Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
forum jako rpg
na forum jest wiele wskaźników reprezentujące zaangażowanie użytkownika.

może zróbmy jakieś nowe, jakieś życiowe - kto wie co to jest "exp", czy "hp" (na dole) ?

można by zaproponować stosunek piw do postów jako główny exp listy Wink

albo ilość postów powyżej 5 piwek. włatewa - czekam na pomysły.

ja wiem kolejny głupowaty pomysł ... ale zastanówcie się po zbój to wszystko ? po cholerę rangi, po cholerę piwa ? czy wypowiedzi Kraśnego są lepsze niż Dyla, bo ma więcej piw i postów ?

to lista czy rpg ?
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Rangi, expy i inne takie można sobie wyłączyć w "preferencjach". Ale nawiasem mówiąc zgadzam się, te wszystkie rzeczy prowadzą do bądź tzw. "nabijania postów", bądź grania pod publikę, żeby zebrać piwo. Ale np. takie piwko ma też swoje dobre strony - np. jest wyrazem zgody / podziękowania / uznania dla użytkownika forum / dla danego posta, nie trzeba pisać "Wiersz jest super" ( jeżeli nie ma się uwag technicznych ) wystarczy dać piwko i wiadomo o co chodzi. Tak samo rangi też mogą mieć dobrą stronę, po nich widać ( w pierwszej kolejności ) kto jak długo jest na forum, czy się udziela itd. co może być wyznacznikiem jakiegoś zaufania, czy lojalności danego usera. A te expy na dole to sam nie wiem po co i na co Tongue.
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Bartek.K napisał(a):Tak samo rangi też mogą mieć dobrą stronę, po nich widać ( w pierwszej kolejności ) kto jak długo jest na forum, czy się udziela itd.
Wydaje mi się, że bardziej widać, jak kto się udziela. Co do reszty posta, to zgadzam się w całej rozciągłości.
tmach napisał(a):Wydaje mi się, że bardziej widać, jak kto się udziela.
Źle to ująłem, chodziło mi o prozaiczne, czy ktoś jest tutaj tzw. "nowy", czy może już jakiś czas tu zagląda i nie tylko. Może rzeczywiście to tylko moje mylne odczucie, ale jak widzę "kalifa" to myślę, aha ten user już tu trochę rezyduje w przeciwieństwie do "głupiego Jasia".
ja napisał(a):włatewa

Kuba! Mówi się "Włoszczowa"!! Północ!
śni inny byt jurajski gad
W tej chwili sobie nie przypomnę personalnie kto, ale są tacy co są dłużej od nas i mają po kilka postów.
tmach napisał(a):W tej chwili sobie nie przypomnę personalnie kto, ale są tacy co są dłużej od nas i mają po kilka postów.
Bartek.K napisał(a):Może rzeczywiście to tylko moje mylne odczucie
Bartek.K napisał(a):Ale np. takie piwko ma też swoje dobre strony - np. jest wyrazem zgody / podziękowania / uznania dla użytkownika forum / dla danego posta, nie trzeba pisać "Wiersz jest super" ( jeżeli nie ma się uwag technicznych ) wystarczy dać piwko i wiadomo o co chodzi.
może jeśli chodzi o posty w jakieś konkretnej sprawie, to ok - bo większość postów sprowadza się do dyskusji politycznych i obrzucania się błotem i jeśli zgadzamy się, że użytkownik "A" jest zbójowy dajemy krytykującej go osobie piwo, ale wiersze ?

wiersz jest super ?? to tak samo jak powiedzieć "wiem jak się czujesz i mi przykro".
ja napisał(a):wiersz jest super to tak samo jak powiedzieć "wiem jak się czujesz i mi przykro".
Więc po co to mówić / pisać, chodzi mi o jakiś skrótowy gest uznania.
A ja nie wiem, co oznacza "MP" i "EXP".
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
gredler napisał(a):A ja nie wiem, co oznacza "MP" i "EXP".
MP - magic power, EXP - experience ( nie wiem jak z angielskim więc w razie czego bądź dla innych przetłumaczę ) - MP- moc magiczna, EXP - doświadczenie.
Bartek.K napisał(a):magic power
poważnie? No, to że experience, to się nawet domyślałem, ale nie byłem pewien. Tylko dlaczego mam go tak mało?
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Experience zeruje się co poziom.

Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
ps napisał(a):Experience zeruje się co poziom.
Czyli dlatego, ze zaczęłam być na wyższym poziomie mam tak mało experience? Nawet nie zwracałam na to do tej pory uwagi.
Może pomoże:
Level: poziom usera jest oparty na ilosci postow przez niego napisanych.
HP: reprezentuje aktywnosc usera. max hp oparte jest na levelu, obecne ho oparte jest na tym jak czesto user postuje.
MP: pokazuje jak szybko user postuje. Max mp jest oparte na levelu, kazdy post kosztuje mp, z mp czasem mp regeneruje sie
Exp: pokazuje ile user musi napisac postow aby osiagnac nastepny level.
Podobno lekko nieaktualne i niezrozumiałe, ale wzięte z kompetentnego forum Big Grin
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
gredler napisał(a):poważnie?
poważnie Wink

a HP to horsepower Tongue (serio)
tmach napisał(a):Czyli dlatego, ze zaczęłam być na wyższym poziomie mam tak mało experience? Nawet nie zwracałam na to do tej pory uwagi.
Tak. Ale co poziom musisz uzbierać więcej expów na następny poziom ... ale czy to ważne

[ Dodano: 12 Styczeń 2007, 22:27 ]
pkosela napisał(a):Może pomoże:
Level: poziom usera jest oparty na ilosci postow przez niego napisanych.
HP: reprezentuje aktywnosc usera. max hp oparte jest na levelu, obecne ho oparte jest na tym jak czesto user postuje.
MP: pokazuje jak szybko user postuje. Max mp jest oparte na levelu, kazdy post kosztuje mp, z mp czasem mp regeneruje sie
Exp: pokazuje ile user musi napisac postow aby osiagnac nastepny level.
Podobno lekko nieaktualne i niezrozumiałe, ale wzięte z kompetentnego forum
żeby nie było podejrzeń o drwinę, ja tylko rozwijałem skróty Smile)
Jestem z natury ciekawska. Nie w tym sensie, kto z kim i dlaczego, tylko , nazwijmy to, pogłębiania swojej wiedzy( ale to zabrzmiało ). Smile Stąd moje dopytywanie się, czy dobrze zrozumiałam ( ostanie 2 miesiace pracowałam 12-14 godzin dziennie, co odbija sie na myśleniu o tej porze dnia ).
PS Dziecko ( admin na jakimś mangowym forum ) mi właśnie podpowiada, że hp to jest hitpoints ( nie znam angielskiego, wiec mogę źle napisać ) .
tmach napisał(a):że hp to jest hitpoints
Możliwe, nawet bardzo. Ja kierowałem się ogólną wiedzą rpgowo karciankową i nie sprawdzałem tego nigdzie, jeżeli się myliłem przepraszam za podawanie przypuszczeń jako fakt.

Dobrej nocy Wink
Bartek.K napisał(a):przepraszam za podawanie przypuszczeń jako fakt.
Podałam to jako jedną z wersji, do weryfikacji. Nie znam się na tym i chciałabym, żeby ktoś powiedział np. " hp to na 100 % znaczy to i to, a nie to co mówi twoje dziecko" , albo " twoje dziecko ma rację, bo hp rzeczywiście to znaczy". Smile
Pozdrawiam.
No to: Twoje dziecko ma rację, bo hp rzeczywiście to znaczy Tongue
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Elessar napisał(a):No to: Twoje dziecko ma rację, bo hp rzeczywiście to znaczy Tongue
Aczkolwiek niekoniecznie na forum Tongue
Temat był już n razy wałkowany - pkosela podał chyba dobrą wersję (sam to kiedyś sprawdzałem na forum twórców phpBB by Przemo - temat z pewnością jest gdzieś w tym dziale)

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Zeratul napisał(a):Aczkolwiek niekoniecznie na forum
Szczegóły, Zeratul, szczegóły Big Grin
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Zeratul napisał(a):forum twórców phpBB by Przemo
Dokładnie z tego forum pochodzi opis...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
pkosela napisał(a):
Zeratul napisał(a):forum twórców phpBB by Przemo
Dokładnie z tego forum pochodzi opis...
A oto link do wzmiankowanej dyskusji z tego forum: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=718">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=718</a><!-- m -->
Starałem się wtedy trochę rozwinąć informacje z forum phpBB by Przemo - i w sumie chyba coś z tego wyszło (konkluzja w miarę ostateczna jest na stronie 3 wątku :] )

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Dzięki ci Zeratul. Czytałam wyjasnienie pkoseli, ale, jak dla mnie, nie było po polsku Big Grin . Teraz zrozumiałam.
Z tego co pamiętam z gier to Hp - High Punch. Z reguły bywało skuteczne
Bartek.K napisał(a):MP - magic power
A nie przypadkiem "mana pool"?

Skoro regeneruje się z czasem?
MP to oczywiście wskaźnik proporcji absurdalnych postów wyrażany w tzw. MontyPajtonach
Jaśko napisał(a):MP to oczywiście wskaźnik proporcji absurdalnych postów wyrażany w tzw. MontyPajtonach
eee raczej nie. Markowa ma 100 %. i to nie jest zarzut. Markowa po prostu (co sama podkreśla) takich postów nie pisze.
Jaśko napisał(a):MP to oczywiście wskaźnik proporcji absurdalnych postów wyrażany w tzw. MontyPajtonach
Przeglądałam ostanie dwie strony wpisów i wiekszość ma MP 100% Big Grin