Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezentacja Maturalna
Temat mojej prezentacji brzmi:

"Wysocki, Kaczmarski, Gintrowski...Scharakteryzuj zjawisko współczesnego barda na podstawie wybranych artystów ich utworów."

Dość długo się zastanawiałam jak przedstawię owe zagadnienie szanownej komisji egzaminacyjnej. Do tej pory nie jestem pewna czy moja (teraźniejsza) ostateczna wersja jest rzeczywiście końcową.
Wymyśliłam, że powyższy temat przedstawię na przykładzie J. Kaczmarskiego, tzn. opisze bardów mówiąc o Nim i będę odwoływać się do innych 'znanych nazwisk i ich utworów'.
Początkowo opiszę i krótko scharakteryzuję pojęcie 'bard' odnosząc się do historii - trubadurów i truwerów. Następnie opiszę wszystkie cechy charakterystyczne dla bardów, jak:
1. odwoływanie się w tekstach do:
- historii
- sytuacji politycznej
- sztuki (literatury, malarstwa)
- dzieł tekściarzy
2. wykorzystywanie:
- paraboliozacji
- hiperbolizacji
- bezrefleksyjności (również językowej)
3. Podział bardów (zależnie od tematyki tekstów)

Moje pytania dotyczące owej prezentacji (dlatego piszę):
1. Zastanawiam się czy poruszać kwestię komercji
2. kwestia doboru utworów, co do tego to chyba zdecyduję się na część z wymienionych niżej utworów:
- 'lalka czyli polski pozytywizm' - literatura 'Lalka' Prusa
- 'Pan Wołodyjowski' - literatura 'Trylogia' Sienkiewicza
- 'Pan Kmicic' - literatura 'Trylogia' Sienkiewicza
- 'lot Ikara' - mitologia
- 'Upadek Ikara' - Malarstwo Piotra Bruegela Starszego
- 'bob Dylan' - twórczość innych - Boba Dylana
- 'epitafiul dla Wysockiego' - inni twórcy
- 'sen Katarzyny' - historia
- 'witkacy do kraju wraca' - malarstwo
jednak zbyt wiele jest utworów dotyczących literatury, a czas na maturze ograniczony - może ktoś poradzi który z przykładów wybrać; nie wiem również jakie przykłady dać do poruszanych tematów - historia (komuna), twórczości innych tekściarzy
3. chciałabym bardzo wykorzystać teksty:
- 'mury'
- 'nasza klasa'
- 'przejscie polakow przez morze czerwone
- 'obławę'
- 'krzyk'
- 'zbroję'
- 'źródło'
- 'bajkę o głupim Jasiu'
- 'ballada o sentymentalnej pannie S'
- 'nie lubię'
- 'hiob' - biblia
ale niestety nie wiem w jakim kontekście mogłabym ich urzyć...
4. poruszać fakt że niezrozumiałe są niektóe teksty bardów - jak 'Mury?'
5. może inne propozycje macie? chętnie przeczytam, możliwe że pomożecie zdać komuś maturę Smile wiem, wiem wielu już takich jak ja tutaj się do Was zwraca, ale liczę na życzliwość i okazanie mi pomocy jakże mi w tej chwili potrzebnej.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc...
Odpowiedz
PIWO, obowiązkowo tak wspaniale zadanych pytań w kwestii matury tutaj jeszcze nie było ( wszyscy się zapewne ze mną zgodzą, toż Jaśko będzie wniebowzięty Wink ).

Co do pytań, na teraz mogę powiedziec jedynie, że jeśli chodzi o literaturę to ja bym wybrał ""Kmicica"", z drugiej strony brakuje mi tam piosenki inspirowanej wydarzeniami historycznymi jak chociażby "Jałta".

Na teraz tyle bo muszę uciekać.

Pozdrawiam i witam na forum.
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Odpowiedz
Zmienna napisał(a):wiem, wiem wielu już takich jak ja tutaj się do Was zwraca
Ale niewielu zgodnie z dobrym obyczajem podaje najpierw swoją koncepcję pracy i to Ci się bardzo chwali :]
Ad meritum jednak: pierwszym, co rzuciło mi się w oczy przy lekturze Twojego posta, był dobór utworów wyłącznie inspirowanych innymi utworami (literaturą czy mitologią) - nie widzę tu bezpośredniego związku z tematem pracy więc ciekawym bardzo dlaczego przyjęłaś akurat taką koncepcję?

