabójstw na noworodkach, zwłaszcza chrześcijańskich, jednak większość uczonych odrzuca tę hipotezę Co o tym sądzisz? Pytam dlatego, że wydaje mi się mieć pewien związek z wierszykiem Kraśnego i całym tematem. Mam nadzieję, że jakoś to skomentujesz.
Pozdrawiam!
*zwracam uwagę, że pytanie jest skierowane do zamocik_23, proszę innych użytkowników o nie odpowiadanie nań!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
Wiesz? Chrześcijanie też kiedyś jedli ludzi, mordowali noworodki, rzucali uroki, prawda? Żebym nie zapomniała wspomnieć, że to wląsnie oni podpalili Rzym, niszcząc miasto i tym samym zabijając tysiace ludzi :zly: Za to byli systematycznie gnębieni, szczuci, mordowani i obsmarowywani... Szymon napisał(a):Mam nadzieję, że jakoś to skomentujesz.
[ Dodano: 27 Styczeń 2007, 18:53 ]
Pragnę również przypomnieć, że i Kaczmarski ma żydowskie pochodzenie... Tą inf walnęłam mimochodem :
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Reputacja:
0
Nie wiem co to ma do rzeczy i dlaczego tak agresywnie odpowiadasz, ale rozumiem, że wiedziałaś wcześniej o istnieniu tego żydowskiego święta (Simchat Krfafaa) i związanymi z nim obrzędami?
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Wiem o istnieniu święta Simchat Tora. I o ile mi wiadomo to jest to niezwykle radosne święto. Z krwią nie ma nic wspólnego- może kiedyś, kiedyś przed wiekami,a kto wie- może to tylko kolejna prowokacja... Nie pierwsza i nie ostatnia...
Odpowiedź nie była agresywna- ja jestem przeczulona na punkcie antysemityzmu... (mam żydowskiego kolegę-Joachima- skądinąd jeden z bardziej sympatycznych chłopaków jakich znam) Stąd ta cała wypowiedź.
A jesli chodzi o obrzęd Simchatu to owszem- dotyczy on dzieciaków (oczywiście dzieci, których matka była Żydówką) , bo mogą dotykać w tym dniu świętych znaków Tory- to jedyny taki dzień w roku... Z nacinaniem opuszków palców niemowląt- żadne takie sprawy. Jedyną formą "okaleczenia" w judaiźnie jest obrzezanie. A i to wygląda teraz zupełnie inaczej niż kiedyś.
Być może informacja którą zamieściłeś Drogi Szymnie dotyczy jakichś skrajnie ortodoksyjnych Żydów, a takich naprawdę jest niewielu, albo jak już wspominałam jest kolejną próbą dobicia Żydów. Więc proszę- bez żadnych takich, bo mogę się zrobić nieprzyjemna :co?:
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):jak już wspominałam jest kolejną próbą dobicia Żydów. W moim świecie to Żydzi dobijają Polskę, a nie Polska Żydów.
zamocik_23 napisał(a):Więc proszę- bez żadnych takich, bo mogę się zrobić nieprzyjemna Nie chce być wścibski, ale czy to ma związek z Twoim pochodzeniem? Właściwie to nie było tego pytania - na forum o Icku Berelbaum'ie rozmowy na temat wiadomej nacji to nic zdrożnego.
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Reputacja:
0
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Wiem o istnieniu święta Simchat Tora No to się nie dogadamy. Ja piszę o Smchat Krfafaa, a Ty o Simchat Tora - przecież wiadomo, że to są różne święta, niewiele, poza pierwszym członkiem nazwy, mające ze sobą wspólnego.
zamocik_23 napisał(a):Jedyną formą "okaleczenia" w judaiźnie jest obrzezanie. A i to wygląda teraz zupełnie inaczej niż kiedyś A mianowicie?
zamocik_23 napisał(a):Być może informacja którą zamieściłeś Drogi Szymnie dotyczy jakichś skrajnie ortodoksyjnych Żydów, a takich naprawdę jest niewielu A czym się różni taki skrajnie ortodoksyjny od mniej skrajnie ortodoksyjnego na przykład? Można ich jakoś tak odróżnić, na przykład na ulicy czy też różnią się Twoim zdaniem, jedynie w podejściu do obchodzenia święta Simchat Krfafaa?
zamocik_23 napisał(a):jest kolejną próbą dobicia Żydów Można prosić więcej szczegółów?
zamocik_23 napisał(a):Pragnę również przypomnieć, że i Kaczmarski ma żydowskie pochodzenie... Też o tym słyszałem! Pochodzenia się nie wybiera, niestety.
