Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ryszard Kapuściński (04.03.32-23.01.07)
Nie śledzisz serwisów newsowych Szymon? :rotfl:
Kraśny napisał(a):Nie śledzisz serwisów newsowych Szymon?
Aż sprawdziłem Wink
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Nie dziwię się. Wątek o Konfesjonale pokazał że mam niezłą siłę przekonywania :rotfl:
problem polega na tym że dzieła trzeba umieć czytać; Kapuściński wyróżniał sie nieludzko wręcz szeroką perspektywą, to był facet który myślał o całym świecie i znał ten świat; szczerze mówiąc mi się jednak wydaje że takich ludzi jest mało; mało jest ludzi którzy jadą żeby naprawdę poznawać kulturę innych uzbrojeni w coś więcej niż angielski i dolary.
problemem nie jest to że nie ma kultury wysokiej tylko to że kulturę się spłyca w skali świata-tzn powoli świat idzie w taką stronę że nie ma po co jechać na koniec europy bo to samo jest tutaj-nie jest to naturalnie koniecznie wadą ale może nią być. z drugiej strony tak widac musi byc; tylko mnie trochę szokuje że np mój dziadek znał jeszcze polski, rosyjski, niemiecki, francuski, angielski, włoski, hiszpański i dobrze łacinę; a ja się biedzę nad angielskim i francuskim, który w zasadzie przydaje mi sie rzadko. oczywiście można powiedzieć że tak jest lepiej, łatwiej szybciej tylko czy aby na pewno?
pozdrawiam
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
k. napisał(a):tylko mnie trochę szokuje że np mój dziadek znał jeszcze polski, rosyjski, niemiecki, francuski, angielski, włoski, hiszpański i dobrze łacinę;
Teraz też są ludzie znający wiele języków, nic szokującego, raczej godne podziwu.

[ Dodano: 25 Styczeń 2007, 17:54 ]
Dodam jeszcze - młodzi ludzie.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
tylko ze to jest troche co innego, teraz jezyki sa po to zeby dostac prace, kiedys byly po to zeby czytac i pisac; dziadek tez sie nie uczyl tych jezykow po 70Wink nikt sie nei rodzi staryWink
pozdrawiam
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
no nie ... temat o Kapuścińskim zamienia się w hyde park.

w toku zaliczeń na chwilę padłem na forum i znajduję coś takiego.

chciałbym tylko wyrazić swój wielki żal z powodu odejścia autora Hebanu. Myślę, że był wielkim autorytetem dla całego współczesnego świata. Tak niedawno czytałem Jego cykl wykładów "Ten inny" i już więcej nic nowego nie przeczytam.
Po Jego książkach wypowiedziach jestem przekonany, że osoba Kapuścińskiego powinna być przewodnikiem dla naszej cywilizacji.

Odszedł także mistrz słowa, którego opisy powstawania koniaku do końca życia zapadają w pamięć.

Odszedł ktoś wielki. Uszanujcie to. Strach pomyśleć, że niedługo (najlepiej na pogrzebie) znajdą się na Niego jakieś papiery, choć ich nie potrzeba - sam wydał na siebie wyrok pisząc o szkołach z obrazami stalina i o porządku, który wprowadzili komuniści.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
ja napisał(a):Strach pomyśleć, że niedługo (najlepiej na pogrzebie) znajdą się na Niego jakieś papiery, choć ich nie potrzeba - sam wydał na siebie wyrok pisząc o szkołach z obrazami stalina i o porządku, który wprowadzili komuniści.
Oj dawno dawno temu, widziałem rekomendację, jaką wystawił Kapuścińskiemu niejaki Bronisław Geremek wciągając go na członka partii. Cudowna polszczyzna godna wielkiego intelektulisty.

To tak a propos "ja", który wywołał temat Big Grin

Ale Kapuścińskiego jako jednego z wicemistrzów reportażu w Polsce doceniam całkowicie.
lc napisał(a):Cudowna polszczyzna godna wielkiego intelektulisty.
Drwini z osoby zmarłej. ostrzeżenie dla tego pana :evil:
lc napisał(a):wicemistrzów reportażu w Polsce
wice? a kto wg Ciebie jest mistrzem?
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Tomku, chyba pomyliłeś miejsca. To nie wiec Platformy Obywatelskiej!
Poza tym, po pierwsze nie wydaje mi się, żeby Leszek drwił tak całkowicie, a poza tym właściwie o co chodzi z tym drwieniem z osoby zmarłej? Z takiego na przykład... Mikołaja Reje, bez wątpienia zmarłego, także nie można drwić?

[ Dodano: 25 Styczeń 2007, 21:41 ]
gredler napisał(a):wice? a kto wg Ciebie jest mistrzem?
Może Melchior Wańkowicz?
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Tomek_Ciesla napisał(a):Drwini z osoby zmarłej. ostrzeżenie dla tego pana
To Geremek nie żyje ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Tomek_Ciesla napisał(a):Drwini z osoby zmarłej. ostrzeżenie dla tego pana
To było akurat o tym żywym panu -czytaj uważnie :wredny:
gredler napisał(a):wice? a kto wg Ciebie jest mistrzem?
Wańkowicz.
Szymon napisał(a):Może Melchior Wańkowicz?
Słusznie, słusznie. Kwalifikowałby się. Albo Pasek.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Jeśli chodzi o współczesny reporataż, to Wańkowicz nie ma sobie równych.
A wicemistrzów jest kilku
Szymon napisał(a):Może Melchior Wańkowicz?
lc napisał(a):Wańkowicz
Widzę, że się rozumiemy Smile
[b][i]
[/i][/b]
JK
Szymon napisał(a):Widzę, że się rozumiemy
Bo duzo czytamy Big Grin
Szymon napisał(a):Tomku, chyba pomyliłeś miejsca. To nie wiec Platformy Obywatelskiej!
to miałą być aluzja do wiadomego tematu w dziale "uwagi o forum" Wink ale wiedzę, że bez " Wink " na końcu posta zostałem źle odebrany Wink
lc napisał(a):Wańkowicz nie ma sobie równych.
Ma równiejszych Wink
ja napisał(a):Odszedł ktoś wielki. Uszanujcie to. Strach pomyśleć, że niedługo (najlepiej na pogrzebie) znajdą się na Niego jakieś papiery, choć ich nie potrzeba - sam wydał na siebie wyrok pisząc o szkołach z obrazami stalina i o porządku, który wprowadzili komuniści.

Brawo! Smile