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Obława i Nie lubię - inni twórcy ( Wysocki )
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
[to oczywiście miała być konynuacja mojego porzedniego posta Wink ]
Chyba, że chodzi tu o: "inne 'znane nazwiska i ich utwory'"?
Ja co prawda nie znam się aż tak dokładnie na prezentacjach maturalnych, ale wydaje mi się, że jeśli temat jest sformułowany:
"Wysocki, Kaczmarski, Gintrowski...Scharakteryzuj zjawisko współczesnego barda na podstawie wybranych artystów ich utworów."
to IMHO niestety ( Wink ) nie możesz się oprzeć na samym Kaczmarze - z kolei wplatając do prezentacji np. Wysockiego można rozwinąć wątek "wysockich tłumaczeń/nawiązań" JK :]

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
Ja bym jeszcze, skoro o "zawartości barda w bardzie" mowa, hołd złożony Wysockiemu i Okudżawie: "Epitafium dla Wysockiego" i "Pożegnanie Okudżawy"... A może i Sowizdrzała w to wplątać?
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Bartek.K napisał(a):PIWO, obowiązkowo tak wspaniale zadanych pytań w kwestii matury tutaj jeszcze nie było ( wszyscy się zapewne ze mną zgodzą, toż Jaśko będzie wniebowzięty Wink ).
o co chodzi z tym piwem? 0.o - jestem tutaj nowa i jeszcze nie wiem =P
Bartek.K napisał(a):Co do pytań, na teraz mogę powiedzieć jedynie, że jeśli chodzi o literaturę to ja bym wybrał ""Kmicica"", z drugiej strony brakuje mi tam piosenki inspirowanej wydarzeniami historycznymi jak chociażby "Jałta".
może i dobra uwaga co do 'Jałty'
Zeratul napisał(a):Ale niewielu zgodnie z dobrym obyczajem podaje najpierw swoją koncepcję pracy i to Ci się bardzo chwali :]
dzięki Smile
Zeratul napisał(a):Ad meritum jednak: pierwszym, co rzuciło mi się w oczy przy lekturze Twojego posta, był dobór utworów wyłącznie inspirowanych innymi utworami (literaturą czy mitologią) - nie widzę tu bezpośredniego związku z tematem pracy więc ciekawym bardzo dlaczego przyjęłaś akurat taką koncepcję?
bo stwierdziłam, że opisując np. jeden utwór odwołam się do innych bardów...
tmach napisał(a):Obława i Nie lubię - inni twórcy ( Wysocki )
cenna uwaga Smile
Zeratul napisał(a):Chyba, że chodzi tu o: "inne 'znane nazwiska i ich utwory'"?
Ja co prawda nie znam się aż tak dokładnie na prezentacjach maturalnych, ale wydaje mi się, że jeśli temat jest sformułowany:
to IMHO niestety ( Wink ) nie możesz się oprzeć na samym Kaczmarze - z kolei wplatając do prezentacji np. Wysockiego można rozwinąć wątek "wysockich tłumaczeń/nawiązań" JK :]
No tak, ale z tego co się dowiadywałam to te owe '...' mówią nam, że można wybrać dowolnego artyste, oczywiście nie jest to najlepiej jak się mówi o jednym artyście, ale ja chcę odwoływać się przy omawianiu utworów do innych artystów m.in. do Wysockiego.
pkosela napisał(a):Ja bym jeszcze, skoro o "zawartości barda w bardzie" mowa, hołd złożony Wysockiemu i Okudżawie: "Epitafium dla Wysockiego" i "Pożegnanie Okudżawy"... A może i Sowizdrzała w to wplątać?
hm... co oznacza to powiedzenie?
Zastanawiałam się nad Okudżawą i Wysockim... jednak się zastanawiam jak to wszystko (!) zmieszczę w 15 (!) minutach ?! to jest to czego się obawiam najbardziej...