Ale nie wiem czy Użytkownik Kraśny pisząc swój wierszyk, wiedział o tym.
Niniejszym zapytuję - Kraśny, czy wiedziałeś o tym, że Kaczmarski pochodzi(ł) od starozakonnych?
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Ja nie mam pochodzenia żydowskiego i nie wiem, co to ma do rzeczy... Filip P. napisał(a):W moim świecie to Żydzi dobijają Polskę, a nie Polska Żydów. Mo\ógłbyś to rozwinąć? Nie chcę być wścibska, ale czasy kiedy to Żydzi rozdawali karty dawno już się skończyły... Tak konkretnie to z chwilą wybuchu II wojny swiatowej...
A kto teraz rozdaje karty?
Oczywiście że wiedziałem że pochodzi! Toć w wywiadzie z Preder jest o tym, a poza tym sam Kaczmar się przyznał. W wierszu 'Oddział chorych na raka a la polonaise AD 2002' Jacek Kaczmarski napisał(a):Jestem Żydem!
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Mo\ógłbyś to rozwinąć? Proszę Cię bardzo!
www.polonica.net napisał(a):Lista 150* najbogatszych w
Polsce postkomunistycznej, zniewolonej i opanowanej przez komunę, żydostwo i masonerię:
1 Kulczyk Jan [żyd] 5 500 mln PLN
2 Solorz-Żak Zygmunt [żyd] 3 000 mln PLN
3 Gudzowaty Aleksander [żyd] 2 900 mln PLN
4 Sołowow Michał [żyd] 2 600 mln PLN
5 Karkosik Roman [żyd] 2 400 mln PLN
6 Mikuśkiewicz Marek [żyd] 1 900 mln PLN
7 Krauze Ryszard [żyd] 1 800 mln PLN
8 Jankilewicz Grzegorz [żyd] 1 550 mln PLN
9 Smołokowski Sławomir [żyd] 1 550 mln PLN
10 Wejchert Jan Bohdan [żyd] 1 500 mln PLN Pozdrawiam
* Podałem pierwszą dziesiątkę.
Reputacja:
0
Dziękuję, Filipie. Z ust, a raczej spod palców, mi ten przykład wyjąłeś
Kraśny napisał(a):Oczywiście że wiedziałem że pochodzi! Ale zgadzasz się z tym, że to jest trochę smutne, prawda?
Zamociku, a co z Simchat Krfafaa?
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Ja zaraz oszaleję! Każdy z kim rozmawiam na temat Żydów zaraz wyciąga mi tą listę... Czy to nie jakaś nagonka? Czytałam już nieraz (patrz- te okropne polonijne gazety z Chicago, czy Nowego Jorku) o międzynarodowych spiskach, sterowaniam politykami, układaniem pseudożydowskich paktów, etc, etc. I to już jakaś zbiorowa paranoja...
Ja mam naprawdę wielu żydowskich znajomych. Nie widziałam w nich niczego "nienoramalnego"... I uważam, że to śmieszne oceniać ludzi według religii którą wyznają.
Przepominam, że ktoś już kiedyś stwierdził, że Żydzi to "wszawy podgatunek" i nie mają prawa bytu... Słyszeliście o panu Streicherze? Zaklinał się, że potrafi rozpoznać Żyda po... wyglądzie pośladków (hmm-
Szymon napisał(a):Można ich jakoś tak odróżnić, na przykład na ulicy ) .
Rozpracował on największą nagonkę na Żydów w historii, napisał wiele książek, publikacji pseudonaukowych... Podczas procesu w Norymbergii stwierdził, że cała prokuratura, oraz wszyscy sędziowie to Żydzi, a ten cały śmieszny proces to jedna wielka zbiorowa zemsta Żydów na narodzie niemieckim... Jednym słowem- brawa dla tego pana Facet skończył tak jak na to zasłużył- został powieszony (chociaż to i tak zbyt łagodna kara). Ciekawostką jest jednak to, iż zaproponował on wcześniej współpracę z Żydami, gdyż przyznał "ich wyższość" w wielkiej polityce światowej. Tego komentować już nie chce, ale to mi podchodzi pod schizofremie...