Zapomniałam powiedzieć że zamierzam też powiedzieć o tekstach pisanych przez bardów innym osobom 'po fachu'
Odpowiedz
Piwo stawia się wirtualnie. Ilość piw pokazuje się np w profilu. O Sowizdrzale wklejałam nawet dziś link, ale najprościej poszukać w Wikipedii.
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Zmienna napisał(a):hm... co oznacza to powiedzenie?
Właśnie to:
Zmienna napisał(a):o tekstach pisanych przez bardów innym osobom 'po fachu'
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
tmach napisał(a):Piwo stawia się wirtualnie. Ilość piw pokazuje się np w profilu. O Sowizdrzale wklejałam nawet dziś link, ale najprościej poszukać w Wikipedii.
ale to coś oznacza - te piwa czy to taka zabawa? Tongue
pkosela napisał(a):
Zmienna napisał(a):hm... co oznacza to powiedzenie?
Właśnie to:
Zmienna napisał(a):o tekstach pisanych przez bardów innym osobom 'po fachu'
dzięki Smile
Odpowiedz
Zmienna napisał(a):bo stwierdziłam, że opisując np. jeden utwór odwołam się do innych bardów...
Moim zdaniem to jednak trochę mało Sad
Zmienna napisał(a):No tak, ale z tego co się dowiadywałam to te owe '...' mówią nam, że można wybrać dowolnego artyste, oczywiście nie jest to najlepiej jak się mówi o jednym artyście, ale ja chcę odwoływać się przy omawianiu utworów do innych artystów m.in. do Wysockiego.
To już chyba kwestia komisji, w temacie jest jednak "autorów" w liczbie mnogiej :niepewny:
Tu aż się prosi Gintrowski ze względu na swego Tekściarza (przez duże 'T').
Co do Wysockiego - może wykorzystać "Ja nie liublju" czy "Ochotę na wołkow" w zestawieniu z wersjami JK? Można by wtedy pokazać wspólnotę problematyki czy tematyki utworów - coś w stylu 'bardowie wszystkich krajów łączcie się' Wink
Reasumując - ja dałbym jednak po jednym przykładzie z PG i WW a resztę oczywiście JK :]
Jeśli oprócz "wymienianki" chcesz się zająć (choćby skróconą) analizą to daje Ci to max 4-5 utworów JK - i tu warto byłoby chyba zrobić "przekrojówkę" - np. po jednym przykładzie na każdy z wymienionych przez Ciebie nurtów Smile

Pozdrawiam
Zeratul

[ Dodano: 18 Styczeń 2007, 23:00 ]
Zmienna napisał(a):ale to coś oznacza - te piwa czy to taka zabawa? Tongue
Piwa mogą wyrażać uznanie dla "obdarowanego/ej" lub poparcie jego/jej głosu w dyskusji (zamiast pisania postów w rodzaju "jateż"*)

* pisownia celowa ze względów tradycyjnych Wink
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Moim zdaniem to jednak trochę mało Sad
To już chyba kwestia komisji, w temacie jest jednak "autorów" w liczbie mnogiej :niepewny:
Tu aż się prosi Gintrowski ze względu na swego Tekściarza (przez duże 'T').
Co do Wysockiego - może wykorzystać "Ja nie liublju" czy "Ochotę na wołkow" w zestawieniu z wersjami JK? Można by wtedy pokazać wspólnotę problematyki czy tematyki utworów - coś w stylu 'bardowie wszystkich krajów łączcie się' Wink
Reasumując - ja dałbym jednak po jednym przykładzie z PG i WW a resztę oczywiście JK :]
Jeśli oprócz "wymienianki" chcesz się zająć (choćby skróconą) analizą to daje Ci to max 4-5 utworów JK - i tu warto byłoby chyba zrobić "przekrojówkę" - np. po jednym przykładzie na każdy z wymienionych przez Ciebie nurtów Smile
Czy mało?
Oczywiście zawsze będzie mało...
Pragnę jednak zauważyć, że to jest 15 minut i to jest krótka prezentacja a nie wykład.
Swoją drogą zapomniałam napisać również że będę się opierac na 2 pozycjach:
- 'Bardowie' - z konferencji 'Bardowie' która się odbyła na UW
- 'Jacek Kaczmarski w świecie tekstów' Krzysztofa Gajdy - praca naukowa
no ale jak już wcześnie j pisałam 15 minut to naprawde mało czasu, nie da się wszystiego powiedzieć w tak krótkim czasie wolnym opanowanym językiem, nie da się wszystkiego na tyle 'zgłębic' by zadowolić komisję. toteż muszę wybrać najważniejsze i jak najmniejszą ilość utworów. Chciałam także mieć prezentacje multimedialną, a co do tektów puścić kawałki utworów/filmów jednak obawiam się, że jeżeli przewidziane jest 5 minut w tych 15 wczesniej napomnianych na multimedia to 10 minut to stanowczo za mało czasu. Chyba zacznę panikować... yh...

[ Dodano: 18 Styczeń 2007, 23:09 ]
Zeratul napisał(a):
Zmienna napisał(a):ale to coś oznacza - te piwa czy to taka zabawa? Tongue
Piwa mogą wyrażać uznanie dla "obdarowanego/ej" lub poparcie jego/jej głosu w dyskusji (zamiast pisania postów w rodzaju "jateż"*)

* pisownia celowa ze względów tradycyjnych Wink
i wszystko jasne Smile dzięki
Odpowiedz
Zmienna napisał(a):Czy mało?
Oczywiście zawsze będzie mało...
Doprecyzowując: pisząc "mało" nie miałem na myśli ilości utworów, a ilość bardów Smile
Zmienna napisał(a):Pragnę jednak zauważyć, że to jest 15 minut i to jest krótka prezentacja a nie wykład.
Oczywiście, IMHO jednak coś takiego mogłoby być wykonalne:
[po wstępie o bardach itp.]
Opis nurtów:
- piosenki o historii (i tu np. Jalta)
- sytuacji politycznej (np. "Ja nie liublju","Nie lubię" - wiem, spłycanie wymowy utworu..., ale IMHO pasuje + coś o Wysockim j.w.)
- sztuki (literatury, malarstwa) (wybrany utwór/utwory inspirowany/e - tu masz ogromny wybór :] )
- dzieł tekściarzy (tu Sieniawski + JK lub jeszcze lepiej PG z Herbertem)
[część dalsza - środki artystyczne, podział - jak w planie]
Zmienna napisał(a):nie da się wszystkiego na tyle 'zgłębic' by zadowolić komisję. toteż muszę wybrać najważniejsze i jak najmniejszą ilość utworów.
Oczywiście. I nikt nie oczekuje od Ciebie pełnej analizy tekstów Smile
Zmienna napisał(a):Chciałam także mieć prezentacje multimedialną, a co do tekstów puścić kawałki utworów/filmów jednak obawiam się, że jeżeli przewidziane jest 5 minut w tych 15 wczesniej napomnianych na multimedia to 10 minut to stanowczo za mało czasu.
A nie chciałabyś mieć całości prezentacji w formie slajdów? Oczywiście nie chodzi o to, żeby cały tekst wklepać, ale forma slajd=hasło przewodnie (które następnie omawiasz) wydaje mi się całkiem wygodna :Smile
Zmienna napisał(a):Chyba zacznę panikować... yh...
Panikować powinni tylko ci, którzy nic nie robią w kwestii przygotowania sie do matury :]
A nawet i oni pewnie zdadzą - wszak komisje nie wymagają jakichś paranormalnych zdolności Wink

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Oczywiście moja powyższa radosna twórczość to tylko moja propozycja - mam nadzieję, że nie odbierasz tego jako narzucanie jedynej słusznej wizji (sam zaczynam mieć wątpliwości :Smile )
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Oczywiście, IMHO jednak coś takiego mogłoby być wykonalne:
[po wstępie o bardach itp.]
Opis nurtów:
- piosenki o historii (i tu np. Jalta)
- sytuacji politycznej (np. "Ja nie liublju","Nie lubię" - wiem, spłycanie wymowy utworu..., ale IMHO pasuje + coś o Wysockim j.w.)
- sztuki (literatury, malarstwa) (wybrany utwór/utwory inspirowany/e - tu masz ogromny wybór :] )
- dzieł tekściarzy (tu Sieniawski + JK lub jeszcze lepiej PG z Herbertem)
[część dalsza - środki artystyczne, podział - jak w planie]
w sumie wykonalne... zgodze sie jakbym sie uparla... hm ...
Zeratul napisał(a):Oczywiście. I nikt nie oczekuje od Ciebie pełnej analizy tekstów Smile
A nie chciałabyś mieć całości prezentacji w formie slajdów? Oczywiście nie chodzi o to, żeby cały tekst wklepać, ale forma slajd=hasło przewodnie (które następnie omawiasz) wydaje mi się całkiem wygodna :Smile
w sumie tak, ale nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądać... najpierw musze dopracować konspekt - pierwotną wersję jutro oddaję nauczycielce prowadzącej z załączonymi pytaniami, potem sie zobaczy czy zaakceptuje takie 'podejscie' do zadania. Ale muzyka by się przydala... szkoda ze nie gram na gitarze i nie mam glosu bo fajnie byloby sie tak popisac Tongue odstawiajac cytaty we wlsnym wykonaniu xD
Zeratul napisał(a):Panikować powinni tylko ci, którzy nic nie robią w kwestii przygotowania sie do matury :]
A nawet i oni pewnie zdadzą - wszak komisje nie wymagają jakichś paranormalnych zdolności Wink
P.S. Oczywiście moja powyższa radosna twórczość to tylko moja propozycja - mam nadzieję, że nie odbierasz tego jako narzucanie jedynej słusznej wizji (sam zaczynam mieć wątpliwości :Smile )
no nie wiem moja dyrektorka jest znawczynią Kaczmarskiego, ocenia bardzo surowo prezentacje w tamtym roku najwyzsza ocena to 12/20 pkt wiec jak na Nią trafię to jestem trupem tak jak na inne 2 z wielu nauczycielek polskiego u nas w szkole. aż ciarki przechodzą.
oczywiscie ze biorę pod uwagę twoje propozycje a nie wersję ostateczna narzucaną przez nieznajomego ;P
Odpowiedz
Zmienna napisał(a):znawczynią Kaczmarskiego
znawczynią? dowiedz się, jaki ma nick na forum Smile)
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Zmienna napisał(a):ale to coś oznacza - te piwa czy to taka zabawa?
Powiedzmy, że taki dowód uznania Wink, przynajmniej w tym konkretnym przypadku.
Odpowiedz
gredler napisał(a):znawczynią? dowiedz się, jaki ma nick na forum Smile)
możliwe, że jest na forum, tego nie wiem... ale nie wszyscy znawcy udzielają się na tym forum Tongue
Bartek.K napisał(a):Powiedzmy, że taki dowód uznania Wink, przynajmniej w tym konkretnym przypadku.
spoko.
Odpowiedz
Z tymi piwami to jest tak, że dostajesz je w rzeczywistości wirtualnej, ale musisz je wypić przy świadkach na spotkaniu chociażby w Tavernie.