Szymon napisał(a):Ale zgadzasz się z tym, że to jest trochę smutne, prawda? A gdyby Jego babcia była muzłumaką, to też by było smutne? Lub gdyby wyznawał konfucjonizm podobnie, tak?
Szymon napisał(a):A czym się różni taki skrajnie ortodoksyjny od mniej skrajnie ortodoksyjnego na przykład? Tak jak w chrzseścijaństwie- judaizm też nie jest jednolitą religią. Ma wiele odłamów, a do tego dochodzą skrajnie ortodoksyjne sekty.
Acha- wracając do tego święta- ja osobiście nie mam o nim pojęcia. Nigdy nie słyszałam o czymś takim. Napisałam już do kumpla- jak da mi znać, to oczywiście wszystko opiszę
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Ja zaraz oszaleję! Każdy z kim rozmawiam na temat Żydów zaraz wyciąga mi tą listę... Czy to nie jakaś nagonka? Zamociczku: Lista, którą pozwoliłem sobie zacytować zawiera nazwiska osób, które mają największy majątek w Polsce. Jeśli uważasz, że dobrze jest kiedy pieniądze Polaków idą w nie-polskie ręce, to ja już nie wiem jaką Ty moralność uznajesz!
Moim zdaniem to nie jest dobrze, że ktoś sie zlatuje z innych krajów po nasz polski majątek. To, że Twoi koledzy są pozornie niewinni wcale nie oznacza, że wszyscy przedstawiciele tej nacji tacy są. Od dawna wiadomo, że Żydofinansjera reprezentowana przez Unię Europejską ma zakusy na wielomiliardowe inwestycje, mające na celu wyciśnięcie z Polaków ostatnich groszy. Przejmowanie banków, umieszczanie na najwyższych stanowiskach w naszym państwie ludzi obcej narodowości to kroki ku ostatecznemu zwycięstwu tego układu.
zamocik_23 napisał(a):I uważam, że to śmieszne oceniać ludzi według religii którą wyznają. Jacek Kaczmarski napisał(a):Papieżowi jarmułkę założyć kazali Czy to, że z naszego wielkiego papieża chciano zrobić propagatora judaimu też uważasz za normalne?
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):w nie-polskie ręce ależ to są przeceiż Polacy, nieprawdaż? I dlaczego, skoro mówiasz, o Żydach, nie powiesz od razu o katolickim kraju? A moralności w to nie mieszajmy...
Filip P. napisał(a):Od dawna wiadomo, że Żydofinansjera reprezentowana przez Unię Europejską ma zakusy na wielomiliardowe inwestycje, mające na celu wyciśnięcie z Polaków ostatnie grosze. Jak na razie, to tylko UE wlewa Polsce dofianasowania, które i tak są przejadywane... i to nie przez Żydów, tylko przez tak bardzo uciskanych Polaków... Jeśli już nie potrafimy poradzić sobie z naszymi problemami i kompleksami narodowymi, nie zapychajmy ich raczej szukaniem winnych tej całej sytuacji... mowa oczywiście o Żydach... III Rzesza też miałą spore problemy wewnętrzne i również znalazła sobie winnych...
I proszę, nie wypowaidaj się o "pozornej niewinności" moich kolegów. Ich rodzice mają te same problemy, co moi. Nikomu się nie przelewa w tym kraju, i to nie przez Żydów.
A jeżeli już wspominasz JP2 to warto przytoczyć, co takiego ON powiedział:
"Wszyscy jesteśmy dziećmi tego samego Boga".
On sam miał wielu Żydowskich kolegów, którzy zapłacili życiem za to, że przylaneżeli do innej religii. Nikt mu nie kazał jechać do Ziemii Świętej, ani stawać pod Ściną Płaczu. Jego modlitwy o pokój pomiędzy nami nie były chyba wymuszone przez Żydów.. Podobnie On nazwał Żydów- "naszymi starszymi Braćmi w wierze"... Jemu mainpulanctwa chyba nie zarzucisz...?
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):to są przeceiż Polacy, nieprawdaż? Jeśli chcesz nazywać Polakami osoby, które są powiązane z światową żydofinansjerą i wspieraja ją z całych sił, to zgoda!
zamocik_23 napisał(a):są przejadywane... i to nie przez Żydów W takim razie przez kogo? Przez głodujących emerytów? Powiedz proszę kto przejada te pieniądze!
zamocik_23 napisał(a):Nikomu się nie przelewa w tym kraju Fju, fju... ale pojechałaś...
zamocik_23 napisał(a):Podobnie On nazwał Żydów- "naszymi starszymi Braćmi w wierze"... Jemu mainpulanctwa chyba nie zarzucisz...? Z tego co zrozumiałem JPII miał na myśli wiarę żydowską, a nie powiazania finansowo-polityczne
Liczba postów: 935
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
zamocik_23 napisał(a):A jeżeli już wspominasz JP2 to warto przytoczyć, co takiego ON powiedział:
[...]Jemu mainpulanctwa chyba nie zarzucisz...? JE abp Marcel Lefebvre miałby tu coś do powiedzenia chyba. A w ogóle, to co to jest mainpulanctwo? Coś was słabo teraz szkolą naszego języka, chyba zbyt pewnie się czujecie w naszym kraju.
A strażak także był Sam
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):A moralności w to nie mieszajmy... No to gdzie mamy ją mieszać? W moim podręczniku do polskiego napisali, że w sprawach religijnych, czy tam patriotycznych moralność odgrywa dużą rolę!
zamocik_23 napisał(a):Jak na razie, to tylko UE wlewa Polsce dofianasowania
No wybacz, ale kto Twoim zdanie rządzi Unią Europejską?
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):A gdyby Jego babcia była muzłumaką, to też by było smutne? A nie byłoby? Poza JK poniekąd ratuje to, że potrafił, bądź co bądź, zdobyć się krytyczne podejście do swoich pobratymców. Przecież
Jacek Kaczmarski napisał(a):Wszystko wina katolika,
Że o Żydzie tutaj już nie wspomnę zamocik_23 napisał(a):Napisałam już do kumpla- jak da mi znać, to oczywiście wszystko opiszę Czekam zatem niecierpliwie na wyniki Twojego śledztwa w sprawie Simchat Krfafaa.
Sięgnij też może do pracy prof. dr. hab. Mariana Ż. Prawdzickiego pod tytułem Rola święta Simchat Krfafaa we współczesnej religii żydowskiej - zapomniany obrzęd czy żywotna tradycja? publikowanej w Iudaica Veritas 78 (IV) 1992. i tegoż Simchat Krfafaa na przestrzeni wieków (to chyba jest monografia, ale nie wiem bo nie udało mi się tej pozycji znaleźć). Znamienne jest to, że pan profesor Prawdzicki kilka lat temu zginął w niewyjaśnionych okolicznościach podczas wizyty w Izraelu!
Kraśny napisał(a):No wybacz, ale kto Twoim zdanie rządzi Unią Europejską? No właśnie!
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Jeśli chcesz nazywać Polakami osoby, które są powiązane z światową żydofinansjerą i wspieraja ją z całych sił, to zgoda! Jasne- wspierają aż cała IV RP trzeszczy w posadach! Żeby tylko się za szybko nie przewróciła, bo biedne Żydki nie będą miały na kim żerować...
Filip P. napisał(a):W takim razie przez kogo? Przez głodujących emerytów? Powiedz proszę kto przejada te pieniądze! Mój Drogi- o ile mi wiadomo, to pieniądze z UE są. Tylko że nasza porąbana biurokracja- czyli tysiące niepotrzebnych urzędniczych papierków czeka na podpisy, a że każdy jakoś chce zostawić sobie jak najwięcej- to kasa się ulatnia... Do tego nie trzba reprezentować "żydofinansjery"... Wystarczy raz usiąść na kasie- potem to już wchodzi w nawyk...
Filip P. napisał(a):wiarę żydowską, a nie powiazania finansowo-polityczne A tam kręci każdy- nie wiem tylko dlaczego na plan pierwszy wysuwa się jakieś żydowskie powiązania, które tylko godzą w światowy obraz Żydów... Jak raz już jakiś stereotyp uczepi się jak metka do towaru, już się go niczym nie odklei...