Co do głównego tematu: podsunąłbym Ci przykład współczesnego barda, ale boje się ostrzeżenia.
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Z tymi piwami to jest tak, że dostajesz je w rzeczywistości wirtualnej, ale musisz je wypić przy świadkach na spotkaniu chociażby w Tavernie.
z tym akurat nie ma problemu :wredny:
Filip P. napisał(a):Co do głównego tematu: podsunąłbym Ci przykład współczesnego barda, ale boje się ostrzeżenia.
ostrzeżenia za pomoc?! hm... wal śmiało - jeżeli nie tutaj to na PW[/quote]
Odpowiedz
Zmienna napisał(a):z tym akurat nie ma problemu
W takim razie do zobaczenia! Wink
Zmienna napisał(a):ostrzeżenia za pomoc?! hm... wal śmiało - jeżeli nie tutaj to na PW
Obawiam się, że za PW też się dostaje ostrzeżenia Smile Widzisz Zmienna tak ten świat urządzony, że nawet tym chętnym do pomocy rzucają kłody pod nogi.

[ Dodano: 19 Styczeń 2007, 14:53 ]
Zeratul napisał(a):Panikować powinni tylko ci, którzy nic nie robią w kwestii przygotowania sie do matury
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):W takim razie do zobaczenia! Wink
Obawiam się, że za PW też się dostaje ostrzeżenia Smile Widzisz Zmienna tak ten świat urządzony, że nawet tym chętnym do pomocy rzucają kłody pod nogi.
to do zobaczenia kiedyś tam... Tongue
a gg, mail?
Odpowiedz
Zmienna napisał(a):to do zobaczenia kiedyś tam... Tongue
Nie kiedyś tam, tylko w następną niedzielę, 28 stycznia, widzimy się w Tawernie. Wink
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
tmach napisał(a):Nie kiedyś tam, tylko w następną niedzielę, 28 stycznia, widzimy się w Tawernie.
Jak my się dobrze rozumiemy!
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Panikować powinni tylko ci, którzy nic nie robią w kwestii przygotowania sie do matury

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Big Grin
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):dostajesz je w rzeczywistości wirtualnej, ale musisz je wypić przy świadkach na spotkaniu chociażby w Tavernie.
Nie, Filip, pokręciłeś. To jest tak, że trzeba je postawić przy najbliższym spotkaniu.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Rozważałem taką opcję, ale lepiej było nakłamać, bo by się inaczej dziewczyna zniechęciła i nie przyszła.
Odpowiedz
To ja w takim razie proszę o postawienie mi ich! Wink Zmienna - wpadnij do Tawerny za tydzień. Pozdr!
Odpowiedz
Krasny napisał(a):To ja w takim razie proszę o postawienie mi ich! Wink
Nie przeczę, że ode mnie parę piw dostałeś, ale biedny Filip :rotfl:
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
ale lubie offtopy Tongue
ja za tydzien to nie bedee mogla bo bede miec 'zgona' - studniowke mam 27, ktora trwa do 6 rano 28... więc do następnego spotkania.
If I'm leaving we don't stop livin', you know.
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):
Zeratul napisał(a):Panikować powinni tylko ci, którzy nic nie robią w kwestii przygotowania sie do matury
Jateż

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Odpowiedz