Czyżby ktoś wyglądał nowego wcielenia Streichera...?
piotrek napisał(a):Coś was słabo teraz szkolą naszego języka, chyba zbyt pewnie się czujecie w naszym kraju. Jeżeli chodzi o błędy językowe- to przepraszam... Nie mam za bardzo czasu, toteż piszę szybko nie bardzo patrząc na budowę formułowanych zwrotów.. Postaram się poprawić :
A mógłbyś pokrótce przytoczyć wypowiedź tego arcybiskupa? Do tej pory jakoś się z nią nie spotkałam...
[ Dodano: 30 Styczeń 2007, 19:56 ]
Filip P. napisał(a):No to gdzie mamy ją mieszać? W moim podręczniku do polskiego napisali, że w sprawach religijnych, czy tam patriotycznych moralność odgrywa dużą rolę! Mój Drogii... Moralności nie nauczysz się z podręcznika do polskiego- naprawdę... Proponuje więc najpwier wyjść i pogadać z ludźmi (proponuję takich Żydów ), a dopiero później oceniać...
Szymon napisał(a):A nie byłoby? Poza JK poniekąd ratuje to, że potrafił, bądź co bądź, zdobyć się krytyczne podejście do swoich pobratymców. A JK wspominał kiedykolwiek, że wstydzi się swopjego pochodzenia?
Po drugie Ktoś na tym forum już powiedział, że dyskusja toczy się o jakieś finansowe powiązania, a nie o cały naród Żydowski, który w tym momencie jest niewinną ofiarą pomówień, zresztą fałszywych.
Myślę, że ono nie determinuje tego, jakim człowiek będzie w przyszłości... Wychowanie- owszem, ale nie pochodzenie. Do tego przecież Kaczmarski sam wspominał:
"napletek posiadam"- więc takim do końca Żydem to On nie jest. Ja też nie spotkałam się, żeby w jakimś utworze głosił przekonania antysemickie...
Co do UE... Kto nią rządzi chyba nie jest tajemnicą- Unia to wspólnota gospodarcza wszystkich krajów członkowskich... Nie steruje nią jedna osoba, ani tym badziej jakaś demoniczna organizacja o pseudożydowskich korzeniach. To już jest jakiś absurd- nie sądzicie? Którko mówiąc to jest dobry motyw na szpiegowski film- coś w stylu- James Blond na tropie globalnego spisku żydofinansjery... :rotfl: Litości
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Moralności nie nauczysz się z podręcznika do polskiego Czego i Tobie życzę
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):A JK wspominał kiedykolwiek, że wstydzi się swopjego pochodzenia? A nie?
JK napisał(a):I pod Ścianę Płaczu iść mi było wstyd -
Czy ja komunista, czy Polak, czy Żyd?
zamocik_23 napisał(a):Unia to wspólnota gospodarcza wszystkich krajów członkowskich... Nie steruje nią jedna osoba A czy nie słyszałaś o tzw. sterowaniu z tylnego fotela?
Liczba postów: 935
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
zamocik_23 napisał(a):A mógłbyś pokrótce przytoczyć wypowiedź tego arcybiskupa? Do tej pory jakoś się z nią nie spotkałam... Ks M. Gaudron, współpracownik JE abpa Lefebvre'a napisał(a):Paweł VI jest też papieżem, który wprowadził nowy obrządek Mszy św. (jego szkodliwość rozważymy później), a który posłużył jako motyw do prześladowania księży konsekwentnie chcących być katolikami i odmawiających wydania swych wiernych protestantyzmowi.
Ostatecznie Jan Paweł II uczynił takie rzeczy, jakie wcześniej ocenione byłyby jako odejście od wiary, a co najmniej jako podejrzane o herezję. Podamy tylko kilka przykładów. 29 maja 1982 r. odmówił on z anglikańskim arcybiskupem Runcie w katedrze w Canterbury wyznanie wiary i wspólnie z nim udzielił zgromadzonym błogosławieństwa. Anglikanin miał na sobie pełny strój biskupi, mimo iż wobec nieważności święceń anglikańskich jest on tylko świeckim. 2 lutego 1986 r. podczas wizyty w Indiach papież pozwolił, aby hinduistyczna kapłanka uczyniła na jego czole znak tilac – znak boga zniszczenia Sziwy, a w Madrasie 5 lutego dał sobie nasypać na czoło poświęcony popiół, co jest rytuałem inicjacji w kulcie hinduistycznym.
Smutny punkt szczytowy tych wszystkich działań przedstawia spotkanie religijne w Asyżu 27 października 1986 r., gdzie papież wzywał do odprawiania obrządków pogańskich i nawet oddał im do użytku kościoły katolickie. W kościele San Pietro postawiono nawet na ołtarzu statuę Buddy. Cóż wreszcie należy sądzić o tym, że papież w kraju, w którym chrześcijanie są krwawo prześladowani, kończy swe przemówienie słowami: „Allachu, Allachu, pobłogosław Sudan”, jak to miało miejsce 10 lutego 1993 r. w Chartumie33? Niesłuszna jest odpowiedź, że przecież „Allach” znaczy po arabsku tyle co „Bóg”. Prof. Johannes Dormann pisze o tym: „Bez kłopotów byłoby możliwe kontynuowanie przemówienia w języku angielskim i wezwanie imienia Boga na straszliwe zajścia w Sudanie w chrześcijańskim sensie”34. W ten sposób jednak mahometańscy słuchacze mogli czuć się utwierdzeni w swej fałszywej religii. JE abp Marcel Lefebvre napisał(a):Gdy 19 listopada 1978 roku spotkałem się z Papieżem, powiedziałem mu:
— Jak to jest możliwe, że z racji deklaracji o wolności religijnej, Kościół osobiście przyczynia się do zniesienia państw katolickich oraz społecznego panowania naszego Pana Jezusa Chrystusa?
— Och, lecz mimo wszystko, nie jest to ta sama sprawa... to nie jest to samo...
Odpowiedziałem mu:
— Jeżeli Wasza Świątobliwość pozwoli, przytoczę słowa Nuncjusza, z którym widziałem się w Bernie.
Rzeczywiście spotkałem się z Nuncjuszem w Bernie i zapytałem go, czy jego zdaniem zniesienie państw katolickich było dla Kościoła rzeczą korzystną. Odpowiedział mi: „Ach, Ekscelencja rozumie, zniesienie państw katolickich spowoduje większą swobodę wyznania u Sowietów”...
Jest to zupełna fantazja... Zwróciłem mu uwagę:
— Znosicie więc społeczne panowanie naszego Pana Jezusa Chrystusa? Lecz nie macie do tego prawa! Co zatem zrobicie z encykliką Quas primas, w której Pius XI potwierdza dogmat o społecznym królowaniu Naszego Pana Jezusa Chrystusa?
— Obecnie Papież już by jej nie napisał!
Oto dosłowna odpowiedź Nuncjusza w Bernie.
Gdy zrelacjonowałem to Papieżowi, odpowiedział mi: „Och tak, ale być może on już nie napisałby tego w taki sam sposób...”. Lecz jestem pewien, że gdyby Pius XI jeszcze żył, w Quas primas potwierdziłby panowanie Naszego Pana Jezusa Chrystusa.
[...]
Czyniąc to Wasza Świątobliwość niszczy Kościół katolicki, ponieważ w obliczu tych państw będzie on bezsilny. Na przykład, aby spróbować przeszkodzić ludobójstwu biednej małej wspólnoty katolickiej, pozostałej w Libanie, wysiano tam Nuncjusza. Niestety, nie przyniosło to żadnego rezultatu!
Papież nie może już zwrócić się do Hiszpanii, do Włoch albo do Francji. Gdy państwa te były jeszcze katolickie, mógł on im powiedzieć: „Pomóżcie mi, aby ocalić taką lub inną ginącą wspólnotę katolicką!”. Lecz obecnie te kraje odpowiadają mu: „Och, nie jesteśmy już katolickie, nie możemy dla Waszej Świątobliwości nic zrobić! Wasza Świątobliwość sam tego chciał”. Kościół jest pozostawiony sam sobie, nie jest on w stanie już nic zrobić. Papież nie dał żadnej odpowiedzi. Więcej - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.piusx.org.pl/kryzys/index.php?nr=2">http://www.piusx.org.pl/kryzys/index.php?nr=2</a><!-- m -->
A strażak także był Sam
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Czego i Tobie życzę Ślicznie dziękuję
Duszku- czy "opowieść pewnego emigranta", to autobiografia? Ja nic o tym nie słyszałam, chyba, że jest inaczej to proszę o oświecenie
Krasny napisał(a):A czy nie słyszałaś o tzw. sterowaniu z tylnego fotela? Tak- pilotem w moim pokoju Konkretnie podczas kłótni o seans filmowy
A tak poważnie- Polacy mają niewymowną skłonność do poszukiwania afer i przekrętów tam, gdzie ich nie ma, podczas, gdy nie umieją się skupić na sprawach naprawdę ważnych. Więc zamiast patrzeć na ręce Żydowi, który jak by nie patrzeć ma takie same problemy w naszej kochanej Polsce co każdy (i żydofinansjera raczej nie ma nic wspólnego z np. stanem naszej służby zdrowie), proponuję przestać narzekać na wyimaginowane organizacje.
Hansa Klosa już dawno nie ma i brakuje osoby do szpiegowania, tak? A światową rolę w tej dziedzinie przejmują Polacy- jednym słowem super... Ciekawe, co z tego wyjdzie 8o
[ Dodano: 30 Styczeń 2007, 20:50 ]
Co do abp Marcela Lefebvre'a... zapomniałeś również dodać, że był on przeciwniekiem zmian II soboru watykańskiego, i że został obłożony ekskomuniką przez JP2 za wyświęcenie bez zgody papieża 4 biskupów... Sprzeciwaił się on również eszeroko pojętemu ekumenizmowi...
Reputacja:
0
zamocik_23 napisał(a):Ja też nie spotkałam się, żeby w jakimś utworze głosił przekonania antysemickie... A ja owszem:
Jacek Kaczmarski napisał(a):Polacy Adzikowi winni są pomniki
za to, że tyle tego robactwa wypalił! Trudno sobie wyobrazić przecież coś bardziej antysemickiego.
zamocik_23 napisał(a):Moralności nie nauczysz się z podręcznika do polskiego- naprawdę... Cieszę się, że zaczynasz dostrzegać własne błędy!
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Cieszę się, że zaczynasz dostrzegać własne błędy! To jest już przegięcie... Ja nie zamykam się w sztywnych ramach ogólnie przyjętych stereotypów. Staram się widzieć ludzi takimi, jacy są, a nie szukać wyimaginowanych organizacji na szczytach władzy światowej. Bądźmy realistami, normalny Żyd niczym nie róźni się od normalnego katolika, czy muzłumanina- każdy z nich chce mieć święty spokój i poszanowanie swojej godności. Bez względu na to, co robili, czy robią nadal jego współwyznawcy, bo to często nie ma nic do rzeczy z prawdziwnym życiem.
[ Dodano: 30 Styczeń 2007, 20:59 ]
Szymonie- pokazałeś mi jedynie urwany fragment wypowiedzi JK. Możesz mi pokazać resztę? Wybacz, ale na szczątkowej części wypowiedzi, trudno jest się opierać...
zamocik_23 napisał(a):Polacy mają niewymowną skłonność do poszukiwania afer i przekrętów tam, gdzie ich nie ma
Zgadza się, trochę z tym przesadzają. Jednakże fakt że się osiąga w pewnych rzeczach przesadę nie dezawuuje prawdziwości tego w czym się przesady nie osiąga. I nie wmówisz mi że Wiadoma Nacja nie ma większości w europarlamencie i w większości rad nadzorczych banków europejskich.
[ Dodano: 30 Styczeń 2007, 21:12 ]
zamocik_23 napisał(a):Żyd niczym nie róźni się od normalnego katolika
Zamockiku drogi! Czy Ty sobie żartujesz z nas czy jak? Przecież żaden katolik nie zabił Wcielonego Boga żydowskiego, a Żydzi?... Resztę sobie sama dopowiedz!
[ Dodano: 30 Styczeń 2007, 21:13 ]
zamocik_23 napisał(a):Możesz mi pokazać resztę?
Ja mogę!
Jacek Kaczmarski napisał(a):Polacy Adzikowi winni są pomniki
Za to że tyle tego robactwa wypalił
Ale Żydki się w Krzyżu kryją jak korniki
Papieżowi jarmułkę założyć kazali!
Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
Kraśny, Szymonie - chciałem z początku napisać, żebyście szafowali waszymi mnogimi punktami ilorazów inteligencji w innych wątkach.
Ale nie napiszę, bo ta cała dyskusja i to wszystko... no, po prostu dzięki :rotfl:
I już OT-opowo trochę:
Szymonie, jak tam egzamin u doktora dwojga imion habilitowanego? Chyba nie pytał z tych katalogów jakichśtam dynastii? (powiedz, że to by była przesada!). :ups:
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
|